Bij Qweeker kun je Japanse hulst (Ilex crenata ‘Convexa’) kopen in verschillende lengtematen. Wij kweken deze soort hulst op in een pot. Hierdoor wordt deze met een sterke wortel bij u afgeleverd.

De Japanse hulst (ook wel Chinese hulst genoemd) is een wintergroene plant die herkenbaar is aan zijn donkergroene blad. Deze soort is het hele jaar door groenblijvend en zeer geschikt voor lage hagen. Door deze twee eigenschappen wordt de Ilex crenata ‘Convexa’ vaak gebruikt als buxusvervanger.

De Buxus sempervirens heeft namelijk de laatste jaren namelijk steeds vaker last van bijvoorbeeld de buxusmot, waardoor de plant makkelijker dood zal gaan. De Japanse hulst is niet gevoelig voor ziektes en lijkt veel op de buxus, waardoor deze vaak als vervanger gebruikt wordt. Ook kan de Japanse hulst door creatieve snoeiers gebruikt worden om een bijzondere vorm van te creëren.

Mocht je toch meer houden van planten met stekels, kies dan voor het stekelachtige familielid van de Japanse hulst: de hulst.

 • Groeisnelheid -  Tot 20 cm per jaar
 • Onderhoud -  Weinig onderhoud
 • Watervraag -  Weinig watervraag
 • Planteigenschappen -  Bladhoudende plant
 • Planteigenschappen -  Groenblijvende plant
 • Planteigenschappen -  Plant met bessen
 • Standplaats -  Halfschaduw of zon

Japanse hulst in pot

Je hebt de haagplanten ontvangen op een pallet of in een boxpallet. Je hoeft de potplanten niet onmiddellijk te planten, wel is het verstandig de planten te lossen. Als je niet direct plant zet je ze ergens beschut tegen elkaar neer. Dit mag binnen, maar niet langer dan een week. Zorg ervoor dat de planten niet droog komen te staan, geef de planten elke dag water. De plant haalt zeker het eerste jaar zijn vocht grotendeels uit de potkluit. Pas als de nieuwe wortels goed in de omliggende grond zitten komt het vocht en voeding van buiten de potkluit. Geef dus met droge periodes in de zomer op tijd water.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi de eventueel meebestelde Vivimus van DCM over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de pot van de plant en ‘breek’ de potkluit lichtjes met de hand zodat de wortels een beetje uit elkaar gaan.

Zet de planten in de sleuf op de gewenste afstand. Zet de bovenkant van de kluit gelijk of iets onder het maaiveld.

Vul de sleuf met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen en water alles goed aan zodat de grond goed rond de potkluit aansluit. Als je gekozen hebt voor de hagenmest van DCM verdeel je deze volgens de gebruiksaanwijzing over de totale lengte van de toekomstige haag. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna hoef je weer bij te mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Japanse hulst met blote wortel


Zorg dat je nieuwe haagplant niet kan verdrogen. Houd de plant daarom zo lang mogelijk in de verpakking tot je deze gaat planten. De wortels mogen niet blootgesteld worden aan zon en wind en moeten vochtig blijven.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi eventueel de grondverbeteraar over de uitgegraven grond en door de gegraven sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de plant uit de verpakking en plant deze in de sleuf.

Als je gekozen hebt voor de hagenmest, verdeel je dit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking over de totale lengte van de toekomstige haag.

Bedek de wortels meteen met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Plant de wortelhals gelijk of iets onder het maaiveld. De wortelhals is de plaats waar de stam overgaat in de wortel. Nogmaals: laat de wortels niet uitdrogen!

Nadat de haag is geplant kan je de planten met een gieter ‘aanwateren’. De grond en de planten mogen goed vochtig worden. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef eventueel nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna kan je weer bij mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

 

 

Verzending

Voer de gewenste afhaaldatum/leverdatum in tijdens de bestelling. Je kunt de bestelling altijd af komen halen, hiervoor rekenen wij meestal 2 werkdagen. Mocht dit minder zijn, dan zul je hiervoor een mail met de orderbevestiging ontvangen. Voor afhalen zijn de verzendkosten uiteraard geheel gratis.

Paketten die tussen oktober en maart besteld worden leveren wij steeds op donderdag uit. In de maanden april tot september leveren wij 1x per maand de pakketten uit.

Mocht je verzending per pallet bezorgd worden, dan kun je de gewenste dag van levering kiezen tijdens het plaatsen van de bestelling. Reken hiervoor minimaal op 3 werkdagen levertijd.

Verzendkosten worden automatisch berekend bij het afronden van de bestelling.

Garantie

Je kunt in de volgende gevallen in aanmerking komen op garantie op onze producten:

 • De planten zijn uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd.
 • De plant is aangeplant volgens onze plantinstructies.
 • De planten zijn niet op de juiste manier verzorgd (denk aan juist snoeien en genoeg water geven in droge periodes).
 • Er is geen schade aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

Als al deze punten aangevinkt kunnen worden stuur dan een mail (incl. foto’s van de planten) naar info@qweeker.nl, dan zullen wij kijken of je in aanmerking komt tot onze garantie.

Ga voor extra informatie m.b.t. garantie naar onze garantie pagina.

De Japanse hulst heeft zowel zijn voor- als nadelen, hieronder sommen we ze kort voor je op. 

 • Perfect vervanger voor de buxus
 • Goed voor laagblijvende hagen
 • Niet zo ziektegevoelig
 • Hele jaar groenblijvend
 • Groeit niet heel snel
 • Giftige besjes voor mensen
Japanse hulst 60-80 cm (in pot)

Eigenschappen Japanse hulst

De Japanse hulst is een (haag)plant die in vele tuinen gebruikt als vervanger van de buxus. De planten van Qweeker komen van eigen kwekerij, waar de kwaliteit altijd hoog in het vaandel staat. 

Groeisnelheid

De Japanse hulst wordt veelal gebruikt als buxusvervanger omdat hij maar tot 20 centimeter per jaar groeit. Hierdoor wordt de Ilex crenata ‘Convexa’ veelal gebruikt voor lage hagen in de tuin. Mede daardoor zal de haag niet veel hoger kunnen worden dan 80 centimeter, perfect voor een lage afscheiding in de tuin of langs een pad.

Onderhoud

Door zijn trage groeisnelheid hoef je de Japanse hulst niet zo vaak te snoeien. 1x per jaar snoeien in mei moet volstaan om de haag mooi in vorm te houden. Door de snoeibeurt zal de Japanse hulst een stuk minder van zijn besjes gaan groeien.

Als je de plant iets sneller wilt laten (vol)groeien, kies er dan voor om na de snoeibeurt extra voeding toe te voegen. De Japanse hulst zal van zichzelf al redelijk snel blikdicht zijn, maar het kan nooit kwaad om wat meststoffen (zoals hagenmest) toe te voegen na het snoeien.

De Japanse hulst is tot -25 graden Celsius winterhard. Hierdoor kan hij tot deze temperaturen aan vorst verdragen zonder dat er schade door ontstaat.

Watervraag

Geef de Japanse hulst (net als alle planten) genoeg water na het aanplanten. Ook in de eerste twee jaar hierna is het belangrijk om de plant extra water te geven in drogere periodes. Probeer bij aanhoudende periodes van droogte en temperaturen boven de 25 graden wat extra water te geven op de wortels van de plant.

Let op: geef de plant altijd alleen water op de wortels. Als het water op het blad komt, dan kan het verbranden. Het is te vergelijken met zonlicht op een vergrootglas: de zonnestralen zullen versterkt worden door het water en de bladeren kunnen zo verbranden.

Planteigenschappen

De rondende bladeren van de Japanse hulst blijven het gehele jaar door aan de plant. De plant blijft zo het hele jaar door blikdicht. Hierdoor is de plant zeer geschikt als alternatief van de buxushaag; hij lijkt er ook heel veel op. Let op: het blad van de Japanse hulst is licht giftig voor mensen.

Planteigenschappen

De Japanse hulst blijft het hele jaar door groen. Zo krijgt je tuin het hele jaar door een mooie (donker)groene kleur.

Planteigenschappen

De Ilex crenata ‘Convexa’ groeit zwarte bessen als hij niet gesnoeid wordt. Kijk uit: deze planten zijn mild giftig voor zowel dieren als mensen. Het gevolg hiervan kan zijn dat na het eten van de bessen wat gebraakt wordt door bijvoorbeeld honden, katten of paarden.

Standplaats

De Japanse hulst heeft wel wat zon nodig om goed te kunnen groeien. Plant hem daarom op een plek waar de zon gedurende de dag komt: in de zon of halfschaduw.

Doordat wij de Japanse hulst in pot kweken, heeft hij al voldoende wortel gegroeid op de kwekerij. Hierdoor is de plant al wat sterker en kan hij praktisch in alle soorten grond aangeplant worden.

Ilex crenata 'Convexa'

Japanse hulst 60-80 cm (in pot)

Niet op voorraad
 13,19