Alle voordelen van de wilg op een rijtje
De wilg is al lang een autochtone plant in het Nederlandse landschap. Zo zie je de planten vaak als boom langs de weg of als pronkstuk in een natuurgebied. Deze plant staat erom bekend dat hij heel veel verschillende soorten weersomstandigheden goed kan verdragen. De wilg kan bijvoorbeeld heel goed tegen natte gronden; ideaal voor ons kleine kikkerlandje.
Nu hebben wij een speciale wilg in ons assortiment; de Salix viminalis Tordis. Deze kweekwilg is ontwikkeld om enorm snel te groeien. Op die manier kun je zelfs je eigen haardhout kweken in slechts 3 jaar! Maar welke voordelen heeft deze wilg nog meer? Je leest het in deze blog.


De wilg als haardhout
Deze Salix viminalis Tordis is dus een plant die extreem snel groeit. Wij verkopen deze kweekwilg als stekjes van ongeveer 20/30 centimeter. Deze groeien binnen een jaar tot een hoogte van 2 meter. Als je ze dan nog even wat dikker laat worden, dan heb je in slechts drie jaar haardhout. Maar hoe dat precies in werking gaat? Dat kun je lezen in onze vorige blog over het kweken van je eigen haardhout.
Wilg voor biomassa
Deze wilgensoort is oorspronkelijk ontwikkelt voor gebruik als biomassa. Men wilden namelijk een plant hebben die in zo kort mogelijke tijd, zoveel mogelijk hout liet groeien. Wanneer er een hectare aangeplant wordt met deze wilgenstek levert dat op jaarbasis zo’n 10 ton hout op. Er zijn ook bedrijven, zoals groentekwekers, die de kassen verwarmen door middel van het stoken van deze wilgensoort.
Wilgenkatjes voor de bijen en andere insecten
Aan de meeste soorten wilgen groeien wilgenkatjes. Deze witte bolletjes zijn eigenlijk een soort bloemen van de wilg en ze groeien in het begin van de lente. Het wilgenkatje is heel belangrijk voor bijen, hommels, vlinders en vele andere insecten. De wilgenkatjes geven namelijk nectar af, waar deze beestjes dol op zijn.
Wilgen in een voedselbos
De wilgen zijn niet alleen geliefd onder verschillende insecten, maar ook de paarden houden hiervan. De jonge scheuten en bladeren van de wilg vinden de paarden erg lekker. Je kunt deze wilg daarom ook aanplanten in een voedselbos, samen met andere soorten planten met bessen voor de paarden, zoals de Gelderse roos of de lijsterbes. De bladeren die het edele dier zo graag eet hebben ook nog een heilzame werking als natuurlijke pijnstiller.
Wilg als border langs de weide
In een voedselbos kun je de wilgen wat door elkaar heen, in een willekeurig patroon, plaatsen. Je kunt ze ook als border plaatsen langs de weide. Door de stekjes aan te planten naast een weiland creëer je een natuurlijke afscheiding. Ook kun je de planten laten groeien en de wilgentakken gebruiken om een border te maken. Dat geeft ongeveer het beeld zoals op de volgende foto.
Koolstofopslag door de wilg
De wilg neemt koolstofdioxide op om zuurstof te kunnen creëren d.m.v. fotosynthese (zoals elke haagplant). Op deze manier slaat het koolstofdioxide op om dit vervolgens om te zetten in zuurstof, zo kunnen wij weer zuurstof inademen en koolstofdioxide uitademen, een mooie wisselwerking.
De wilg als waterzuiveraar
De wilg wordt ook weleens als waterzuivering gebruikt. Wilgen staan er namelijk bekend om heel veel water op te nemen, hierdoor halen ze snel meststoffen als stikstof en fosfaat op uit het water. Daarnaast verdampt een groot deel van afvalwater, zodat het water wat geloosd wordt wat schoner is. Zo heeft een klant van ons eens een wilgenfilter gemaakt, dat kun je hier zien.
Wilgen stekken
De wilg heeft dus een hele lijst aan voordelen die je ermee kunt behalen. Voordeel van onze wilgenstekjes is dat ze slechts €14.99 per 25 stuks kosten (dat is maar €0.59 per wilg).
Wacht dus niet langer en koop je wilgenstekjes om haardhout van te kweken, voor de insecten te voeden, als onderdeel van je voedselbos of vanwege een van de vele andere redenen om de wilgjes aan te planten!
