Bij Qweeker kun je glanzende dwergmispel (Cotoneaster lucidus) kopen in verschillende lengtematen. Deze glanzende dwergmispel is een sterke struik met fraai glanzend, groen blad. Deze soort Cotoneaster leent zich goed als haagplant. De bladeren aan de plant kleuren in de herfst oranje-rood.

Rond mei gaat de plant bloeien en worden witte bloemetjes zichtbaar. Na de bloei verschijnen zwarte bessen die erg geliefd zijn onder de vogels.

 • Onderhoud -  Weinig onderhoud
 • Watervraag -  Weinig watervraag
 • Groeisnelheid -  20 tot 40 cm per jaar
 • Planteigenschappen -  Bladhoudende plant
 • Planteigenschappen -  Plant met bessen
 • Planteigenschappen -  Plant met bloemen
 • Standplaats -  Halfschaduw of zon

Glanzende dwergmispel in pot

Je hebt de haagplanten ontvangen op een pallet of in een boxpallet. Je hoeft de potplanten niet onmiddellijk te planten, wel is het verstandig de planten te lossen. Als je niet direct plant zet je ze ergens beschut tegen elkaar neer. Dit mag binnen, maar niet langer dan een week. Zorg ervoor dat de planten niet droog komen te staan, geef de planten elke dag water. De plant haalt zeker het eerste jaar zijn vocht grotendeels uit de potkluit. Pas als de nieuwe wortels goed in de omliggende grond zitten komt het vocht en voeding van buiten de potkluit. Geef dus met droge periodes in de zomer op tijd water.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi de eventueel meebestelde Vivimus van DCM over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de pot van de plant en ‘breek’ de potkluit lichtjes met de hand zodat de wortels een beetje uit elkaar gaan.

Zet de planten in de sleuf op de gewenste afstand. Zet de bovenkant van de kluit gelijk of iets onder het maaiveld.

Vul de sleuf met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen en water alles goed aan zodat de grond goed rond de potkluit aansluit. Als je gekozen hebt voor de hagenmest van DCM verdeel je deze volgens de gebruiksaanwijzing over de totale lengte van de toekomstige haag. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna hoef je weer bij te mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Glanzende dwergmispel met blote wortel


Zorg dat je nieuwe haagplant niet kan verdrogen. Houd de plant daarom zo lang mogelijk in de verpakking tot je deze gaat planten. De wortels mogen niet blootgesteld worden aan zon en wind en moeten vochtig blijven.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi eventueel de grondverbeteraar over de uitgegraven grond en door de gegraven sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de plant uit de verpakking en plant deze in de sleuf.

Als je gekozen hebt voor de hagenmest, verdeel je dit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking over de totale lengte van de toekomstige haag.

Bedek de wortels meteen met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Plant de wortelhals gelijk of iets onder het maaiveld. De wortelhals is de plaats waar de stam overgaat in de wortel. Nogmaals: laat de wortels niet uitdrogen!

Nadat de haag is geplant kan je de planten met een gieter ‘aanwateren’. De grond en de planten mogen goed vochtig worden. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef eventueel nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna kan je weer bij mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

 

Verzending

Voer de gewenste afhaaldatum/leverdatum in tijdens de bestelling. Je kunt de bestelling altijd af komen halen, hiervoor rekenen wij meestal 2 werkdagen. Mocht dit minder zijn, dan zul je hiervoor een mail met de orderbevestiging ontvangen. Voor afhalen zijn de verzendkosten uiteraard geheel gratis.

Voor leveren van pakketten (tussen oktober en maart) leveren wij tussen oktober en maart elke donderdag uit. In de maanden april tot september leveren wij 1x per maand de pakketten uit.

Mocht je verzending per pallet bezorgd worden, dan kun je de gewenste dag van levering kiezen tijdens het plaatsen van de bestelling. Reken hiervoor minimaal op 3 werkdagen levertijd.

Verzendkosten worden automatisch berekend bij het afronden van de bestelling.

Garantie

Je kunt in de volgende gevallen in aanmerking komen op garantie op onze producten:

 • De planten zijn uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd.
 • De plant is aangeplant volgens onze plantinstructies.
 • De planten zijn niet op de juiste manier verzorgd (denk aan juist snoeien en genoeg water geven bij droger weer).
 • Er is geen schade aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

Als al deze punten aangevinkt kunnen worden stuur dan een mail (incl. foto’s van de planten) naar info@qweeker.nl, dan zullen wij kijken of je in aanmerking komt tot onze garantie.

Ga voor extra informatie m.b.t. garantie naar onze garantie pagina.

De glanzende dwergmispel heeft zowel zijn voor- als nadelen, hieronder sommen we ze kort voor je op. 

 • Witte bloemen rond mei
 • Oranje besjes na de bloei
 • Weinig onderhoud nodig
 • Verliest een deel van zijn blad in de winter

Eigenschappen Glanzende dwergmispel

De glanzende dwergmispel is een plant die voor zowel bloemen als bessen zorgt in de tuin. De planten van Qweeker komen van eigen kwekerij, waar de kwaliteit altijd hoog in het vaandel staat. 

Onderhoud

Gelukkig heeft de glanzende dwergmispel niet al te veel onderhoud nodig. Zo hoef je de plant in principe niet te snoeien. Wel kan het wenselijk zijn om de planten één keer per jaar wat licht terug in vorm te snoeien. Doe dit dan in de lente. Verwijder dan ook de oude en zieke takken om de plant gezond te houden.

Wil je de plant wat extra voeding geven? Kies er dan voor om wat Hagenmest bij de planten te strooien na de snoeibeurt. Zo zal de glanzende dwergmispel wat extra energie krijgen om sneller te groeien.

De glanzende dwergmispel is tot wel -29 graden Celsius winterhard. Hierdoor kan de plant geen vorstschade oplopen tot deze temperaturen. Je hoeft de glansmispel in principe niet extra te beschermen in een gemiddelde Nederlandse winter.

Watervraag

De glanzende dwergmispel heeft niet veel extra water nodig dan moeder natuur hem al biedt. Toch moet je de plant altijd extra water geven in de eerste 2 jaar. Dan is de plant nog wat zwakker. Probeer tijdens deze eerste 2 jaar in de drogere en warmere periodes elke dag water te geven om hem goed op weg te helpen.

Let op: geef de plant altijd alleen water op de wortels. Als het water op het blad komt, dan kan het verbranden. Het is te vergelijken met zonlicht op een vergrootglas: de zonnestralen zullen versterkt worden door het water en de bladeren kunnen zo verbranden.

Groeisnelheid

De glanzende dwergmispel groeit ongeveer 20-40 centimeter per jaar. Hierdoor hoef je niet heel veel onderhoud te plegen aan de plant. Laat je hem uitgroeien; dan kan de plant tot wel 4 meter hoog worden. 

Planteigenschappen

De glanzende dwergmispel zal langzaam zijn groene, glimmende blad verkleuren naar wat herfstachtige kleuren. Zo blijft de haag het hele jaar door blikdicht maar verandert het toch van kleur.

Planteigenschappen

Na de bloei in mei verdwijnen de bloemen en deze maken plaats voor de rode en oranje bessen. Deze bessen zijn zeer geliefd onder de vogels, waardoor er een kans is dat ze niet heel lang zullen blijven hangen.

Planteigenschappen

De glanzende dwergmispel krijgt tijdens zijn bloei rond mei witte bloemen. Deze bloemetjes zullen vervolgens later in het jaar plaatsmaken voor de rode en oranje besjes die aan de plant gaan groeien.

Standplaats

De glanzende dwergmispel houdt wel van wat zon. Ons advies is dan ook om de plant op een plaats te planten waar gedurende de dag wat zon komt; halfschaduw of volle zon.

Qua grond heeft de glanzende dwergmispel eigenlijk geen eisen. Mocht je de grond bij het aanplanten wat nog wat extra voeding willen geven? Kies dan voor Vivimus potgrond om tijdens het planten toe te voegen.

Cotoneaster lucidus

Glanzende dwergmispel

Niet op voorraad
 6,19