Bij Qweeker kun je bonte kornoelje (Cornus alba ‘Elegantissima’) kopen in verschillende lengtematen. Deze kornoelje wordt veel gebruikt in struiken en als solitair, maar kan ook als haag aangeplant worden. Deze bonte kornoelje dankt zijn naam aan het bonte blad wat hij heeft. Zo heeft het groene blad wat witte randen, waardoor het een wat bont uiterlijk is.

In combinatie met de rode stengels geeft dit een heerlijk beeld in de lente. Is deze kornoelje toch wat te bont voor je? Kies dan voor een van de andere kornoeljes. Zo kweken wij ook rode kornoelje, witte kornoelje en gele kornoelje. Tip: combineer eens verschillende soorten kornoelje voor een kleurrijk zicht in de tuin.

 • Onderhoud -  Weinig onderhoud
 • Watervraag -  Weinig watervraag
 • Standplaats -  Schaduw, halfschaduw of zon
 • Groeisnelheid -  20 tot 40 cm per jaar
 • Planteigenschappen -  Bladverliezende plant
 • Planteigenschappen -  Plant met bessen
 • Planteigenschappen -  Plant met bloemen

Bonte kornoelje in pot

Je hebt de haagplanten ontvangen op een pallet of in een boxpallet. Je hoeft de potplanten niet onmiddellijk te planten, wel is het verstandig de planten te lossen. Als je niet direct plant zet je ze ergens beschut tegen elkaar neer. Dit mag binnen, maar niet langer dan een week. Zorg ervoor dat de planten niet droog komen te staan, geef de planten elke dag water. De plant haalt zeker het eerste jaar zijn vocht grotendeels uit de potkluit. Pas als de nieuwe wortels goed in de omliggende grond zitten komt het vocht en voeding van buiten de potkluit. Geef dus met droge periodes in de zomer op tijd water.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi de eventueel meebestelde Vivimus van DCM over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de pot van de plant en ‘breek’ de potkluit lichtjes met de hand zodat de wortels een beetje uit elkaar gaan.

Zet de planten in de sleuf op de gewenste afstand. Zet de bovenkant van de kluit gelijk of iets onder het maaiveld.

Vul de sleuf met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen en water alles goed aan zodat de grond goed rond de potkluit aansluit. Als je gekozen hebt voor de hagenmest van DCM verdeel je deze volgens de gebruiksaanwijzing over de totale lengte van de toekomstige haag. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna hoef je weer bij te mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

 

Bonte kornoelje met blote wortel


Zorg dat je nieuwe haagplant niet kan verdrogen. Houd de plant daarom zo lang mogelijk in de verpakking tot je deze gaat planten. De wortels mogen niet blootgesteld worden aan zon en wind en moeten vochtig blijven.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi eventueel de grondverbeteraar over de uitgegraven grond en door de gegraven sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de plant uit de verpakking en plant deze in de sleuf.

Als je gekozen hebt voor de hagenmest, verdeel je dit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking over de totale lengte van de toekomstige haag.

Bedek de wortels meteen met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Plant de wortelhals gelijk of iets onder het maaiveld. De wortelhals is de plaats waar de stam overgaat in de wortel. Nogmaals: laat de wortels niet uitdrogen!

Nadat de haag is geplant kan je de planten met een gieter ‘aanwateren’. De grond en de planten mogen goed vochtig worden. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef eventueel nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna kan je weer bij mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Verzending

Voer de gewenste afhaaldatum/leverdatum in tijdens de bestelling. Je kunt de bestelling altijd af komen halen, hiervoor rekenen wij meestal 2 werkdagen. Mocht dit minder zijn, dan zul je hiervoor een mail met de orderbevestiging ontvangen. Voor afhalen zijn de verzendkosten uiteraard geheel gratis.

Paketten die tussen oktober en maart besteld worden leveren wij steeds op donderdag uit. In de maanden april tot september leveren wij 1x per maand de pakketten uit. 

Mocht je verzending per pallet bezorgd worden, dan kun je de gewenste dag van levering kiezen tijdens het plaatsen van de bestelling. Reken hiervoor minimaal op 3 werkdagen levertijd. 

Verzendkosten worden automatisch berekend bij het afronden van de bestelling.

Garantie

Je kunt in de volgende gevallen in aanmerking komen op garantie op onze producten:

 • De planten zijn uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd.
 • De plant is aangeplant volgens onze plantinstructies.
 • De planten zijn niet op de juiste manier verzorgd (denk aan juist snoeien en genoeg water geven in droge periodes).
 • Er is geen schade aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

Als al deze punten aangevinkt kunnen worden stuur dan een mail (incl. foto’s van de planten) naar info@qweeker.nl, dan zullen wij kijken of je in aanmerking komt tot onze garantie.

Ga voor extra informatie m.b.t. garantie naar onze garantie pagina.

De bonte kornoelje heeft zowel zijn voor- als nadelen, hieronder sommen we ze kort voor je op. 

 • Weinig onderhoud nodig
 • Witte bloemen rond mei
 • Groeit bijna overal
 • Niet geheel blikdicht in de winter

Eigenschappen Bonte kornoelje

De bonte kornoelje is een struik die vooral in de tuin wordt geplant vanwege de verschillende mooie kleuren die deze plant gedurende het jaar heeft te bieden. De planten van Qweeker komen van eigen kwekerij, waar de kwaliteit altijd hoog in het vaandel staat. 

Onderhoud

De Cornus alba ‘Elegantissima’ hoeft niet elk jaar gesnoeid te worden wanneer je de plant bijvoorbeeld als solitair volledig wil laten uitgroeien. Om de plant in een vorm te houden hoeft de bonte kornoelje slechts een keer per jaar gesnoeid te worden. Probeer dit rond juni te doen, maar zeker niet later. Later in het jaar zijn de takken van de kornoelje namelijk lastiger te snoeien.

Met behulp van hagenmest kun je de bonte kornoelje sneller laten groeien, maar hij heeft dit niet nodig. Hierdoor zal de plant wat sneller in de hoogte groeien. Probeer te bemesten na de snoeibeurt om het beste effect te hebben.

De bonte kornoelje is tot wel -34 graden Celsius winterhard. Hierdoor kan hij temperaturen tot -34 graden verdragen. Hierdoor is hij zeer winterhard en zal hij geen vorstschade oplopen in een gemiddelde Nederlandse winter.

Watervraag

De bonte kornoelje is een ware krachtpatser. De plant hoeft namelijk niet heel veel extra water gegeven te worden. Toch is het advies om in sommige situaties extra water te geven.

De eerste 2 jaar na aanplanten moet de bonte kornoelje nog wat wennen aan zijn nieuwe plekje. Hierdoor kan hij in wat warmere periodes wat dorst hebben. Geef de plant dan ook elke dag extra water in de warmere en drogere periodes in het jaar.

Let op: geef de plant altijd alleen water op de wortels. Als het water op het blad komt, dan kan het verbranden. Het is te vergelijken met zonlicht op een vergrootglas: de zonnestralen zullen versterkt worden door het water en de bladeren kunnen zo verbranden.

Standplaats

De bonte kornoelje kan op verschillende soorten standplaatsen geplant worden, het maakt eigenlijk niet zoveel uit of hij in de schaduw, halfschaduw of volle zon groeit.

Daarnaast is de plant goed opgewassen tegen allerlei soorten grond. Zo groeit de bonte kornoelje graag op vochtige grond, maar kan hij eigenlijk in alle soorten in Nederland goed groeien.

Groeisnelheid

De bonte kornoelje groeit ongeveer 20 tot 40 centimeter per jaar. Hierdoor groeit de Cornus alba ‘Elegantissima’ niet per se heel hard, maar als je hem de vrije loop laat kan hij tot wel 3 meter hoogte bereiken.

Planteigenschappen

De bonte kornoelje verliest zijn bonte bladeren in de winter. Hierdoor komen de kenmerkende rode takken wat meer naar voren. De rode stengels in combinatie met de vallende bladeren zorgen voor een heerlijke herfstsfeer in de tuin.

Planteigenschappen

De rode kornoelje groeit rond mei hele kleine witte bloemetjes. Hierdoor zal de plant allerlei soorten insecten naar de tuin toe lokken. Perfect voor wat extra levendigheid in de tuin.

Cornus alba 'Elegantissima'

Bonte kornoelje

 2,99