Bij Qweeker kun je hazelaar (Corylus avellana) kopen in verschillende lengtematen. Deze bladverliezende plant kan gebruikt worden in (gemengde) hagen, in struiken of als boom. De inheemse plant staat bekend om de hazelnoten die hij kan groeien. Helaas kan de hazelnoot pas na ongeveer 8 jaar aan de plant gaan groeien.

Mocht je wat sneller vruchten aan een plant willen krijgen? Neem dan eens een kijkje bij de andere bessensoorten, zoals de meidoorn of de gele kornoelje.

 • Onderhoud -  Weinig onderhoud
 • Standplaats -  Schaduw, halfschaduw of zon
 • Groeisnelheid -  20 tot 40 cm per jaar
 • Planteigenschappen -  Bladverliezende plant
 • Watervraag -  Gemiddelde watervraag

Hazelnoot in pot

Je hebt de haagplanten ontvangen op een pallet of in een boxpallet. Je hoeft de potplanten niet onmiddellijk te planten, wel is het verstandig de planten te lossen. Als je niet direct plant zet je ze ergens beschut tegen elkaar neer. Dit mag binnen, maar niet langer dan een week. Zorg ervoor dat de planten niet droog komen te staan, geef de planten elke dag water. De plant haalt zeker het eerste jaar zijn vocht grotendeels uit de potkluit. Pas als de nieuwe wortels goed in de omliggende grond zitten komt het vocht en voeding van buiten de potkluit. Geef dus met droge periodes in de zomer op tijd water.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi de eventueel meebestelde Vivimus van DCM over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de pot van de plant en ‘breek’ de potkluit lichtjes met de hand zodat de wortels een beetje uit elkaar gaan.

Zet de planten in de sleuf op de gewenste afstand. Zet de bovenkant van de kluit gelijk of iets onder het maaiveld.

Vul de sleuf met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen en water alles goed aan zodat de grond goed rond de potkluit aansluit. Als je gekozen hebt voor de hagenmest van DCM verdeel je deze volgens de gebruiksaanwijzing over de totale lengte van de toekomstige haag. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna hoef je weer bij te mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Hazelnoot met blote wortel


Zorg dat je nieuwe haagplant niet kan verdrogen. Houd de plant daarom zo lang mogelijk in de verpakking tot je deze gaat planten. De wortels mogen niet blootgesteld worden aan zon en wind en moeten vochtig blijven.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi eventueel de grondverbeteraar over de uitgegraven grond en door de gegraven sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de plant uit de verpakking en plant deze in de sleuf.

Als je gekozen hebt voor de hagenmest, verdeel je dit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking over de totale lengte van de toekomstige haag.

Bedek de wortels meteen met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Plant de wortelhals gelijk of iets onder het maaiveld. De wortelhals is de plaats waar de stam overgaat in de wortel. Nogmaals: laat de wortels niet uitdrogen!

Nadat de haag is geplant kan je de planten met een gieter ‘aanwateren’. De grond en de planten mogen goed vochtig worden. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef eventueel nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna kan je weer bij mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Verzending

Voer de gewenste afhaaldatum/leverdatum in tijdens de bestelling. Je kunt de bestelling altijd af komen halen, hiervoor rekenen wij meestal 2 werkdagen. Mocht dit minder zijn, dan zul je hiervoor een mail met de orderbevestiging ontvangen. Voor afhalen zijn de verzendkosten uiteraard geheel gratis.

Paketten die tussen oktober en maart besteld worden leveren wij steeds op donderdag uit. In de maanden april tot september leveren wij 1x per maand de pakketten uit.

Mocht je verzending per pallet bezorgd worden, dan kun je de gewenste dag van levering kiezen tijdens het plaatsen van de bestelling. Reken hiervoor minimaal op 3 werkdagen levertijd.

Verzendkosten worden automatisch berekend bij het afronden van de bestelling.

Garantie

Je kunt in de volgende gevallen in aanmerking komen op garantie op onze producten:

 • De planten zijn uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd.
 • De plant is aangeplant volgens onze plantinstructies.
 • De planten zijn niet op de juiste manier verzorgd (denk aan juist snoeien en genoeg water geven in droge periodes).
 • Er is geen schade aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

Als al deze punten aangevinkt kunnen worden stuur dan een mail (incl. foto’s van de planten) naar info@qweeker.nl, dan zullen wij kijken of je in aanmerking komt tot onze garantie.

Ga voor extra informatie m.b.t. garantie naar onze garantie pagina.

De hazelaar heeft zowel zijn voor- als nadelen, hieronder sommen we ze kort voor je op. 

 • Weinig onderhoud
 • Geschikt in allerlei hagen, struiken of als solitair
 • Groeit hazelnoten na 8 jaar
 • Nooit geheel blikdicht
 • Bladruimen..

Eigenschappen Hazelnoot

De hazelaar is een gemakkelijke haagplant die in alle tuinen past. De planten van Qweeker komen van eigen kwekerij, waar de kwaliteit altijd hoog in het vaandel staat. 

Onderhoud

De hazelaar is heel eenvoudig in onderhoud. Je hoeft hem namelijk slechts 1x per jaar te snoeien. Dan hoef je alleen de dode en zieke takken weg te knippen. Als je wilt kun je hem op dat moment ook helemaal terug in de gewenste vorm knippen.

Als je de Corylus avellana nog wat sneller blik(dicht) wilt laten groeien, dan kun je ervoor kiezen om hem extra te bemesten. Hiervoor kun je bijvoorbeeld Hagenmest gebruiken. Hierdoor zal de plant wat extra voeding binnenkrijgen.

De hazelaar is tot -25 graden Celsius winterhard. Dit betekent dat hij temperaturen tot -25 kan verdragen zonder dat er vorstschade optreedt. Hierdoor hoef je de hazelaar niet extra te beschermen in een gemiddelde Nederlandse winter.

Standplaats

De hazelaar kan in principe op alle standplaatsen groeien. Zo houdt hij wel van wat zon, maar kan hij in de schaduw ook prima groeien.

Daarnaast is hij ook niet de moeilijkste als het gaat om de grondsoort. Van nature komt hij namelijk voor in droge Nederlandse duin- en zandgronden. Dat kan hij prima verdragen, maar wat voedselrijkere tuingrond is altijd gunstiger voor de plant.

Groeisnelheid

De hazelaar groeit ongeveer 20 tot 40 centimeter per jaar. Mocht je de hazelaar laten uitgroeien, dan kan hij tot wel 6 meter hoogte bereiken. Mocht hij ongeveer 8 jaar oud zijn, dan gaat hij zelfs hazelnoten groeien. Het duurt even, maar dan heb je wel wat lekkers voor de eekhoorntjes.

Planteigenschappen

De hazelaar verliest zijn grote bladeren in de winter. Hierdoor zal een haag van deze soort het jaar door niet geheel blikdicht blijven, maar de bladeren zorgen voor een heerlijk herfstbeeld in de tuin.

Watervraag

De hazelaar kan wel wat extra water gebruiken. Vooral in de eerste 2 jaar na aanplanten moet je hem wat verwennen met water. Probeer vooral in de drogere/warmere periodes de hazelaar elke dag water geven, anders zal hij uitdrogen. Zeker als het blad wat gaat hangen is het belangrijk om water te geven; dit duidt op uitdroging van de plant.

Let op: geef de plant altijd alleen water op de wortels. Als het water op het blad komt, dan kan het verbranden. Het is te vergelijken met zonlicht op een vergrootglas: de zonnestralen zullen versterkt worden door het water en de bladeren kunnen zo verbranden.

Corylus avellana

Hazelnoot

Weinig voorraad
 2,99