Bij Qweeker kun je rozemarijnwilg (Salix elaeagnos ‘Angustifolia’) kopen in verschillende lengtematen. Deze wilg staat bekend om zijn paarse takken en zilverachtige/groene blad. De plant heeft wat weg van de bittere wilg, maar wordt wat groter. Hierdoor is de plant zowel geschikt voor lagere als hogere planten. Wil je toch nog een wilg die wat groter wordt? Kijk dan eens bij de geoorde wilg.

 • Onderhoud -  Weinig onderhoud
 • Watervraag -  Weinig watervraag
 • Groeisnelheid -  20 tot 40 cm per jaar
 • Planteigenschappen -  Bladverliezende plant
 • Standplaats -  Halfschaduw of zon

Rozemarijnwilg in pot

Je hebt de haagplanten ontvangen op een pallet of in een boxpallet. Je hoeft de potplanten niet onmiddellijk te planten, wel is het verstandig de planten te lossen. Als je niet direct plant zet je ze ergens beschut tegen elkaar neer. Dit mag binnen, maar niet langer dan een week. Zorg ervoor dat de planten niet droog komen te staan, geef de planten elke dag water. De plant haalt zeker het eerste jaar zijn vocht grotendeels uit de potkluit. Pas als de nieuwe wortels goed in de omliggende grond zitten komt het vocht en voeding van buiten de potkluit. Geef dus met droge periodes in de zomer op tijd water.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi de eventueel meebestelde Vivimus van DCM over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de pot van de plant en ‘breek’ de potkluit lichtjes met de hand zodat de wortels een beetje uit elkaar gaan.

Zet de planten in de sleuf op de gewenste afstand. Zet de bovenkant van de kluit gelijk of iets onder het maaiveld.

Vul de sleuf met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen en water alles goed aan zodat de grond goed rond de potkluit aansluit. Als je gekozen hebt voor de hagenmest van DCM verdeel je deze volgens de gebruiksaanwijzing over de totale lengte van de toekomstige haag. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna hoef je weer bij te mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Rozemarijnwilg met blote wortel


Zorg dat je nieuwe haagplant niet kan verdrogen. Houd de plant daarom zo lang mogelijk in de verpakking tot je deze gaat planten. De wortels mogen niet blootgesteld worden aan zon en wind en moeten vochtig blijven.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi eventueel de grondverbeteraar over de uitgegraven grond en door de gegraven sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de plant uit de verpakking en plant deze in de sleuf.

Als je gekozen hebt voor de hagenmest, verdeel je dit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking over de totale lengte van de toekomstige haag.

Bedek de wortels meteen met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Plant de wortelhals gelijk of iets onder het maaiveld. De wortelhals is de plaats waar de stam overgaat in de wortel. Nogmaals: laat de wortels niet uitdrogen!

Nadat de haag is geplant kan je de planten met een gieter ‘aanwateren’. De grond en de planten mogen goed vochtig worden. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef eventueel nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna kan je weer bij mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Verzending

Voer de gewenste afhaaldatum/leverdatum in tijdens de bestelling. Je kunt de bestelling altijd af komen halen, hiervoor rekenen wij meestal 2 werkdagen. Mocht dit minder zijn, dan zul je hiervoor een mail met de orderbevestiging ontvangen. Voor afhalen zijn de verzendkosten uiteraard geheel gratis.

Voor leveren van pakketten leveren wij tussen oktober en maart elke donderdag uit. In de maanden april tot september leveren wij 1x per maand de pakketten uit. Hiervoor zijn de verzendkosten €9.99 per doos.

Mocht je verzending per pallet bezorgd worden, dan kun je de gewenste dag van levering kiezen tijdens het plaatsen van de bestelling. Reken hiervoor minimaal op 3 werkdagen levertijd. De verzendkosten hiervoor zijn €69.99 per pallet.

Garantie

Je kunt in de volgende gevallen in aanmerking komen op garantie op onze producten:

 • De planten zijn uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd.
 • De plant is aangeplant volgens onze plantinstructies.
 • De planten zijn niet op de juiste manier verzorgd (denk aan juist snoeien en genoeg water geven bij droger weer).
 • Er is geen schade aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

Als al deze punten aangevinkt kunnen worden stuur dan een mail (incl. foto’s van de planten) naar info@qweeker.nl, dan zullen wij kijken of je in aanmerking komt tot onze garantie.

Ga voor extra informatie m.b.t. garantie naar onze garantie pagina.

De rozemarijnwilg heeft zowel zijn voor- als nadelen, hieronder sommen we ze kort voor je op. 

 • Weinig onderhoud nodig
 • Mooi zilverkleurig, langwerpig blad
 • Paarse stengel voor mooie winterkleur
 • Niet het hele jaar door blikdicht

Eigenschappen Rozemarijnwilg

De rozemarijnwilg zorgt met de paarse en zilveren kleuren voor een mooi contrast in de tuin. De planten van Qweeker komen van eigen kwekerij, waar de kwaliteit altijd hoog in het vaandel staat. 

Onderhoud

De rozemarijnwilg heeft niet al te veel onderhoud nodig. Je kunt er zelfs voor kiezen om hem helemaal niet te snoeien. Toch adviseren wij de plant 1x per jaar te snoeien om hem mooi in vorm te behouden. Probeer de plant in het voorjaar te snoeien, zodat hij de rest van het jaar lekker kan groeien.

Je kunt ervoor kiezen om de rozemarijnwilg te bemesten met Hagenmest. Doe dit dan na de snoeibeurt in het voorjaar. Zo krijgt de plant wat extra kracht om wat beter te kunnen groeien. Dit is een keuze; het is niet noodzakelijk.

De rozemarijnwilg is tot -26 graden Celsius winterhard. Dit betekent dat de plant geen vorstschade kan oplopen tot deze temperaturen. In een gemiddelde winter hoef je deze plant dus niet extra te beschermen tegen de vorst.

Watervraag

De rozemarijnwilg groeit eigenlijk op allerlei soorten grond. Zo komt hij van nature ook in natte en droge gronden voor. Toch heeft hij in de eerste 2 jaren na het aanplanten nog wat extra water nodig bij langdurige perioden van droogte. Probeer de rozemarijnwilg dan elke dag water te geven.

Let op: geef de plant altijd alleen water op de wortels. Als het water op het blad komt, dan kan het verbranden. Het is te vergelijken met zonlicht op een vergrootglas: de zonnestralen zullen versterkt worden door het water en de bladeren kunnen zo verbranden.

Groeisnelheid

De rozemarijnwilg groeit redelijk snel, met 20 tot 40 centimeter per jaar. Als je hem laat uitgroeien kan hij zelfs tot 3 meter hoogte bereiken.

Planteigenschappen

De rozemarijnwilg heeft zilverachtig, langwerpig blad dat hij in de winter verliest. Een heerlijk herfstgevoel, maar het vereist ook wat bladruimen.

Standplaats

De rozemarijnwilg heeft een goede portie vitamine D nodig om te kunnen groeien. Zo groeit de plant het beste op een plaats waar de zon gedurende de dag een tijdje langskomt.

Qua grondtype heeft de rozemarijnwilg niet heel veel eisen. Hij houdt van nature wel van wat nattere grond, maar dit is niet essentieel.

Salix elaeagnos 'Angustifolia'

Rozemarijnwilg

Weinig voorraad
 5,59