Bij Qweeker kun je dwergmispel (Cotoneaster franchetii) kopen in verschillende lengtematen. Deze dwergmispel blijft redelijk klein met hoogtes van maximaal 2 meter. Het grijsgroene blad zal in de herfst veranderen van kleur en de plant zal vervolgens zijn blad (gedeeltelijk) verliezen. Rond mei komen roze bloemen aan de plant welke later in het jaar plaats zullen maken voor rode bessen die de hele winter blijven hangen. Mocht je geïnteresseerd zijn in een dwergmispel die wat hoger groeit? Kijk dan bij de Cotoneaster lucidus.

 • Onderhoud -  Weinig onderhoud
 • Watervraag -  Weinig watervraag
 • Groeisnelheid -  20 tot 40 cm per jaar
 • Planteigenschappen -  Bladhoudende plant
 • Planteigenschappen -  Groenblijvende plant
 • Planteigenschappen -  Plant met bessen
 • Planteigenschappen -  Plant met bloemen
 • Standplaats -  Halfschaduw of zon

Dwergmispel in pot

Je hebt de haagplanten ontvangen op een pallet of in een boxpallet. Je hoeft de potplanten niet onmiddellijk te planten, wel is het verstandig de planten te lossen. Als je niet direct plant zet je ze ergens beschut tegen elkaar neer. Dit mag binnen, maar niet langer dan een week. Zorg ervoor dat de planten niet droog komen te staan, geef de planten elke dag water. De plant haalt zeker het eerste jaar zijn vocht grotendeels uit de potkluit. Pas als de nieuwe wortels goed in de omliggende grond zitten komt het vocht en voeding van buiten de potkluit. Geef dus met droge periodes in de zomer op tijd water.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi de eventueel meebestelde Vivimus van DCM over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de pot van de plant en ‘breek’ de potkluit lichtjes met de hand zodat de wortels een beetje uit elkaar gaan.

Zet de planten in de sleuf op de gewenste afstand. Zet de bovenkant van de kluit gelijk of iets onder het maaiveld.

Vul de sleuf met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen en water alles goed aan zodat de grond goed rond de potkluit aansluit. Als je gekozen hebt voor de hagenmest van DCM verdeel je deze volgens de gebruiksaanwijzing over de totale lengte van de toekomstige haag. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna hoef je weer bij te mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Dwergmispel met blote wortel


Zorg dat je nieuwe haagplant niet kan verdrogen. Houd de plant daarom zo lang mogelijk in de verpakking tot je deze gaat planten. De wortels mogen niet blootgesteld worden aan zon en wind en moeten vochtig blijven.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi eventueel de grondverbeteraar over de uitgegraven grond en door de gegraven sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de plant uit de verpakking en plant deze in de sleuf.

Als je gekozen hebt voor de hagenmest, verdeel je dit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking over de totale lengte van de toekomstige haag.

Bedek de wortels meteen met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Plant de wortelhals gelijk of iets onder het maaiveld. De wortelhals is de plaats waar de stam overgaat in de wortel. Nogmaals: laat de wortels niet uitdrogen!

Nadat de haag is geplant kan je de planten met een gieter ‘aanwateren’. De grond en de planten mogen goed vochtig worden. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef eventueel nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna kan je weer bij mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

 

Verzending

Voer de gewenste afhaaldatum/leverdatum in tijdens de bestelling. Je kunt de bestelling altijd af komen halen, hiervoor rekenen wij meestal 2 werkdagen. Mocht dit minder zijn, dan zul je hiervoor een mail met de orderbevestiging ontvangen. Voor afhalen zijn de verzendkosten uiteraard geheel gratis.

Voor leveren van pakketten leveren wij tussen oktober en maart elke donderdag uit. In de maanden april tot september leveren wij 1x per maand de pakketten uit.

Mocht je verzending per pallet bezorgd worden, dan kun je de gewenste dag van levering kiezen tijdens het plaatsen van de bestelling. Reken hiervoor minimaal op 3 werkdagen levertijd.

Verzendkosten worden automatisch berekend bij het afronden van de bestelling.

Garantie

Je kunt in de volgende gevallen in aanmerking komen op garantie op onze producten:

 • De planten zijn uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd.
 • De plant is aangeplant volgens onze plantinstructies.
 • De planten zijn niet op de juiste manier verzorgd (denk aan juist snoeien en genoeg water geven bij droger weer).
 • Er is geen schade aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

Als al deze punten aangevinkt kunnen worden stuur dan een mail (incl. foto’s van de planten) naar info@qweeker.nl, dan zullen wij kijken of je in aanmerking komt tot onze garantie.

Ga voor extra informatie m.b.t. garantie naar onze garantie pagina.

De dwergmispel heeft zowel zijn voor- als nadelen, hieronder sommen we ze kort voor je op. 

 

 • Witte boemen rond mei
 • Oranje besjes na de bloei
 • Weinig onderhoud nodig
 • Verliest een deel van zijn blad in de winter

Eigenschappen Dwergmispel

De dwergmispel is een relatief laagblijvende soort die bloemen en bessen groeit. De planten van Qweeker komen van eigen kwekerij, waar de kwaliteit altijd hoog in het vaandel staat. 

Onderhoud

De dwergmispel is makkelijk te onderhouden. Zo heeft hij in principe geen snoeibeurt nodig. Toch kun je hem 1x per jaar snoeien om hem mooi in vorm te houden. Snoei hem dan licht en verwijder de oude of zieke takken om de plant gezond te houden.

Wil je de plant extra voeding geven? Kies er dan voor om wat Hagenmest bij de planten te strooien na de snoeibeurt. Zo zal de glanzende dwergmispel wat extra energie krijgen om sneller te groeien.

De dwergmispel is tot wel -15 graden Celsius winterhard. Hierdoor kan de plant geen vorstschade krijgen tot deze temperaturen. Zo hoef je de

Watervraag

De dwergmispel heeft niet gek veel water nodig om goed te groeien. Zo kan de plant wel even zonder wat water. Toch is het goed om de eerste 2 jaar na aanplanten goed op de plant te letten. De plant is dan nog wat zwak en kan wat extra water gebruiken in de warmere periodes. Probeer daarom ook tijdens hittegolven de dwergmispel elke dag water te geven.

Let op: geef de plant altijd alleen water op de wortels. Als het water op het blad komt, dan kan het verbranden. Het is te vergelijken met zonlicht op een vergrootglas: de zonnestralen zullen versterkt worden door het water en de bladeren kunnen zo verbranden.

Groeisnelheid

De dwergmispel groeit zo’n 20 tot 40 centimeter per jaar. Hierdoor is de plant relatief makkelijk klein te houden. Mocht je de plant helemaal uit laten groeien, dan zal hij ongeveer 2 meter hoog worden.

Planteigenschappen

De dwergmispel behoudt zijn groen-grijze blad het hele jaar door. Zo kun je het hele jaar door genieten van een dichte haag.

Planteigenschappen

De dwergmispel behoudt zijn groen-grijze kleur het hele jaar door. Wél zal de plant wat bruinige kleuren op het blad laten komen in de herfst. Zo kun je het hele jaar door genieten van wat kleur in je tuin.

Planteigenschappen

Na de bloei zullen de oranje en rode bessen verschijnen aan de dwergmispel. Deze bessen blijven de hele winter hangen aan de plant (als ze niet opgegeten worden door de vogels).

Planteigenschappen

De plant zal rond juni lichtrode bloemen gaan bloeien. Zo trekt deze plant genoeg insecten naar je tuin toe. Daarnaast zal de plant ook nog bessen groeien nadat de bloemen verdwijnen.

Lengte

De dwergmispel houdt wel van wat zon. Zo kun je hem het beste ergens in de zon aanplanten; halfschaduw of volle zon is het beste.

Qua grond heeft de dwergmispel niet zoveel eisen. Zo kan hij allerlei soorten grond goed verdragen. Mocht je toch liever wat extra vruchtbaarheid toevoegen aan de grond? Probeer dan de plant aan te planten met Vivimus potgrond.

Cotoneaster franchetii

Dwergmispel

 29,90