Alles over de meidoorn (Crataegus)

Van de meidoorn (Crataegus) zijn er 2 soorten: de eenstijlige meidoorn en de tweestijlige meidoorn. Het grote verschil tussen beide is dat aan de eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna) wel bessen groeien en dat aan de tweestijlige meidoorn (Crataegus laevigata) geen bessen groeien. Daarnaast verschilt het blad van deze beide soorten meidoorn ook een beetje. Als je op zoek bent naar een volledig dichte haag is de meidoorn haag minder geschikt. De meidoorn verliest in de winter zijn blad en biedt in de winter dan geen privacy en beschutting.

Meidoorn van Qweeker

 • Direct van onze kwekerij
 • Deskundig groeiadvies
 • Afhalen mogelijk
 • Gratis verzending boven €400

Soorten meidoorn

De eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna)

De eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna) is vooral kenmerkend door zijn doorns. Deze kunnen dan ook prima dienen om een haag van aan te planten waar niemand doorheen wil gaan. Hierdoor kan de plant prima functioneren als ondoordringbare haag. 

De tweestijlige meidoorn (Crataegus Laevigata)

De tweestijlige meidoorn (Crataegus Laevigata) heeft minder doorns dan zijn broertje en is ook uitermate geschikt als ondoordringbare haag. Ten opzichte van de eenstijlige meidoorn heeft deze haagplant ook geen bessen. 

Producteigenschappen van de meidoorn

De meidoorn groeit niet extreem snel, maar kan toch behoorlijk hoog worden. Als haag adviseren we om een hoogte aan te houden tussen de 40 en 250 centimeter. Als je hierbuiten gaat zitten zal het moeilijk zijn om de haag mooi in vorm te behouden. Wil je de meidoorn als boom aanplanten? Dan kan de plant tot wel 10 meter hoogte bereiken. Hiervoor zul je wel even geduld moeten hebben. De meidoorn heeft niet veel eisen wat betreft standplaats; het groeit in principe overal. Zo kan hij in de schaduw, halfschaduw of de zon geplant worden. Ook qua grond heeft de meidoorn niet heel veel eisen, want hij kan in alle grondsoorten in Nederland prima aangeplant worden. De meidoornhaag is winterhard maar niet wintergroen. In de winter biedt de meidoorn geen privacy en beschutting, maar in het voorjaar keert het blad weer terug.

Het onderhoud van de meidoorn

Het onderhouden van een meidoornhaag is relatief eenvoudig. We hebben de belangrijkste instructies voor het onderhouden van een meidoorn haag op een rijtje gezet. Na het planten van de haag raden we aan om de meidoorn haag enkele weken van voldoende water te voorzien. Nadat de haag is aangesterkt kun je het water geven afbouwen. Tijdens warme zomerdagen en in het voorjaar is het aan te raden om de meidoorn haag wat extra water te geven. In onze webshop vindt je zowel druppelslangen als een tuinslang-set waarmee je de Crataegus haag eenvoudig bewatert. Je kunt een meidoorn haag redelijk onbezorgd snoeien. Met een groeisnelheid van zo’n 35 centimeter per jaar groeit de haag weer snel terug. Regelmatig snoeien is nodig als je de haag in een grote tuin plaatst, waar de meidoorn haag alle ruimte krijgt om tot een flinke plant uit te groeien. Houd vooral bij het snoeien goed rekening met de doorns van de meidoorn haag. Gebruik bij voorkeur een extra lange snoeischaar, zodat u een comfortabele afstand van de haag kunt houden. Je hoeft een meidoorn niet extra te bemesten. Wil je de groei van de haag toch wat stimuleren kan het geen kwaad om de haag eenmalig in het voorjaar te bemesten. Deze voeding wordt door de plant gebruikt om het maximale uit de groeiperiode te halen. In onze webshop vind je organische meststof die zeer geschikt is voor het stimuleren van de groei van de haag.

Het planten van de meidoorn

Meidoorn in pot

Je hebt de hulst ontvangen op een pallet of in een boxpallet. Je hoeft de potplanten niet onmiddellijk te planten. Wel is het verstandig de planten te lossen. Als je niet direct plant zet je ze ergens beschut tegen elkaar neer. Dit mag binnen, maar niet langer dan een week. Geef de planten elke dag water zodat de pot niet uitdroogt. Zorg ervoor dat de planten niet droog komen te staan. De plant haalt zeker het eerste jaar zijn vocht grotendeels uit de potkluit. Pas als de nieuwe wortels goed in de omliggende grond zitten komt het vocht en voeding van buiten de potkluit. Geef dus met droge periodes in de zomer op tijd water.

 • Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.
 • Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.
 • Strooi de eventueel meebestelde Vivimus van DCM over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.
 • Haal de pot van de plant .” Breek” de potkluit lichtjes met de hand zodat de wortels een beetje uit elkaar gaan.
 • Zet de planten in de sleuf op de gewenste afstand. Zet de bovenkant van de kluit gelijk of iets onder het maaiveld.
 • Vul de sleuf met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen en water alles goed aan zodat de grond goed rond de potkluit aansluit. Als je gekozen heeft voor de hagenmest van DCM verdeel je deze volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking over de totale lengte van de toekomstige haag. Geef het water de tijd om weg te trekken.
 • Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna kan je weer bij mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Meidoorn met blote wortel

Zorg dat je nieuwe meidoorn niet kan verdrogen. Houd de plant daarom zo lang mogelijk in de verpakking tot je deze gaat planten. De wortels mogen niet blootgesteld worden aan zon en wind en moeten vochtig blijven.

 • Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.
 • Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.
 • Strooi eventueel de grondverbeteraar over de uitgegraven grond en door de gegraven sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.
 • Haal de plant uit de verpakking en plant deze in de sleuf.
 • Als je gekozen hebt voor de hagenmest, verdeel je dit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking over de totale lengte van de toekomstige haag.
 • Bedek de wortels meteen met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Plant de wortelhals gelijk of iets onder het maaiveld. De wortelhals is de plaats waar de stam overgaat in de wortel. Nogmaals: laat de wortels niet uitdrogen!
 • Nadat de haag is geplant kan je de planten met een gieter “aanwateren”. De grond en de planten mogen goed vochtig worden. Geef het water de tijd om weg te trekken.
 • Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef eventueel nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna kan je weer bij mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Online een meidoorn kopen? Bestel direct in onze webshop!

Bij Qweeker vind je meidoorn in verschillende lengtematen: met blote wortel óf in pot gekweekt.. Ga jij voor eenstijlige meidoorn of de tweestijlige meidoorn? Wat je ook kiest: met een hulst van Qweeker heb jij altijd een haagplant van topkwaliteit!

Verzending en levering

 • Nederland & België
 • Gratis afhalen: minimaal 2 dagen (soms eerder)
 • Bezorgen: minimaal 3 werkdagen (Gratis vanaf 400 euro)
 • Je nieuwe haag wordt zo laat mogelijk en met liefde ingepakt
 • Met nog extra water wordt de reis zo aangenaam mogelijk
 • Plant mee in de auto? We geven advies

Garantie

Het kan gebeuren dat ondanks onze ultieme controle op de kwaliteit, de nieuwe plant niet aanslaat in jouw tuin. Het is ons doel om de wereld een stukje groener te maken, daarom willen we dat ook jouw plant aanslaat. We geven daarom garantie op onze producten. Als dit nodig is, leveren we een nieuwe plant of een vervangend product na. Om in aanmerking voor garantie te komen is het belangrijk dat de planten;

 • Uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd zijn.
 • Aangeplant zijn volgens onze plantinstructies.
 • Niet op de juiste manier verzorgd zijn (denk aan juist snoeien en genoeg water geven bij droger weer).
 • Geen schade is aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

 

De groene kanten van Qweeker

 • Direct van onze kwekerij

 • Deskundig groeiadvies

 • Afhalen mogelijk

 • Gratis verzending boven €400 voor particuliere bestellingen