Bij Qweeker kun je groene zuurbes kopen in verschillende lengtematen. Deze Berberis thunbergii noemen we ook wel de groene berberis. De Berberis thunbergii is een soort die bekend staat om zijn vele doorns. Hierdoor is deze plant zeer geschikt als een haag die ongewenste viervoeters uit de tuin kan weren. De plant is prima klein te houden door de trage groeisnelheid, daardoor wordt de groene zuurbes vaak toegepast als een kleinere haag. De Berberis thunbergii zal in haagvorm dan ook niet veel groter worden dan 2 meter.

De groene berberis is, vooral als hij wat groter is, zeer geliefd bij de vogels. Vogels gebruiken de Berberis thunbergii namelijk vaak als schuilplaats. Maar deze vliegende vrienden zijn ook niet weg te slaan van zijn rode besjes. Mocht je toch liever de rode variant van de zuurbes in de tuin willen, kijk dan bij het rode broertje van deze berberis: de rode zuurbes (Berberis th. ‘Atropurpurea’).

 • Groeisnelheid -  Tot 20 cm per jaar
 • Onderhoud -  Weinig onderhoud
 • Standplaats -  Schaduw, halfschaduw of zon
 • Planteigenschappen -  Bladverliezende plant
 • Planteigenschappen -  Plant met bessen
 • Planteigenschappen -  Plant met doorns
 • Watervraag -  Gemiddelde watervraag

Groene zuurbes in pot

Je hebt de haagplanten ontvangen op een pallet of in een boxpallet. Je hoeft de potplanten niet onmiddellijk te planten, wel is het verstandig de planten te lossen. Als je niet direct plant zet je ze ergens beschut tegen elkaar neer. Dit mag binnen, maar niet langer dan een week. Zorg ervoor dat de planten niet droog komen te staan, geef de planten elke dag water. De plant haalt zeker het eerste jaar zijn vocht grotendeels uit de potkluit. Pas als de nieuwe wortels goed in de omliggende grond zitten komt het vocht en voeding van buiten de potkluit. Geef dus met droge periodes in de zomer op tijd water.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi de eventueel meebestelde Vivimus van DCM over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de pot van de plant en ‘breek’ de potkluit lichtjes met de hand zodat de wortels een beetje uit elkaar gaan.

Zet de planten in de sleuf op de gewenste afstand. Zet de bovenkant van de kluit gelijk of iets onder het maaiveld.

Vul de sleuf met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen en water alles goed aan zodat de grond goed rond de potkluit aansluit. Als je gekozen hebt voor de hagenmest van DCM verdeel je deze volgens de gebruiksaanwijzing over de totale lengte van de toekomstige haag. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna hoef je weer bij te mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Groene zuurbes met blote wortel


Zorg dat je nieuwe haagplant niet kan verdrogen. Houd de plant daarom zo lang mogelijk in de verpakking tot je deze gaat planten. De wortels mogen niet blootgesteld worden aan zon en wind en moeten vochtig blijven.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi eventueel de grondverbeteraar over de uitgegraven grond en door de gegraven sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de plant uit de verpakking en plant deze in de sleuf.

Als je gekozen hebt voor de hagenmest, verdeel je dit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking over de totale lengte van de toekomstige haag.

Bedek de wortels meteen met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Plant de wortelhals gelijk of iets onder het maaiveld. De wortelhals is de plaats waar de stam overgaat in de wortel. Nogmaals: laat de wortels niet uitdrogen!

Nadat de haag is geplant kan je de planten met een gieter ‘aanwateren’. De grond en de planten mogen goed vochtig worden. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef eventueel nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna kan je weer bij mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

 

Verzending

Voer de gewenste afhaaldatum/leverdatum in tijdens de bestelling. Je kunt de bestelling altijd af komen halen, hiervoor rekenen wij meestal 2 werkdagen. Mocht dit minder zijn, dan zul je hiervoor een mail met de orderbevestiging ontvangen. Voor afhalen zijn de verzendkosten uiteraard geheel gratis.

Paketten die tussen oktober en maart besteld worden leveren wij steeds op donderdag uit. In de maanden april tot september leveren wij 1x per maand de pakketten uit. 

Mocht je verzending per pallet bezorgd worden, dan kun je de gewenste dag van levering kiezen tijdens het plaatsen van de bestelling. Reken hiervoor minimaal op 3 werkdagen levertijd. 

Verzendkosten worden automatisch berekend bij het afronden van de bestelling.

Garantie

Je kunt in de volgende gevallen in aanmerking komen op garantie op onze producten:

 • De planten zijn uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd.
 • De plant is aangeplant volgens onze plantinstructies.
 • De planten zijn niet op de juiste manier verzorgd (denk aan juist snoeien en genoeg water geven in droge periodes).
 • Er is geen schade aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

Als al deze punten aangevinkt kunnen worden stuur dan een mail (incl. foto’s van de planten) naar info@qweeker.nl, dan zullen wij kijken of je in aanmerking komt tot onze garantie.

Ga voor extra informatie m.b.t. garantie naar onze garantie pagina.

De groene zuurbes heeft zowel zijn voor- als nadelen, hieronder sommen we ze kort voor je op. 

 • Groeit in bijna alle omstandigheden qua grond, standplaats en wind
 • De doorns hebben een afkerende werking tegen niet welkome viervoeters en andere indringers
 • De bessen zijn geliefd onder de vogels en je kunt er zelfs jam van maken
 • De doorns kunnen gemeen zijn bij het planten en/of snoeien
 • De plant zal in de winter nooit geheel blikdicht zijn door het bladverlies
 • Groeit niet heel snel

Eigenschappen Groene zuurbes

De groene berberis leent zich prima om een lage haag van de planten. De planten van Qweeker komen van eigen kwekerij, waar de kwaliteit altijd hoog in het vaandel staat. 

Groeisnelheid

De groene zuurbes groeit met zijn 0 tot 20 centimeter per jaar niet enorm snel. Hierdoor leent de plant zich prima voor bijvoorbeeld lage hagen. Dit komt doordat deze gemakkelijk smal en klein te houden is. De groene berberis als haag zal dan ook niet veel groter kunnen worden dan 2 meter. Als solitaire plant kan deze een fraai zicht in de tuin geven. In dat geval zal de plant maximaal 4 meter hoog worden.

De groene zuurbes wordt niet heel snel blikdicht door zijn langzame groei. De groei tot blikdicht kan bevorderd worden door de haag elk jaar terug te snoeien. Dan maakt de plant meerdere nieuwe vertakkingen, waardoor de plant sneller blikdicht is.

De groei van een plant kan altijd bevorderd worden met het toevoegen van meststoffen. Zo zou je bij het aanplanten Vivimus kunnen toepassen als potgrond, of zou je in de eerste jaren na het aanplanten hagenmest bij de haag kunnen strooien.

Onderhoud

De groene zuurbes heeft in principe weinig onderhoud nodig, zo is 1 x per jaar snoeien al genoeg voor deze plant. Het snoeien van de groene zuurbes kan het beste gedaan worden net na de bloeiperiode. Bij de de Berberis thunbergii loopt het bloeiseizoen tot in mei. Na de bloeiperiode is de plant in rust, dus probeer de plant in de maanden na mei te snoeien.

Let wel op: de doorns van de groene zuurbes kunnen nog wel eens vervelend steken. Probeer daarom met handschoenen te werken als je de groene zuurbes snoeit en het afval opruimt. Dit scheelt een hoop doorns in de handen.

Als je de groene zuurbes wat sneller wilt laten groeien, dan kun je kiezen om na het snoeien te bemesten. Doe dit bijvoorbeeld met onze hagenmest, zo krijgt de plant wat extra voedingsstoffen om sneller te gaan groeien.

De groene zuurbes is tot wel -25 graden Celsius winterhard. Hierdoor kan hij vorst tot wel -25 graden verdragen. Hierdoor hoef je de plant niet onder te stoppen in een gemiddelde Nederlandse winter.

Standplaats

Zon, schaduw of tussenin: het maakt niets uit voor de groene zuurbes. Deze plant kan namelijk aarden in alle lichtomstandigheden. Dit komt voornamelijk doordat deze plant van zichzelf redelijk sterk is en daardoor kan overleven in allerlei standplaatsen.

Doordat deze groene zuurbes al sterk is van zichzelf kan deze ook in allerlei typen grond aangeplant worden en bijvoorbeeld (zee)wind redelijk goed verdragen.

Wanneer de haag in schrale grond geplant wordt kan het wel wenselijk zijn om de plant in de eerste jaren na het aanplanten een steuntje in de rug te geven. Dit kun je tijdens het aanplanten doen door de grond te mengen met Vivimus of in de eerste jaren na het aanplanten wat extra voeding toe te dienen door hagenmest bij de haag te strooien.

Planteigenschappen

Deze plant heeft niet heel veel water nodig als hij eenmaal volwassen is. Wel is het belangrijk om de plant in de eerste jaren goed te begeleiden met het geven van wat water. Zo adviseren wij altijd om de planten kort voor het planten kort vochtig te maken met wat water.

Vervolgens is het raadzaam om in de eerste weken na het planten ook wat extra water te geven (niet tijdens vorst) om zo de plant niet uit te laten drogen. Daarnaast adviseren wij om bij warm en droog weer elke dag water te geven op de grond waar de haag in staat.

Let op: nooit water geven op het blad, dan ontstaat er een kans op verbranding van het blad. Vergelijk het een beetje met de werking van een vergrootglas. De zonnestralen worden door de waterdruppels versterkt voordat het licht op het blad komt, waardoor de bladeren zouden kunnen verbranden.

Planteigenschappen

De groene zuurbes brengt heerlijke besjes met zich mee. Deze zure besjes (de naam verklapt al veel te veel) zijn geliefd onder de vogels. De vogels eten deze besjes erg graag en dat brengt een levendig gevoel in de tuin. De besjes zijn niet giftig voor mensen; sommigen maken er zelfs jam van!

Planteigenschappen

Zowel een voordeel als een nadeel van de groene zuurbes: de doorns. Meerdere mensen op onze kwekerij hebben deze plant al wel eens uit het assortiment proberen te schreeuwen: zonder succes...

Zonder al te veel grappen, deze lange doorns kunnen extreem vervelend steken als hierin gegrepen wordt. Kijk dus vooral bij het aanplanten en snoeien van de groene zuurbes goed uit. Gebruik het liefst handschoenen en indien mogelijk ook lange mouwen. Zo kun je jezelf wat krassen en pijn besparen.

Je zou het haast niet zeggen, maar deze doorns hebben ook een voordeel. In hogere hagen van de groene berberis houden vogeltjes zich namelijk graag schuil. Hier zitten ze namelijk veilig op hun plek om bijvoorbeeld een nestje in te bouwen!

Watervraag

Deze plant heeft niet heel veel water nodig als hij eenmaal volwassen is. Wel is het belangrijk om de plant in de eerste jaren goed te begeleiden met het geven van wat water. Zo adviseren wij altijd om de planten kort voor het planten kort vochtig te maken met wat water.

Vervolgens is het raadzaam om in de eerste weken na het planten ook wat extra water te geven (niet tijdens vorst) om zo de plant niet uit te laten drogen. Daarnaast adviseren wij om bij warm en droog weer elke dag water te geven op de grond waar de haag in staat.

Let op: nooit water geven op het blad, dan ontstaat er een kans op verbranding van het blad. Vergelijk het een beetje met de werking van een vergrootglas. De zonnestralen worden door de waterdruppels versterkt voordat het licht op het blad komt, waardoor de bladeren zouden kunnen verbranden.

Berberis thunbergii

Groene zuurbes

 2,99