Bij Qweeker kun je laurier Novita (Prunus laurocerasus ‘Novita’) kopen in verschillende lengtematen. Deze soort wordt ook weleens de Prunus Novita genoemd. De lauriersoort is kenmerkend aan zijn smal opgaande groeiwijze. Zo heeft deze plant wel wat weg van de laurier Caucasica. Wil je een wat kleinere lauriersoort? Kijk dan eens bij de laurier Otto Luyken.

 • Watervraag -  Weinig watervraag
 • Standplaats -  Schaduw, halfschaduw of zon
 • Groeisnelheid -  > 40 cm per jaar
 • Planteigenschappen -  Bladhoudende plant
 • Planteigenschappen -  Groenblijvende plant
 • Onderhoud -  Veel onderhoud

Laurier Novita in pot

Je hebt de haagplanten ontvangen op een pallet of in een boxpallet. Je hoeft de potplanten niet onmiddellijk te planten, wel is het verstandig de planten te lossen. Als je niet direct plant zet je ze ergens beschut tegen elkaar neer. Dit mag binnen, maar niet langer dan een week. Zorg ervoor dat de planten niet droog komen te staan, geef de planten elke dag water. De plant haalt zeker het eerste jaar zijn vocht grotendeels uit de potkluit. Pas als de nieuwe wortels goed in de omliggende grond zitten komt het vocht en voeding van buiten de potkluit. Geef dus met droge periodes in de zomer op tijd water.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi de eventueel meebestelde Vivimus van DCM over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de pot van de plant en ‘breek’ de potkluit lichtjes met de hand zodat de wortels een beetje uit elkaar gaan.

Zet de planten in de sleuf op de gewenste afstand. Zet de bovenkant van de kluit gelijk of iets onder het maaiveld.

Vul de sleuf met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen en water alles goed aan zodat de grond goed rond de potkluit aansluit. Als je gekozen hebt voor de hagenmest van DCM verdeel je deze volgens de gebruiksaanwijzing over de totale lengte van de toekomstige haag. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna hoef je weer bij te mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Laurier Novita met blote wortel


Zorg dat je nieuwe haagplant niet kan verdrogen. Houd de plant daarom zo lang mogelijk in de verpakking tot je deze gaat planten. De wortels mogen niet blootgesteld worden aan zon en wind en moeten vochtig blijven.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi eventueel de grondverbeteraar over de uitgegraven grond en door de gegraven sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de plant uit de verpakking en plant deze in de sleuf.

Als je gekozen hebt voor de hagenmest, verdeel je dit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking over de totale lengte van de toekomstige haag.

Bedek de wortels meteen met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Plant de wortelhals gelijk of iets onder het maaiveld. De wortelhals is de plaats waar de stam overgaat in de wortel. Nogmaals: laat de wortels niet uitdrogen!

Nadat de haag is geplant kan je de planten met een gieter ‘aanwateren’. De grond en de planten mogen goed vochtig worden. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef eventueel nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna kan je weer bij mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

 

Verzending

Voer de gewenste afhaaldatum/leverdatum in tijdens de bestelling. Je kunt de bestelling altijd af komen halen, hiervoor rekenen wij meestal 2 werkdagen. Mocht dit minder zijn, dan zul je hiervoor een mail met de orderbevestiging ontvangen. Voor afhalen zijn de verzendkosten uiteraard geheel gratis.

Paketten die tussen oktober en maart besteld worden leveren wij steeds op donderdag uit. In de maanden april tot september leveren wij 1x per maand de pakketten uit.

Mocht je verzending per pallet bezorgd worden, dan kun je de gewenste dag van levering kiezen tijdens het plaatsen van de bestelling. Reken hiervoor minimaal op 3 werkdagen levertijd.

Verzendkosten worden automatisch berekend bij het afronden van de bestelling.

Garantie

Je kunt in de volgende gevallen in aanmerking komen op garantie op onze producten:

 • De planten zijn uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd.
 • De plant is aangeplant volgens onze plantinstructies.
 • De planten zijn niet op de juiste manier verzorgd (denk aan juist snoeien en genoeg water geven in droge periodes).
 • Er is geen schade aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

Als al deze punten aangevinkt kunnen worden stuur dan een mail (incl. foto’s van de planten) naar info@qweeker.nl, dan zullen wij kijken of je in aanmerking komt tot onze garantie.

Ga voor extra informatie m.b.t. garantie naar onze garantie pagina.

De laurier Novita heeft zowel zijn voor- als nadelen, hieronder sommen we ze kort voor je op. 

 • Het hele jaar door groen
 • Heeft weinig nodig om te groeien
 • Gehele jaar blikdicht
 • Groeit extreem snel
 • Vergt wat onderhoud
Laurier 'Novita' C7.5 cm (in pot)

Eigenschappen Laurier 'Novita'

De laurier Novita is een wat lichtgroen kleurende lauriersoort. De planten van Qweeker komen van eigen kwekerij, waar de kwaliteit altijd hoog in het vaandel staat. 

Watervraag

De laurier Novita is een sterke plant van zichzelf. Zo zou moeder natuur ons al van genoeg water moeten voorzien om deze laurier genoeg vocht te geven. Toch is het de eerste 2 jaar wenselijk om de planten rond de zomer in warmere periodes wat extra water te geven om uitdroging te voorkomen.

Let op: geef de plant altijd alleen water op de wortels. Als het water op het blad komt, dan kan het verbranden. Het is te vergelijken met zonlicht op een vergrootglas: de zonnestralen zullen versterkt worden door het water en de bladeren kunnen zo verbranden.

Standplaats

De laurier Novita kan zowel in de volle zon als de schaduw aangeplant worden.

Daarnaast heeft de laurier Novita niet zoveel eisen als het gaat om de grond waarin hij geplant wordt. Zo kan deze lauriersoort zelfs in kleigrond prima groeien.

Groeisnelheid

De laurier Novita groeit tot wel 60 centimeter per jaar en is daarmee een echte opschieter. Als je hem laat uitgroeien, dan kan hij tot wel 4 meter hoog worden.

Planteigenschappen

De laurier Novita heeft een smal blad wat het hele jaar door aan de plant blijft zitten. Hierdoor kun je het hele jaar door genieten van een blikdichte haag; wel zo fijn voor de privacy.

Planteigenschappen

Zowel de stengels als het blad van de laurier Novita zijn het gehele jaar door lichtgroen. Hierdoor heb je het gehele jaar door wat extra groene afscheiding in de tuin. Wat ons betreft toch mooier dan een houten schutting of een hekwerk.

Onderhoud

De Prunus laurocerasus Novita is een haagplant die wel wat verzorging nodig heeft. Zo moet de laurier minimaal 2x per jaar gesnoeid worden om goed in vorm te blijven. De laurier Novita groeit namelijk enorm snel, waardoor er al snel takken buiten de gewenste haagvorm gaan steken. Hierdoor adviseren we om de plant rond mei en september te snoeien.

Snoei de laurier Novita iets smaller terug, waardoor de plant weer zal gaan uitlopen. Wil je dat de haag in de eerste jaren sneller dichtgroeit? Dan kun je ervoor kiezen om de haag vaker in het jaar te snoeien. Hierdoor zal de Prunus Novita sneller gaan vertakken, waardoor de haag sneller blikdicht zal groeien.

Wil je dat de haag nog sneller blikdicht groeit? Dan kun je ervoor kiezen om na de 1e snoeibeurt van het jaar wat meststoffen toe te voegen aan de haag. Je kan hier bijvoorbeeld de hagenmest van DCM voor gebruiken uit onze winkel. Hierdoor zal de plant een extra boost krijgen om te gaan groeien.

De laurier Novita is tot -20 graden Celsius winterhard. Dit betekent dat de plant geen vorstschade kan krijgen tot deze temperatuur. In een gemiddelde Nederlandse winter zul je de plant dus niet extra hoeven te beschermen tegen de vorst.

Prunus l. 'Novita'

Laurier 'Novita' C7.5 cm (in pot)

Niet op voorraad
 0,00