Bij Qweeker kun je bittere wilg (Salix purpurea ‘Nana’) kopen in verschillende lengtematen. Deze soort wordt ook weleens de purperwilg genoemd. De bittere wilg staat bekend om zijn langwerpige bladeren. De plant verliest dit blad in de winter, waardoor de haag niet het hele jaar door blikdicht is. Daarnaast wordt de plant niet hoger dan 1 meter. Dit maakt de purperwilg geschikt voor laagblijvende hagen. Wil je toch een andere soort wilg? Kijk dan eens bij de geoorde wilg.

 • Groeisnelheid -  Tot 20 cm per jaar
 • Onderhoud -  Weinig onderhoud
 • Watervraag -  Weinig watervraag
 • Planteigenschappen -  Bladverliezende plant
 • Standplaats -  Halfschaduw of zon

Bittere wilg in pot

Je hebt de haagplanten ontvangen op een pallet of in een boxpallet. Je hoeft de potplanten niet onmiddellijk te planten, wel is het verstandig de planten te lossen. Als je niet direct plant zet je ze ergens beschut tegen elkaar neer. Dit mag binnen, maar niet langer dan een week. Zorg ervoor dat de planten niet droog komen te staan, geef de planten elke dag water. De plant haalt zeker het eerste jaar zijn vocht grotendeels uit de potkluit. Pas als de nieuwe wortels goed in de omliggende grond zitten komt het vocht en voeding van buiten de potkluit. Geef dus met droge periodes in de zomer op tijd water.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi de eventueel meebestelde Vivimus van DCM over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de pot van de plant en ‘breek’ de potkluit lichtjes met de hand zodat de wortels een beetje uit elkaar gaan.

Zet de planten in de sleuf op de gewenste afstand. Zet de bovenkant van de kluit gelijk of iets onder het maaiveld.

Vul de sleuf met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen en water alles goed aan zodat de grond goed rond de potkluit aansluit. Als je gekozen hebt voor de hagenmest van DCM verdeel je deze volgens de gebruiksaanwijzing over de totale lengte van de toekomstige haag. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna hoef je weer bij te mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Bitter wilg met blote wortel


Zorg dat je nieuwe haagplant niet kan verdrogen. Houd de plant daarom zo lang mogelijk in de verpakking tot je deze gaat planten. De wortels mogen niet blootgesteld worden aan zon en wind en moeten vochtig blijven.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi eventueel de grondverbeteraar over de uitgegraven grond en door de gegraven sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de plant uit de verpakking en plant deze in de sleuf.

Als je gekozen hebt voor de hagenmest, verdeel je dit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking over de totale lengte van de toekomstige haag.

Bedek de wortels meteen met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Plant de wortelhals gelijk of iets onder het maaiveld. De wortelhals is de plaats waar de stam overgaat in de wortel. Nogmaals: laat de wortels niet uitdrogen!

Nadat de haag is geplant kan je de planten met een gieter ‘aanwateren’. De grond en de planten mogen goed vochtig worden. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef eventueel nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna kan je weer bij mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Verzending

Voer de gewenste afhaaldatum/leverdatum in tijdens de bestelling. Je kunt de bestelling altijd af komen halen, hiervoor rekenen wij meestal 2 werkdagen. Mocht dit minder zijn, dan zul je hiervoor een mail met de orderbevestiging ontvangen. Voor afhalen zijn de verzendkosten uiteraard geheel gratis.

Paketten die tussen oktober en maart besteld worden leveren wij steeds op donderdag uit. In de maanden april tot september leveren wij 1x per maand de pakketten uit. 

Mocht je verzending per pallet bezorgd worden, dan kun je de gewenste dag van levering kiezen tijdens het plaatsen van de bestelling. Reken hiervoor minimaal op 3 werkdagen levertijd.

Verzendkosten worden automatisch berekend bij het afronden van de bestelling.

Garantie

Je kunt in de volgende gevallen in aanmerking komen op garantie op onze producten:

 • De planten zijn uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd.
 • De plant is aangeplant volgens onze plantinstructies.
 • De planten zijn niet op de juiste manier verzorgd (denk aan juist snoeien en genoeg water geven in droge periodes).
 • Er is geen schade aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

Als al deze punten aangevinkt kunnen worden stuur dan een mail (incl. foto’s van de planten) naar info@qweeker.nl, dan zullen wij kijken of je in aanmerking komt tot onze garantie.

Ga voor extra informatie m.b.t. garantie naar onze garantie pagina.

De bittere wilg heeft zowel zijn voor- als nadelen, hieronder sommen we ze kort voor je op. 

 • Weinig onderhoud nodig
 • Perfect voor lagere hagen
 • Heeft mooi langwerpig blad
 • Niet het hele jaar door blikdicht
 • Groeit niet extreem snel

Eigenschappen Bittere wilg / Purperwilg

De bittere wilg is een soort die geschikt is voor een laagblijvende haag. De planten van Qweeker komen van eigen kwekerij, waar de kwaliteit altijd hoog in het vaandel staat. 

Groeisnelheid

De bittere wilg groeit niet enorm snel. Hij groeit ongeveer 10 centimeter per jaar. Om die reden zal hij niet ook heel snel groot worden. Daardoor is de plant geschikt voor laagblijvende hagen. De plant zal dan ook niet veel groter dan 1 meter worden.

Onderhoud

Door zijn langzame groeisnelheid zul je de bittere wilg niet heel veel hoeven te onderhouden. Zo hoef je de plant niet per se te snoeien. Je kunt er wel voor kiezen om 1 x per jaar de langere takken wat terug in vorm te knippen.

Je kunt ervoor kiezen om de plant te bemesten na deze snoeibeurt, maar dat hoeft niet. De plant zal hierdoor wel wat beter groeien. Je kunt de bittere wilg in dat geval met wat Hagenmest bemesten.

De bittere wilg is tot wel -26 graden Celsius winterhard. Dit betekent dat de plant geen vorstschade kan oplopen tot deze temperaturen. In een gemiddelde Nederlandse winter hoef je de plant dus niet extra te beschermen tegen de vorst.

Watervraag

Verschillende soorten wilgen groeien eigenlijk op allerlei soorten gronden. Van nat tot extreem droog. Toch is het raadzaam om in de eerste 2 jaar genoeg water te geven bij tijden van droogte. Geef de bittere wilg daarom in warme, droge perioden elke dag water om uitdroging te voorkomen.

Let op: geef de plant altijd alleen water op de wortels. Als het water op het blad komt, dan kan het verbranden. Het is te vergelijken met zonlicht op een vergrootglas: de zonnestralen zullen versterkt worden door het water en de bladeren kunnen zo verbranden.

Planteigenschappen

De bittere wilg verliest zijn langwerpige groen/witte blad gedurende de winter. Een heerlijk herfstbeeld, maar het vraagt ook om wat bladruimen.

Standplaats

De bittere wilg houdt wel van wat zon. Zo is het raadzaam om de plant in de halfschaduw of volle zon aan te planten. Op deze manier zal hij het beste groeien.

Qua grond heeft deze plant niet veel eisen. Je kunt hem in principe in elke soort grond aanplanten.

Salix purpurea 'Nana'

Bittere wilg / Purperwilg

Niet op voorraad
 8,90