Het Chinees klokje (Forsythia intermedia Spectabilis) is een snelgroeiende plant die je tuin in een mum van tijd kan transformeren. Met een indrukwekkende groeisnelheid van 20-40 centimeter per jaar bereikt deze struik snel zijn volledige hoogte. Je zult versteld staan van zijn snelle ontwikkeling tot een bossige en volle plant.

Maar maak je geen zorgen, het Chinees klokje (Forsythia intermedia Spectabilis) houdt zijn groeisnelheid onder controle. Over het algemeen bereikt deze plant een maximale hoogte van ongeveer 2 tot 3 meter. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat het Chinees klokje de lucht in schiet en je tuin overneemt. Deze middelgrote struik is perfect om je tuin een prachtig accent te geven zonder te overheersen.

Wil je nog meer variatie toevoegen aan je tuin? Neem dan zeker een kijkje bij onze andere prachtige planten. Klik hier om ons volledige assortiment te bekijken en laat je inspireren door de mogelijkheden. Mocht je een andere soort Forsythia zoeken? Kijk dan eens bij de Forsythia intermedia Lynwood, welke iets lichtere gele bloemen heeft dan de Spectabilis variant.

 • Onderhoud -  Weinig onderhoud
 • Watervraag -  Weinig watervraag
 • Groeisnelheid -  20 tot 40 cm per jaar
 • Planteigenschappen -  Bladverliezende plant
 • Planteigenschappen -  Plant met bloemen
 • Standplaats -  Halfschaduw of zon

Chinees klokje in pot

Je hebt de haagplanten ontvangen op een pallet of in een boxpallet. Je hoeft de potplanten niet onmiddellijk te planten, wel is het verstandig de planten te lossen. Als je niet direct plant zet je ze ergens beschut tegen elkaar neer. Dit mag binnen, maar niet langer dan een week. Zorg ervoor dat de planten niet droog komen te staan, geef de planten elke dag water. De plant haalt zeker het eerste jaar zijn vocht grotendeels uit de potkluit. Pas als de nieuwe wortels goed in de omliggende grond zitten komt het vocht en voeding van buiten de potkluit. Geef dus met droge periodes in de zomer op tijd water.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi de eventueel meebestelde Vivimus van DCM over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de pot van de plant en ‘breek’ de potkluit lichtjes met de hand zodat de wortels een beetje uit elkaar gaan.

Zet de planten in de sleuf op de gewenste afstand. Zet de bovenkant van de kluit gelijk of iets onder het maaiveld.

Vul de sleuf met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen en water alles goed aan zodat de grond goed rond de potkluit aansluit. Als je gekozen hebt voor de hagenmest van DCM verdeel je deze volgens de gebruiksaanwijzing over de totale lengte van de toekomstige haag. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna hoef je weer bij te mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Chinees klokje met blote wortel


Zorg dat je nieuwe haagplant niet kan verdrogen. Houd de plant daarom zo lang mogelijk in de verpakking tot je deze gaat planten. De wortels mogen niet blootgesteld worden aan zon en wind en moeten vochtig blijven.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi eventueel de grondverbeteraar over de uitgegraven grond en door de gegraven sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de plant uit de verpakking en plant deze in de sleuf.

Als je gekozen hebt voor de hagenmest, verdeel je dit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking over de totale lengte van de toekomstige haag.

Bedek de wortels meteen met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Plant de wortelhals gelijk of iets onder het maaiveld. De wortelhals is de plaats waar de stam overgaat in de wortel. Nogmaals: laat de wortels niet uitdrogen!

Nadat de haag is geplant kan je de planten met een gieter ‘aanwateren’. De grond en de planten mogen goed vochtig worden. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef eventueel nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna kan je weer bij mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Verzending

Voer de gewenste afhaaldatum/leverdatum in tijdens de bestelling. Je kunt de bestelling altijd af komen halen, hiervoor rekenen wij meestal 2 werkdagen. Mocht dit minder zijn, dan zul je hiervoor een mail met de orderbevestiging ontvangen. Voor afhalen zijn de verzendkosten uiteraard geheel gratis.

Voor leveren van pakketten leveren wij tussen oktober en maart elke donderdag uit. In de maanden april tot september leveren wij 1x per maand de pakketten uit.

Mocht je verzending per pallet bezorgd worden, dan kun je de gewenste dag van levering kiezen tijdens het plaatsen van de bestelling. Reken hiervoor minimaal op 3 werkdagen levertijd.

Verzendkosten worden automatisch berekend bij het afronden van de bestelling.

Garantie

Je kunt in de volgende gevallen in aanmerking komen op garantie op onze producten:

 • De planten zijn uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd.
 • De plant is aangeplant volgens onze plantinstructies.
 • De planten zijn niet op de juiste manier verzorgd (denk aan juist snoeien en genoeg water geven bij droger weer).
 • Er is geen schade aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

Als al deze punten aangevinkt kunnen worden stuur dan een mail (incl. foto’s van de planten) naar info@qweeker.nl, dan zullen wij kijken of je in aanmerking komt tot onze garantie.

Ga voor extra informatie m.b.t. garantie naar onze garantie pagina.

Het Chinees klokje heeft zowel zijn voor- als nadelen, hieronder sommen we ze kort voor je op. 

 • Trekt bijen aan
 • Opvallende gele bloemen, soms voor de lente
 • Slechts 1x per jaar snoeien
 • Niet volledig blikdicht in de winter
 • Korte bloeiperiode

Eigenschappen Chinees klokje

Het Chinees klokje is een vroege bloeier met gele bloemen die al vóór de lente kunnen verschijnen. De planten van Qweeker komen van eigen kwekerij, waar de kwaliteit altijd hoog in het vaandel staat. 

Onderhoud

Om het Chinese klokje (Forsythia intermedia Spectabilis) gezond en goed gevormd te houden, is regelmatig snoeien aan te bevelen. Het beste moment om te snoeien is direct na de bloei in het voorjaar. Verwijder oude takken en knip de nieuwe takken ongeveer een derde terug voor een compacte en weelderige groei.

Om de groei en bloei van het Chinese klokje (Forsythia intermedia Spectabilis) te bevorderen, kun je ervoor kiezen om te bemesten. Gebruik een gebalanceerde meststof (zoals Hagenmest) in het vroege voorjaar, voordat de nieuwe groei begint. Volg de instructies op de verpakking en zorg ervoor dat de meststof gelijkmatig rond de basis van de plant wordt verspreid.

Het Chinese klokje (Forsythia intermedia Spectabilis) is een winterharde struik die temperaturen tot -20°C kan verdragen. Deze plant is geschikt voor de meeste gematigde klimaten en kan goed overleven in koude winters. Zorg ervoor dat de plant goed is gevestigd en beschermd is tegen harde wind en vorst om de winterhardheid te optimaliseren. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een laagje mulch aan te brengen om de grond vorstvrij te houden bij temperaturen net onder het vriespunt.

Watervraag

Om ervoor te zorgen dat het Chinese klokje (Forsythia intermedia Spectabilis) gezond groeit en bloeit, is regelmatig water geven essentieel, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar vermijd overmatig water geven. Het is het beste om diep water te geven, zodat het vocht de wortels goed kan bereiken. Oppervlakkig water geven moet worden vermeden. Op deze manier blijft het Chinese klokje goed gehydrateerd en behoudt het zijn weelderige bloemenpracht.

Let op: Geef altijd alleen water aan de wortels van de plant. Als het water op de bladeren terechtkomt, kan dit leiden tot verbranding. Dit kan worden vergeleken met het effect van zonlicht op een vergrootglas, waarbij de waterdruppels als een lens fungeren en de bladeren kunnen beschadigen.

Groeisnelheid

Het Chinees klokje (Forsythia intermedia Spectabilis) is een snelgroeiende plant die je tuin in een mum van tijd kan transformeren. Met een indrukwekkende groeisnelheid van 20-40 centimeter per jaar bereikt deze struik snel zijn volledige hoogte. Je zult versteld staan van zijn snelle ontwikkeling tot een weelderige en volle plant.

Maar maak je geen zorgen, het Chinees klokje (Forsythia intermedia Spectabilis) houdt zijn groeisnelheid onder controle. Over het algemeen bereikt deze plant een maximale hoogte van ongeveer 2 tot 3 meter. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat het Chinees klokje de lucht in schiet en je tuin overneemt. Deze middelgrote struik is perfect om je tuin een prachtig accent te geven zonder te overheersen.

Planteigenschappen

Het Chinese klokje (Forsythia intermedia Spectabilis) is een prachtige bladverliezende struik. Tijdens het koude seizoen verliest deze struik zijn bladeren, wat zorgt voor een verandering van het uiterlijk.

In de herfst geeft het Chinese klokje een schitterend kleurenspektakel voordat de bladeren van de takken vallen. Hoewel de plant in de winter kaal lijkt, is dit een natuurlijk proces en zal hij in het voorjaar weer volop nieuwe bladeren ontwikkelen. Het bladverliezende kenmerk van het Chinese klokje zorgt voor een dynamische uitstraling in je tuin gedurende de seizoenen.

Planteigenschappen

De bloemen van het Chinees klokje (Forsythia intermedia Spectabilis) zijn een ware eyecatcher in het voorjaar. Ze vallen op door hun levendige gele kleur, die iets lichter is dan die van de Lynwood variant. Deze prachtige bloemen sieren de takken en zorgen voor een spectaculair kleurenpalet in je tuin.

De bloeiperiode van het Chinees klokje is doorgaans kort maar krachtig. Tijdens deze periode toont de Forsythia intermedia Spectabilis zijn volle glorie met weelderige bloemen die een vrolijke en energieke sfeer creëren. Laat je betoveren door de unieke schoonheid van de bloemen van het Chinees klokje!

Standplaats

Het Chinese klokje (Forsythia intermedia Spectabilis) voelt zich het beste op zijn gemak op een zonnige tot halfschaduwrijke plek in je tuin. Deze plant geniet van voldoende zonlicht om zijn bloemenpracht tot volle glorie te laten komen, maar kan ook gedijen in gebieden met gedeeltelijke schaduw.

Wat betreft de grondvoorkeuren, geeft het Chinese klokje (Forsythia intermedia Spectabilis) de voorkeur aan goed doorlatende grond die licht vochtig blijft. Het is belangrijk om zware, kleiachtige grond te vermijden en ervoor te zorgen dat de grond niet constant verzadigd raakt.

Forsythia int. 'Spectabilis'

Chinees klokje

 39,90