Bij Qweeker kun je ruwe berk (Betula pendula) kopen in verschillende lengtematen. Deze bekende berkensoort is een inheemse plant die veelal als boom voorkomt. Veel mensen weten niet dat hij ook aangeplant kan worden als houtwal of kleinere bomenhaag.

De plant krijgt een witte stam als hij wat ouder wordt. Hierdoor zijn deze bomen vaak makkelijk te herkennen in een bos. Mocht je toch een andere soort inheemse plant willen? Kijk dan eens bij de groene beuk.

 • Onderhoud -  Weinig onderhoud
 • Watervraag -  Weinig watervraag
 • Groeisnelheid -  > 40 cm per jaar
 • Planteigenschappen -  Bladverliezende plant
 • Standplaats -  Halfschaduw of zon

Ruwe berk in pot

Je hebt de haagplanten ontvangen op een pallet of in een boxpallet. Je hoeft de potplanten niet onmiddellijk te planten, wel is het verstandig de planten te lossen. Als je niet direct plant zet je ze ergens beschut tegen elkaar neer. Dit mag binnen, maar niet langer dan een week. Zorg ervoor dat de planten niet droog komen te staan, geef de planten elke dag water. De plant haalt zeker het eerste jaar zijn vocht grotendeels uit de potkluit. Pas als de nieuwe wortels goed in de omliggende grond zitten komt het vocht en voeding van buiten de potkluit. Geef dus met droge periodes in de zomer op tijd water.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi de eventueel meebestelde Vivimus van DCM over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de pot van de plant en ‘breek’ de potkluit lichtjes met de hand zodat de wortels een beetje uit elkaar gaan.

Zet de planten in de sleuf op de gewenste afstand. Zet de bovenkant van de kluit gelijk of iets onder het maaiveld.

Vul de sleuf met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen en water alles goed aan zodat de grond goed rond de potkluit aansluit. Als je gekozen hebt voor de hagenmest van DCM verdeel je deze volgens de gebruiksaanwijzing over de totale lengte van de toekomstige haag. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna hoef je weer bij te mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Ruwe berk met blote wortel


Zorg dat je nieuwe haagplant niet kan verdrogen. Houd de plant daarom zo lang mogelijk in de verpakking tot je deze gaat planten. De wortels mogen niet blootgesteld worden aan zon en wind en moeten vochtig blijven.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi eventueel de grondverbeteraar over de uitgegraven grond en door de gegraven sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de plant uit de verpakking en plant deze in de sleuf.

Als je gekozen hebt voor de hagenmest, verdeel je dit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking over de totale lengte van de toekomstige haag.

Bedek de wortels meteen met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Plant de wortelhals gelijk of iets onder het maaiveld. De wortelhals is de plaats waar de stam overgaat in de wortel. Nogmaals: laat de wortels niet uitdrogen!

Nadat de haag is geplant kan je de planten met een gieter ‘aanwateren’. De grond en de planten mogen goed vochtig worden. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef eventueel nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna kan je weer bij mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

 

Verzending

Voer de gewenste afhaaldatum/leverdatum in tijdens de bestelling. Je kunt de bestelling altijd af komen halen, hiervoor rekenen wij meestal 2 werkdagen. Mocht dit minder zijn, dan zul je hiervoor een mail met de orderbevestiging ontvangen. Voor afhalen zijn de verzendkosten uiteraard geheel gratis.

Voor leveren van pakketten leveren wij tussen oktober en maart elke donderdag uit. In de maanden april tot september leveren wij 1x per maand de pakketten uit. 

Mocht je verzending per pallet bezorgd worden, dan kun je de gewenste dag van levering kiezen tijdens het plaatsen van de bestelling. Reken hiervoor minimaal op 3 werkdagen levertijd. 

Verzendkosten worden automatisch berekend bij het afronden van de bestelling.

Garantie

Je kunt in de volgende gevallen in aanmerking komen op garantie op onze producten:

 • De planten zijn uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd.
 • De plant is aangeplant volgens onze plantinstructies.
 • De planten zijn niet op de juiste manier verzorgd (denk aan juist snoeien en genoeg water geven bij droger weer).
 • Er is geen schade aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

Als al deze punten aangevinkt kunnen worden stuur dan een mail (incl. foto’s van de planten) naar info@qweeker.nl, dan zullen wij kijken of je in aanmerking komt tot onze garantie.

Ga voor extra informatie m.b.t. garantie naar onze garantie pagina.

De ruwe berk heeft zowel zijn voor- als nadelen, hieronder sommen we ze kort voor je op. 

 • Heeft nagenoeg geen verzorging nodig
 • Groeit enorm snel
 • Autochtone soort
 • Verliest zijn blad
 • Kan niet altijd gesnoeid worden

Eigenschappen Ruwe berk

De ruwe berk staat bekend als een inheemse boom die ook te gebruiken is in houtwallen. De planten van Qweeker komen van eigen kwekerij, waar de kwaliteit altijd hoog in het vaandel staat. 

Onderhoud

De berk heeft als voordeel dat hij niet veel onderhoud nodig heeft. Zo hoef je hem niet eens te snoeien. Wil je dat toch doen? Doe het dan in de zomer of herfst. Buiten deze seizoenen zal de berk gaan bloeden als deze gesnoeid wordt. Probeer wel altijd de dode takken van de ruwe berk weg te knippen.

Je kunt ervoor kiezen om de ruwe berk extra te bemesten. Hierdoor zal de plant een extra boost krijgen, maar hij heeft het niet per se nodig.

De ruwe berk is tot wel -40 graden Celsius winterhard. Hierdoor kan de plant temperaturen tot -40 graden verdragen zonder vorstschade op te lopen. Je hoeft deze plant in de winter dus niet extra te beschermen.

Watervraag

De ruwe berk heeft van zichzelf niet veel water nodig. Wel adviseren wij om in de eerste 2 jaar na het aanplanten goed in de gaten te houden of de plant niet uitdroogt. Je kunt dat zien als de bladeren wat meer gaan hangen. Probeer dan wat water te geven.

Let op: geef de plant altijd alleen water op de wortels. Als het water op het blad komt, dan kan het verbranden. Het is te vergelijken met zonlicht op een vergrootglas: de zonnestralen zullen versterkt worden door het water en de bladeren kunnen zo verbranden.

Groeisnelheid

De ruwe berk groeit enorm snel; wel 40 centimeter per jaar. Hierdoor is de plant binnen no-time een echte boom. Laat de boom uitgroeien en hij kan tot wel 30 meter hoogte bereiken.

Planteigenschappen

De berk heeft groene bladeren die in de herfst verkleuren. Hierna zullen de bladeren van de boom afvallen, wat zorgt voor een heerlijke herfstsfeer in de tuin.

Standplaats

De Betula pendula groeit en stuk beter in de zonneschijn. Probeer de plant dus aan te planten op een plek waar een deel van de dag de zon komt. Dit zal hem helpen met groeien.

Qua grond heeft de ruwe berk eigenlijk geen eisen. De plant groeit op zowel vochtige als droge gronden. Hij kan alleen zeewind slecht verdragen.

Betula pendula

Ruwe berk

Niet op voorraad
 0,79  6,30