Bij Qweeker kun je rode beuk (Fagus sylvatica 'Atropunicea') kopen in verschillende lengtematen. Er zijn zowel beuken te verkrijgen met een blote wortel als beuken die in pot gekweekt zijn. Bij de meeste mensen is deze plant wel bekend. Dit komt doordat hij zeer geliefd is om in een haag te verwerken. De rode beuk is hier heel geschikt voor doordat het een plant is die makkelijk te onderhouden is en in de winter blikdicht blijft.

De Fagus sylvatica 'Atropunicea' krijgt in de winter een bruine bladkleur en behoudt zijn blad. Hierdoor wordt een beukenhaag door vogels veelvuldig gebruikt om hun nestje in te bouwen. Gebruik de rode beuk daarom als vervanger van de schutting om het milieu een handje te helpen. De rode beuk is de rode familie van de groene beuk.

 • Groeisnelheid -  20 tot 40 cm per jaar
 • Planteigenschappen -  Bladhoudende plant
 • Watervraag -  Gemiddelde watervraag
 • Onderhoud -  Gemiddeld onderhoud
 • Standplaats -  Halfschaduw of zon

Rode beuk in pot

Je hebt de haagplanten ontvangen op een pallet of in een boxpallet. Je hoeft de potplanten niet onmiddellijk te planten, wel is het verstandig de planten te lossen. Als je niet direct plant zet je ze ergens beschut tegen elkaar neer. Dit mag binnen, maar niet langer dan een week. Zorg ervoor dat de planten niet droog komen te staan, geef de planten elke dag water. De plant haalt zeker het eerste jaar zijn vocht grotendeels uit de potkluit. Pas als de nieuwe wortels goed in de omliggende grond zitten komt het vocht en voeding van buiten de potkluit. Geef dus met droge periodes in de zomer op tijd water.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi de eventueel meebestelde Vivimus van DCM over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de pot van de plant en ‘breek’ de potkluit lichtjes met de hand zodat de wortels een beetje uit elkaar gaan.

Zet de planten in de sleuf op de gewenste afstand. Zet de bovenkant van de kluit gelijk of iets onder het maaiveld.

Vul de sleuf met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen en water alles goed aan zodat de grond goed rond de potkluit aansluit. Als je gekozen hebt voor de hagenmest van DCM verdeel je deze volgens de gebruiksaanwijzing over de totale lengte van de toekomstige haag. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna hoef je weer bij te mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Rode beuk met blote wortel


Zorg dat je nieuwe haagplant niet kan verdrogen. Houd de plant daarom zo lang mogelijk in de verpakking tot je deze gaat planten. De wortels mogen niet blootgesteld worden aan zon en wind en moeten vochtig blijven.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi eventueel de grondverbeteraar over de uitgegraven grond en door de gegraven sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de plant uit de verpakking en plant deze in de sleuf.

Als je gekozen hebt voor de hagenmest, verdeel je dit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking over de totale lengte van de toekomstige haag.

Bedek de wortels meteen met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Plant de wortelhals gelijk of iets onder het maaiveld. De wortelhals is de plaats waar de stam overgaat in de wortel. Nogmaals: laat de wortels niet uitdrogen!

Nadat de haag is geplant kan je de planten met een gieter ‘aanwateren’. De grond en de planten mogen goed vochtig worden. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef eventueel nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna kan je weer bij mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

 

 

Verzending

Voer de gewenste afhaaldatum/leverdatum in tijdens de bestelling. Je kunt de bestelling altijd af komen halen, hiervoor rekenen wij meestal 2 werkdagen. Mocht dit minder zijn, dan zul je hiervoor een mail met de orderbevestiging ontvangen. Voor afhalen zijn de verzendkosten uiteraard geheel gratis.

Paketten die tussen oktober en maart besteld worden leveren wij steeds op donderdag uit. In de maanden april tot september leveren wij 1x per maand de pakketten uit.

Mocht je verzending per pallet bezorgd worden, dan kun je de gewenste dag van levering kiezen tijdens het plaatsen van de bestelling. Reken hiervoor minimaal op 3 werkdagen levertijd. 

Verzendkosten worden automatisch berekend bij het afronden van de bestelling.

Garantie

Je kunt in de volgende gevallen in aanmerking komen op garantie op onze producten:

 • De planten zijn uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd.
 • De plant is aangeplant volgens onze plantinstructies.
 • De planten zijn niet op de juiste manier verzorgd (denk aan juist snoeien en genoeg water geven in droge periodes).
 • Er is geen schade aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

Als al deze punten aangevinkt kunnen worden stuur dan een mail (incl. foto’s van de planten) naar info@qweeker.nl, dan zullen wij kijken of je in aanmerking komt tot onze garantie.

Ga voor extra informatie m.b.t. garantie naar onze garantie pagina.

De rode beuk heeft zowel zijn voor- als nadelen, hieronder sommen we ze kort voor je op.

 • Populaire haag
 • Heel het jaar blikdicht
 • Nestelplaats voor vogels
 • Kan slecht tegen natte kleigronden (haagbeuk komt hier beter tot zijn recht)
 • Kleine rode beuken vallen regelmatig uit

Eigenschappen Rode beuk

De rode beuk is een van de meest populaire tuinplanten om een haag van te maken. De planten van Qweeker komen van eigen kwekerij, waardoor de kwaliteit altijd hoog in het vaandel staat.

Groeisnelheid

De rode beuk maakt grote stappen wat groei betreft. De plant kan tot ongeveer 40 centimeter per jaar groeien. De Fagus sylvatica ‘Atropunicea’ zou ook als solitaire boom geplant kunnen worden, waarna deze kan uitgroeien tot wel 20 meter hoogte. De rode beuk groeit redelijk snel de hoogte in, maar echt blikdicht groeien kan 2 tot 4 jaar tijd in beslag nemen. Hierbij geldt wel: hoe groter de rode beuk is die geplant wordt, hoe eerder deze blikdicht zal groeien. De groei tot blikdicht kan bevorderd worden door de rode beukenhaag aan het begin van de lente terug te snoeien of het bijvoegen van meststoffen om de groei een boost te geven. Want wat spinazie voor Popeye is, zijn meststoffen voor de planten.

Planteigenschappen

De Fagus sylvatica ‘Atropunicea’ houdt zijn bladeren vast wanneer deze bruin worden in het najaar, maar blijven wel aan de plant hangen. De bladeren komen opnieuw uit in de loop van de lente, waardoor het rode blad weer tevoorschijn komt.

Watervraag

De rode beuk heeft als volwassen haag niet heel veel extra water meer nodig, deze is dan sterk genoeg. Daarentegen zijn de eerste paar jaar heel belangrijk voor de Fagus sylvatica ‘Atropunicea’. Deze soort is namelijk niet heel sterk van zichzelf, waardoor hij in de eerste jaren kan sneuvelen als hij te weinig water gekregen heeft. Daarom raden wij altijd aan om de planten voor het planten kort in te spuiten met wat water en de eerste weken na het planten de grond af en toe nat te spuiten. Daarnaast adviseren wij om bij warm en droog weer elke dag water te geven op de grond waar de haag in staat.

Let op: nooit water geven op het blad, dan ontstaat er een kans op verbranding van het blad. Vergelijk het een beetje met de werking van een vergrootglas. De zonnestralen worden door de waterdruppels versterkt voordat het licht op het blad komt, waardoor de bladeren zouden kunnen verbranden.

Onderhoud

De rode beuk is in principe prima te onderhouden. Deze plant heeft wel een redelijk snelle groei. Wanneer je graag het hele jaar een strakke haag hebt kan het wenselijk zijn om 2x per jaar te snoeien. Het beste is om de rode beuk in mei of juni voor de eerste keer te snoeien en deze na de zomer nog lichtjes in vorm terug te snoeien (niet in tijden van vorst). Zo blijft de rode beuk de rest van de winter in dezelfde vorm. Er kunnen altijd meststoffen (zoals hagenmest) toegevoegd worden nadat je de rode beuk voor de eerste keer gesnoeid hebt. Zo kun je met eenmaal per jaar bemesten de rode beuk wat sneller blikdicht krijgen.

De rode beuk is een populaire haagplant omdat deze temperaturen tot wel -25 graden Celsius kan verdragen. Hierdoor zul je geen extra stappen te hoeven ondernemen om de plant te beschermen in een Nederlandse winter.

Standplaats

De rode beuk houdt ervan om met zijn koppie enigszins in de zon te staan. Hierdoor is de Fagus sylvatica ‘Atropunicea’ niet heel geschikt om in de schaduw te planten. Ook raden wij aan om de rode beuk niet te strak tegen een schutting of muur aan te planten, omdat de plant dan misschien te weinig zonlicht tot zich kan nemen. Het gebrek aan zonlicht maakt de kans op aanslaan van de rode beuk aanzienlijk kleiner.

De rode beuk kan relatief goed tegen verschillende soorten grond, maar kan niet heel goed tegen natte kleigrond. In geval van vochtige kleigrond kan er beter gekozen worden voor de haagbeuk (Carpinus betulus), deze is hier veel beter tegen bestand.

Fagus syl. 'Atropunicea'

Rode beuk

Weinig voorraad
 6,59