Bij Qweeker kun je zelfgekweekte klimop (Hedera hibernica) kopen in verschillende lengtes. De klimop doet wat zijn naam belooft: hij klimt graag ergens snel op. Hierdoor is de plant binnen een mum van tijd tot verbazingwekkende hoogte gegroeid.

Van alle soorten klimop kweken wij de grootbladige klimop (Hedera hibernica) omdat deze bekend staat om een kale ruimte snel te kunnen vullen met zijn grote bladeren. Zo kun je bijvoorbeeld snel een hek, schutting of muur laten vullen door een prachtige donkergroene wand zonder doorkijkmogelijkheid. Daarnaast kan de hedera zich ook goed lenen als bodembedekker in bijvoorbeeld een sloot.

Deze wintergroene plant wordt gezien als een van de sterkste planten, waardoor de klimop buiten op allerlei grondsoorten en onder allerlei omstandigheden goed kan groeien. Mocht je de klimop een aantal jaren niet snoeien, dan ontstaan er bloemen in de plant.

 • Watervraag -  Weinig watervraag
 • Standplaats -  Schaduw, halfschaduw of zon
 • Groeisnelheid -  > 40 cm per jaar
 • Planteigenschappen -  Bladhoudende plant
 • Planteigenschappen -  Groenblijvende plant
 • Onderhoud -  Veel onderhoud

Klimop in pot

Je hebt de haagplanten ontvangen op een pallet of in een boxpallet. Je hoeft de potplanten niet onmiddellijk te planten, wel is het verstandig de planten te lossen. Als je niet direct plant zet je ze ergens beschut tegen elkaar neer. Dit mag binnen, maar niet langer dan een week. Zorg ervoor dat de planten niet droog komen te staan, geef de planten elke dag water. De plant haalt zeker het eerste jaar zijn vocht grotendeels uit de potkluit. Pas als de nieuwe wortels goed in de omliggende grond zitten komt het vocht en voeding van buiten de potkluit. Geef dus met droge periodes in de zomer op tijd water.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi de eventueel meebestelde Vivimus van DCM over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de pot van de plant en ‘breek’ de potkluit lichtjes met de hand zodat de wortels een beetje uit elkaar gaan.

Zet de planten in de sleuf op de gewenste afstand. Zet de bovenkant van de kluit gelijk of iets onder het maaiveld.

Vul de sleuf met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen en water alles goed aan zodat de grond goed rond de potkluit aansluit. Als je gekozen hebt voor de hagenmest van DCM verdeel je deze volgens de gebruiksaanwijzing over de totale lengte van de toekomstige haag. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna hoef je weer bij te mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Klimop met blote wortel


Zorg dat je nieuwe haagplant niet kan verdrogen. Houd de plant daarom zo lang mogelijk in de verpakking tot je deze gaat planten. De wortels mogen niet blootgesteld worden aan zon en wind en moeten vochtig blijven.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi eventueel de grondverbeteraar over de uitgegraven grond en door de gegraven sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de plant uit de verpakking en plant deze in de sleuf.

Als je gekozen hebt voor de hagenmest, verdeel je dit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking over de totale lengte van de toekomstige haag.

Bedek de wortels meteen met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Plant de wortelhals gelijk of iets onder het maaiveld. De wortelhals is de plaats waar de stam overgaat in de wortel. Nogmaals: laat de wortels niet uitdrogen!

Nadat de haag is geplant kan je de planten met een gieter ‘aanwateren’. De grond en de planten mogen goed vochtig worden. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef eventueel nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna kan je weer bij mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Verzending

Voer de gewenste afhaaldatum/leverdatum in tijdens de bestelling. Je kunt de bestelling altijd af komen halen, hiervoor rekenen wij meestal 2 werkdagen. Mocht dit minder zijn, dan zul je hiervoor een mail met de orderbevestiging ontvangen. Voor afhalen zijn de verzendkosten uiteraard geheel gratis.

Paketten die tussen oktober en maart besteld worden leveren wij steeds op donderdag uit. In de maanden april tot september leveren wij 1x per maand de pakketten uit.

Mocht je verzending per pallet bezorgd worden, dan kun je de gewenste dag van levering kiezen tijdens het plaatsen van de bestelling. Reken hiervoor minimaal op 3 werkdagen levertijd.

Verzendkosten worden automatisch berekend bij het afronden van de bestelling.

Garantie

Je kunt in de volgende gevallen in aanmerking komen op garantie op onze producten:

 • De planten zijn uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd.
 • De plant is aangeplant volgens onze plantinstructies.
 • De planten zijn niet op de juiste manier verzorgd (denk aan juist snoeien en genoeg water geven in droge periodes).
 • Er is geen schade aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

Als al deze punten aangevinkt kunnen worden stuur dan een mail (incl. foto’s van de planten) naar info@qweeker.nl, dan zullen wij kijken of je in aanmerking komt tot onze garantie.

Ga voor extra informatie m.b.t. garantie naar onze garantie pagina.

De klimop heeft zowel zijn voordelen als nadelen, hieronder sommen we ze kort voor je op.

 • Alleen goede kwaliteit door grote potmaat
 • Groeit snel blikdicht
 • Trekt veel biodiversiteit aan
 • Het hele jaar door groen
 • Het groeit overal naartoe
 • Kan het muuroppervlakte aantasten als het er tegen groeit
Grootbladige klimop 150-175 cm (in pot)

Eigenschappen Grootbladige klimop

De klimop is een populaire plant die veel aangeplant wordt tegen schuttingen of in sloten om het te bedekken. De planten van Qweeker komen van eigen kwekerij, waar de kwaliteit altijd hoog in het vaandel staat. 

Watervraag

De klimop is een zeer sterke plantsoort die overal groeit. Hierdoor heeft hij in principe niet veel extra water nodig om te groeien. Het is wél raadzaam om de plant wat extra water te geven in de eerste twee jaren na het planten. Dan is de plant nog aan het aarden aan de nieuwe grond waarin hij geplant is. Vooral in drogere periodes is het raadzaam om elke dag water te geven.

Let op: geef de plant altijd alleen water op de wortels. Als het water op het blad komt, dan kan het verbranden. Het is te vergelijken met zonlicht op een vergrootglas: de zonnestralen zullen versterkt worden door het water en de bladeren kunnen zo verbranden.

Standplaats

De hedera groeit op alle plaatsen waar je het wel en niet wilt. Zo groeit hij in zowel de schaduw, halfschaduw en zon. Zo kun je op alle plaatsen in de tuin plaatsen bedekken die je niet in het zicht wilt hebben. Daarentegen groeit het ook heel makkelijk tussen bijvoorbeeld voegen tussen stenen. Zorg er dus voor dat je het goed bijhoud, want de voegen kunnen hierdoor beschadigd worden.

In alle grondsoorten doet de klimop het goed. Het is dan ook een sterke plant die makkelijk groeit in allerlei omstandigheden. Mocht je wat extra grondvoeding willen toevoegen bij het planten; kies dan bijvoorbeeld voor Vivimus.

Groeisnelheid

De klimop is kenmerkend door zijn enorm snelle groei. Zo kan hij een schutting, muur of sloot binnen een mum van tijd bedekken. Bij ons op de kwekerij in de tunnels groeien deze hedera’s helemaal als kool: tot wel 2 meter per jaar. In de buitenlucht zijn de temperaturen wat minder ideaal, waardoor het hier minder snel zal groeien.

De hedera groeit niet uit zichzelf omhoog, hiervoor gebruiken wij bamboestukken. Mocht je het tegen de schutting omhoog willen laten groeien, probeer het dan hieraan te bevestigen. In principe heeft de klimop niet echt een maximale lengte.

Planteigenschappen

Het voordeel van de klimop is dat de plant het gehele jaar door zijn blad vasthoud: geen bladruimen! Daarnaast brengt het een mooie bedekking op allerlei plaatsen die je niet meer zichtbaar wilt hebben in de tuin.

Planteigenschappen

De klimop blijft het gehele jaar wat donkergroen. De jongere bladeren hebben een wat lichter groene kleur, wat zorgt voor een mooi zicht in de tuin. Zo verander je een saai zwart hekwerk in een mooi groene muur die de biodiversiteit bij je thuis bevorderd.

Onderhoud

Door zijn snelle groei is het wel belangrijk om de klimop goed te onderhouden. Zo behoor je de hedera wel 2x per jaar te snoeien. Probeer dit te doen rond april en rond september. Snoei nooit als het vriest, maar probeer het op een bewolkte dag te doen. Je kunt de hedera helemaal kort terug snoeien tot op het hout, hij zal later weer opnieuw uitschieten.

Daarnaast is het van belang om de klimop eventueel te bevestigen aan een hek of schutting. Probeer met bijvoorbeeld wat touw of ijzerdraadjes de hoogste toppen telkens te bevestigen. Zo is deze in een mum van tijd helemaal volgroeid met klimop.

De klimop groeit van zichzelf al enorm rap, waardoor bemesten in principe niet nodig is. Daarentegen mag je altijd planten extra bemesten om de groei te bevorderen. Doe dit het liefste in het voorjaar na de eerste snoeibeurt. Zo zal de plant nóg sneller (dicht)groeien.

De klimop is tot wel -20 graden winterhard. Hierdoor zal de plant in de winter geen problemen hebben met de vorst tot -20 graden Celsius.

Hedera hibernica

Grootbladige klimop 150-175 cm (in pot)

 7,89