Bij Qweeker kun je haagbeuk (Carpinus betulus) kopen in verschillende lengtematen. De haagbeuk is, zoals je wel kunt raden, zeer geschikt om een haag van te vormen. De Carpinus Betulus verliest zijn groene bladeren in de herfst, dus in de winter zal je wat makkelijker door de haag heen kunnen kijken. Mocht je liever een haag aanplanten die ook in de winter blikdicht is, dan kun je kiezen voor de groene beuk (Fagus Sylvatica).

 • Groeisnelheid -  20 tot 40 cm per jaar
 • Planteigenschappen -  Bladverliezende plant
 • Watervraag -  Gemiddelde watervraag
 • Onderhoud -  Gemiddeld onderhoud
 • Standplaats -  Halfschaduw of zon

Haagbeuk in pot

Je hebt de haagplanten ontvangen op een pallet of in een boxpallet. Je hoeft de potplanten niet onmiddellijk te planten, wel is het verstandig de planten te lossen. Als je niet direct plant zet je ze ergens beschut tegen elkaar neer. Dit mag binnen, maar niet langer dan een week. Zorg ervoor dat de planten niet droog komen te staan, geef de planten elke dag water. De plant haalt zeker het eerste jaar zijn vocht grotendeels uit de potkluit. Pas als de nieuwe wortels goed in de omliggende grond zitten komt het vocht en voeding van buiten de potkluit. Geef dus met droge periodes in de zomer op tijd water.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi de eventueel meebestelde Vivimus van DCM over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de pot van de plant en ‘breek’ de potkluit lichtjes met de hand zodat de wortels een beetje uit elkaar gaan.

Zet de planten in de sleuf op de gewenste afstand. Zet de bovenkant van de kluit gelijk of iets onder het maaiveld.

Vul de sleuf met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen en water alles goed aan zodat de grond goed rond de potkluit aansluit. Als je gekozen hebt voor de hagenmest van DCM verdeel je deze volgens de gebruiksaanwijzing over de totale lengte van de toekomstige haag. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna hoef je weer bij te mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Haagbeuk met blote wortel


Zorg dat je nieuwe haagplant niet kan verdrogen. Houd de plant daarom zo lang mogelijk in de verpakking tot je deze gaat planten. De wortels mogen niet blootgesteld worden aan zon en wind en moeten vochtig blijven.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi eventueel de grondverbeteraar over de uitgegraven grond en door de gegraven sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de plant uit de verpakking en plant deze in de sleuf.

Als je gekozen hebt voor de hagenmest, verdeel je dit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking over de totale lengte van de toekomstige haag.

Bedek de wortels meteen met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Plant de wortelhals gelijk of iets onder het maaiveld. De wortelhals is de plaats waar de stam overgaat in de wortel. Nogmaals: laat de wortels niet uitdrogen!

Nadat de haag is geplant kan je de planten met een gieter ‘aanwateren’. De grond en de planten mogen goed vochtig worden. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef eventueel nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna kan je weer bij mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Verzending

Voer de gewenste afhaaldatum/leverdatum in tijdens de bestelling. Je kunt de bestelling altijd af komen halen, hiervoor rekenen wij meestal 2 werkdagen. Mocht dit minder zijn, dan zul je hiervoor een mail met de orderbevestiging ontvangen. Voor afhalen zijn de verzendkosten uiteraard geheel gratis.

Paketten die tussen oktober en maart besteld worden leveren wij steeds op donderdag uit. In de maanden april tot september leveren wij 1x per maand de pakketten uit.

Mocht je verzending per pallet bezorgd worden, dan kun je de gewenste dag van levering kiezen tijdens het plaatsen van de bestelling. Reken hiervoor minimaal op 3 werkdagen levertijd. 

Verzendkosten worden automatisch berekend bij het afronden van de bestelling.

Garantie

Je kunt in de volgende gevallen in aanmerking komen op garantie op onze producten:

 • De planten zijn uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd.
 • De plant is aangeplant volgens onze plantinstructies.
 • De planten zijn niet op de juiste manier verzorgd (denk aan juist snoeien en genoeg water geven in droge periodes).
 • Er is geen schade aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

Als al deze punten aangevinkt kunnen worden stuur dan een mail (incl. foto’s van de planten) naar info@qweeker.nl, dan zullen wij kijken of je in aanmerking komt tot onze garantie.

Ga voor extra informatie m.b.t. garantie naar onze garantie pagina.

De haagbeuk heeft zowel zijn voor- als nadelen, hieronder sommen we ze kort voor je op. 

 • Populaire haag
 • Groeit snel
 • Doet het goed op vrijwel alle gronden (inclusief natte grond)
 • Is in de winter niet blikdicht

Eigenschappen Haagbeuk

De Carpinus Betulus is een populaire en makkelijke te onderhouden plant. De planten van Qweeker komen van eigen kwekerij, waar de kwaliteit altijd hoog in het vaandel staat. 

Groeisnelheid

De Carpinus betulus maakt grote stappen wat groei betreft. Hij is zelfs nog net iets sneller dan zijn broertje (Fagus Sylvatica). De plant kan tot ongeveer 40 centimeter per jaar groeien. De haagbeuk groeit redelijk snel de hoogte in, maar groeit vooral ook snel blikdicht. Waardoor je snel een volle haag in de tuin hebt. Hierbij geldt wel: hoe groter de groene beuk is die geplant wordt, hoe eerder deze blikdicht zal groeien. De groei tot blikdicht kan bevorderd worden door het terugsnoeien van de groene beukenhaag aan het begin van de lente of het bijvoegen van meststoffen om de groei een boost te geven.

Planteigenschappen

De haagbeuk verliest in de herfst zijn bladeren. Gedurende de winter blijft hij kaal, om vervolgens in de herfst weer frisgroene bladeren tevoorschijn te toveren. De haagbeuk komt iets eerder in frisgroen blad te staan dan de 'gewone’ groene beuk.

Watervraag

Wanneer de Carpinus betulus een aantal jaar gesetteld is hoef je deze niet aanvullend water te geven. Hij heeft dan in principe genoeg aan de regen. In de eerste twee jaar na het aanplanten is het wel raadzaam om de haagbeuk wat extra water te geven. Daarom raden wij ook altijd aan om de planten voor het planten kort in te spuiten met wat water en de eerste weken na het planten de grond af en toe nat te spuiten. Daarnaast adviseren wij om bij warm en droog weer elke dag water te geven op de grond waar de haag in staat.

Let op: nooit water geven op het blad, dan ontstaat er een kans op verbranding van het blad. Vergelijk het een beetje met de werking van een vergrootglas. De zonnestralen worden door de waterdruppels versterkt voordat het licht op het blad komt, waardoor de bladeren zouden kunnen verbranden.

Onderhoud

De haagbeuk is makkelijk te onderhouden. Deze plant heeft wel een redelijk snelle groei, waardoor het raadzaam is om hem tweemaal per jaar te snoeien. Zo houd je de haag het gehele jaar in de gewenste vorm. Het beste is om de haagbeuk in mei of juni voor de eerste keer te snoeien en deze na de zomer nog lichtjes in vorm terug te snoeien (niet in tijden van vorst).

Er kunnen altijd meststoffen (zoals hagenmest) toegevoegd worden na de eerste keer snoeien van de groene beuk. Zo kun je met eenmaal per jaar bemesten de groene beuk wat sneller blikdicht krijgen.

De haagbeuk is een populaire haagplant omdat deze temperaturen tot wel -25 graden Celsius kan verdragen. Hierdoor zul je geen extra stappen te hoeven ondernemen om de plant te beschermen in een Nederlandse winter.

Standplaats

De Carpinus betulus houdt ervan om in de zon te staan. Hierdoor is de haagbeuk niet heel geschikt om in de schaduw te planten.

De groene beuk kan groeien in vrijwel elk grondtype. In natte kleigronden heeft de Fagus sylvatica het vaak wat lastig, op deze plaatsen is de Carpinus betulus daarom een uitstekend alternatief.

Carpinus betulus

Haagbeuk

 2,69