De hulst (Ilex aquifolium) is een wintergroene plant die herkenbaar is aan zijn donkergroene stekelachtige blad. De hulst wordt vaak gezien als een van de symbolen voor kerst en is typerend voor de komst van de lente. In de lente zie je dan ook prachtige rode besjes groeien aan de hulst, wat een leuk zicht met zich meebrengt.

Hoe mooi ze er ook uit zien, eet deze liever niet op! De bessen van de hulst zijn namelijk licht giftig voor de mens. Dat is ook de reden dat de meeste dieren deze laten zitten, met uitzondering van een aantal vogels en insecten die de bessen wel opeten.

De hulst is een soort die in allerlei afmetingen gevormd kan worden, mits goed gesnoeid door creatieve snoeiers. Een eigenschap welke door sommige mensen gezien wordt als nadeel zijn de stekeltjes aan de bladeren. Toch kan dit ook een voordeel zijn waardoor indringers buiten de tuin worden gehouden.

Wil je liever een hulstvariant zonder stekels? Kies dan voor de Japanse hulst  of de schijnhulst. Deze soorten zijn vergelijkbaar met de klassieke hulst door het donkere groene blad, maar brengen geen krassen op de armen met zich mee.

 • Groeisnelheid -  Tot 20 cm per jaar
 • Onderhoud -  Weinig onderhoud
 • Watervraag -  Weinig watervraag
 • Standplaats -  Schaduw, halfschaduw of zon
 • Planteigenschappen -  Bladhoudende plant
 • Planteigenschappen -  Groenblijvende plant
 • Planteigenschappen -  Plant met bessen

Hulst in pot

Je hebt de haagplanten ontvangen op een pallet of in een boxpallet. Je hoeft de potplanten niet onmiddellijk te planten, wel is het verstandig de planten te lossen. Als je niet direct plant zet je ze ergens beschut tegen elkaar neer. Dit mag binnen, maar niet langer dan een week. Zorg ervoor dat de planten niet droog komen te staan, geef de planten elke dag water. De plant haalt zeker het eerste jaar zijn vocht grotendeels uit de potkluit. Pas als de nieuwe wortels goed in de omliggende grond zitten komt het vocht en voeding van buiten de potkluit. Geef dus met droge periodes in de zomer op tijd water.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi de eventueel meebestelde Vivimus van DCM over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de pot van de plant en ‘breek’ de potkluit lichtjes met de hand zodat de wortels een beetje uit elkaar gaan.

Zet de planten in de sleuf op de gewenste afstand. Zet de bovenkant van de kluit gelijk of iets onder het maaiveld.

Vul de sleuf met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen en water alles goed aan zodat de grond goed rond de potkluit aansluit. Als je gekozen hebt voor de hagenmest van DCM verdeel je deze volgens de gebruiksaanwijzing over de totale lengte van de toekomstige haag. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna hoef je weer bij te mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Hulst met blote wortel


Zorg dat je nieuwe haagplant niet kan verdrogen. Houd de plant daarom zo lang mogelijk in de verpakking tot je deze gaat planten. De wortels mogen niet blootgesteld worden aan zon en wind en moeten vochtig blijven.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi eventueel de grondverbeteraar over de uitgegraven grond en door de gegraven sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de plant uit de verpakking en plant deze in de sleuf.

Als je gekozen hebt voor de hagenmest, verdeel je dit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking over de totale lengte van de toekomstige haag.

Bedek de wortels meteen met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Plant de wortelhals gelijk of iets onder het maaiveld. De wortelhals is de plaats waar de stam overgaat in de wortel. Nogmaals: laat de wortels niet uitdrogen!

Nadat de haag is geplant kan je de planten met een gieter ‘aanwateren’. De grond en de planten mogen goed vochtig worden. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef eventueel nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna kan je weer bij mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Verzending

Voer de gewenste afhaaldatum/leverdatum in tijdens de bestelling. Je kunt de bestelling altijd af komen halen, hiervoor rekenen wij meestal 2 werkdagen. Mocht dit minder zijn, dan zul je hiervoor een mail met de orderbevestiging ontvangen. Voor afhalen zijn de verzendkosten uiteraard geheel gratis.

Voor leveren van pakketten (tussen oktober en maart) leveren wij tussen oktober en maart elke donderdag uit. In de maanden april tot september leveren wij 1x per maand de pakketten uit. Hiervoor zijn de verzendkosten €9.99 per doos.

Mocht je verzending per pallet bezorgd worden, dan kun je de gewenste dag van levering kiezen tijdens het plaatsen van de bestelling. Reken hiervoor minimaal op 3 werkdagen levertijd. De verzendkosten hiervoor zijn €69.99 per pallet.

Garantie

Je kunt in de volgende gevallen in aanmerking komen op garantie op onze producten:

 • De planten zijn uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd.
 • De plant is aangeplant volgens onze plantinstructies.
 • De planten zijn niet op de juiste manier verzorgd (denk aan juist snoeien en genoeg water geven bij droger weer).
 • Er is geen schade aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

Als al deze punten aangevinkt kunnen worden stuur dan een mail (incl. foto’s van de planten) naar info@qweeker.nl, dan zullen wij kijken of je in aanmerking komt tot onze garantie.

Ga voor extra informatie m.b.t. garantie naar onze garantie pagina.

De hulst heeft zowel zijn voor als nadelen, hieronder sommen we ze kort voor je op.

 • Mooie rode bessen voor vogels
 • Goed als lage haag aan te planten
 • Heeft weinig onderhoud nodig
 • Verdringt ongewenste indringers dankzij stekelachtig blad
 • Licht giftige bessen voor de mens
 • Stekelachtig blad kan pijn doen tijdens het snoeien
 • Kan naar eigen smaak gevormd worden.

Eigenschappen Gewone hulst

De hulst is een veelgebruikte haagplant voor lagere haagjes in bijvoorbeeld de voortuin. De planten van Qweeker komen van eigen kwekerij, waar de kwaliteit altijd hoog in het vaandel staat.

Groeisnelheid

De hulst kleurt netjes binnen de lijntjes en heeft een gemiddelde groeisnelheid van minder dan 20 centimeter per jaar. De plant kan in het wild wel tot 10 meter hoogte groeien, maar als haag is het verstandiger om deze tot maximaal 3 meter hoogte te laten groeien.

Zodra de plant is aangeplant zal het nog wel enige jaren duren totdat deze volledig blikdicht is. Doordat de plant niet enorm snel groeit is deze ook prima te gebruiken in een lagere haag.

Onderhoud

We kunnen niet allemaal de groene vingers hebben om een intensieve tuin goed te onderhouden. Met de hulst haal je voor dit gegeven een fijne plant in de tuin. Deze plant is goed te onderhouden omdat deze in principe slechts 1x per jaar gesnoeid hoeft te worden. Je kunt de hulst het beste snoeien in het begin van de lente (maart/april).

De hulst mag aardig kort teruggesnoeid worden. Hiermee trigger je de plant juist om als vollere haag terug te groeien. De plant kan wel gemeen zijn bij het snoeien door zijn stekelachtige bladeren, dus kijk uit dat je je handen niet open haalt met het opruimen van het gesnoeide blad.

Daarnaast kan je de plant in het voorjaar bemesten met meststof, om zo de groei te bevorderen, maar dit is niet essentieel.

De plant is winterhard tot -15 graden Celsius, wat betekent dat de plant kan overleven tot temperaturen van min 15 graden Celsius. In Nederland lijkt de kans klein dat de plant beschermd moet worden in de winter, al weet je het nooit.

Watervraag

Zoals zojuist vermeld is de hulst van zichzelf een erg sterke plant. Hierdoor is het niet zo’n extreme zuipschuit. De plant heeft niet veel extra water nodig dan dat moeder natuur hem brengt. Alleen blijft het advies om een net aangeplante hulst wel water te geven (niet in vorst). Ook blijft het een goed idee om in aaneen lopende warme, droge dagen elke dag water te geven.

Standplaats

De hulst kan zowel in de schaduw, halfschaduw als in de zon aangeplant worden. Deze plant kan namelijk prima overleven in allerlei standplaatsen. Daarbij geldt wel; des te meer licht, des te groener de plant zal worden.

Ook maakt de grondsoort om hulst in te planten weinig uit. Dit komt vooral omdat de hulst een hele sterke plant is van zichzelf; een ware Rico Verhoeven onder de planten!

Planteigenschappen

De hulst behoudt 365 dagen in het jaar zijn blad (1x in de 4 jaar zelfs 366 dagen!). Hierdoor blijft een hulsthaag in het principe het gehele jaar door blikdicht. De stekels aan het blad zorgen ervoor dat dus het gehele jaar door voor dat ongewenste indringers niet in je tuin willen komen!

Planteigenschappen

De hulst behoudt 365 dagen in het jaar zijn blad (1x in de 4 jaar zelfs 366 dagen!). Hierdoor blijft een hulsthaag in het principe het gehele jaar door blikdicht. De stekels aan het blad zorgen ervoor dat dus het gehele jaar door voor dat ongewenste indringers niet in je tuin willen komen!

Planteigenschappen

De hulst (Ilex aquifolium) staat bekend om de kerstachtige rode besjes tussen zijn donkergroene bladeren. Deze besjes groeien in het najaar en blijven zelfs in de winter aan de plant hangen. De besjes zijn licht giftig voor sommige diersoorten en de mens, kijk dus uit met kinderen die de bessen op willen eten. Sommige vogels zijn wel fan van de besjes en eten deze vlak voor hun wintervakantie naar het zuiden.

Ilex aquifolium

Gewone hulst

 6,69