Bij Qweeker kun je gewone vlier (Sambucus nigra) kopen in verschillende lengtematen. Deze plant wordt ook weleens zwarte vlier genoemd. Dit komt door het woord nigra (zwart in Latijn), wat duidt op de zwarte vlierbessen die aan de plant komen.

De vlier bloeit rond juni eerst zijn witte bloemen, waarna de zwarte bessen volgen. De vogels zijn dol op deze vlierbessen, waar vooral spreeuwen vaak snel mee vandoor zijn. Je kunt de Sambucus nigra dan ook goed mengen in een bessenhaag waarmee vogels naar de tuin gelokt worden. Combineer de vlier dan bijvoorbeeld met planten zoals de meidoorn of de Gelderse roos.

 • Onderhoud -  Weinig onderhoud
 • Watervraag -  Weinig watervraag
 • Standplaats -  Schaduw, halfschaduw of zon
 • Groeisnelheid -  20 tot 40 cm per jaar
 • Planteigenschappen -  Bladverliezende plant
 • Planteigenschappen -  Plant met bessen
 • Planteigenschappen -  Plant met bloemen

Gewone vlier in pot

Je hebt de haagplanten ontvangen op een pallet of in een boxpallet. Je hoeft de potplanten niet onmiddellijk te planten, wel is het verstandig de planten te lossen. Als je niet direct plant zet je ze ergens beschut tegen elkaar neer. Dit mag binnen, maar niet langer dan een week. Zorg ervoor dat de planten niet droog komen te staan, geef de planten elke dag water. De plant haalt zeker het eerste jaar zijn vocht grotendeels uit de potkluit. Pas als de nieuwe wortels goed in de omliggende grond zitten komt het vocht en voeding van buiten de potkluit. Geef dus met droge periodes in de zomer op tijd water.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi de eventueel meebestelde Vivimus van DCM over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de pot van de plant en ‘breek’ de potkluit lichtjes met de hand zodat de wortels een beetje uit elkaar gaan.

Zet de planten in de sleuf op de gewenste afstand. Zet de bovenkant van de kluit gelijk of iets onder het maaiveld.

Vul de sleuf met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen en water alles goed aan zodat de grond goed rond de potkluit aansluit. Als je gekozen hebt voor de hagenmest van DCM verdeel je deze volgens de gebruiksaanwijzing over de totale lengte van de toekomstige haag. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna hoef je weer bij te mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Gewone vlier met blote wortel


Zorg dat je nieuwe haagplant niet kan verdrogen. Houd de plant daarom zo lang mogelijk in de verpakking tot je deze gaat planten. De wortels mogen niet blootgesteld worden aan zon en wind en moeten vochtig blijven.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi eventueel de grondverbeteraar over de uitgegraven grond en door de gegraven sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de plant uit de verpakking en plant deze in de sleuf.

Als je gekozen hebt voor de hagenmest, verdeel je dit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking over de totale lengte van de toekomstige haag.

Bedek de wortels meteen met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Plant de wortelhals gelijk of iets onder het maaiveld. De wortelhals is de plaats waar de stam overgaat in de wortel. Nogmaals: laat de wortels niet uitdrogen!

Nadat de haag is geplant kan je de planten met een gieter ‘aanwateren’. De grond en de planten mogen goed vochtig worden. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef eventueel nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna kan je weer bij mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Verzending

Voer de gewenste afhaaldatum/leverdatum in tijdens de bestelling. Je kunt de bestelling altijd af komen halen, hiervoor rekenen wij meestal 2 werkdagen. Mocht dit minder zijn, dan zul je hiervoor een mail met de orderbevestiging ontvangen. Voor afhalen zijn de verzendkosten uiteraard geheel gratis.

Paketten die tussen oktober en maart besteld worden leveren wij steeds op donderdag uit. In de maanden april tot september leveren wij 1x per maand de pakketten uit. 

Mocht je verzending per pallet bezorgd worden, dan kun je de gewenste dag van levering kiezen tijdens het plaatsen van de bestelling. Reken hiervoor minimaal op 3 werkdagen levertijd. 

Verzendkosten worden automatisch berekend bij het afronden van de bestelling.

Garantie

Je kunt in de volgende gevallen in aanmerking komen op garantie op onze producten:

 • De planten zijn uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd.
 • De plant is aangeplant volgens onze plantinstructies.
 • De planten zijn niet op de juiste manier verzorgd (denk aan juist snoeien en genoeg water geven in droge periodes).
 • Er is geen schade aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

Als al deze punten aangevinkt kunnen worden stuur dan een mail (incl. foto’s van de planten) naar info@qweeker.nl, dan zullen wij kijken of je in aanmerking komt tot onze garantie.

Ga voor extra informatie m.b.t. garantie naar onze garantie pagina.

De gewone vlier heeft zowel zijn voor- als nadelen, hieronder sommen we ze kort voor je op. 

 • Heeft weinig verzorging nodig
 • Trekt vogels door bessen
 • Groeit witte bloemen rond mei
 • Groeit niet geheel blikdicht

Eigenschappen Gewone vlier

De gewone vlier is een plant die zeer geschikt is in een gemengde haag waarmee vogels aangetrokken kunnen worden. De planten van Qweeker komen van eigen kwekerij, waar de kwaliteit altijd hoog in het vaandel staat. 

Onderhoud

De gewone vlier heeft niet heel veel onderhoud nodig. Je hoeft hem in principe niet te snoeien als je hem wilt laten doorgroeien. Mocht je vinden dat hij te groot wordt? Probeer dan rond mei te snoeien om hem daarna weer te kunnen laten groeien.

Je kan ervoor kiezen om de gewone vlier extra te bemesten, maar het is niet per se nodig. De plant zal hierdoor wat sneller en sterker groeien. Wanneer je dit zou willen kun je ervoor kiezen om Hagenmest te gebruiken. Probeer dit dan na de snoeibeurt (of rond mei) te doen.

De gewone vlier is tot -23 graden Celsius winterhard. Dit betekent dat hij geen vorstschade kan krijgen tot deze temperaturen. In een gemiddelde Nederlandse winter hoef je de gewone vlier dus niet extra te beschermen tegen de kou.

Watervraag

Wanneer hij volwassen is krijgt de vlier van moeder natuur zelf al genoeg water om te overleven. Dit duurt alleen ongeveer 2 jaar. In de tijd hiervoor is het raadzaam om in drogere/warmere periodes elke dag water te geven. Ook is het altijd goed om na het planten wat extra water aan de plant te geven. Zo kan de gewone vlier wennen aan de nieuwe plaats.

Let op: geef de plant altijd alleen water op de wortels. Als het water op het blad komt, dan kan het verbranden. Het is te vergelijken met zonlicht op een vergrootglas: de zonnestralen zullen versterkt worden door het water en de bladeren kunnen zo verbranden.

Standplaats

De vlier groeit eigenlijk op alle soorten standplaatsen. Schaduw, zon of er tussenin maakt geen verschil voor de vlier.

Qua grondtype heeft de gewone vlier ook niet veel eisen. Hij vindt het alleen niet zo fijn om in al te droge grond te groeien. Probeer deze plant dus in normale of vochtige grond aan te planten.

Groeisnelheid

De vlier is met 20 tot 40 centimeter per jaar niet een super harde groeier. Maar als je hem helemaal laat uitgroeien kan hij tot wel 4 meter hoogte bereiken. Daar heb je alleen wel wat geduld voor nodig.

Planteigenschappen

De gewone vlier verliest zijn blad gedurende de herfst. Dit betekent dat er een heerlijk herfstbeeld in de tuin ontstaat. Heb je hekel aan al dat blad? Dan kun je het in de GFT-bak stoppen, maar je kunt het ook onder de haag vegen. Dan wordt het vanzelf weer compost.

Planteigenschappen

Nadat de bloemen rond augustus verdwijnen zullen de vlierbessen tevoorschijn komen. De vlierbessen zijn zwart van kleur en zijn zeer geliefd onder allerlei vogels. Ook onder de mensen zijn ze zelfs geliefd; je kunt er namelijk jam of andere zoete producten van maken.

Planteigenschappen

De witte bloemen die rond mei bloeien zorgen voor een heerlijk lentegevoel in de tuin. Hierdoor komen vele insecten naar je tuin toe om de bloemen te bestuiven. Een heerlijk levendig gevoel in de tuin.

Sambucus nigra

Gewone vlier

 29,90