Bij Qweeker kun je Canadese kornoelje (Cornus sericea ‘Flaviramea’) kopen in verschillende lengtematen. Deze bladverliezende plant is herkenbaar aan zijn felgele takken die in de winter verschijnen. Daarnaast krijgt de Canadese kornoelje rond mei witte bloemen die opgevolgd worden door witte besjes voor de vogels.

Ter inspiratie: mix de Canadese kornoelje eens met de rode kornoelje zodat je in de winter een fraaie mix van rode en gele takken krijgt.

 • Onderhoud -  Weinig onderhoud
 • Watervraag -  Weinig watervraag
 • Groeisnelheid -  20 tot 40 cm per jaar
 • Planteigenschappen -  Bladverliezende plant
 • Planteigenschappen -  Plant met bessen
 • Planteigenschappen -  Plant met bloemen
 • Standplaats -  Halfschaduw of zon

Canadese kornoelje in pot

Je hebt de haagplanten ontvangen op een pallet of in een boxpallet. Je hoeft de potplanten niet onmiddellijk te planten, wel is het verstandig de planten te lossen. Als je niet direct plant zet je ze ergens beschut tegen elkaar neer. Dit mag binnen, maar niet langer dan een week. Zorg ervoor dat de planten niet droog komen te staan, geef de planten elke dag water. De plant haalt zeker het eerste jaar zijn vocht grotendeels uit de potkluit. Pas als de nieuwe wortels goed in de omliggende grond zitten komt het vocht en voeding van buiten de potkluit. Geef dus met droge periodes in de zomer op tijd water.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi de eventueel meebestelde Vivimus van DCM over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de pot van de plant en ‘breek’ de potkluit lichtjes met de hand zodat de wortels een beetje uit elkaar gaan.

Zet de planten in de sleuf op de gewenste afstand. Zet de bovenkant van de kluit gelijk of iets onder het maaiveld.

Vul de sleuf met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen en water alles goed aan zodat de grond goed rond de potkluit aansluit. Als je gekozen hebt voor de hagenmest van DCM verdeel je deze volgens de gebruiksaanwijzing over de totale lengte van de toekomstige haag. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna hoef je weer bij te mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Canadese kornoelje met blote wortel


Zorg dat je nieuwe haagplant niet kan verdrogen. Houd de plant daarom zo lang mogelijk in de verpakking tot je deze gaat planten. De wortels mogen niet blootgesteld worden aan zon en wind en moeten vochtig blijven.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi eventueel de grondverbeteraar over de uitgegraven grond en door de gegraven sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de plant uit de verpakking en plant deze in de sleuf.

Als je gekozen hebt voor de hagenmest, verdeel je dit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking over de totale lengte van de toekomstige haag.

Bedek de wortels meteen met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Plant de wortelhals gelijk of iets onder het maaiveld. De wortelhals is de plaats waar de stam overgaat in de wortel. Nogmaals: laat de wortels niet uitdrogen!

Nadat de haag is geplant kan je de planten met een gieter ‘aanwateren’. De grond en de planten mogen goed vochtig worden. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef eventueel nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna kan je weer bij mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Verzending

Voer de gewenste afhaaldatum/leverdatum in tijdens de bestelling. Je kunt de bestelling altijd af komen halen, hiervoor rekenen wij meestal 2 werkdagen. Mocht dit minder zijn, dan zul je hiervoor een mail met de orderbevestiging ontvangen. Voor afhalen zijn de verzendkosten uiteraard geheel gratis.

Voor leveren van pakketten leveren wij tussen oktober en maart elke donderdag uit. In de maanden april tot september leveren wij 1x per maand de pakketten uit.

Mocht je verzending per pallet bezorgd worden, dan kun je de gewenste dag van levering kiezen tijdens het plaatsen van de bestelling. Reken hiervoor minimaal op 3 werkdagen levertijd.

Verzendkosten worden automatisch berekend bij het afronden van de bestelling.

Garantie

Je kunt in de volgende gevallen in aanmerking komen op garantie op onze producten:

 • De planten zijn uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd.
 • De plant is aangeplant volgens onze plantinstructies.
 • De planten zijn niet op de juiste manier verzorgd (denk aan juist snoeien en genoeg water geven bij droger weer).
 • Er is geen schade aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

Als al deze punten aangevinkt kunnen worden stuur dan een mail (incl. foto’s van de planten) naar info@qweeker.nl, dan zullen wij kijken of je in aanmerking komt tot onze garantie.

Ga voor extra informatie m.b.t. garantie naar onze garantie pagina.

De Canadese kornoelje heeft zowel zijn voor- als nadelen, hieronder sommen we ze kort voor je op. 

 • Weinig onderhoud nodig
 • Witte bloemen rond mei
 • Witte bessen voor de vogels
 • Felgele takken voor een mooi zicht
 • Bladruimen in de herfst

Eigenschappen Canadese kornoelje

De Canadese kornoelje is kenmerkend door zijn felgele takken. De planten van Qweeker komen van eigen kwekerij, waar de kwaliteit altijd hoog in het vaandel staat.

Onderhoud

De Canadese kornoelje hoeft niet elk jaar gesnoeid te worden als je de plant volledig wilt laten uitgroeien als solitair. Toch kun je ervoor kiezen om de plant te snoeien om hem klein te houden. Kies er dan voor om de plant in de winter bij te knippen, zodat de plant in de lente weer opnieuw kan uitschieten.

Wil je de Canadese kornoelje sneller laten groeien? Dan kun je kiezen om wat hagenmest bij de plant te strooien. Probeer dit na het snoeien te doen, zodat de plant daarna weer kan uitschieten.

De Canadese kornoelje is tot -26 graden Celsius winterhard. Hierdoor zal de plant geen vorstschade oplopen tot en met deze temperatuur. Hierdoor hoeft de plant niet extra beschermd te worden in een normale Nederlandse winter.

Watervraag

De Canadese kornoelje heeft niet veel extra water nodig dan moeder natuur hem geeft. Toch kan het in sommige situaties handig zijn om wat extra water te geven.

De eerste 2 jaar na aanplanten moet de Canadese kornoelje nog wat wennen aan zijn nieuwe plekje. Hierdoor kan hij in wat warmere periodes wat extra water gebruiken. Geef de plant dan ook bij drogere en warme periodes in het jaar elke dag water. Als het blad wat slap begint te staan, dan ben je eigenlijk al te laat met water geven.

Let op: geef de plant altijd alleen water op de wortels. Als het water op het blad komt, dan kan het verbranden. Het is te vergelijken met zonlicht op een vergrootglas: de zonnestralen zullen versterkt worden door het water en de bladeren kunnen zo verbranden.

Groeisnelheid

De Canadese kornoelje groeit gestaag met 20 tot 40 centimeter per jaar. Hierdoor groeit de plant niet extreem hard. Maar als je hem laat uitgroeien, dan kan de plant tot wel 3 meter groot worden.

Planteigenschappen

Het groene blad zal in de herfst langzaam veranderen naar rode, herfstachtige kleuren. Vervolgens zal het blad van de takken afvallen. Dit zorgt voor een heerlijke herfstsfeer in de tuin, maar hierdoor zullen vooral de gele takken van de Canadese kornoelje een mooi beeld in de tuin geven.

Planteigenschappen

Na 2 á 3 jaar kan de Canadese kornoelje blauwe en witte bessen gaan groeien. Deze bessen ontstaan na bestuiving van de bloemen door verschillende insecten. Ook de vogels zijn dol op deze bessen, waardoor de kans groot is dat ze mee komen genieten van je tuin.

Planteigenschappen

Rond mei begint de Canadese kornoelje kleine witte bloemetjes te groeien. Insecten zijn gek op deze bloemen, waardoor ze naar je tuin gelokt worden om de plant te bestuiven. Vanaf 2 á 3 jaar na het planten kunnen deze bloemen na bestuiving veranderen in bessen.

 

Standplaats

De Canadese kornoelje kan wel wat zon gebruiken. Probeer de plant dan ook in de halfschaduw of volle zon aan te planten. Hier komt de plant het best tot zijn recht.

De plant heeft niet heel veel voorkeur qua grondsoort. Zo kan de plant eigenlijk in allerlei soorten grond aangeplant worden. Toch is het altijd beter voor een plant om in een vruchtbare grond te groeien. Je kunt er zo ook voor kiezen om de plant aan te planten met wat Vivimus potgrond. Zo wordt de grond vanzelf vruchtbaarder.

Cornus sericea 'Flaviramea'

Canadese kornoelje

Weinig voorraad
 10,49