Alles over de liguster

Het grote voordeel van deze plantsoort is dat de liguster snel groeit en in verschillende soorten voorkomt. Zo heb je de bladverliezende gewone of wilde liguster, maar ook de groenblijvende haagliguster. Wil je wat meer gele kleuren in de ligusterhaag? Dan is de bonte liguster iets voor jou! Deze heeft een gele gloed over zijn bladeren.

Liguster van Qweeker

Bij Qweeker vind je diverse ligusterhagen in verschillende lengtematen: met blote wortel óf in pot gekweekt. De ligusterhagen komen van eigen kwekerij, waardoor kwaliteit gegarandeerd is.

 • Direct van onze kwekerij
 • Deskundig groeiadvies
 • Afhalen mogelijk
 • Gratis verzending boven €300

Soorten liguster

Haagliguster (Ligustrum ovalifolium)

De haagliguster (Ligustrum ovalifolium) is een van de meest gangbare ligusters in ons assortiment en wordt vaak in hagen verwerkt. Dit komt onder andere doordat deze liguster bladhoudend en groenblijvend is. Hierdoor blijft de haag het gehele jaar redelijk blikdicht. Daarnaast is de haagliguster redelijk makkelijk te snoeien door zijn starre, dunne takken.

Bonte haagliguster (Ligustrum oval. Aureum)

De bonte haagliguster (Ligustrum oval. Aureum) dankt zijn naam aan de gele gloed die over de groende bladeren loopt, verder lijkt hij erg veel op de gewone liguster. De bonte haagliguster is een veel gebruikte haagplant voor lagere hagen tot ongeveer 1 meter hoog, maar kan zeker ook groter worden.

Wilde/gewone liguster (Ligustrum vulgare)

De Ligustrum vulgare wordt ook wilde of gewone liguster genoemd. De wilde liguster komt van origine in Nederland voor en past daarom perfect in het beeld van de Hollandse tuinen. De Ligustrum vulgare schikt zich heel goed als haagplant voor een haag van verschillende afmetingen. De haag kan in alle hoogtes en breedtes worden gesnoeid, tot ongeveer 2.5 meter. Ligustrum vulgare draagt kleine besjes, waarmee verschillende vogeltjes naar de tuin worden gelokt en er een levendige sfeer ontstaat. De Ligustrum vulgare is een bladverliezende plant.

Wintergroene liguster (Ligustrum vulgare Atrovirens)

De wintergroene liguster (Liguster vulgare Atrovirens) schikt zich heel goed als haagplant voor een haag van verschillende afmetingen. De haag kan in alle hoogtes en breedtes worden gesnoeid, tot ongeveer 2.5 meter. Het verschil tussen de liguster vulgare en liguster Atrovirens is dat de Atrovirens nog enige bladeren vasthoudt in de winter.

Producteigenschappen van de liguster

De groeisnelheid van de verschillende soorten is redelijk gelijk. De liguster is een snelle groeier en neemt zo'n 30 cm per jaar in hoogte toe en kan een maximale hoogte van 3 meter bereiken. De meeste ligusterhagen groeien vrij smal, behalve de wintergroene liguster ‘Atrovirens’. Alle ligusterhagen zijn winterhard en tot op zekere hoogte wintergroen. Plaats de ligusterhaag bij voorkeur in de zon of in de halfschaduw en niet in een vochtige bodem.

Het onderhoud van de liguster

Om een ligusterhaag in topconditie te houden is enig onderhoud noodzakelijk. Wie van een strakke haag houdt, moet wat vaker snoeien dan wie een wildere haag wilt. Snoei je niet regelmatig, groeit de liguster in de breedte. Hierdoor krijgen de onderste takken geen zon meer en vallen uit. In principe heeft de liguster geen extra water nodig, tenzij het te warm wordt. In het geval van extreme hitte en/of lange droogte is extra bewatering van de liguster wel gewenst. De ligusterhagen hebben geen bescherming nodig tegen de weersomstandigheden. Wanneer het streng vriest verliest de haag het blad, maar dit keert in het voorjaar gewoon weer terug. Ligusters groeien erg snel, en moeten minimaal twee keer per jaar gesnoeid worden voor een mooie dichtheid. Een formele haag zal vaker tussendoor bijgewerkt moeten worden.

Het planten van de liguster

Liguster in pot

Je hebt de liguster ontvangen op een pallet of in een boxpallet. Je hoeft de potplanten niet onmiddellijk te planten, wel is het verstandig de planten te lossen. Als je niet direct plant zet je ze ergens beschut tegen elkaar neer. Dit mag binnen, maar niet langer dan een week. Zorg ervoor dat de planten niet droog komen te staan, geef de planten elke dag water. De plant haalt zeker het eerste jaar zijn vocht grotendeels uit de potkluit. Pas als de nieuwe wortels goed in de omliggende grond zitten komt het vocht en voeding van buiten de potkluit. Geef dus met droge periodes in de zomer op tijd water.

 • Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.
 • Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.
 • Strooi de eventueel meebestelde Vivimus van DCM over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.
 • Haal de pot van de plant en ‘breek’ de potkluit lichtjes met de hand zodat de wortels een beetje uit elkaar gaan.
 • Zet de planten in de sleuf op de gewenste afstand. Zet de bovenkant van de kluit gelijk of iets onder het maaiveld.
 • Vul de sleuf met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen en water alles goed aan zodat de grond goed rond de potkluit aansluit. Als je gekozen hebt voor de hagenmest van DCM verdeel je deze volgens de gebruiksaanwijzing over de totale lengte van de toekomstige haag. Geef het water de tijd om weg te trekken.
 • Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna kan je weer bij mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Liguster met blote wortel

Zorg dat je nieuwe liguster niet kan verdrogen. Houd de plant daarom zo lang mogelijk in de verpakking tot je deze gaat planten. De wortels mogen niet blootgesteld worden aan zon en wind en moeten vochtig blijven.

 • Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.
 • Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.
 • Strooi eventueel de grondverbeteraar over de uitgegraven grond en door de gegraven sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.
 • Haal de plant uit de verpakking en plant deze in de sleuf.
 • Als je gekozen hebt voor de hagenmest, verdeel je dit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking over de totale lengte van de toekomstige haag.
 • Bedek de wortels meteen met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Plant de wortelhals gelijk of iets onder het maaiveld. De wortelhals is de plaats waar de stam overgaat in de wortel. Nogmaals: laat de wortels niet uitdrogen!
 • Nadat de haag is geplant kan je de planten met een gieter “aanwateren”. De grond en de planten mogen goed vochtig worden. Geef het water de tijd om weg te trekken.
 • Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef eventueel nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna kan je weer bij mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Online een liguster kopen? Bestel direct in onze webshop!

Bij Qweeker vind je een ligusterhagen in verschillende lengtematen: met blote wortel óf in pot gekweekt. Ga jij voor de haagliguster, de bonte haagliguster, de wilde/gewone liguster of de wintergroene liguster? Wat je ook kiest: met een liguster van Qweeker heb jij altijd een haagplant van topkwaliteit!

Verzending en levering

 • Nederland & België
 • Gratis afhalen: minimaal 2 dagen (soms eerder)
 • Bezorgen: minimaal 3 werkdagen (Gratis vanaf 300 euro)
 • Je nieuwe haag wordt zo laat mogelijk en met liefde ingepakt
 • Met nog extra water wordt de reis zo aangenaam mogelijk
 • Plant mee in de auto? We geven advies

Garantie

Het kan gebeuren dat ondanks onze ultieme controle op de kwaliteit, de nieuwe plant niet aanslaat in jouw tuin. Het is ons doel om de wereld een stukje groener te maken, daarom willen we dat ook jouw plant aanslaat. We geven daarom garantie op onze producten. Als dit nodig is, leveren we een nieuwe plant of een vervangend product na. Om in aanmerking voor garantie te komen is het belangrijk dat de planten;

 • Uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd zijn.
 • Aangeplant zijn volgens onze plantinstructies.
 • Niet op de juiste manier verzorgd zijn (denk aan juist snoeien en genoeg water geven bij droger weer).
 • Geen schade is aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

De groene kanten van Qweeker

 • Direct van onze kwekerij

 • Deskundig groeiadvies

 • Afhalen mogelijk

 • Gratis verzending boven €300 (geldt niet bij zakelijke inlog)