Alles over de meidoorn (Crataegus)

De meest gebruikte soort is de Crataegus monogyna (eenstijlige meidoorn), heerlijke bladeren en bessen groeit. Zo worden op onze kwekerij nog weleens wat meidoorntakken opgegeten door reeën uit naastgelegen bossen. Alles voor de natuur zeggen we dan maar.

Gelukkig eten ook wat minder grote dieren van deze plant. Zo zijn de zwarte bessen geliefd bij verschillende soorten vogels, toch wat minder van de scherpe doorns die eraan hangen. Maar dit is een zelfverdedigingsmechanisme van de plant, gecreëerd en geëvolueerd door de meidoorn zelf – Echt waar!

De plant heeft in een verleden veel bessendieven meegemaakt. Daarom is hij een verdedigingsplan op gaan stellen; in dit geval de doornen die het moeilijker maken om zonder kleerscheuren (of veerscheuren) wat besjes te pikken bij hem. Mooi hoe de natuur in elkaar steekt, toch?

Meidoorn van Qweeker

Bij Qweeker vind je meidoorn (Crataegus) in verschillende lengtematen: met blote wortel óf in pot gekweekt. De meidoorn komt van onze eigen kwekerij, waardoor kwaliteit gegarandeerd is.

  • Direct van onze kwekerij
  • Deskundig groeiadvies
  • Afhalen mogelijk
  • Gratis verzending boven €400

Hoe kun je de meidoorn toepassen?

De meidoorn kan op meerdere manieren aangeplant worden: als meidoornhaag, als boom, als leiboom, hoogstam of zelfs in een kleinere tuin - vanalles is mogelijk!

Meidoorn als boom

De meidoorn is een soort die dankzij zijn inheemse karakter prima kan fungeren in een rij met bomen. Als boom heb je namelijk niet zoveel last van scherpe doornen die op de dunnere twijgen van de boom zitten. Een meidoorn als boom is ideaal als inheemse boom in je landschap.

Meidoorn als leiboom

Het blad van de meidoorn kan in leivorm gesnoeid worden. Zo is het ideaal om boom voor boom naast elkaar te zetten. Zo krijg je met meerdere bomen een mooi scherm van bladeren om als leibomenscherm gebruikt te worden.

Meidoorn als haagplant

En dan onze favoriet - de meidoorn als haagplant. Wij verkopen hem graag in een (gemengde) haag, zo heb je een goede afrasting met scherpe doorns om alle ongewenste indringers buiten te houden.

Soorten meidoorn

Je hebt verschillende soorten meidoorn, van rode meidoorn tot aan witte meidoorn. De witte meidoorn kweken wij, de rode meidoorn helaas niet. De officiele benaming van de witte meidoorns zijn de eenstijlige meidoorn en de tweestijlige meidoorn en dit verwijst naar de witte bloesem die de boom groeit.

Eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna)

De naam zegt het al, maar de eenstijlige meidoorn verwijst naar mono (= een in Latijn). Dit is de soort die we het meeste kweken. Daarnaast verwijst het eerste deel ernaar dat hij in mei bloeit - de ideale start van de lente.

Tweestijlige meidoorn (Crataegus laevigata)

Wat het verschil is? Bijna niets. Er zijn wat kleine verschillen in aantal doorns en in het blad. Wij kiezen er voor om vooral de eenstijlige meidoorn te kweken, deze is wat makkelijker te verkrijgen.

Eigenschappen van de meidoorn

Deze inheemse soort is geweldig voor elke tuin. Zo groeit hij als een tierelier, bloeit hij witte bloemen en ook nog blauwe bessen. Hierdoor zijn de planten ideaal om meer vogels en insecten naar de tuin te krijgen.

Het onderhoud van de meidoorn - weinig onderhoud!

Het beste punt van alles; hij hoeft niet veel onderhouden te worden. Hij kan wel wat snel groeien, maar hoeft niet jaarlijks gesnoeid te worden. Ideaal, want de doorns zijn niet altijd even handig om te snoeien. Gebruik dan ook het liefst bescherming om de meidoorn te onderhouden, scheelt wat schrammen en krassen op je lichaam..

Hoe ga ik mijn meidoornhagen snoeien?

In ieder geval met wat bescherming aan! Probeer in het voorjaar (rond juni) de meidoornhaag als een strakke haag te knippen. Door het meidoorn snoeien kun je de rest van het jaar genieten van je meidoornhaag met zijn mooie witte bloemen.

Hoe moet ik de meidoorn planten?

Stap 1: Trek beschermende kleding aan (de meidoorns kunnen pijn doen) om te gaan planten.

Stap 2: Zoek een plekje (liefst halfschaduw) een sleuf waar de haagplant inpassen en maak de bodem hierin los

Stap 3: Haal de meidoorn uit de verpakking en zet het neer in een rijtje zoals je dat bij meidoornhagen zou doen. Let bij het planten op dat alle wortels onder de grond komen.

Stap 4: Vul het gat met wat aarde en druk de grond rondom de haag licht aan.

Stap 5: Geef de haag nadat hij is aangeplant voldoende water - laat ze zeker niet uitdrogen in de zomer. En geniet er vooral van!

Wat voor bloemen bloeit de meidoorn?

In het voorjaar rond mei gaat de haag in bloei - dan komen uit de bloesem witte bloemetjes tevoorschijn in de struiken van de meidoorn. Snoei de bloesem dus maar niet weg, daar komen mooie bloemetjes uit voor de vlinders.

Wat voor bessen groeit de meidoorn?

Na de bloei komen er uiteraard ook vruchten aan de struik. Zo komen er rode besjes aan de takken te hangen. Deze besjes gorien aan 2-jarige takken van de boom. Het is dus verstandig om je struik niet te snoeien als je bessen wilt krijgen aan de meidoornhaag.

Wil je de meidoorn kopen?

Wij kweken het hele jaar door allerelei soorten meidoorn in ons assortiment. Vanaf de herfst tot aan maart kun je wortelgoed van de meidoorn kopen. Wil je meidoorn kopen in pot? Deze zijn het hele jaar door leverbaar!

 

De groene kanten van Qweeker

  • Direct van onze kwekerij

  • Deskundig groeiadvies

  • Afhalen mogelijk

  • Gratis verzending boven €400

  • 10% korting boven €1000