Bij Qweeker kun je de duinroos (Rosa pimpinellifolia) in verschillende lengtematen kopen. Voordat deze plant zijn huidige naam kreeg werd hij ook wel eens Rosa spinosissima genoemd.

De duinroos is een dwergstruik die (je raad het al) van nature veel in de duinen voorkomt. Hierdoor zal de plant (zee)wind goed kunnen verdragen. Deze dwergstruiken zullen over het algemeen niet veel groter worden dan een meter (soms wil er wel eens eentje 2 meter worden).

De Rosa soort staat natuurlijk bekend om de mooie rozen die hij in de bloeiperiode heeft. De duinroos groeit rond de maand mei witte bloemen. Deze zullen door bijvoorbeeld bijen bestoven worden, wat veel insecten naar de tuin zal trekken.

De verschillende soorten bottelrozen worden veelal gebruikt om een wilde rozenhaag te maken. Zo kun je de hondsroos (Rosa (o) canina) en de verschillende soorten rimpelroos (Rosa rugosa ‘Alba’ of Rosa rugosa ‘Rubra’) prima combineren in een rozenstruik.

 • Groeisnelheid -  Tot 20 cm per jaar
 • Onderhoud -  Weinig onderhoud
 • Watervraag -  Weinig watervraag
 • Planteigenschappen -  Bladverliezende plant
 • Planteigenschappen -  Plant met bessen
 • Planteigenschappen -  Plant met bloemen
 • Planteigenschappen -  Plant met doorns
 • Standplaats -  Halfschaduw of zon

Duinroos in pot

Je hebt de haagplanten ontvangen op een pallet of in een boxpallet. Je hoeft de potplanten niet onmiddellijk te planten, wel is het verstandig de planten te lossen. Als je niet direct plant zet je ze ergens beschut tegen elkaar neer. Dit mag binnen, maar niet langer dan een week. Zorg ervoor dat de planten niet droog komen te staan, geef de planten elke dag water. De plant haalt zeker het eerste jaar zijn vocht grotendeels uit de potkluit. Pas als de nieuwe wortels goed in de omliggende grond zitten komt het vocht en voeding van buiten de potkluit. Geef dus met droge periodes in de zomer op tijd water.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi de eventueel meebestelde Vivimus van DCM over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de pot van de plant en ‘breek’ de potkluit lichtjes met de hand zodat de wortels een beetje uit elkaar gaan.

Zet de planten in de sleuf op de gewenste afstand. Zet de bovenkant van de kluit gelijk of iets onder het maaiveld.

Vul de sleuf met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen en water alles goed aan zodat de grond goed rond de potkluit aansluit. Als je gekozen hebt voor de hagenmest van DCM verdeel je deze volgens de gebruiksaanwijzing over de totale lengte van de toekomstige haag. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna hoef je weer bij te mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Duinroos met blote wortel


Zorg dat je nieuwe haagplant niet kan verdrogen. Houd de plant daarom zo lang mogelijk in de verpakking tot je deze gaat planten. De wortels mogen niet blootgesteld worden aan zon en wind en moeten vochtig blijven.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi eventueel de grondverbeteraar over de uitgegraven grond en door de gegraven sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de plant uit de verpakking en plant deze in de sleuf.

Als je gekozen hebt voor de hagenmest, verdeel je dit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking over de totale lengte van de toekomstige haag.

Bedek de wortels meteen met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Plant de wortelhals gelijk of iets onder het maaiveld. De wortelhals is de plaats waar de stam overgaat in de wortel. Nogmaals: laat de wortels niet uitdrogen!

Nadat de haag is geplant kan je de planten met een gieter ‘aanwateren’. De grond en de planten mogen goed vochtig worden. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef eventueel nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna kan je weer bij mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Verzending

Voer de gewenste afhaaldatum/leverdatum in tijdens de bestelling. Je kunt de bestelling altijd af komen halen, hiervoor rekenen wij meestal 2 werkdagen. Mocht dit minder zijn, dan zul je hiervoor een mail met de orderbevestiging ontvangen. Voor afhalen zijn de verzendkosten uiteraard geheel gratis.

Voor leveren van pakketten leveren wij tussen oktober en maart elke donderdag uit. In de maanden april tot september leveren wij 1x per maand de pakketten uit.

Mocht je verzending per pallet bezorgd worden, dan kun je de gewenste dag van levering kiezen tijdens het plaatsen van de bestelling. Reken hiervoor minimaal op 3 werkdagen levertijd.

Verzendkosten worden automatisch berekend bij het afronden van de bestelling.

Garantie

Je kunt in de volgende gevallen in aanmerking komen op garantie op onze producten:

 • De planten zijn uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd.
 • De plant is aangeplant volgens onze plantinstructies.
 • De planten zijn niet op de juiste manier verzorgd (denk aan juist snoeien en genoeg water geven bij droger weer).
 • Er is geen schade aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

Als al deze punten aangevinkt kunnen worden stuur dan een mail (incl. foto’s van de planten) naar info@qweeker.nl, dan zullen wij kijken of je in aanmerking komt tot onze garantie.

Ga voor extra informatie m.b.t. garantie naar onze garantie pagina.

De duinroos heeft zowel zijn voor- als nadelen, hieronder sommen we ze kort voor je op. 

 • Prima te mengen met andere rozen
 • Weinig onderhoud
 • Zwarte rozenbottels voor vogels
 • Wit-roze bloemen voor de insecten
 • Verdringt ongewenste indringers dankzij de doorns op de stengel
 • Scherpe stekels aan de stengel
 • Groeit niet heel hoog
Duinroos 40-60 cm (met blote wortel)

Eigenschappen Duinroos

De duinroos is een veelgebruikte roos die prima in een rozenstruik te combineren is met andere (bottel)rozen. De planten van Qweeker komen van eigen kwekerij, waar de kwaliteit altijd hoog in het vaandel staat. 

Groeisnelheid

De duinroos groeit minder dan 20 centimeter per jaar, maar de takken groeien in alle richtingen. Hierdoor is het fijn om de uitstekende takken elk jaar terug te snoeien. De duinroos zal gemiddeld tot een meter hoogte groeien. Daarbij moeten we wel zeggen dat er soms uitschieters zijn van 2 meter hoogte.

Onderhoud

Zoals hierboven vermeld groeit de duinroos niet extreem snel. Hierdoor is het voldoende om de rozen 1x per jaar terug te snoeien, soms zal dit zelfs minder nodig zijn. Het is een beetje wat je zelf wenst qua grootte en vorm van de struik. Zo kun je ook kiezen om niet te snoeien, hierdoor zal de duinroos als een wilde rozenstruik uitgroeien.

De duinroos bloeit rond de maanden mei en juni, dus het is wenselijk om de haag net hiervoor in vorm te snoeien.

Natuurlijk kun je de duinroos extra bemesten rond mei, maar de plant heeft het niet per se nodig. Als je wilt dat de rozenstruik wat sneller (dicht)groeit kun je ervoor kiezen om wat bemesting (zoals hagenmest) te strooien rond mei.

De duinroos is tot wel -28 graden Celsius winterhard. Dat betekent dat de plant geen kwaad aangedaan kan worden met temperaturen tot -28. Hierdoor hoe je de plant niet onder te stoppen in de gemiddelde Nederlandse winter.

Watervraag

Doordat de duinroos van nature in de duinen voorkomt heeft het niet veel water nodig. Probeer hem wel in de eerste 2 jaar na het aanplanten dagelijks van extra water te voorzien in drogere periodes (+25 graden Celsius). Hierdoor zorg je ervoor dat de plant minder snel uitdroogt.

Altijd alleen de wortels water geven: deze nemen tenslotte het water op. De bladeren hebben kans op verbranding als hier water op komt en de zon schijnt. Dit water gaat dan namelijk werken als een soort vergrootglas op het blad, waardoor het blad kan verbranden.

Planteigenschappen

De duinroos verliest in de winter zijn bladeren. Maar deze zullen in de loop van de lente weer terugkomen als nieuw schot.

Planteigenschappen

De duinroos groeit in de bloeiperiode zwarte bottelrozen als vruchten. De zwarte bottelrozen zijn zeer geliefd onder de vogels. Hierdoor zullen de bessen snel van de struik afgeplukt zijn. Tenzij de mensen dat al gedaan hebben; ze zitten vol met vitamine C en kunnen gebruikt worden voor het maken van bijvoorbeeld jam.

Planteigenschappen

De bloemen van de duinroos komen tevoorschijn tijdens de eerste bloei in mei en soms tijdens de tweede bloei medio september. Hierdoor kun je bijna de hele zomer genieten van de witte en roze bloemen in de rozenstruik. Gevolg hiervan is dat de duinroos vele soorten insecten naar je tuin trekt. Hierdoor zal er dankzij de duinroos veel levendigheid ontstaan in de vorm van bijen en andere insecten.

Planteigenschappen

Zowel een groot voordeel als een groot nadeel aan de duinroos: er zit een doorn aan dit roosje. Zonder al te veel sprookjes hieraan te besteden kan dit vervelend zijn met het aanplanten of het snoeien van de duinroos.

Toch kan het ook een voordeel met zich meebrengen; het houdt ongewenste indringers (zoals bijvoorbeeld honden, katten of inbrekers) buiten de tuin. Deze stekels staan er alleen niet zo rechtop als bij een roos die we kennen van Valentijnsdag; ze zijn een beetje gebogen.

Standplaats

De duinroos houdt wel van wat zonnestraaltjes. Hierdoor kun je hem het beste in de halfschaduw of zon aanplanten. Dit zal hem de beste omstandigheden geven om goed te groeien.

Qua grondtype kan de duinroos zowel droge als vochtige gronden aan. Dit komt omdat de plant zo sterk is, dat het zelfs van nature in de duinen voorkomt. Hierdoor kun je de plant in elk type grondsoort aanplanten.

Rosa pimpinellifolia

Duinroos 40-60 cm (met blote wortel)

Niet op voorraad
 1,49