Alles over de hulst

De hulst is erg geschikt als haag omdat de plant het hele jaar door groen blijft en de haag niet al te breed wordt. Een eigenschap die door sommigen gezien wordt als nadeel, zijn de stekeltjes aan de bladeren. Toch kan dit ook een voordeel zijn omdat indringers buiten de tuin worden gehouden. Wil je liever een hulstvariant zonder stekels? Kies dan voor de Japanse hulst (Ilex crenata ‘Convexa’) of de schijnhulst (Osmanthus burkwoodii). Deze soorten zijn vergelijkbaar met de klassieke hulst door het donkere groene blad, maar brengen geen krassen op de armen met zich mee.

De hulst van Qweeker

Bij Qweeker vind je diverse hulst soorten in verschillende lengtematen: met blote wortel óf in pot gekweekt. De hulst komen van eigen kwekerij, waardoor kwaliteit gegarandeerd is.

 • Direct van onze kwekerij
 • Deskundig groeiadvies
 • Afhalen mogelijk
 • Gratis verzending boven €400

Soorten hulst

De hulst (Ilex aquifolium)

De hulst (Ilex aquifolium) is een wintergroene plant en is herkenbaar aan zijn donkergroene stekelachtige blad. De hulst wordt vaak gezien als een van de symbolen voor kerst en is typerend voor de komst van de lente. In de lente zie je dan ook prachtige rode besjes groeien aan de hulst, wat een leuk zicht met zich meebrengt. Hoe mooi ze er ook uit zien, eet deze niet op! De bessen van de hulst zijn namelijk licht giftig voor de mens. Dat is ook de reden dat de meeste dieren deze laten zitten, met uitzondering van een aantal vogels en insecten die de bessen wel opeten. De hulst is een veelgebruikte haagplant voor lagere haagjes in bijvoorbeeld de voortuin.

Schijnhulst (Osmanthus burkwoodii)

De schijnhulst (Osmanthus) heeft zijn Nederlandse naam te danken aan de hulst (Ilex) omdat deze er veel van weg heeft. Deze soort is namelijk ook groenblijvend, groeit compact en heeft bijna dezelfde vorm blad als de hulst. De hulst heeft een wat spitser / stekelachtiger blad dan de schijnhulst. Al met al een goed alternatief voor de hulst, mocht je niet zo geprikkeld worden door de hulst.

Japanse hulst (Ilex crenata ‘Convexa’);

De Japanse hulst (Ilex crenata) is een plant met kleine groene bladeren en witte bloemetjes die in het voorjaar bloeien en vervolgens zwarte besjes worden. De structuur van de Japanse Hulst is heel dicht. De perfecte uitkomst als je gesteld bent op je privacy.

Producteigenschappen van de hulst

Hulsthagen zijn redelijk snelle groeiers en groeien gemiddeld 10-20 cm per jaar. Qua hoogte varieert de hulst tussen de 3 en 6 meter. De hulst hagen zijn allen wintergroen en winterhard tot temperaturen ver onder het vriespunt. Je hebt dus het hele jaar een mooie, volle en groene haag. Een hulst haag gedijt goed op verschillende standplaatsen. Zowel in de zon, halfschaduw als in de schaduw doet de hulst het goed. De hulst hagen zijn blikdicht. Dat wil zeggen dat je zeker bent van veel privacy en beschutting in de tuin. De Japanse hulst groeit het dichtst van alle hulst soorten, dankzij de rechtop groeiende takken. Ook maakt de grondsoort om hulst in te planten weinig uit. Dit komt vooral omdat de hulst een hele sterke plant is van zichzelf; een ware Rico Verhoeven onder de planten!

Het onderhoud van de hulst – weinig onderhoud

Het onderhouden van de hulst is niet erg ingewikkeld. De planten groeien redelijk snel, maar zijn goed bij te houden door regelmatig te snoeien en dankzij de wintergroene eigenschappen valt er geen blad van de haag en hoef je deze niet extra te beschermen. Heeft de haag de gewenste hoogte, breedte en dichtheid bereikt? Dan kan je de hulst bijhouden door één of twee keer per jaar de takken weer in een strakke lijn te snoeien. Geef de haag alleen water wanneer deze in de schaduw staat om te voorkomen dat de hulst uitdroogt.

Het planten van de hulst

Hulst in pot

Je hebt de hulst ontvangen op een pallet of in een boxpallet. Je hoeft de potplanten niet onmiddellijk te planten. Wel is het verstandig de planten te lossen. Als je niet direct plant zet je ze ergens beschut tegen elkaar neer. Dit mag binnen, maar niet langer dan een week. Geef de planten elke dag water zodat de pot niet uitdroogt. Zorg ervoor dat de planten niet droog komen te staan. De plant haalt zeker het eerste jaar zijn vocht grotendeels uit de potkluit. Pas als de nieuwe wortels goed in de omliggende grond zitten komt het vocht en voeding van buiten de potkluit. Geef dus met droge periodes in de zomer op tijd water.

 • Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.
 • Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.
 • Strooi de eventueel mee bestelde Vivimus van DCM over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.
 • Haal de pot van de plant en ” Breek” de potkluit lichtjes met de hand zodat de wortels een beetje uit elkaar gaan.
 • Zet de planten in de sleuf op de gewenste afstand. Zet de bovenkant van de kluit gelijk of iets onder het maaiveld.
 • Vul de sleuf met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen en water alles goed aan zodat de grond goed rond de potkluit aansluit. Als je gekozen heeft voor de hagenmest van DCM verdeel je deze volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking over de totale lengte van de toekomstige haag. Geef het water de tijd om weg te trekken.
 • Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna kan je weer bij mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Hulst met blote wortel

Zorg dat je nieuwe hulst niet kan verdrogen. Houd de plant daarom zo lang mogelijk in de verpakking tot je deze gaat planten. De wortels mogen niet blootgesteld worden aan zon en wind en moeten vochtig blijven.

 • Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.
 • Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.
 • Strooi eventueel de grondverbeteraar over de uitgegraven grond en door de gegraven sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.
 • Haal de plant uit de verpakking en plant deze in de sleuf.
 • Als je gekozen hebt voor de hagenmest, verdeel je dit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking over de totale lengte van de toekomstige haag.
 • Bedek de wortels meteen met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Plant de wortelhals gelijk of iets onder het maaiveld. De wortelhals is de plaats waar de stam overgaat in de wortel. Nogmaals: laat de wortels niet uitdrogen!
 • Nadat de haag is geplant kan je de planten met een gieter “aanwateren”. De grond en de planten mogen goed vochtig worden. Geef het water de tijd om weg te trekken.
 • Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef eventueel nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna kan je weer bij mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Online een hulst kopen? Bestel direct in onze webshop!

Bij Qweeker vind je hulsthagen in verschillende lengtematen: met blote wortel óf in pot gekweekt.. Ga jij voor de hulst, de schijnhulst of de Japanse hulst? Wat je ook kiest: met een hulst van Qweeker heb jij altijd een haagplant van topkwaliteit!

Verzending en levering

 • Nederland & België
 • Gratis afhalen: minimaal 2 dagen (soms eerder)
 • Bezorgen: minimaal 3 werkdagen (Gratis vanaf 400 euro)
 • Je nieuwe haag wordt zo laat mogelijk en met liefde ingepakt
 • Met nog extra water wordt de reis zo aangenaam mogelijk
 • Plant mee in de auto? We geven advies

Garantie

Het kan gebeuren dat ondanks onze ultieme controle op de kwaliteit, de nieuwe plant niet aanslaat in jouw tuin. Het is ons doel om de wereld een stukje groener te maken, daarom willen we dat ook jouw plant aanslaat. We geven daarom garantie op onze producten. Als dit nodig is, leveren we een nieuwe plant of een vervangend product na. Om in aanmerking voor garantie te komen is het belangrijk dat de planten;

 • Uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd zijn.
 • Aangeplant zijn volgens onze plantinstructies.
 • Niet op de juiste manier verzorgd zijn (denk aan juist snoeien en genoeg water geven bij droger weer).
 • Geen schade is aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

De groene kanten van Qweeker

 • Direct van onze kwekerij

 • Deskundig groeiadvies

 • Afhalen mogelijk

 • Gratis verzending boven €400 voor particuliere bestellingen