Alles over de liguster

Liguster van Qweeker

 • Ligusters direct van onze kwekerij
 • Deskundig advies over de liguster (of ander planten)
 • Afhalen is mogelijk
 • Gratis verzending boven €400,-

Hoe kweken we liguster?

Wij kweken onze ligusters zelf. Hierdoor kunnen wij de kwaliteit van onze planten in eigen hand houden. Hierdoor zul je altijd gegarandeerd worden van een goede kwaliteit planten.

 1. Liguster stekken

Wij beginnen het proces met het stekken van de liguster. We hebben een aantal planten die we elk jaar opofferen om stek vanaf te halen. We snoeien takken van deze ligusterplanten af om hier kleine stekjes van te maken.

We steken deze in speciale stekgrond en rijden ze erna in onze tunnel. Hier hebben ze een ideaal klimaat om op te groeien tot een volwaardig stekje met wortels.

 1. Liguster met blote wortel

Als de liguster al genoeg wortel heeft gemaakt als stekje, dan kunnen we hem meer ruimte gaan geven om te groeien in de volle grond. Het kost meestal dan een jaar of 2 totdat er een liguster met blote wortel van overblijft.

Deze plant is klaar om je tuin in te gaan, maar nog wel wat fragiel. Zo moet je een liguster met blote wortel genoeg aandacht schenken en – vooral – genoeg water geven in het eerste jaar in je tuin.

 1. Liguster in pot

We kunnen de liguster met blote wortel ook nog wat sterker maken door ze door te kweken in een pot. Op deze manier krijgt de liguster in de pot nog een jaar extra om wortel aan te maken. Op deze manier is de liguster in pot helemaal ready om jullie tuinen in te duiken!

Hoe kun je de liguster toepassen?

De liguster is voornamelijk bekend als een haagplant, maar er zijn ook andere toepassingen van de liguster. Kijk hieronder vooral welke toepassing het beste bij jou past.

Ligusterhaag

De meest bekende toepassing; de ligusterhaag. De ligusterhaag is verre weg de meest gebruikte vorm van de ligustersoort. Dit komt voornamelijk omdat een nieuwe ligusterhaag redelijk snel blikdicht groeit. Zo heb je binnen een mum van tijd een dichte haag staan. Ook kun je een ligusterhaag in verschillende vormen creëren, van een kleine maar volle haag tot een stevige hoge ligusterhaag. een hoge haag zorgt samen met de dichte begroeiing ervoor dat er voldoende privacy in jouw tuin blijft.

Liguster als boom

De liguster als boom is een prachtige toevoeging aan landschappen en tuinen. Met zijn opgaande groei en weelderige bladeren biedt deze boom niet alleen schoonheid, maar ook functionele voordelen.

De dichte bladerdak van de liguster creëert een schaduwrijke plek om te ontspannen tijdens warme zomerdagen. Bovendien trekt de liguster als boom diverse vogels en insecten aan, waardoor het een levendig ecosysteem bevordert. De ligusterboom groeit goed in verschillende bodemsoorten en is gemakkelijk te onderhouden, waardoor het een populaire keuze is voor tuiniers.

Soorten liguster

Ligustersoorten zijn er in alle soorten (en maten) met ieder zijn eigen kwaliteiten. Daarom zullen we hieronder de soorten liguster voor je uitwerken. Zo heb jij wat meer richting welke soort liguster het beste bij jou past!

Bonte haagliguster (Ligustrum ovalifolium ‘Aureum')

De bonte haagliguster is een prachtige struik die bekend staat om zijn opvallende bladkleur. Met zijn groenblijvende bladeren, afwisselend gevlekt met gele en crèmekleurige tinten op het blad voegt deze haagliguster een speels en kleurrijk element toe aan hagen en borders. Naast zijn bladhoudende eigenschap biedt de bonte haagliguster ook privacy en bescherming, waardoor het een populaire keuze is voor tuinen die een leuke kleurtwist willen hebben.

Haagliguster (Ligustrum ovalifolium)

De haagliguster is een veelzijdige struik die vaak wordt gebruikt als haagplant. Met zijn dichte groei en snelle groei-eigenschappen is de haagliguster ideaal voor het creëren van privacy en het afbakenen van grenzen in tuinen.

Het glanzende groene blad en geurige witte bloemen voegen een vleugje schoonheid toe aan elke tuin. Bovendien is de haagliguster gemakkelijk te onderhouden en gedijt hij goed in verschillende bodemsoorten en klimaatomstandigheden, waardoor het een populaire keuze is voor zowel ervaren als beginnende tuiniers.

Japanse liguster (Ligustrum japonicum)

De Japanse liguster is een elegante en veelzijdige struik die zijn oorsprong vindt in Oost-Azië. Met zijn glanzende, donkergroene blad en compacte groei is de Japanse liguster een populaire keuze voor heggen, borders en landschappen.

Deze ligustersoort is wintergroen en biedt daardoor het hele jaar door een aantrekkelijk uiterlijk. Bovendien is de Japanse liguster gemakkelijk te onderhouden en kan hij goed gedijen in verschillende bodemsoorten en klimatologische omstandigheden. Deze winterharde plant is wintergroen en met zijn nette en verzorgde uitstraling voegt de Japanse liguster een vleugje elegantie toe aan elke tuin.

Wilde liguster / gewone liguster (Ligustrum vulgare)

De ligustrum vulgare is een inheemse struik die bekend staat om zijn bladverliezende karakter. In tegenstelling tot zijn groenblijvende tegenhangers verliest de ligustrim vulgare zijn blad tijdens de herfst, waardoor een prachtig schouwspel van kleuren ontstaat.

In de lente en zomer biedt de ligustrum vulgare een groene wand van bladeren dat voor een natuurlijke afscheiding zorgt. Deze ligustersoort groeit goed in diverse bodemtypen en kan een waardevolle bron van voedsel en beschutting zijn voor verschillende vogelsoorten. Met zijn bladverliezende kenmerken voegt de ligustrum vulgare een seizoensgebonden dynamiek toe aan tuinen en landschappen.

Wintergroene liguster (Ligustrum vulgare ‘Atrovirens')

De wintergroene liguster is een veelgebruikte struik die zijn blad behoudt gedurende de wintermaanden. Hoewel deze ligustersoort een groot deel van het jaar groen blijft, en dus wintergroen is, kan hij bij strenge winters met strenge vorst een klein deel van zijn blad verliezen. Dit geeft de wintergroene liguster een natuurlijk en dynamisch karakter, terwijl hij toch het hele jaar door privacy en structuur biedt aan tuinen en landschappen.

In vergelijking met de wilde liguster behoudt de ligustrum vulgare atrovirens meer van zijn blad, waardoor hij een groene wand van bladeren behoudt, zelfs in koudere seizoenen. Deze eigenschap maakt de ligustrum vulgare atrovirens een aantrekkelijke keuze voor wie op zoek is naar een groene en levendige uitstraling in alle seizoenen.

Liguster planten

Het planten van liguster is een populaire keuze voor tuinliefhebbers die op zoek zijn naar een mooie en functionele haag of solitaire struik. Liguster, bekend om zijn dichte groei en snelle groei-eigenschappen, biedt privacy, structuur en een vleugje groen in tuinen en landschappen.

Het planten van liguster is een relatief eenvoudig proces, maar er zijn enkele belangrijke stappen om ervoor te zorgen dat de liguster goed aanslaat. Hieronder zullen we de essentiële tips en richtlijnen bespreken om succesvol liguster te planten, zodat je kunt genieten van een prachtige haag of struik die jarenlang meegaat en een aanwinst is voor jouw buitenruimte.

Liguster in pot

Als je de liguster in pot krijgt hoef je deze nog niet onmiddellijk te planten. Als je niet direct aanplant kun je de liguster in pot het beste ergens beschut neerzetten. Dit mag binnen (in een schuurtje), maar niet langer dan een week.

Zorg ervoor dat de liguster in pot niet te droog komen te staan, dus geef ze elke dag water. Mocht je beginnen met planten, dan heb je hier een kort stappenplan:

 1. Graaf een sleuf waar de liguster in pot inpassen en maak de grond eromheen wat los (zodat de wortels makkelijker naar de omgeving gaan groeien).
 2. Strooi eventueel meebestelde Vivimus over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar zo mooi met de bestaande grond.
 3. Haal de pot van los en ‘breek' de potkluit lichtjes met de hand. Op deze manier gaan de wortels wat uit elkaar om makkelijker te kunnen groeien in de nieuwe omgeving.
 4. Zet de planten in de sleuf zodat de hele potkluit onder de grond geplant wordt.
 5. Vul de sleuf met de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen en water alles goed aan zodat de grond rond de potkluit aansluit. Geef het water wat tijd om onder de grond weg te trekken.
 6. Maak de sleuf dicht met de andere helft van de grond en druk deze licht aan. Water deze grond vervolgens goed aan en je ligusterhaag staat!

Liguster met blote wortel

Als je de liguster met blote wortel is aangekomen, zorg dan dat je deze zo snel mogelijk in je tuin plant. Anders heeft de liguster met blote wortel kans op uitdroging. Dit zal je niet gelijk merken, maar in de lente zal de plant dan niet uitkomen omdat deze te weinig water gehad heeft.

Mocht je toch niet gelijk kunnen aanplanten, dan is het altijd het beste om de plant zo lang mogelijk in de verpakking te laten zitten. Hier een stappenplan om je liguster met blote wortel aan te planten:

 1. Graaf een sleuf zodat je de hele wortel van de plant onder de grond kan stoppen. Maak de grond in de sleuf los zodat de wortels makkelijker naar de omgeving gaan groeien.
 2. Strooi eventueel meebestelde Vivimus over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar zo mooi met de bestaande grond.
 3. Haal de plant uit de verpakking en plaats deze in de sleuf.
 4. Bedek de wortels meteen met de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Water vervolgens deze grond wat aan om uitdroging te voorkomen. Gun het water wat tijd om weg te trekken in de grond.
 5. Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond en zorg dat alle wortels onder de grond bedekt zijn. Stamp de grond een beetje aan zodat de liguster stevig staat en water het wat aan met water.
 6. Zorg dat je het komende jaar genoeg water geeft aan je liguster met blote wortel zodat deze (vooral met warmer weer) niet uitdroogt. Maar geniet vooral van je nieuwe liguster!

Hoeveel liguster moet ik per strekkende meter haag aanplanten?

Dat ligt een beetje aan de hoogte van de haag die je wilt aanplanten..

Geen getreur; geef aan hoeveel strekkende meter haag je aan wil planten en op de productpagina wordt automatisch berekend hoeveel haagplanten je in totaal nodig hebt voor jouw haag. dit doen we door het aantal strekkende meter haag die je wilt aanplanten te vermenigvuldigen met ons aanplantadvies per strekkende meter haag. Zo kun je het juiste aantal haagplanten voor jouw ligusterhaag kopen.

Welke potgrond heeft de liguster nodig?

In principe heb je niet per se potgrond nodig. Mocht je toch de grond een extra boost willen geven, dan kun je kiezen om Vivimus te gebruiken om de grond wat vruchtbaarder te maken als je de liguster gaat aanplanten.

Kun je liguster in de schaduw planten?

Ja, liguster kan in de schaduw worden aangeplant, maar het is belangrijk om te weten dat hij de voorkeur geeft aan zon en het beste groeit in een omgeving met zon of halfschaduw. In de volle schaduw kan de groei belemmerd worden en krijgt hij minder energie.

Als je liguster in een donkere plaats wilt aanplanten, probeer dit dan in de halfschaduw te doen zodat er nog steeds voldoende lichtinval is gedurende een deel van de dag. Ook is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond goed gedraineerd is en niet te vochtig blijft, maar dat is niet alleen bij de liguster, maar bij elke plantsoort.

Liguster onderhoud

Het onderhoud per ligustersoort kan soms wat verschillen. Voor de ideale onderhoudstips kun je daarom het beste even kijken op de desbetreffende productpagina. Om je op weg te helpen hebben we wel wat algemene onderhoudstips voor de liguster hieronder voor je genoteerd.

Liguster snoeien

De liguster is gelukkig een redelijk makkelijke plant om te snoeien. De takken knippen ‘gemakkelijk' en zijn prima op te ruimen. De liguster groeit echter best snel, dus het is vaak handig om hem 2x per jaar te snoeien om hem mooi in vorm te houden.

Wanneer moet je een ligusterhaag snoeien?

Het is aan te raden om de ligusterhaag 2x per jaar te snoeien; een "vormsnoei" in het voorjaar en een snoei in de late zomer. Op de momenten snoeien zorgt ervoor dat je haag het hele jaar mooi in vorm blijft. De eerste snoei van de ligusterhaag kun je het beste rond maart/april doen voor de bloeiperiode.

De tweede snoei kun je het beste aan het eind van de zomer doen om de ligusterhaag met de gewenste hoogte en vorm de winter in te sturen. Op deze manier kun je het hele jaar door genieten van een ligusterhaag op maat.

Liguster snoeien na aanplant

Het is mogelijk om een ligusterhaag te snoeien direct nadat je deze aangeplant hebt. Een lichte snoei, waarbij ongeveer 1/3 van de bovenste groei wordt verwijderd, is meestal voldoende. Hierdoor stimuleer je nieuwe groei en ontwikkel je een compacte haag.

Gebruik scherpe snoeischaar en verwijder eventuele beschadigde takken. Zorg nadat je gesnoeid hebt voor voldoende water en blijf de haag regelmatig verzorgen. Houd er rekening mee dat snoeien na aanplant de groei kan vertragen, maar met geduld zal de ligusterhaag snel breder uitgroeien en een mooie toevoeging zijn aan je tuin.

Liguster bemesten

Je kunt ervoor kiezen om de liguster te bemesten om de groei een kleine boost te geven. Het beste moment om de liguster te bemesten is na het snoeien. Hagenmest bevat de juiste mix van voedingsstoffen om de ligusterstruik te voeden en te ondersteunen bij het herstel na de snoeibeurt.

Breng de hagenmest gelijkmatig aan in de wortelzone en zorg ervoor dat het goed wordt ingewaterd. Bemest de liguster in het voorjaar en de zomer, en volg de aanwijzingen op de verpakking om overbemesting te voorkomen. Op deze manier geef je jouw liguster de benodigde voedingsstoffen voor een weelderige en gezonde haag.

Heeft liguster veel water nodig?

An sich heeft de liguster niet heel veel water nodig. Zo kan een volwassen, gevestigde ligusterstruik prima overleven dankzij de reguliere regenbuien. Jonge haagplanten hebben wel wat extra water nodig, vooral in tijden van hitte en droogte. Zorg zeker de eerste jaren daarom voor voldoende water bij jouw ligusterplant, zodat je er daarna nog jaren van kan genieten.

Eigenschappen liguster

Elke soort liguster heeft verschillende eigenschappen, waardoor jouw keuze van een ligustersoort aan kan passen. Hieronder zullen we je kort informeren, maar wil je meer weten; kijk dan op de productpagina's van de verschillende soorten liguster.

Liguster groenblijvend

Niet alle ligusters zijn groenblijvend. De haagliguster en de bonte haagliguster zijn dat wél. Mocht je dus het hele jaar door een groene, dichte ligusterhaag hebben? Kies dan voor een van deze twee soorten.

Liguster bladverliezend

Naast de groenblijvende, bladhoudende ligustersoorten zijn er ook soorten die bladverliezend zijn. Zo heb je bijvoorbeeld de gewone liguster die nagenoeg al zijn blad in de winter verliest. Wil je een soort die wel wat – maar niet al het blad – verliest? Kies dan voor de wintergroene liguster. Deze soort verliest maar ongeveer de helft van zijn blad in de winter. Tijdens een minder strenge winter blijft deze liguster wintergroen.

Liguster met bloemen

Sommige houden ervan en sommige hebben ze liever niet; bloemen. Toch krijgen al onze ligustersoorten bloemen rond juni. Ze groeien niet heel uitbundig, maar ze zijn er wel.

Mocht je niet van bloemen houden, dan hebben we toch een manier om liguster zonder bloemen te laten bloeien, namelijk: snoeien! Leuk zo'n rijmwoord, maar hoe doe je dat dan?

Nou heel simpel, je snoeit de ligusterhaag wel 2 tot 3x per jaar en dan krijgt de liguster niet genoeg tijd om bloemen te bloeien. Mocht je liever geen bloemen in je ligusterhaag krijgen, zorg dan dat je wat vaker snoeit.

Liguster met bessen

Het is niet dat de liguster per se bekend staat om het groeien van bessen, maar hij groeit ze wel. Niet veel, maar ze zijn er wel. Wil je veel bessen, kies dan voor de Liguster vulgare, deze produceert zwarte, glimmende bessen in augustus. Maar pas op!

Liguster giftig

De vogeltjes houden van deze besjes, maar je kunt er beter niet zelf van gaan snoepen. Hier kun je namelijk misselijk van worden of zelfs braken. Laat deze besjes dus liever hangen voor de mereltjes.

Winterharde liguster

De ligustersoorten staan erom bekend dat ze vorst goed kunnen verdragen. Voor precieze winterhardheid van deze winterharde plant kun je het beste op de productpagina's van de ligustersoort kijken. Maar de meeste ligustersoorten zijn winterhard voor Nederlandse wintertemperaturen.

Groottes liguster

Ligusterstruiken zijn verkrijgbaar in verschillende groottes, waardoor ze geschikt zijn voor diverse tuinomstandigheden en ontwerpeisen. Bij Qweeker hebben we doorgaans ligusterplanten beschikbaar met een hoogte variërend van 40 tot 150 centimeter.

Het kiezen van de juiste maat liguster hangt af van je specifieke behoeften, tuinomstandigheden en het gewenste eindresultaat. Bij Qweeker bieden we een assortiment aan ligusterplanten in verschillende groottes, zodat je de perfecte keuze kunt maken die past bij jouw project.

Hoe groot wordt een liguster?

Om te weten hoe groot een liguster wordt moet je eerst kijken naar de soort, groeiomstandigheden en de algemene verzorging van de liguster. Zo kunnen de haagligusters tot wel 2.5 hoogte komen als ze goed bijgehouden worden als haag. Mocht je hem de kans willen geven dan kan hij hoger worden. De vraag is dan of het nog een mooie vorm behoud. Wil je nog wat inschattingen van de hoogtes van de andere soorten liguster? Kijk dan op de productpagina van de ligustersoort.

Hoe snel groeit een liguster?

De meeste ligustersoorten zijn niet extreem traag of snel in de groei. Zo kunnen ze gemiddeld tussen de 20 en 40 centimeter per jaar groeien. Ook hier is het natuurlijk weer afhankelijk van de verzorging van je ligusters. Als je ze laat stikken, zullen ze niet makkelijk groeien – letterlijk.

Welke liguster blijft klein?

Helaas hebben wij in ons assortiment geen specifieke ligustersoorten die klein blijven. Wel kun je er zelf voor kiezen om deze klein te houden door hem 2 a 3 keer per jaar te snoeien. Zo kun je de verschillende ligustersoorten goed gebruiken in bijvoorbeeld een voortuin.

Liguster smal houden

Hetzelfde geld voor de breedte van de liguster; wil je hem smal houden, dan zul je hem wat vaker moeten snoeien. Maar je krijgt er ook een prachtige ligusterhaag voor terug.

Verzending en levering van de liguster

 • Nederland & België
 • Gratis afhalen: minimaal 2 dagen (soms eerder)
 • Bezorgen: minimaal 3 werkdagen (Gratis vanaf 400 euro)
 • Je nieuwe liguster wordt zo laat mogelijk en met liefde ingepakt
 • Met nog extra water wordt de reis zo aangenaam mogelijk
 • Plant mee in de auto? We geven advies

Garantie op liguster

Het kan gebeuren dat ondanks onze ultieme controle op de kwaliteit, de nieuwe plant niet aanslaat in jouw tuin. Het is ons doel om de wereld een stukje groener te maken, daarom willen we dat ook jouw plant aanslaat. We geven daarom garantie op onze producten. Als dit nodig is, leveren we een nieuwe plant of een vervangend product na. Om in aanmerking voor garantie te komen is het belangrijk dat de planten;

 • Uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd zijn.
 • Aangeplant zijn volgens onze plantinstructies.
 • Niet op de juiste manier verzorgd zijn (denk aan juist snoeien en genoeg water geven bij droger weer).
 • Geen schade is aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

Nog advies nodig over de liguster?

Bij Qweeker vind je de liguster in pot of met blote wortel. Mocht je advies willen, dan kun je ons bereiken via info@qweeker.nl

Wat je ook kiest: met een liguster van Qweeker heb jij altijd een haagplant van topkwaliteit!

Liguster bestellen?

Mocht je overtuigd zijn van de liguster? Een uitstekende keuze. Het hele jaar door hebben wij liguster in pot, en van oktober t/m maart liguster in blote wortel.

Zo heb jij binnen een mum van tijd een prachtige liguster in je tuin staan!

De groene kanten van Qweeker

 • Direct van onze kwekerij
 • Deskundig groeiadvies
 • Afhalen mogelijk
 • Gratis verzending boven €400 voor particuliere bestellingen

De groene kanten van Qweeker

 • Direct van onze kwekerij

 • Deskundig groeiadvies

 • Afhalen mogelijk

 • Gratis verzending boven €400

 • 10% korting boven €1000