Bij Qweeker kun je bonte haagliguster (Ligustrum ovalifolium ‘Aureum”) kopen in verschillende lengtematen. Wij kweken de Ligustrum ovalifolium Aureum zowel als wortelgoed als in pot. De bonte haagliguster dankt zijn naam aan de gele gloed die over de groende bladeren loopt, verder lijkt hij erg veel op de gewone liguster.

De Ligustrum ovalifolium ‘Aureum’ is een liguster die vaak in hagen verwerkt wordt. Dit komt onder andere doordat deze liguster bladhoudend en groenblijvend is. Hierdoor blijft de haag het gehele jaar redelijk blikdicht. Daarnaast is de haagliguster redelijk makkelijk te snoeien door zijn starre, dunne takken.

Mocht je toch de voorkeur hebben voor een bladverliezende ligustersoort, kies dan voor de bonte liguster of de wintergroene liguster.

 • Groeisnelheid -  20 tot 40 cm per jaar
 • Planteigenschappen -  Bladhoudende plant
 • Planteigenschappen -  Groenblijvende plant
 • Planteigenschappen -  Plant met bloemen
 • Watervraag -  Gemiddelde watervraag
 • Onderhoud -  Gemiddeld onderhoud
 • Standplaats -  Halfschaduw of zon

Bonte liguster in pot

Je hebt de haagplanten ontvangen op een pallet of in een boxpallet. Je hoeft de potplanten niet onmiddellijk te planten, wel is het verstandig de planten te lossen. Als je niet direct plant zet je ze ergens beschut tegen elkaar neer. Dit mag binnen, maar niet langer dan een week. Zorg ervoor dat de planten niet droog komen te staan, geef de planten elke dag water. De plant haalt zeker het eerste jaar zijn vocht grotendeels uit de potkluit. Pas als de nieuwe wortels goed in de omliggende grond zitten komt het vocht en voeding van buiten de potkluit. Geef dus met droge periodes in de zomer op tijd water.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi de eventueel meebestelde Vivimus van DCM over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de pot van de plant en ‘breek’ de potkluit lichtjes met de hand zodat de wortels een beetje uit elkaar gaan.

Zet de planten in de sleuf op de gewenste afstand. Zet de bovenkant van de kluit gelijk of iets onder het maaiveld.

Vul de sleuf met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen en water alles goed aan zodat de grond goed rond de potkluit aansluit. Als je gekozen hebt voor de hagenmest van DCM verdeel je deze volgens de gebruiksaanwijzing over de totale lengte van de toekomstige haag. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna hoef je weer bij te mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Bonte liguster met blote wortel


Zorg dat je nieuwe haagplant niet kan verdrogen. Houd de plant daarom zo lang mogelijk in de verpakking tot je deze gaat planten. De wortels mogen niet blootgesteld worden aan zon en wind en moeten vochtig blijven.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi eventueel de grondverbeteraar over de uitgegraven grond en door de gegraven sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de plant uit de verpakking en plant deze in de sleuf.

Als je gekozen hebt voor de hagenmest, verdeel je dit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking over de totale lengte van de toekomstige haag.

Bedek de wortels meteen met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Plant de wortelhals gelijk of iets onder het maaiveld. De wortelhals is de plaats waar de stam overgaat in de wortel. Nogmaals: laat de wortels niet uitdrogen!

Nadat de haag is geplant kan je de planten met een gieter ‘aanwateren’. De grond en de planten mogen goed vochtig worden. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef eventueel nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna kan je weer bij mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

 

Verzending

Voer de gewenste afhaaldatum/leverdatum in tijdens de bestelling. Je kunt de bestelling altijd af komen halen, hiervoor rekenen wij meestal 2 werkdagen. Mocht dit minder zijn, dan zul je hiervoor een mail met de orderbevestiging ontvangen. Voor afhalen zijn de verzendkosten uiteraard geheel gratis.

Paketten die tussen oktober en maart besteld worden leveren wij steeds op donderdag uit. In de maanden april tot september leveren wij 1x per maand de pakketten uit.

Mocht je verzending per pallet bezorgd worden, dan kun je de gewenste dag van levering kiezen tijdens het plaatsen van de bestelling. Reken hiervoor minimaal op 3 werkdagen levertijd.

Verzendkosten worden automatisch berekend bij het afronden van de bestelling.

Garantie

Je kunt in de volgende gevallen in aanmerking komen op garantie op onze producten:

 • De planten zijn uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd.
 • De plant is aangeplant volgens onze plantinstructies.
 • De planten zijn niet op de juiste manier verzorgd (denk aan juist snoeien en genoeg water geven in droge periodes).
 • Er is geen schade aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

Als al deze punten aangevinkt kunnen worden stuur dan een mail (incl. foto’s van de planten) naar info@qweeker.nl, dan zullen wij kijken of je in aanmerking komt tot onze garantie.

Ga voor extra informatie m.b.t. garantie naar onze garantie pagina.

De bonte haagliguster heeft zowel zijn voor- als nadelen, hieronder sommen we ze kort voor je op.

 • Makkelijk te snoeien
 • Perfect voor verschillende hoogtes hagen
 • Heel het jaar blikdicht
 • Witte bloemen in de zomer
 • 2x per jaar snoeien

Eigenschappen Bonte liguster

De bonte haagliguster is een veel gebruikte haagplant voor lagere hagen tot ongeveer 1 meter hoog, maar kan zeker ook groter worden. De planten van Qweeker komen van eigen kwekerij, waar de kwaliteit altijd hoog in het vaandel staat.  

Groeisnelheid

De bonte haagliguster is een plant die een gemiddelde groeisnelheid heeft van 20 tot 40 centimeter per jaar. De plant wordt voornamelijk als haag gebruikt en kan in een haag tot wel 2.5 meter hoogte groeien. Mocht de ligusterhaag hoger gaan groeien dan 2.5 meter, dan wordt het lastig om de haag in een mooie, strakke vorm te behouden.

De plant kan natuurlijk ook klein worden gehouden om een haag te vormen van bijvoorbeeld een meter. Snoei de plant dan 2x per jaar terug naar de gewenste hoogte en breedte.

Planteigenschappen

De bonte haagliguster houdt zijn blad in principe het hele jaar vast. Het kan bij hevige vorst wel eens voorkomen dat de bladeren loslaten, maar dit gebeurt in Nederland niet zo vaak. Hierdoor is de Ligustrum ovalifolium ‘Aureum’ het hele jaar door blikdicht, zodat je met een gerust hart kan genieten in de tuin zonder al te veel pottenkijkers. Heerlijk voor de privacy!

Planteigenschappen

De bonte haagliguster behoudt het hele jaar zijn kleuren. Zo kan je optimaal genieten van de goudgele kleuren die hij in de tuin brengt!

Planteigenschappen

Wanneer de bonte haagliguster niet gesnoeid wordt ontstaan er in juni en juli witte bloemen op de plant. Mocht er wel gesnoeid worden, dan raken we de bloemen vaak tijdens het snoeien kwijt. Dit komt doordat de bloemen op de meest verse schotten zitten en daar ten prooi vallen aan de snoeischaar.

Watervraag

Planten hebben nu eenmaal water nodig om te overleven. Vooral in de periode na het planten en bij droogte. Zo heeft ook de bonte haagliguster weleens dorst. Na het planten gaat de plant proberen te wennen aan zijn nieuwe omgeving, geef hem daarom wat extra water om hem goed te kunnen laten aarden. Na een jaar of 2 is dit niet meer nodig, maar blijf altijd de planten extra water geven in tijden van droogte.

Let op: geef de plant altijd alleen water op de wortels. Als het water op het blad komt, dan kan het verbranden. Het is te vergelijken met zonlicht op een vergrootglas: de zonnestralen zullen versterkt worden door het water en de bladeren kunnen zo verbranden.

Onderhoud

Toch heeft de bonte haagliguster ook wat mindere vlakken, zo is onderhoud er misschien wel eentje. Wij adviseren om de Ligustrum ovalifolium ‘Aureum’ 2x per jaar te snoeien. Een keer in april (vlak voor de bloeiperiode) en een keer rond september. Zo kan haag het hele jaar door het best in vorm gehouden worden.

Je kan altijd wat meststoffen bij de plant strooien om het groeien te bevorderen. Probeer in dit geval bijvoorbeeld onze hagenmest. Strooi de hagenmest na het snoeien in het voorjaar bij de Ligustrum ovalifolium ‘Aureum’. Zo krijgt de plant een extra boost om dichter en sneller te groeien.

De bonte haagliguster is tot wel -25 graden Celsius winterhard. Dat betekent dat de plant tot 25 graden vorst kan overleven, zonder dat er extra maatregelen voor getroffen hoeven te worden. Dergelijke temperaturen komen tijdens een Nederlandse winter doorgaans niet voor, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat de Ligustrum ovalifolium ‘Aureum’ doodvriest.

Wel kan de bonte haagliguster met koudere temperaturen wat blad verliezen. Maar, niet getreurd, de goudgele bladeren lopen weer opnieuw uit in de lente.

Standplaats

Zon doet de mens altijd goed, zo werkt dat ook voor de bonte haagliguster. De plant verdraagt constante schaduw niet zo goed en heeft zonlicht nodig om te groeien. Daarnaast wordt de kleur van de bladeren in de Ligustrum ovalifolium ‘Aureum’ alleen maar mooier als de plant wat zonnenstralen op kan vangen. Een plaatje in de tuin!

De grondsoort is niet zo belangrijk voor de bonte haagliguster. Hierdoor groeit hij op allerlei verschillende grondsoorten in Nederland. Een ware krachtpatser onder de planten!

Ligustrum oval. 'Aureum'

Bonte liguster

 6,99