Bij Qweeker kun je Liguster Atrovirens kopen in verschillende lengtematen. Wij kweken de Ligustrum vulgare ‘Atrovirens’ zelf als wortelgoed zelf op vanaf een stekje. Dit doen we zowel in de volle grond als in pot. Op deze manier kunnen wij altijd controle houden op de kwaliteit van onze producten. De Atrovirens schikt zich heel goed als haagplant voor een haag van verschillende afmetingen.

De haag kan in alle hoogtes en breedtes worden gesnoeid, tot ongeveer 2.5 meter. Het verschil tussen de liguster vulgare en Atrovirens is dat de Atrovirens nog enige bladeren vasthoudt in de winter. Wil je juist de hele winter bladeren aan de ligusterhaag hebben? Kies dan voor de haagliguster of de bonte haagliguster.

 • Groeisnelheid -  20 tot 40 cm per jaar
 • Planteigenschappen -  Bladverliezende plant
 • Planteigenschappen -  Plant met bloemen
 • Watervraag -  Gemiddelde watervraag
 • Onderhoud -  Gemiddeld onderhoud
 • Standplaats -  Halfschaduw of zon

Wintergroene liguster in pot

Je hebt de haagplanten ontvangen op een pallet of in een boxpallet. Je hoeft de potplanten niet onmiddellijk te planten, wel is het verstandig de planten te lossen. Als je niet direct plant zet je ze ergens beschut tegen elkaar neer. Dit mag binnen, maar niet langer dan een week. Zorg ervoor dat de planten niet droog komen te staan, geef de planten elke dag water. De plant haalt zeker het eerste jaar zijn vocht grotendeels uit de potkluit. Pas als de nieuwe wortels goed in de omliggende grond zitten komt het vocht en voeding van buiten de potkluit. Geef dus met droge periodes in de zomer op tijd water.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi de eventueel meebestelde Vivimus van DCM over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de pot van de plant en ‘breek’ de potkluit lichtjes met de hand zodat de wortels een beetje uit elkaar gaan.

Zet de planten in de sleuf op de gewenste afstand. Zet de bovenkant van de kluit gelijk of iets onder het maaiveld.

Vul de sleuf met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen en water alles goed aan zodat de grond goed rond de potkluit aansluit. Als je gekozen hebt voor de hagenmest van DCM verdeel je deze volgens de gebruiksaanwijzing over de totale lengte van de toekomstige haag. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna hoef je weer bij te mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Wintergroene liguster met blote wortel


Zorg dat je nieuwe haagplant niet kan verdrogen. Houd de plant daarom zo lang mogelijk in de verpakking tot je deze gaat planten. De wortels mogen niet blootgesteld worden aan zon en wind en moeten vochtig blijven.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi eventueel de grondverbeteraar over de uitgegraven grond en door de gegraven sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de plant uit de verpakking en plant deze in de sleuf.

Als je gekozen hebt voor de hagenmest, verdeel je dit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking over de totale lengte van de toekomstige haag.

Bedek de wortels meteen met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Plant de wortelhals gelijk of iets onder het maaiveld. De wortelhals is de plaats waar de stam overgaat in de wortel. Nogmaals: laat de wortels niet uitdrogen!

Nadat de haag is geplant kan je de planten met een gieter ‘aanwateren’. De grond en de planten mogen goed vochtig worden. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef eventueel nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna kan je weer bij mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Verzending

Voer de gewenste afhaaldatum/leverdatum in tijdens de bestelling. Je kunt de bestelling altijd af komen halen, hiervoor rekenen wij meestal 2 werkdagen. Mocht dit minder zijn, dan zul je hiervoor een mail met de orderbevestiging ontvangen. Voor afhalen zijn de verzendkosten uiteraard geheel gratis.

Paketten die tussen oktober en maart besteld worden leveren wij steeds op donderdag uit. In de maanden april tot september leveren wij 1x per maand de pakketten uit.

Mocht je verzending per pallet bezorgd worden, dan kun je de gewenste dag van levering kiezen tijdens het plaatsen van de bestelling. Reken hiervoor minimaal op 3 werkdagen levertijd.

Verzendkosten worden automatisch berekend bij het afronden van de bestelling.

Garantie

Je kunt in de volgende gevallen in aanmerking komen op garantie op onze producten:

 • De planten zijn uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd.
 • De plant is aangeplant volgens onze plantinstructies.
 • De planten zijn niet op de juiste manier verzorgd (denk aan juist snoeien en genoeg water geven bij droger weer).
 • Er is geen schade aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

Als al deze punten aangevinkt kunnen worden stuur dan een mail (incl. foto’s van de planten) naar info@qweeker.nl, dan zullen wij kijken of je in aanmerking komt tot onze garantie.

Ga voor extra informatie m.b.t. garantie naar onze garantie pagina.

De Atrovirens heeft zowel zijn voor- als nadelen, hieronder sommen we ze kort voor je op. 

 • Gemakkelijk te snoeien
 • Bloemen trekken insecten aan
 • Perfect voor hagen in verschillende hoogtes
 • 2x per jaar snoeien
 • Niet geheel blikdicht

Eigenschappen Wintergroene liguster

De liguster Atrovirens is een populaire haagplant die veelvuldig gebruikt wordt in verschillende tuinen. De planten van Qweeker komen van eigen kwekerij, waar de kwaliteit altijd hoog in het vaandel staat. 

Groeisnelheid

De liguster Atrovirens is een zeer populaire plant doordat er hagen mee aangeplant kunnen worden van verschillende afmetingen. De plant groeit ongeveer 20 tot 40 centimeter per jaar. Hierdoor is het een plant die redelijk snel tot de gewenste hoogte kan groeien. Wel wordt uiterste hoogte van de Atrovirens vaak beperkt tot een hoogte van ongeveer 2,5 meter. Wanneer de haag groter wordt dan 2,5 meter is de vorm van de haag niet meer goed in toom te houden.

Planteigenschappen

Het grote verschil met zijn ‘broertje’, de gewone liguster, is dat de Atrovirens niet al zijn blad verliest. Hij is dus wel bladverliezend, maar verliest niet al zijn blad in de winter.

Planteigenschappen

Een ander verschil tussen de gewone liguster en de Atrovirens is dat de Atrovirens in de bloeiperiode geen bessen, maar witte bloemen krijgt. De insecten zijn dol op deze witte bloemen en voor het zicht is het ook een prachtbeeld.

Watervraag

De liguster Atrovirens is een redelijk sterke plantsoort, maar met het drogere weer kan hij wel wat extra vocht gebruiken. Zo kan hij in droge en warme perioden het beste elke dag bewaterd worden. Daarnaast is het wenselijk om de eerste 2 jaar na planten rond de zomer sowieso wat extra water te geven. Zo kan de Atrovirens wat sterker worden en opgroeien tot een volwassen plant.

Let op: geef de plant altijd alleen water op de wortels. Als het water op het blad komt, dan kan het verbranden. Het is te vergelijken met zonlicht op een vergrootglas: de zonnestralen zullen versterkt worden door het water en de bladeren kunnen zo verbranden.

Onderhoud

De ligusterhaag van de Atrovirens moet voor de strakste vorm wel 2x per jaar gesnoeid worden. De haag is wel redelijk eenvoudig te snoeien, doordat hij redelijk dunne takken heeft. Het beste is om de hem in de lente en aan het eind van de zomer te snoeien. Snoei de haag terug naar de gewenste vorm en de haag zal in de zomer vanzelf weer uitschieten. In het begin van de zomer snoei je de ligusterhaag dan terug naar de gewenste vorm. Gedurende de zomer groeit de plant vervolgens weer uit, waarna je hem voor de tweede keer kunt snoeien. Zo heb je het hele jaar door een goedgevormde haag.

Meststoffen bevorderen altijd de groei van de plant. Zo kun je ook bij de liguster Atrovirens wat meststoffen toevoegen in de eerste jaren om de haag sneller (blikdicht) te laten groeien. Zo kun je na een snoeibeurt in de lente hagenmest toe voegen, zo zal de plant tijdens de bloeiperiode wat sneller dicht groeien.

De liguster Atrovirens is zeer winterhard tot wel -28 graden Celsius. Hierdoor kan de plant over het algemeen niet aangetast worden door vorst tot -28 graden Celsius. In Nederland is het dus in principe niet nodig om maatregelen te treffen om de plant te beschermen tegen vorst.

Standplaats

De plant kan niet zonder zijn dagelijkse zonnebankje. Probeer de liguster Atrovirens daarom in de halfschaduw of de zon te plaatsen. In de schaduw kunnen wij niet beloven dat de plant gaat groeien. Dus probeer de plant altijd op een plaats te planten waar de zon kan komen.

De liguster Atrovirens is een hele sterke plant. Zo kan hij in zowat alle grondsoorten in ons land geplaatst worden. Nat of droog, voedzaam of wat minder, de Atrovirens heeft weinig moeite om zich te aarden in de aarde.

Ligustrum vulg. 'Atrovirens'

Wintergroene liguster

 2,99