Bij Qweeker kun je duindoorn (Hippophae rhamnoides) kopen in verschillende lengtematen. Deze plant heeft zijn naam te danken aan de droge grond van de duinen en de akelige doorns die hij draagt.

Deze soort komt van nature namelijk veel in de duinen voor, doordat hij goed weerbaar is tegen (zee)wind en droge duingrond. Daarnaast heeft hij ook vervelende doorns die kunnen dienen als bescherming voor bijvoorbeeld vogels die willen nestelen.

In de zomer bloeit de duindoorn oranje bessen die zeer geliefd zijn onder de vogels. Wil je toch kiezen voor een plant zonder doorns maar wel met bessen, kies dan bijvoorbeeld voor de Gelderse roos of de lijsterbes.

 • Groeisnelheid -  Tot 20 cm per jaar
 • Onderhoud -  Weinig onderhoud
 • Watervraag -  Weinig watervraag
 • Standplaats -  Schaduw, halfschaduw of zon
 • Planteigenschappen -  Bladverliezende plant
 • Planteigenschappen -  Plant met bessen
 • Planteigenschappen -  Plant met doorns

Duindoorn in pot

Je hebt de haagplanten ontvangen op een pallet of in een boxpallet. Je hoeft de potplanten niet onmiddellijk te planten, wel is het verstandig de planten te lossen. Als je niet direct plant zet je ze ergens beschut tegen elkaar neer. Dit mag binnen, maar niet langer dan een week. Zorg ervoor dat de planten niet droog komen te staan, geef de planten elke dag water. De plant haalt zeker het eerste jaar zijn vocht grotendeels uit de potkluit. Pas als de nieuwe wortels goed in de omliggende grond zitten komt het vocht en voeding van buiten de potkluit. Geef dus met droge periodes in de zomer op tijd water.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi de eventueel meebestelde Vivimus van DCM over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de pot van de plant en ‘breek’ de potkluit lichtjes met de hand zodat de wortels een beetje uit elkaar gaan.

Zet de planten in de sleuf op de gewenste afstand. Zet de bovenkant van de kluit gelijk of iets onder het maaiveld.

Vul de sleuf met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen en water alles goed aan zodat de grond goed rond de potkluit aansluit. Als je gekozen hebt voor de hagenmest van DCM verdeel je deze volgens de gebruiksaanwijzing over de totale lengte van de toekomstige haag. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna hoef je weer bij te mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Duindoorn met blote wortel


Zorg dat je nieuwe haagplant niet kan verdrogen. Houd de plant daarom zo lang mogelijk in de verpakking tot je deze gaat planten. De wortels mogen niet blootgesteld worden aan zon en wind en moeten vochtig blijven.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi eventueel de grondverbeteraar over de uitgegraven grond en door de gegraven sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de plant uit de verpakking en plant deze in de sleuf.

Als je gekozen hebt voor de hagenmest, verdeel je dit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking over de totale lengte van de toekomstige haag.

Bedek de wortels meteen met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Plant de wortelhals gelijk of iets onder het maaiveld. De wortelhals is de plaats waar de stam overgaat in de wortel. Nogmaals: laat de wortels niet uitdrogen!

Nadat de haag is geplant kan je de planten met een gieter ‘aanwateren’. De grond en de planten mogen goed vochtig worden. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef eventueel nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna kan je weer bij mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Verzending

Voer de gewenste afhaaldatum/leverdatum in tijdens de bestelling. Je kunt de bestelling altijd af komen halen, hiervoor rekenen wij meestal 2 werkdagen. Mocht dit minder zijn, dan zul je hiervoor een mail met de orderbevestiging ontvangen. Voor afhalen zijn de verzendkosten uiteraard geheel gratis.

Paketten die tussen oktober en maart besteld worden leveren wij steeds op donderdag uit. In de maanden april tot september leveren wij 1x per maand de pakketten uit.

Mocht je verzending per pallet bezorgd worden, dan kun je de gewenste dag van levering kiezen tijdens het plaatsen van de bestelling. Reken hiervoor minimaal op 3 werkdagen levertijd.

Verzendkosten worden automatisch berekend bij het afronden van de bestelling.

Garantie

Je kunt in de volgende gevallen in aanmerking komen op garantie op onze producten:

 • De planten zijn uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd.
 • De plant is aangeplant volgens onze plantinstructies.
 • De planten zijn niet op de juiste manier verzorgd (denk aan juist snoeien en genoeg water geven in droge periodes).
 • Er is geen schade aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

Als al deze punten aangevinkt kunnen worden stuur dan een mail (incl. foto’s van de planten) naar info@qweeker.nl, dan zullen wij kijken of je in aanmerking komt tot onze garantie.

Ga voor extra informatie m.b.t. garantie naar onze garantie pagina.

De duindoorn heeft zowel zijn voor- als nadelen, hieronder sommen we ze kort voor je op.

 • Eetbare oranje bessen voor vogels en mensen
 • Doorns bieden bescherming voor nestelende vogels
 • Groeit op nagenoeg elke soort grond
 • Vervelende doorns die pijn kunnen doen bij het snoeien en/of planten

Eigenschappen Duindoorn

De duindoorn is een plant die van nature veel voorkomt in (duin)gebieden langs de zee. De planten van Qweeker komen van eigen kwekerij, waar de kwaliteit altijd hoog in het vaandel staat. 

Groeisnelheid

De duindoorn groeit met 0 tot 20 centimeter per jaar niet heel erg snel. Zou je hem volledig uit willen laten groeien, dan kan hij tot wel 6 meter hoogte bereiken.

Onderhoud

Het is raadzaam om de duindoorn elk jaar rond het voorjaar terug te knippen tot de gewenste grootte, maar dit hoeft niet. Hierdoor behoudt deze soort de gewenste grootte.

Je hoeft de Hippophae rhamnoides niet aanvullend te bemesten omdat de plant prima groeit op voedingsarme grond. Wél kun je ervoor kiezen om wat kalk te strooien in het voorjaar. Op deze manier zal de duindoorn wat gemakkelijker gaan groeien.

De duindoorn is tot wel -28 graden Celsius winterhard. Dit betekent dat hij vorst kan verdragen tot deze temperatuur zonder dat hij er schade door kan oplopen. Je hoeft deze soort dus niet onder te stoppen in een normale winter.

Watervraag

De duinen zijn hele droge stukken grond aan de zee. Hierdoor kan de duindoorn wel eventjes zonder water, omdat hij dat van zichzelf gewend is. Toch moet je in een aantal gevallen wel wat extra water geven.

De plant moet de eerste twee jaar een beetje wennen aan de nieuwe grond waar hij in is aangeplant. Hierdoor is het handig om de eerste 2 jaar wat water te geven. Vooral in alle drogere periodes in het jaar is het belangrijk om de Duindoorn elke dag water te geven.

Let op: geef de plant altijd alleen water op de wortels. Als het water op het blad komt, dan kan het verbranden. Het is te vergelijken met zonlicht op een vergrootglas: de zonnestralen zullen versterkt worden door het water en de bladeren kunnen zo verbranden.

Standplaats

Een plant met doorns in de duinen; de duindoorn. Lijkt me logisch waarom de ontdekkers deze naam hebben gekozen, toch? Deze plant komt zo veel voor in de duinen doordat deze plant van een sterk ras is dat veel kan verdragen. Zo kan hij in alle soorten standplaats geplant worden; schaduw, halfschaduw of zon, het maakt hem niets uit.

Daarnaast is de plant ook in allerlei voedingsarme soorten grond prima aan te planten. Hij kan immers in een van de meest voedingsarme soorten grond overleven; de duinen. Daarnaast kan hij ook heel goed tegen (zee)wind, dus is hij prima aan te planten aan de kust.

Planteigenschappen

In de herfst verkleurd de kleur van het blad naar geel en valt het van de plant af. 

Planteigenschappen

De duindoorn bevat vanaf augustus oranje besjes die zeer geliefd zijn onder de vogels. Daarnaast kunnen ook mensen deze (redelijk zure) besjes eten, deze zijn rijk aan vitamine C.

Planteigenschappen

Duin-doorn, het woord op zich zegt al genoeg. Deze plant groeit in de duinen en heeft doorns die zowel voor- als nadelen hebben. Het grootste voordeel is voornamelijk dat de struik inbraakwerend is, omdat niet veel mensen hun handen hieraan open willen halen. Daarnaast hebben de doorns ook een beschermende werking voor nestelende vogeltjes.

Het nadeel van de doorns is voornamelijk te merken met het planten en snoeien van deze soort. Ons advies is dan ook om altijd te planten en snoeien met handschoenen en eventueel lange mouwen. Dat scheelt toch weer wat krassen en wondjes over en weer.

Hippophae rhamnoides

Duindoorn

Niet op voorraad
 14,99