Bij Qweeker kun je genieten van de prachtige Ribes sanguineum, oftewel de rode ribes. Met zijn levendige rode bloemen en weelderige groene bladeren is deze struik een eyecatcher in elke tuin. Hij groeit goed in verschillende tuinomstandigheden en is gemakkelijk te onderhouden.

Bovendien trekt de Ribes sanguineum bestuivers aan, zoals bijen en vlinders, die je tuin tot leven brengen. In de zomer kun je zelfs genieten van de smakelijke bessen die de struik produceert, een traktatie voor zowel vogels als mensen. Mocht je toch een andere soort zoeken met bloemen en bessen, kijk dan eens bij onze verschillende kornoeljesoorten.

 • Onderhoud -  Weinig onderhoud
 • Groeisnelheid -  20 tot 40 cm per jaar
 • Planteigenschappen -  Bladverliezende plant
 • Planteigenschappen -  Plant met bessen
 • Planteigenschappen -  Plant met bloemen
 • Watervraag -  Gemiddelde watervraag
 • Standplaats -  Halfschaduw of zon

Rode ribes in pot

Je hebt de haagplanten ontvangen op een pallet of in een boxpallet. Je hoeft de potplanten niet onmiddellijk te planten, wel is het verstandig de planten te lossen. Als je niet direct plant zet je ze ergens beschut tegen elkaar neer. Dit mag binnen, maar niet langer dan een week. Zorg ervoor dat de planten niet droog komen te staan, geef de planten elke dag water. De plant haalt zeker het eerste jaar zijn vocht grotendeels uit de potkluit. Pas als de nieuwe wortels goed in de omliggende grond zitten komt het vocht en voeding van buiten de potkluit. Geef dus met droge periodes in de zomer op tijd water.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi de eventueel meebestelde Vivimus van DCM over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de pot van de plant en ‘breek’ de potkluit lichtjes met de hand zodat de wortels een beetje uit elkaar gaan.

Zet de planten in de sleuf op de gewenste afstand. Zet de bovenkant van de kluit gelijk of iets onder het maaiveld.

Vul de sleuf met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen en water alles goed aan zodat de grond goed rond de potkluit aansluit. Als je gekozen hebt voor de hagenmest van DCM verdeel je deze volgens de gebruiksaanwijzing over de totale lengte van de toekomstige haag. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna hoef je weer bij te mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Rode ribes met blote wortel


Zorg dat je nieuwe haagplant niet kan verdrogen. Houd de plant daarom zo lang mogelijk in de verpakking tot je deze gaat planten. De wortels mogen niet blootgesteld worden aan zon en wind en moeten vochtig blijven.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi eventueel de grondverbeteraar over de uitgegraven grond en door de gegraven sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de plant uit de verpakking en plant deze in de sleuf.

Als je gekozen hebt voor de hagenmest, verdeel je dit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking over de totale lengte van de toekomstige haag.

Bedek de wortels meteen met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Plant de wortelhals gelijk of iets onder het maaiveld. De wortelhals is de plaats waar de stam overgaat in de wortel. Nogmaals: laat de wortels niet uitdrogen!

Nadat de haag is geplant kan je de planten met een gieter ‘aanwateren’. De grond en de planten mogen goed vochtig worden. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef eventueel nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna kan je weer bij mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Verzending

Voer de gewenste afhaaldatum/leverdatum in tijdens de bestelling. Je kunt de bestelling altijd af komen halen, hiervoor rekenen wij meestal 2 werkdagen. Mocht dit minder zijn, dan zul je hiervoor een mail met de orderbevestiging ontvangen. Voor afhalen zijn de verzendkosten uiteraard geheel gratis.

Voor leveren van pakketten leveren wij tussen oktober en maart elke donderdag uit. In de maanden april tot september leveren wij 1x per maand de pakketten uit.

Mocht je verzending per pallet bezorgd worden, dan kun je de gewenste dag van levering kiezen tijdens het plaatsen van de bestelling. Reken hiervoor minimaal op 3 werkdagen levertijd.

Verzendkosten worden automatisch berekend bij het afronden van de bestelling.

Garantie

Je kunt in de volgende gevallen in aanmerking komen op garantie op onze producten:

 • De planten zijn uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd.
 • De plant is aangeplant volgens onze plantinstructies.
 • De planten zijn niet op de juiste manier verzorgd (denk aan juist snoeien en genoeg water geven bij droger weer).
 • Er is geen schade aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

Als al deze punten aangevinkt kunnen worden stuur dan een mail (incl. foto’s van de planten) naar info@qweeker.nl, dan zullen wij kijken of je in aanmerking komt tot onze garantie.

Ga voor extra informatie m.b.t. garantie naar onze garantie pagina.

De rode ribes heeft zowel zijn voor- als nadelen, hieronder sommen we ze kort voor je op. 

 • Groeit nagenoeg overal
 • Roze bloemen rond april
 • Weinig onderhoud nodig
 • Blauw-zwarte bessen voor de vogels
 • Bessen zijn niet heel lekker voor mensen
 • Niet het hele jaar door blikdicht

Eigenschappen Rode ribes

De rode ribes is kleurrijke haagplant die bloemen & bessen groeit voor een mooi kleurenpallet door het jaar heen. De planten van Qweeker komen van eigen kwekerij, waar de kwaliteit altijd hoog in het vaandel staat. 

Onderhoud

Snoeien van de rode ribes is eenvoudig en hoeft slechts 1x per jaar. Het beste moment om te snoeien is na de bloei in het voorjaar. Je kunt de struik terugsnoeien tot ongeveer een derde van zijn totale hoogte. Dit bevordert een gezonde groei en zorgt voor een compacte en goed gevormde plant.

Voor optimale groei en bloei kun je de Ribes sanguineum regelmatig te bemesten. Gebruik een organische meststof (zoals hagenmest) na de snoeibeurt. Dit voorziet de plant van de benodigde voedingsstoffen en bevordert een weelderige bloei.

De Ribes sanguineum is een winterharde struik die goed bestand is tegen koude temperaturen. Hij kan temperaturen tot -15°C verdragen, waardoor hij geschikt is voor diverse klimaten. Mocht je in een kouder gebied wonen, dan kun je de plant in de winter afdekken met een laag mulch om extra bescherming te bieden.

Groeisnelheid

De Ribes sanguineum heeft een groeisnelheid van ongeveer 20-40 centimeter per jaar. Dit betekent dat je de plant kunt zien groeien zonder dat hij al te veel ruimte in beslag neemt. Je kunt de groei van je rode ribes in de gaten houden en zien hoe hij gestaag uitgroeit tot een volwassen struik.

Wat betreft de maximale hoogte van de Ribes sanguineum, deze prachtige struik kan een hoogte bereiken van ongeveer 1,5 tot 2 meter. Dit maakt hem ideaal voor het creëren van een mooie middelgrote struik in je tuin. Met zijn volle groeihoogte biedt de rode ribes voldoende privacy (in de zomer als hij in blad staat) en maakt hij indruk met zijn opvallende rode bloemen. Houd er rekening mee dat de hoogte kan variëren afhankelijk van de omstandigheden en de manier van snoeien.

Planteigenschappen

De Ribes sanguineum is een bladverliezende plant, wat betekent dat hij zijn bladeren verliest tijdens het koude seizoen. In de herfst verandert het weelderige groene blad in een prachtig kleurenpalet van rood, oranje en geel voordat het uiteindelijk afvalt.

Het bladverliezende karakter van de rode ribes biedt de mogelijkheid om te genieten van het veranderende landschap in je tuin gedurende de verschillende seizoenen. In het voorjaar komt de plant weer tot leven met fris nieuw blad en bloeiende bloemen, waardoor je telkens opnieuw kunt genieten van zijn prachtige transformatie.

Planteigenschappen

De Ribes sanguineum staat ook bekend om zijn decoratieve bessen. In de late lente tot vroege zomer, meestal in de maanden mei en juni, verschijnen er kleine, donkerblauwe tot zwarte bessen aan de struik.

Deze bessen vormen een opvallend contrast met het groene blad en voegen een extra element van schoonheid toe aan de plant. Vogels worden aangetrokken tot de bessen en genieten graag van deze natuurlijke traktatie in je tuin.

Planteigenschappen

De Ribes sanguineum staat bekend om zijn prachtige rode bloemen. In het vroege voorjaar, meestal rond de maanden april en mei, komt deze struik tot leven met opvallende trossen van bloemen die variëren in tinten rood.

De bloemen zijn buisvormig en trekken met hun levendige kleur direct de aandacht. Ze bieden een spectaculair schouwspel in de tuin en zorgen voor een vrolijke en kleurrijke sfeer. De rode bloemen van de Ribes sanguineum trekken ook bestuivende insecten aan, waardoor ze niet alleen visueel aantrekkelijk zijn, maar ook bijdragen aan de biodiversiteit van je tuin.

Watervraag

Het water geven van de Ribes sanguineum is belangrijk om een gezonde groei te bevorderen. Houd de grond gelijkmatig vochtig, maar vermijd over bewatering. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes en warme zomerdagen. Zorg ervoor dat de grond niet volledig uitdroogt tussen de gietbeurten door, maar ook dat hij niet te drassig wordt. Een evenwichtige vochtigheid helpt de rode ribes om optimaal te gedijen en zijn levendige bloemen te tonen.

Let op: geef de plant altijd alleen water op de wortels. Als het water op het blad komt, dan kan het verbranden. Het is te vergelijken met zonlicht op een vergrootglas: de zonnestralen zullen versterkt worden door het water en de bladeren kunnen zo verbranden.

Standplaats

De rode ribes gedijt het beste op een standplaats met veel zonlicht of lichte schaduw. Hij kan zowel in de volle zon als in halfschaduw groeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende zon krijgt om zijn bloei te bevorderen, maar vermijd extreme hitte en langdurige blootstelling aan felle middagzon.

De Ribes sanguineum gedijt goed in verschillende grondsoorten, maar geeft de voorkeur aan een goed doorlatende en vochtige bodem. Het is belangrijk dat de grond niet te nat blijft staan, omdat dit de wortels kan verstikken. Zorg voor een goede afwatering en vermijd wateroverlast. Daarnaast kan het toevoegen van organisch materiaal aan de grond de groei en bloei van de plant bevorderen.

Ribes sanguineum

Rode ribes

Niet op voorraad
 0,00