Bij Qweeker kun je gele kornoelje (Cornus mas) kopen in verschillende lengtematen. Deze kornoelje wordt veel gebruikt in struiken en als solitair, maar kan ook als haag aangeplant worden. Deze gele kornoelje dankt zijn naam aan de gele bloemen die hij vroeg in het voorjaar groeit. Hierdoor heb je rond februari al een kleurrijke tuin.

Na de bloemen volgen ook nog wat rode besjes waar zelfs jam van gemaakt kan worden. Hierdoor breng je al vroeg in het jaar wat levendigheid in de tuin. Is geel niet helemaal jouw kleur? Kies dan voor een van de andere kornoeljes. Zo kweken wij ook rode kornoelje, witte kornoelje en bonte kornoelje voor allerlei kleuren in de tuin. Tip: combineer eens verschillende soorten kornoelje voor een kleurrijk zicht in de tuin.

  • Onderhoud -  Weinig onderhoud
  • Watervraag -  Weinig watervraag
  • Standplaats -  Schaduw, halfschaduw of zon
  • Groeisnelheid -  20 tot 40 cm per jaar
  • Planteigenschappen -  Bladverliezende plant
  • Planteigenschappen -  Plant met bessen
  • Planteigenschappen -  Plant met bloemen

Gele kornoelje in pot

Je hebt de haagplanten ontvangen op een pallet of in een boxpallet. Je hoeft de potplanten niet onmiddellijk te planten, wel is het verstandig de planten te lossen. Als je niet direct plant zet je ze ergens beschut tegen elkaar neer. Dit mag binnen, maar niet langer dan een week. Zorg ervoor dat de planten niet droog komen te staan, geef de planten elke dag water. De plant haalt zeker het eerste jaar zijn vocht grotendeels uit de potkluit. Pas als de nieuwe wortels goed in de omliggende grond zitten komt het vocht en voeding van buiten de potkluit. Geef dus met droge periodes in de zomer op tijd water.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi de eventueel meebestelde Vivimus van DCM over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de pot van de plant en ‘breek’ de potkluit lichtjes met de hand zodat de wortels een beetje uit elkaar gaan.

Zet de planten in de sleuf op de gewenste afstand. Zet de bovenkant van de kluit gelijk of iets onder het maaiveld.

Vul de sleuf met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen en water alles goed aan zodat de grond goed rond de potkluit aansluit. Als je gekozen hebt voor de hagenmest van DCM verdeel je deze volgens de gebruiksaanwijzing over de totale lengte van de toekomstige haag. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna hoef je weer bij te mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Gele kornoelje met blote wortel


Zorg dat je nieuwe haagplant niet kan verdrogen. Houd de plant daarom zo lang mogelijk in de verpakking tot je deze gaat planten. De wortels mogen niet blootgesteld worden aan zon en wind en moeten vochtig blijven.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi eventueel de grondverbeteraar over de uitgegraven grond en door de gegraven sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de plant uit de verpakking en plant deze in de sleuf.

Als je gekozen hebt voor de hagenmest, verdeel je dit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking over de totale lengte van de toekomstige haag.

Bedek de wortels meteen met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Plant de wortelhals gelijk of iets onder het maaiveld. De wortelhals is de plaats waar de stam overgaat in de wortel. Nogmaals: laat de wortels niet uitdrogen!

Nadat de haag is geplant kan je de planten met een gieter ‘aanwateren’. De grond en de planten mogen goed vochtig worden. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef eventueel nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna kan je weer bij mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Verzending

Voer de gewenste afhaaldatum/leverdatum in tijdens de bestelling. Je kunt de bestelling altijd af komen halen, hiervoor rekenen wij meestal 2 werkdagen. Mocht dit minder zijn, dan zul je hiervoor een mail met de orderbevestiging ontvangen. Voor afhalen zijn de verzendkosten uiteraard geheel gratis.

Paketten die tussen oktober en maart besteld worden leveren wij steeds op donderdag uit. In de maanden april tot september leveren wij 1x per maand de pakketten uit. 

Mocht je verzending per pallet bezorgd worden, dan kun je de gewenste dag van levering kiezen tijdens het plaatsen van de bestelling. Reken hiervoor minimaal op 3 werkdagen levertijd.

Verzendkosten worden automatisch berekend bij het afronden van de bestelling.

Garantie

Je kunt in de volgende gevallen in aanmerking komen op garantie op onze producten:

  • De planten zijn uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd.
  • De plant is aangeplant volgens onze plantinstructies.
  • De planten zijn niet op de juiste manier verzorgd (denk aan juist snoeien en genoeg water geven in droge periodes).
  • Er is geen schade aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

Als al deze punten aangevinkt kunnen worden stuur dan een mail (incl. foto’s van de planten) naar info@qweeker.nl, dan zullen wij kijken of je in aanmerking komt tot onze garantie.

Ga voor extra informatie m.b.t. garantie naar onze garantie pagina.

De gele kornoelje heeft zowel zijn voordelen als nadelen, hieronder sommen we ze kort voor je op.

  • Weinig onderhoud nodig
  • Gele bloemen vroeg in het jaar
  • Rode eetbare bessen
  • Groeit nagenoeg overal
  • Bladruimen in de herfst

Eigenschappen Gele kornoelje

De gele kornoelje is een struik die vooral in de tuin wordt geplant vanwege zijn verschillende mooie kleuren gedurende het hele jaar. De planten van Qweeker komen van eigen kwekerij, waar de kwaliteit altijd hoog in het vaandel staat. 

Onderhoud

De Cornus mas hoeft niet elk jaar bij gesnoeid te worden als je de plant bijvoorbeeld als solitair volledig wilt laten uitgroeien. Om de plant in een gewenste vorm te houden moet de gele kornoelje eens per jaar gesnoeid worden. Bijvoorbeeld in een gemengde haag met andere kornoeljes. Probeer het snoeien rond juni of te doen, maar zeker niet later. Later in het jaar zijn de takken van de Cornus namelijk lastiger om te snoeien.

Wil je de Cornus mas wat sneller laten groeien? Dan kun je kiezen om wat hagenmest bij de plant te strooien. Probeer dit na het snoeien van de gele kornoelje te doen. Hierdoor zal de plant wat sneller groeien in de hoogte, maar ook zal de haag wat sneller in vorm zal groeien.

De gele kornoelje is tot -26 graden Celsius winterhard. Hierdoor zal de Cornus mas geen vorstschade oplopen tot en met deze temperaturen. Hierdoor hoeft de plant niet extra ondergestopt worden in een normale Nederlandse winter.

Watervraag

Een ware krachtpatser onder de planten; de Cornus mas. De plant hoeft namelijk niet veel extra water gegeven te worden. Toch kan het in sommige situaties handig zijn om wat extra water te geven.

De eerste 2 jaar na aanplanten moet de gele kornoelje nog wat wennen aan zijn nieuwe plekje. Hierdoor kan hij in wat warmere periodes wat dorst hebben. Geef de plant dan ook elke dag extra water in de warmere en drogere periodes in het jaar.

Let op: geef de plant altijd alleen water op de wortels. Als het water op het blad komt, dan kan het verbranden. Het is te vergelijken met zonlicht op een vergrootglas: de zonnestralen zullen versterkt worden door het water en de bladeren kunnen zo verbranden.

Standplaats

De gele kornoelje kan op verschillende soorten standplaatsen geplant worden. Zo maakt het niet veel uit of hij in de schaduw, halfschaduw of zon geplant worden.

Deze plant is de moeilijkste niet en is goed opgewassen tegen verschillende soorten grond. Elke soort grond in Nederland is geschikt om de Cornus mas te kunnen planten.

Groeisnelheid

De gele kornoelje groeit ongeveer 20-40 centimeter per jaar. Hierdoor groeit de Cornus mas niet per se heel hard, maar als hij niet bijgesnoeid wordt kan hij wel tot 6 meter hoogte bereiken.

Planteigenschappen

De gele kornoelje verliest in de herfst zijn bladeren. Dit geeft een heerlijke herfstsfeer, maar het zal misschien wel wat extra werk in de tuin met zich meebrengen. Hierdoor kun je namelijk wat meer blad moeten gaan ruimen om de tuin schoon te houden.

Planteigenschappen

Rode eetbare besjes komen rond augustus tevoorschijn in de gele kornoelje. Deze bessen zijn geliefd bij verschillende soorten vogels, die hiervoor naar de tuin trekken. Naast de vogels kunnen ook mensen deze bessen eten; je kunt er zelfs jam van maken!

Planteigenschappen

De gele kornoelje is kenmerkend vanwege zijn gele bloemen. Het voordeel van Cornus mas is dat deze bloemen al in maart kunnen gaan bloeien. Hierdoor krijgt je tuin al vroeg in het jaar wat kleur.

Cornus mas

Gele kornoelje

 5,49