test

Bij Qweeker kun je steeneik (Quercus ilex) kopen in verschillende lengtematen. Deze groenblijvende eikensoort is een veelgebruikte plant voor een haag of als (lei)boom.

De steeneik staat bekend om zijn stekelachtige blad, wat iets wegheeft van de schijnhulst of de hulst. Alleen is het blad van de steeneik minder scherp. De plant is het gehele jaar door groen en behoudt zijn blad. Hierdoor is de plant ideaal om een blikdichte haag van te zetten. 

 • Watervraag -  Weinig watervraag
 • Groeisnelheid -  20 tot 40 cm per jaar
 • Planteigenschappen -  Bladhoudende plant
 • Planteigenschappen -  Groenblijvende plant
 • Onderhoud -  Gemiddeld onderhoud
 • Standplaats -  Halfschaduw of zon

Steeneik in pot

Je hebt de haagplanten ontvangen op een pallet of in een boxpallet. Je hoeft de potplanten niet onmiddellijk te planten, wel is het verstandig de planten te lossen. Als je niet direct plant zet je ze ergens beschut tegen elkaar neer. Dit mag binnen, maar niet langer dan een week. Zorg ervoor dat de planten niet droog komen te staan, geef de planten elke dag water. De plant haalt zeker het eerste jaar zijn vocht grotendeels uit de potkluit. Pas als de nieuwe wortels goed in de omliggende grond zitten komt het vocht en voeding van buiten de potkluit. Geef dus met droge periodes in de zomer op tijd water.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi de eventueel meebestelde Vivimus van DCM over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de pot van de plant en ‘breek’ de potkluit lichtjes met de hand zodat de wortels een beetje uit elkaar gaan.

Zet de planten in de sleuf op de gewenste afstand. Zet de bovenkant van de kluit gelijk of iets onder het maaiveld.

Vul de sleuf met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen en water alles goed aan zodat de grond goed rond de potkluit aansluit. Als je gekozen hebt voor de hagenmest van DCM verdeel je deze volgens de gebruiksaanwijzing over de totale lengte van de toekomstige haag. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna hoef je weer bij te mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Steeneik met blote wortel


Zorg dat je nieuwe haagplant niet kan verdrogen. Houd de plant daarom zo lang mogelijk in de verpakking tot je deze gaat planten. De wortels mogen niet blootgesteld worden aan zon en wind en moeten vochtig blijven.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi eventueel de grondverbeteraar over de uitgegraven grond en door de gegraven sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de plant uit de verpakking en plant deze in de sleuf.

Als je gekozen hebt voor de hagenmest, verdeel je dit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking over de totale lengte van de toekomstige haag.

Bedek de wortels meteen met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Plant de wortelhals gelijk of iets onder het maaiveld. De wortelhals is de plaats waar de stam overgaat in de wortel. Nogmaals: laat de wortels niet uitdrogen!

Nadat de haag is geplant kan je de planten met een gieter ‘aanwateren’. De grond en de planten mogen goed vochtig worden. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef eventueel nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna kan je weer bij mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Verzending

Voer de gewenste afhaaldatum/leverdatum in tijdens de bestelling. Je kunt de bestelling altijd af komen halen, hiervoor rekenen wij meestal 2 werkdagen. Mocht dit minder zijn, dan zul je hiervoor een mail met de orderbevestiging ontvangen. Voor afhalen zijn de verzendkosten uiteraard geheel gratis.

Paketten die tussen oktober en maart besteld worden leveren wij steeds op donderdag uit. In de maanden april tot september leveren wij 1x per maand de pakketten uit.

Mocht je verzending per pallet bezorgd worden, dan kun je de gewenste dag van levering kiezen tijdens het plaatsen van de bestelling. Reken hiervoor minimaal op 3 werkdagen levertijd.

Verzendkosten worden automatisch berekend bij het afronden van de bestelling.

Garantie

Je kunt in de volgende gevallen in aanmerking komen op garantie op onze producten:

 • De planten zijn uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd.
 • De plant is aangeplant volgens onze plantinstructies.
 • De planten zijn niet op de juiste manier verzorgd (denk aan juist snoeien en genoeg water geven in droge periodes).
 • Er is geen schade aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

Als al deze punten aangevinkt kunnen worden stuur dan een mail (incl. foto’s van de planten) naar info@qweeker.nl, dan zullen wij kijken of je in aanmerking komt tot onze garantie.

Ga voor extra informatie m.b.t. garantie naar onze garantie pagina.

De steeneik heeft zowel zijn voor- als nadelen, hieronder sommen we ze kort voor je op. 

 • Blijft het hele jaar door groen
 • Perfect voor een blikdichte haag
 • Heeft weinig extra water nodig
 • Redelijk wat onderhoud nodig op een jaar
 • Stekelachtig blad kan vervelend zijn bij het snoeien
Steeneik 60-80 cm (in pot)

Eigenschappen Steeneik

De steeneik is een fijne plant om een blikdichte en groenblijvende haag mee te creëren in de tuin. De planten van Qweeker komen van eigen kwekerij, waar de kwaliteit altijd hoog in het vaandel staat. 

Watervraag

De steeneik komt van nature voor op de wat drogere gronden. Hierdoor heeft hij niet veel meer water nodig dan dat de wolken hem al zullen geven. Alleen is het raadzaam om de eerste 2 jaar goed water te geven in drogere en warmere periodes boven de 25 graden. Geef de steeneik dan elke dag water om hem niet uit te laten drogen.

Mochten de bladeren wat slapjes gaan hangen, geef hem dan wat extra water.
Let op: geef de plant altijd alleen water op de wortels. Als het water op het blad komt, dan kan het verbranden. Het is te vergelijken met zonlicht op een vergrootglas: de zonnestralen zullen versterkt worden door het water en de bladeren kunnen zo verbranden.

Groeisnelheid

De steeneik groeit op een redelijk gemiddelde snelheid vsn 20 tot 40 centimeter per jaar. Hierdoor zal een haag redelijk snel blikdicht groeien. Wil je de Quercus ilex als solitair planten? Dan zal deze maximaal een hoogte van 7 meter kunnen bereiken. Maar in veel gevallen zal de plant hoogtes tot 4 meter bereiken.

Planteigenschappen

Geniet van je privacy doordat de steeneik het hele jaar door zijn blad houdt. Op deze manier kan niemand door de geplaatste haag heen kijken en kun jij in alle privacy genieten van je tuin. En het scheelt ook wat bladruimen!

Planteigenschappen

Doordat de steeneik het hele jaar groen blijft heb je een heel jaar door een mooie groene afscheiding in de tuin.

Onderhoud

Helaas heeft de steeneik gedurende het jaar nogal wat onderhoud nodig. Zo adviseren wij de plant 2x in het jaar te snoeien. Een keer rond april en een keer rond september. Zo behoudt de plant het hele jaar door mooi zijn vorm.

Snoei de nieuwe scheuten van de Quercus ilex, zodat hij terug in vorm komt. Kijk wel uit voor het blad, want de steeneik heeft nogal scherpe bladeren. Gebruik dan ook handschoenen en eventueel zelfs lange mouwen als je deze plant gaat snoeien.

Mocht je vinden dat de steeneik nog niet snel genoeg (blikdicht) groeit? Dan kun je ervoor kiezen om de plant na de snoeibeurt in april extra te bemesten. Dit kun je bijvoorbeeld doen met hagenmest. Hierdoor krijgt de plant wat extra voedingsstoffen, zodat de haag wat sneller (blik)dicht groeit.

De Quercus ilex is tot -20 graden Celsius winterhard. Dit betekent dat de plant temperaturen tot -20 kan verdragen zonder vorstschade. Hierdoor hoef je de steeneik in een gemiddelde winter niet extra onder te stoppen.

Standplaats

De steeneik houdt wel van wat zon. Hier haalt hij namelijk energie uit om te groeien. Het is daarom raadzaam om de steeneik aan te planten op een plek waar de zon gedurende de dag komt. In de schaduw is de kans van overleven van de steeneik aanzienlijk minder.

Van nature komt de steeneik voor op voedingsarme en droge grond. Hierdoor kan de steeneik nagenoeg op elke soort grond aangeplant worden. Natuurlijk is een vruchtbaardere grond altijd beter, maar de steeneik kan veel grondsoorten prima hebben.

Quercus ilex

Steeneik 60-80 cm (in pot)

Niet op voorraad
 5,59