Bij Qweeker kun je Gelderse roos (Viburnum opulus) kopen in verschillende lengtematen. Wij kweken deze soort Viburnum zowel in blote wortel als in pot. De Gelderse roos heeft zijn naam te danken aan de inheemse Gelderse landschappen waar hij van nature voorkomt.

De toevoeging "roos” kan wat misleidend zijn. De plant heeft namelijk geen rozenbloemen, maar witte, sneeuwbal-achtige bloemen. De plant bloeit de witte bloemen in mei en juni, waarna de rode bessen zullen uitkomen en van augustus tot februari blijven hangen. De meeste vogels houden in de eerste maanden nog niet van deze bessen, want dan zijn ze nog wat bitter. Als er een periode van vorst over deze bessen heengaat, dan is de vrucht wel geliefd onder sommige vogels. Mocht je houden van een andere autochtone plant in de Viburnum categorie, kijk dan eens bij de wollige sneeuwbal.

 • Onderhoud -  Weinig onderhoud
 • Watervraag -  Weinig watervraag
 • Standplaats -  Schaduw, halfschaduw of zon
 • Groeisnelheid -  20 tot 40 cm per jaar
 • Planteigenschappen -  Bladverliezende plant
 • Planteigenschappen -  Plant met bessen
 • Planteigenschappen -  Plant met bloemen

Gelderse roos in pot

Je hebt de haagplanten ontvangen op een pallet of in een boxpallet. Je hoeft de potplanten niet onmiddellijk te planten, wel is het verstandig de planten te lossen. Als je niet direct plant zet je ze ergens beschut tegen elkaar neer. Dit mag binnen, maar niet langer dan een week. Zorg ervoor dat de planten niet droog komen te staan, geef de planten elke dag water. De plant haalt zeker het eerste jaar zijn vocht grotendeels uit de potkluit. Pas als de nieuwe wortels goed in de omliggende grond zitten komt het vocht en voeding van buiten de potkluit. Geef dus met droge periodes in de zomer op tijd water.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi de eventueel meebestelde Vivimus van DCM over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de pot van de plant en ‘breek’ de potkluit lichtjes met de hand zodat de wortels een beetje uit elkaar gaan.

Zet de planten in de sleuf op de gewenste afstand. Zet de bovenkant van de kluit gelijk of iets onder het maaiveld.

Vul de sleuf met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen en water alles goed aan zodat de grond goed rond de potkluit aansluit. Als je gekozen hebt voor de hagenmest van DCM verdeel je deze volgens de gebruiksaanwijzing over de totale lengte van de toekomstige haag. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna hoef je weer bij te mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Gelderse roos met blote wortel


Zorg dat je nieuwe haagplant niet kan verdrogen. Houd de plant daarom zo lang mogelijk in de verpakking tot je deze gaat planten. De wortels mogen niet blootgesteld worden aan zon en wind en moeten vochtig blijven.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi eventueel de grondverbeteraar over de uitgegraven grond en door de gegraven sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de plant uit de verpakking en plant deze in de sleuf.

Als je gekozen hebt voor de hagenmest, verdeel je dit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking over de totale lengte van de toekomstige haag.

Bedek de wortels meteen met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Plant de wortelhals gelijk of iets onder het maaiveld. De wortelhals is de plaats waar de stam overgaat in de wortel. Nogmaals: laat de wortels niet uitdrogen!

Nadat de haag is geplant kan je de planten met een gieter ‘aanwateren’. De grond en de planten mogen goed vochtig worden. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef eventueel nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna kan je weer bij mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Verzending

Voer de gewenste afhaaldatum/leverdatum in tijdens de bestelling. Je kunt de bestelling altijd af komen halen, hiervoor rekenen wij meestal 2 werkdagen. Mocht dit minder zijn, dan zul je hiervoor een mail met de orderbevestiging ontvangen. Voor afhalen zijn de verzendkosten uiteraard geheel gratis.

Paketten die tussen oktober en maart besteld worden leveren wij steeds op donderdag uit. In de maanden april tot september leveren wij 1x per maand de pakketten uit. 

Mocht je verzending per pallet bezorgd worden, dan kun je de gewenste dag van levering kiezen tijdens het plaatsen van de bestelling. Reken hiervoor minimaal op 3 werkdagen levertijd. 

Verzendkosten worden automatisch berekend bij het afronden van de bestelling.

Garantie

Je kunt in de volgende gevallen in aanmerking komen op garantie op onze producten:

 • De planten zijn uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd.
 • De plant is aangeplant volgens onze plantinstructies.
 • De planten zijn niet op de juiste manier verzorgd (denk aan juist snoeien en genoeg water geven in droge periodes).
 • Er is geen schade aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

Als al deze punten aangevinkt kunnen worden stuur dan een mail (incl. foto’s van de planten) naar info@qweeker.nl, dan zullen wij kijken of je in aanmerking komt tot onze garantie.

Ga voor extra informatie m.b.t. garantie naar onze garantie pagina.

De Gelderse roos heeft zowel zijn voor- als nadelen, hieronder sommen we ze kort voor je op.

 • Witte bloemen rond mei
 • Rode bessen in de herfst
 • Groeit nagenoeg overal
 • Is niet het hele jaar door blikdicht

Eigenschappen Gelderse roos

De Gelderse roos is een inheemse soort die geliefd is bij verschillende insecten en vogels. De planten van Qweeker komen van eigen kwekerij, waar de kwaliteit altijd hoog in het vaandel staat.

Onderhoud

Door de semi snelle groeisnelheid heeft de Gelderse roos weinig onderhoud nodig. Het advies luidt om de plant één keer per jaar (rond mei) even in de gewenste vorm te knippen. Daarna kan hij mooi uitschieten met zijn bloemen en bessen. Als je de voorkeur geeft aan een wat grotere struik, dan kun je hem gewoon volledig uit laten groeien. Snoeien is namelijk niet per se nodig.

Je kan ervoor kiezen om de Gelderse roos na de snoeibeurt extra te bemesten met bijvoorbeeld hagenmest. Hierdoor zal de plant wat sneller (dicht)groeien, maar de Gelderse roos heeft dit niet per se nodig.

De Gelderse roos is tot -28 graden Celsius winterhard. Dit betekent dat de plant geen vorstschade kan krijgen tot deze temperatuur. Je hoeft de plant in een gemiddelde winter dus niet onder te stoppen tegen de vorst.

Watervraag

Doordat de Gelderse roos van nature in Nederland voortkomt, kan hij wel eventjes zonder water. Hierdoor hoef je hem als volwassen plant (na ongeveer 2 jaar) geen extra water meer te geven. In de tijd hiervoor moet je hem wel water geven bij langere periodes van droogte en hogere temperaturen dan 25 graden.

Let op: geef de plant altijd alleen water op de wortels. Als het water op het blad komt, dan kan het verbranden. Het is te vergelijken met zonlicht op een vergrootglas: de zonnestralen zullen versterkt worden door het water en de bladeren kunnen zo verbranden.

Standplaats

De Viburnum opulus groeit in zowel de schaduw als in de zon. Je kunt dan ook wel zeggen dat hij gewend is aan ons weer, waardoor je hem kan planten op alle standplaatsen.

Daarnaast heeft de Gelderse roos niet zoveel eisen aan de grond; hij groeit namelijk ook gewoon overal in ons land. Ben je bang dat de grond niet vruchtbaar genoeg is? Plant hem dan aan met wat Vivimus.

Groeisnelheid

De Gelderse roos is een tamelijk snelle groeier met 20 tot 40 centimeter per jaar. Hierdoor past hij prima in allerlei (gemengde) hagen of als solitair. Hij kan tot wel 3 meter hoogte (en breedte) uitgroeien als solitair.

Planteigenschappen

Rond de herfst verliest de Gelderse roos zijn groene ovale blad. Deze bladeren zullen rond deze periode namelijk mooie kleuren als rood en paars aannemen. Hierdoor krijg je een heerlijke herfstsfeer in de tuin. Het nadeel hiervan kan zijn dat je moet bladruimen.

Planteigenschappen

De Gelderse roos groeit bessen in augustus. Deze blijven tot medio februari aan de plant hangen. De bessen van de Gelderse roos zijn in augustus redelijk bitter, waardoor de meeste vogels ze laten hangen. Als er in de winter een vorstperiode over deze rode bessen trekt, dan worden ze minder bitter. Hierdoor zie je vaak dat in de winterperiode de bessen van de Gelderse roos vaker, door verschillende vogelsoorten, worden opgegeten.

Planteigenschappen

In de maanden mei en juni bloeit de Gelderse roos witte bloemen. Deze bloemen groeien in een sneeuwbal-achtige vorm, wat herkenbaar is van bijvoorbeeld hortensia's. Het voordeel van de Gelderse roos is dat het naast deze bloemen ook nog besjes voor de vogels groeit. Deze komen rond augustus tevoorschijn, wanneer de witte bloemen van de Viburnum verdwijnen.

Viburnum opulus

Gelderse roos

Weinig voorraad
 2,49