Bij Qweeker kun je gewone lijsterbes (Sorbus aucuparia) kopen in verschillende lengtematen. Deze inheemse soort is zeer geliefd onder verschillende soorten vogels en insecten. Dit komt vooral door de witte bloemen in het voorjaar en de lijsterbessen die daarna tevoorschijn komen. Je kunt de gewone lijsterbes ook mengen met andere plantsoorten die bessen dragen. Zo kun je een gemengde vogelstruik creëren. Dit kun je bijvoorbeeld met de Gelderse roos of de meidoorn doen.

 • Groeisnelheid -  > 40 cm per jaar
 • Planteigenschappen -  Bladverliezende plant
 • Planteigenschappen -  Plant met bessen
 • Planteigenschappen -  Plant met bloemen
 • Watervraag -  Gemiddelde watervraag
 • Onderhoud -  Gemiddeld onderhoud
 • Standplaats -  Halfschaduw of zon

Lijsterbes in pot

Je hebt de haagplanten ontvangen op een pallet of in een boxpallet. Je hoeft de potplanten niet onmiddellijk te planten, wel is het verstandig de planten te lossen. Als je niet direct plant zet je ze ergens beschut tegen elkaar neer. Dit mag binnen, maar niet langer dan een week. Zorg ervoor dat de planten niet droog komen te staan, geef de planten elke dag water. De plant haalt zeker het eerste jaar zijn vocht grotendeels uit de potkluit. Pas als de nieuwe wortels goed in de omliggende grond zitten komt het vocht en voeding van buiten de potkluit. Geef dus met droge periodes in de zomer op tijd water.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi de eventueel meebestelde Vivimus van DCM over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de pot van de plant en ‘breek’ de potkluit lichtjes met de hand zodat de wortels een beetje uit elkaar gaan.

Zet de planten in de sleuf op de gewenste afstand. Zet de bovenkant van de kluit gelijk of iets onder het maaiveld.

Vul de sleuf met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen en water alles goed aan zodat de grond goed rond de potkluit aansluit. Als je gekozen hebt voor de hagenmest van DCM verdeel je deze volgens de gebruiksaanwijzing over de totale lengte van de toekomstige haag. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna hoef je weer bij te mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Lijsterbes met blote wortel


Zorg dat je nieuwe haagplant niet kan verdrogen. Houd de plant daarom zo lang mogelijk in de verpakking tot je deze gaat planten. De wortels mogen niet blootgesteld worden aan zon en wind en moeten vochtig blijven.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi eventueel de grondverbeteraar over de uitgegraven grond en door de gegraven sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de plant uit de verpakking en plant deze in de sleuf.

Als je gekozen hebt voor de hagenmest, verdeel je dit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking over de totale lengte van de toekomstige haag.

Bedek de wortels meteen met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Plant de wortelhals gelijk of iets onder het maaiveld. De wortelhals is de plaats waar de stam overgaat in de wortel. Nogmaals: laat de wortels niet uitdrogen!

Nadat de haag is geplant kan je de planten met een gieter ‘aanwateren’. De grond en de planten mogen goed vochtig worden. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef eventueel nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna kan je weer bij mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Verzending

Voer de gewenste afhaaldatum/leverdatum in tijdens de bestelling. Je kunt de bestelling altijd af komen halen, hiervoor rekenen wij meestal 2 werkdagen. Mocht dit minder zijn, dan zul je hiervoor een mail met de orderbevestiging ontvangen. Voor afhalen zijn de verzendkosten uiteraard geheel gratis.

Voor leveren van pakketten (tussen oktober en maart) leveren wij tussen oktober en maart elke donderdag uit. In de maanden april tot september leveren wij 1x per maand de pakketten uit. 

Mocht je verzending per pallet bezorgd worden, dan kun je de gewenste dag van levering kiezen tijdens het plaatsen van de bestelling. Reken hiervoor minimaal op 3 werkdagen levertijd.

Verzendkosten worden automatisch berekend bij het afronden van de bestelling.

Garantie

Je kunt in de volgende gevallen in aanmerking komen op garantie op onze producten:

 • De planten zijn uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd.
 • De plant is aangeplant volgens onze plantinstructies.
 • De planten zijn niet op de juiste manier verzorgd (denk aan juist snoeien en genoeg water geven bij droger weer).
 • Er is geen schade aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

Als al deze punten aangevinkt kunnen worden stuur dan een mail (incl. foto’s van de planten) naar info@qweeker.nl, dan zullen wij kijken of je in aanmerking komt tot onze garantie.

Ga voor extra informatie m.b.t. garantie naar onze garantie pagina.

De gewone lijsterbes heeft zowel zijn voor- als nadelen, hieronder sommen we ze kort voor je op.

 • Rode bessen voor de vogels
 • Witte bloemen voor insecten
 • Groeit enorm snel
 • Niet geheel blikdicht in de winter
 • Kan niet overal geplant worden

Eigenschappen Lijsterbes

De gewone lijsterbes is een soort die zeer geschikt is voor gemengde hagen en geliefd is onder verschillende vliegende vrienden. De planten van Qweeker komen van eigen kwekerij, waar de kwaliteit altijd hoog in het vaandel staat.

Groeisnelheid

De gewone lijsterbes groeit enorm snel, waardoor het binnen no-time een mooie hoge hoogte bereikt. Zo groeit hij meer dan 40 centimeter per jaar, wat ook wat onderhoud vergt. Je kunt hem ook helemaal uit laten groeien, op die manier kan hij hoogtes tot wel 15 meter bereiken.

Planteigenschappen

De Sorbus aucuparia verliest zijn groene blad in de winter. Hierdoor zal een haag met deze plant niet het hele jaar door blikdicht zijn. Dat wordt bladruimen in de herfst. Of laat ze liggen onder de plant. Zo krijg je een heerlijke herfstsfeer, en het blad zal in de loop van de tijd veranderen in een soort compost.

Planteigenschappen

Rond juni zullen de bloemen verdwijnen en dan gaan de bessen gaan groeien. Deze oranje/rode bessen zijn zeer geliefd onder de vogels. Als de vogels deze eten, dan poepen ze het zaadje later ergens anders in het land uit. Goed voor de verspreiding van het groen! De mensen houden minder van deze rauwe vruchten, maar gekookt kunnen de besjes gebruikt worden in bijvoorbeeld jam.

Planteigenschappen

Rond mei start de gewone lijsterbes met bloeien. Dan verschijnen de witte bloemen aan de plant die zorgen voor een mooie diversiteit in de tuin. Daarnaast trekken deze bloemen ook insecten aan die de bloemen zullen bevruchten.

Watervraag

De eerste twee jaar na planten heeft de gewone lijsterbes sowieso nog wat extra water nodig. Vooral in de drogere zomerperiode is het aan te raden om elke avond water te geven. Als de lijsterbes na ongeveer 2 jaar volwassen is, dan heeft hij minder water nodig. Dit komt vooral omdat het wortelbereik van de plant dan ver genoeg reikt, zodat hij dieper in de bodemwater op kan opzuigen.

Let op: geef de plant altijd alleen water op de wortels. Als het water op het blad komt, dan kan het verbranden. Het is te vergelijken met zonlicht op een vergrootglas: de zonnestralen zullen versterkt worden door het water en de bladeren kunnen zo verbranden.

Onderhoud

De lijsterbes heeft een handleiding nodig wat betreft snoeien. Zo is het advies om het lichtere snoeien in juni te doen en de zwaardere snoei tussen oktober en februari. Met lichtere snoei bedoelen wij het snoeien van de nieuw uitgeschoten takken van dat jaar. Wil je de gewone lijsterbes korter terug in vorm snoeien? Doe de zwaardere snoei dan tussen oktober en februari om de lijsterbes in juni weer mooi uit te kunnen laten bloeien.

Wil je de gewone lijsterbes een (nog grotere) groeispurt meegeven? Dan kun je ervoor kiezen om de plant wat extra te bemesten na de snoeibeurt rond juni. Het is niet per se nodig, maar het kan in principe geen kwaad.

De gewone lijsterbes is tot -28 graden Celsius winterhard. Dit betekent dat deze plant temperaturen tot -28 graden kan verdragen zonder vorstschade op te lopen. Je hoeft de plant dus niet onder te stoppen tot deze temperaturen.

Standplaats

Zonlicht is belangrijk voor de gewone lijsterbes om goed te kunnen groeien.

De gewone lijsterbes is een plant die niet veel eisen stelt, het is een vrij sterke plant die in vrijwel alle grondtypen goed kan groeien. Wel pakt hij graag wat zonnestraaltjes mee.

Sorbus aucuparia

Lijsterbes

Weinig voorraad
 12,29