Alles over: de bladluis – natuurlijke vriend of vijand?
Het wordt lente, de zon begint te schijnen en de planten gaan bloeien. Er komt leven in de tuin van allerlei groottes; vogels, insecten en zelfs die vervelende luisjes gaan leven in de tuin.
“Al die bladluizen maken mijn planten kapot”. Maar, is dat wel zo? Wat doet een luis nou eigenlijk kwaad en hoe kun je ze eigenlijk bestrijden?
Deze week: alles over de bladluis


Soorten bladluis
Bladluizen bestaan in allerlei soorten en vooral – kleine – maten. Hieronder een aantal verschillende soorten bladluis die je kunt tegenkomen op je haagplanten
Witte wolluis (soort witte vlieg)
Witte wolluizen zijn de luisjes die voornamelijk voorkomen op je beukenhaag. Deze witte vliegjes/luisjes is de soort bladluis die je het meest zult tegenkomen, al is het voor je gevoel. Deze witte wezentjes op de bladeren vallen namelijk heel erg op en ze vermenigvuldigen zich als de neten, letterlijk.
Zwarte bladluis
De zwarte luizen zullen wat minder opvallen, maar ze zijn vergelijkbaar met de witte bladluis. De zwarte luisjes komen op allerlei planten voor, maar over het algemeen niet op de beukenhaag.
Hoe ontstaat bladluis?
Bladluizen ontstaan wanneer de omstandigheden gunstig zijn, zoals in warme en vochtige omgevingen. Ze hebben een voorkeur voor planten met zachte, sappige bladeren van jonge scheuten op een plant.
Bladluis hoef je niet te bestrijden (!!!)
Nog steeds denken de meeste mensen dat bladluizen schadelijk zijn voor planten. Dit is een enorme misvatting; de bladluis is namelijk niet schadelijk voor een haagplant. Daarom hoef je de bladluis niet te bestrijden en kun je hem gerust op je haagplant laten zitten.
Bladluis vaak bij jonge planten
De bladluis zit op de jonge telgen van haagplanten. Zo komt er in de lente bij een beukenhaag nieuw blad aan de plant. Wij zien op de kwekerij dat deze bladeren vervolgens in de periode van mei – juli vol ‘onder de luis’ zitten.
Bij oudere planten verdwijnt de bladluis vanzelf
Toch hebben we ook vertrouwen in de natuur. De bladluis verdwijnt namelijk net zo snel als dat hij komt. Na een aantal jaar is de haag namelijk volwassen en zal er geen bladluis meer tevoorschijn komen op het blad. De bladluis vindt jongere planten dus veel aantrekkelijker dan de oude.
Wat dan als je wel van de bladluis wel wilt bestrijden?
Wat we zojuist al zeiden; hoe ouder de plant wordt, des te kleiner de kans wordt dat er nog bladluis inkomt. Na - pak hem beet - 5 jaar is de kans nihil dat er nog luisjes in je haagplanten komen. Maar als je er toch vanaf wilt, dan kun je dat op een aantal manieren doen. We zetten ze neer van (in onze ogen) de minst goede manier, naar de beste manier om er vanaf te komen.
6. Bladluis bestrijden met bestrijdingsmiddelen
Een bus gif in de winkel kopen is natuurlijk heel effectief tegen de bladluis. Toch adviseren wij dit niet per se. Het is nooit bevorderlijk voor plant en/of grond om zomaar alles met vergif of ander bestrijdingsmiddel te bestrijden. De optie is er, maar wij raden een van de volgende 5 manieren eerder aan.
5. Insecticide/biologische bestrijding tegen de bladluis
Gif is geen eeuwige optie, maar ook binnen kort niet meer toegestaan. Als reactie daarop zijn in de afgelopen jaren biologische bestrijdingsmiddelen ontstaan. Hiermee pas je biologische middelen toe op je gewassen om de planten sterker te maken. Zo wordt de plant sterker en minder aantrekkelijk voor bladluizen.
Helaas zijn de meeste van deze biologische middelen niet verkrijgbaar voor de doorsnee particulier en er moet nog het een en ander ontwikkeld worden voordat ze de bladluis helemaal kunnen uitroeien.
4. Zorg voor een slechte leefomgeving voor bladluizen in de tuin
Sommige mensen zijn ervan overtuigd dat er minder bladluizen afkomen op een leefomgeving die niet passend is voor hen. Zelf denken wij dat het niet heel veel helpt maar je zou een aantal maatregelen kunnen nemen, zoals vaak bladruimen en onkruid wieden. Zo maak je de omgeving zo kaal mogelijk om bladluizen een minder fijne leefomgeving te geven.
3. Gebruik een milieuvriendelijke zeepoplossing om de bladluizen te bestrijden
Bladluizen houden niet zo van scherpe smaken als azijn, wasmiddel of citroensap. Je kunt er daarom voor kiezen om een van deze middelen te mixen met wat water en het over de planten heen te spuiten.
De bladluizen zullen dit niet lekker vinden en zullen vertrekken van het blad. Het is op zich een goede oplossing, maar het blijft tijdelijk. Als de middelen van de plant af zijn, dan kunnen de bladluizen zo weer terug komen op de planten.
2. Bestrijd de bladluis met een harde straal water
Als het een hele tijd droog is geweest zul je merken dat er veel luizen op de planten kunnen komen. De luisjes houden namelijk niet heel veel van water; na enkele dagen regen zullen ze vanzelf verdwijnen.
Regent het een hele tijd niet? Dan kun je er voor kiezen om met een harde waterstraal de luizen van het blad af te spuiten. Zeer effectief voor een korte tijd, maar als droogte langer aanhoudt moet je het na enkele dagen opnieuw doen.
1. Gebruik natuurlijke vijanden van de bladluis om ze te bestrijden
Wat ons betreft veruit de beste manier; laat de natuur zijn werk doen. Dit kan dus door de plant een aantal jaar wat ouder te laten worden. Maar hiernaast werkt het ook heel goed om natuurlijke vijanden van de bladluis uit te zetten; lieveheersbeestjes of sluipwespen.
Sluipwespen zijn wat lastiger te lokken, maar lieveheersbeestjes zijn redelijk simpel in de tuin te krijgen. Je kunt de larven van lieveheersbeestjes namelijk kopen in verschillende webshops. Zet ze uit in de tuin en je zult binnen no-time af zijn van de bladluizen.
Welke soorten hebben weinig last van de bladluis?
Venijnboom (Taxus baccata)
Dit lid van conifeer-familie heeft over het algemeen weinig last van bladluizen. Dit komt voornamelijk omdat de plant langzaam groeit, waardoor het minder aantrekkelijk kan zijn voor bladluizen. Daarnaast heeft de Taxus geen grote bladeren maar naalden. Hierdoor is het lastiger voor de bladluis om zich op deze plant te nestelen.
Japanse hulst (Ilex crenata ‘Convexa’)
Deze haagplant heeft een gladde bladstructuur wat bladluizen niet aantrekkelijk vinden. Daarnaast produceert deze hulst geen nectar, waardoor het minder aantrekkelijk is voor bladluizen.
Portugese laurier (Prunus lusitanica ‘Angustifolia’)
Deze haagplant heeft dik, glanzend blad waar bladluizen niets mee te maken willen hebben. Daarnaast produceert deze laurier geen nectar, wat bladluizen kan afschrikken.
Wintergroene liguster (Ligustrum vulgare ‘Atrovirens’)
Deze haagplant groeit snel en heeft een sterk, taai blad. Hierdoor zullen de bladluizen minder snel op deze plant gaan nestelen.
