Bij Qweeker kun je sleedoorn (Prunus spinosa) kopen in verschillende lengtematen. Deze plant heeft zijn naam te danken aan de doornachtige stekels die hij groeit. Deze lijken enigszins op kleine takjes die uitsteken en vervelend zeer kunnen doen.

De sleedoorn staat er vooral om bekend dat hij heel vroeg in het jaar al witte bloemen groeit, als startschot van de lente van dat jaar. Pas na de bloemen komt het blad weer tevoorschijn om vervolgens de blauwe bessen te groeien.

Dankzij al deze kenmerken is de Prunus spinosa heel geliefd om toe te passen in tuinen waar veel vogels en insecten naartoe gelokt worden. Combineer de plant dan ook zeker met andere planten die geliefd zijn onder vogels, zoals de Gelderse roos of de meidoorn.

 • Onderhoud -  Weinig onderhoud
 • Watervraag -  Weinig watervraag
 • Standplaats -  Schaduw, halfschaduw of zon
 • Groeisnelheid -  20 tot 40 cm per jaar
 • Planteigenschappen -  Bladverliezende plant
 • Planteigenschappen -  Plant met bessen
 • Planteigenschappen -  Plant met bloemen
 • Planteigenschappen -  Plant met doorns

Sleedoorn in pot

Je hebt de haagplanten ontvangen op een pallet of in een boxpallet. Je hoeft de potplanten niet onmiddellijk te planten, wel is het verstandig de planten te lossen. Als je niet direct plant zet je ze ergens beschut tegen elkaar neer. Dit mag binnen, maar niet langer dan een week. Zorg ervoor dat de planten niet droog komen te staan, geef de planten elke dag water. De plant haalt zeker het eerste jaar zijn vocht grotendeels uit de potkluit. Pas als de nieuwe wortels goed in de omliggende grond zitten komt het vocht en voeding van buiten de potkluit. Geef dus met droge periodes in de zomer op tijd water.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi de eventueel meebestelde Vivimus van DCM over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de pot van de plant en ‘breek’ de potkluit lichtjes met de hand zodat de wortels een beetje uit elkaar gaan.

Zet de planten in de sleuf op de gewenste afstand. Zet de bovenkant van de kluit gelijk of iets onder het maaiveld.

Vul de sleuf met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen en water alles goed aan zodat de grond goed rond de potkluit aansluit. Als je gekozen hebt voor de hagenmest van DCM verdeel je deze volgens de gebruiksaanwijzing over de totale lengte van de toekomstige haag. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna hoef je weer bij te mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Sleedoorn met blote wortel


Zorg dat je nieuwe haagplant niet kan verdrogen. Houd de plant daarom zo lang mogelijk in de verpakking tot je deze gaat planten. De wortels mogen niet blootgesteld worden aan zon en wind en moeten vochtig blijven.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi eventueel de grondverbeteraar over de uitgegraven grond en door de gegraven sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de plant uit de verpakking en plant deze in de sleuf.

Als je gekozen hebt voor de hagenmest, verdeel je dit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking over de totale lengte van de toekomstige haag.

Bedek de wortels meteen met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Plant de wortelhals gelijk of iets onder het maaiveld. De wortelhals is de plaats waar de stam overgaat in de wortel. Nogmaals: laat de wortels niet uitdrogen!

Nadat de haag is geplant kan je de planten met een gieter ‘aanwateren’. De grond en de planten mogen goed vochtig worden. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef eventueel nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna kan je weer bij mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Verzending

Voer de gewenste afhaaldatum/leverdatum in tijdens de bestelling. Je kunt de bestelling altijd af komen halen, hiervoor rekenen wij meestal 2 werkdagen. Mocht dit minder zijn, dan zul je hiervoor een mail met de orderbevestiging ontvangen. Voor afhalen zijn de verzendkosten uiteraard geheel gratis.

Paketten die tussen oktober en maart besteld worden leveren wij steeds op donderdag uit. In de maanden april tot september leveren wij 1x per maand de pakketten uit.

Mocht je verzending per pallet bezorgd worden, dan kun je de gewenste dag van levering kiezen tijdens het plaatsen van de bestelling. Reken hiervoor minimaal op 3 werkdagen levertijd.

Verzendkosten worden automatisch berekend bij het afronden van de bestelling.

Garantie

Je kunt in de volgende gevallen in aanmerking komen op garantie op onze producten:

 • De planten zijn uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd.
 • De plant is aangeplant volgens onze plantinstructies.
 • De planten zijn niet op de juiste manier verzorgd (denk aan juist snoeien en genoeg water geven in droge periodes).
 • Er is geen schade aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

Als al deze punten aangevinkt kunnen worden stuur dan een mail (incl. foto’s van de planten) naar info@qweeker.nl, dan zullen wij kijken of je in aanmerking komt tot onze garantie.

Ga voor extra informatie m.b.t. garantie naar onze garantie pagina.

De sleedoorn heeft zowel zijn voor- als nadelen, hieronder sommen we ze kort voor je op. 

 • Zeer vogelvriendelijk door zijn geliefde bessen
 • Groeit bijna overal
 • Weinig onderhoud
 • Trekt verschillende insecten dankzij witte bloemen
 • Niet geheel blikdicht door bladverlies
 • Heeft scherpe houten takken als 'doorns'
 • Niet geschikt voor een laagblijvende haag

Eigenschappen Sleedoorn

De sleedoorn is een plant die van nature veel voorkomt in Nederland, hierdoor past hij goed in het Nederlandse landschap. De planten van Qweeker komen van eigen kwekerij, waar de kwaliteit altijd hoog in het vaandel staat. 

Onderhoud

Veel mensen zijn blij met weinig onderhoud aan de tuin, dan is de sleedoorn wellicht wat voor jou! Deze plant hoeft slechts 1x per jaar in de gewenste vorm gesnoeid te worden, waarna hij de rest van het jaar zal bloeien. Snoei de haag bij voorkeur rond april/mei om de plant daarna weer op te laten bloeien.

Je kunt er voor kiezen om bemesting toe te voegen na de snoeibeurt, maar een sleedoorn heeft dit zeker niet nodig. Dit komt omdat de plant al redelijk eenvoudig groeit op een voedingsarme grond.

De sleedoorn is tot wel -26 graden Celsius winterhard. Dat betekent dat hij vorst kan verdragen bij temperaturen tot –26 graden Celsius. Voor een gemiddelde winter hoef je deze plant dus niet extra onder te stoppen.

Watervraag

De sleedoorn komt van nature op allerlei plekken in het land voor. Hierdoor heeft hij niet heel veel eisen qua watervraag; moeder natuur geeft hem voldoende. Wel is het handig om de eerste 2 jaar wat extra water te geven in de warmere en drogere periodes. In de eerste 2 jaar is de plant nog niet volwassen, daarna regelt hij zijn wateraanvoer helemaal zelf.

Let op: geef de plant altijd alleen water op de wortels. Als het water op het blad komt, dan kan het verbranden. Het is te vergelijken met zonlicht op een vergrootglas: de zonnestralen zullen versterkt worden door het water en de bladeren kunnen zo verbranden.

Standplaats

Deze plant heeft niet echt veel eisen aan standplaats en grond om hem in te planten. Zo kan hij in zowel schaduw, halfschaduw als in de volle zon geplant worden.

Daarnaast groeit deze sleedoorn van nature in allerlei soorten grond door het hele land. Hierdoor heeft hij eigenlijk geen eisen qua grondtype; hij kan zelfs in voedingsarme grond groeien.

Groeisnelheid

De sleedoorn groeit met een redelijk tempo richting de top. Zo pakt hij per jaar ongeveer tussen de 20 en 40 centimeter groei. Weliswaar groeit hij verschillende kanten op, waardoor hij niet per se in lengte toeneemt. Laat je de sleedoorn helemaal zijn gang gaan, dan kan hij tot wel 5 meter hoogte bereiken.

Planteigenschappen

De sleedoorn behoudt niet het hele jaar door zijn mooie blad. Hierdoor zal hij gedurende de herfst zijn blad verliezen. Dit zorgt natuurlijk voor een heerlijke herfstsfeer, en … bladruimen.

Planteigenschappen

De Prunus spinosa groeit in de zomer blauwe besjes. Deze bessen zijn niet aan te raden om gelijk te eten. Deze smaken namelijk niet zo lekker als ze gelijk van de plant afkomen. De vogels kunnen ze wel waarderen en eten deze besjes gedurende het jaar waarschijnlijk allemaal op.

Planteigenschappen

Vroeg in het voorjaar bloeien de witte bloemen van de sleedoorn al. De witte bloesem van deze Prunus spinosa is geliefd onder meerdere soorten insecten. Hierdoor heb je niet alleen een mooi aanzicht in de tuin, maar trekt het vroeg in het jaar ook al levendigheid naar je tuin toe. Een heerlijk lentegevoel!

Planteigenschappen

De sleedoorn heeft doorns, maar deze lijken niet echt op doorns. Dit zijn namelijk eerder houten takjes die toch wel pijn kunnen doen als je erin vastpakt. Ons advies luidt daarom om met het snoeien handschoenen en eventueel zelfs lange mouwen aan te trekken om jezelf geen pijn te doen.

Prunus spinosa

Sleedoorn

Niet op voorraad
 0,00