Alles over: de rode beuk

Verzorging tip

Natuurlijke schermen zoals de rode beuk zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar ze bieden ook privacy en beschutting. Hoewel de rode beuk een duurzame en robuuste plant is, kan het nog steeds verschillende symptomen vertonen die u wellicht niet had verwacht.

In deze blog gaan we dieper in op hoe je je rode beuk gezond kunt houden en welke stappen je kunt nemen om het te verzorgen. We zullen enkele veelvoorkomende problemen behandelen, zoals het verliezen van bladeren en luis, en je tips geven over het snoeien, bemesten en water geven van je rode beuk.

Lees verder om te ontdekken hoe je een prachtige en gezonde rode beuk in je tuin kunt hebben!

Waarom wordt mijn rode beuk groen?

Als je een rode beuk in je tuin hebt, ben je misschien gewend aan de mooie roodbruine bladeren die deze boom kenmerken. Het kan echter gebeuren dat je op een dag opmerkt dat sommige bladeren van je rode beuk plotseling groen worden. Maar waarom gebeurt dit?

Rode beukenhaag eerst groen

De meest waarschijnlijke oorzaak van groene bladeren op een rode beuk is nieuwe groei. Jonge scheuten die uit stam ontspruiten, hebben vaak groene bladeren die later veranderen in de typische roodbruine kleur van de beuk. Hoe langer het blad er aan zit, des te roder het blad ook wordt.

Rode beukenbladeren met in het midden een hand met een groen beukenblad met rode nerven, maar het is toch is alles op de foto rode beuk

De leefomgeving van de rode beuk verandert

Een andere reden waarom sommige bladeren groen kunnen worden, is als de rode beuk in bepaalde soorten grond staan. Hierdoor kan het blad wat lichter of donkerder worden. De planten worden bij ons namelijk in zandgrond gekweekt. Als de planten daarna in een andere soort grond verplant worden, dan kan dit leiden tot wat verkleuring in het blad.

Als je merkt dat je rode beuk groene bladeren krijgt, hoef je je waarschijnlijk geen zorgen te maken. Dit kan natuurlijk zijn en is meestal geen teken van een ziekte of probleem. Over het algemeen wordt het blad roder naar mate het langer in de grond staat: er is geen reden voor paniek.

Rode beuk bijzonderheden

De rode beuk heeft nog een aantal andere bijzonderheden om rekening mee te houden.

Waarom wordt rode beukenhaag dan bruin?

Een daarvan is dat de rode beuk zijn oude, bruine bladeren verliest in de zomer. Dit is een normaal proces dat de boom in staat stelt om zich voor te bereiden op nieuwe groei in de herfst. Het kan er echter voor zorgen dat de boom er in de zomer wat kaal uitziet. Dit is meestal geen reden tot bezorgdheid, maar het kan wel betekenen dat je je boom wat extra water moet geven om hem gezond te houden tijdens deze periode.

Kort geleden aangeplante rode beukenhaag, maar het blad is nog in winterslaap, dus het is nog bruin. Op de achtergrond een moestuintje met een kasje en een grotere boom. Op de voorgrond een grasveldje met een net aangeplant bloemenstrookje.

Waar kan een rode beuk niet tegen?

Een andere belangrijke factor om rekening mee te houden bij het verzorgen van een rode beuk is dat de boom gevoelig is voor een paar specifieke stressfactoren. Zo kan de rode beuk absoluut niet tegen droogte. Hierdoor is het belangrijk om de plant voldoende water te geven.

Daarnaast, om het makkelijk te maken, kan de plant ook slecht tegen natte gronden. Hierdoor is het aan te raden om bij natte gronden te gaan voor het bladverliezende broertje; de haagbeuk. Deze soort is weerbaarder tegen natte gronden en verschillende ziektes.

Zorg er ook voor dat je de rode beuk niet uit de zon zet. Als je hem bijvoorbeeld tegen een schutting aanplant dan is de kans op aanslaan namelijk aanzienlijk kleiner.

Is mijn rode beuk ziek?

Hoewel een rode beuk een sterke boom is die meestal goed groeit, kan het soms voorkomen dat de boom ziek wordt. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waaronder schimmelinfecties, virussen, plagen en insecten. Als je merkt dat je rode beuk niet goed groeit, of dat er iets mis lijkt te zijn met de bladeren of takken, is het belangrijk om dit te onderzoeken om te bepalen of de boom ziek is.

Een simpele check is door de zieke tak door midden te breken. Als de tak enkel uit hout bestaat, dan is de tak waarschijnlijk ziek. Daarom kun je deze tak het beste uit de plant knippen om de plant de kans te geven om nieuwe, gezonde takken te groeien. Deze gezond takken kun je ook herkennen door ze door te breken. Dan zie je in de tak een jong, groen takje onder de bast van de plant zitten.

Kan mijn rode beuk herstellen?

Als je ontdekt dat je rode beuk ziek is, hoef je niet meteen te wanhopen. Afhankelijk van de aard en de ernst van de ziekte, is het mogelijk dat je rode beuk kan herstellen. Sommige ziekten en plagen kunnen worden behandeld met bestrijdingsmiddelen of andere behandelingen, terwijl andere ziekten helaas niet te genezen zijn. Het is belangrijk om snel te handelen wanneer je merkt dat je boom ziek is, omdat dit kan helpen om verdere schade te voorkomen. Mocht je niet weten wat er aan de hand is met je plant, dan kun je ons altijd mailen voor advies op info@qweeker.nl

Mijn rode beukenhaag zit helemaal onder de luis

Als je merkt dat je rode beukenhaag bedekt is met bladluizen, is er geen reden tot paniek. De bladluizen zijn misschien niet heel mooi, maar ze doen de plant over het algemeen geen kwaad. Als de rode beuk volwassener wordt, dan verdwijnen de luizen vanzelf in een aantal jaar. De luizen zitten namelijk graag op jongere planten.

Mocht je de luizen toch willen verwijderen, dan heb je nog een aantal opties. De meest voor de hand liggende is bestrijdingsmiddel, maar dit zullen we natuurlijk nooit aanraden omdat het niet per se goed is voor de plant en zijn omgeving. We kunnen wel adviseren om de planten met een harde waterstraal af te spoelen. Op die manier vallen de luizen van de plant af, maar dit is slechts een tijdelijke oplossing.

Wil je het echt biologisch oplossen, dan kun je ervoor kiezen om een natuurlijke vijand van de luis op je rode beuk te plaatsen. Zo kun je bijvoorbeeld lieveheersbeestjes erop loslaten. Je kunt namelijk larven lieveheersbeestjes kopen die zullen uitkomen om vervolgens bladluis op te eten. Zo ben je op een natuurlijke manier de bladluis aan het bestrijden.

Hoe moet ik dan mijn rode beuk verzorgen?

Een lage, rode beukenhaag met een sloot ervoor en de voortuin van een huis erachter. In de rode beukenhaag zijn groene bladeren te zien en op de achtergrond staat een auto.

Hoe snoei ik een rode beuk?

Het snoeien van een rode beuk is belangrijk om de groei en vorm van de boom of haag te bevorderen. Tijdens het snoeien kun je de boom of haag in de gewenste vorm knippen. Het is belangrijk om te weten dat een rode beuk niet te diep teruggesnoeid moet worden, omdat dit kan leiden tot dode takken en een slechte groei.

Wanneer moet ik mijn rode beuk snoeien?

Het snoeien van een rode beuk is een belangrijk onderdeel van de verzorging. De beste tijd om je rode beuk te snoeien is voor de langste dag van het jaar, dus vóór 21 juni. Dit omdat de beuk dan nog genoeg tijd heeft om te herstellen van de snoei voordat de winter begint. Meestal wordt het snoeien van de rode beuk gedaan in de maand mei. Het is wel belangrijk om te weten dat de rode beuk niet goed reageert op snoei in de herfst of winter, omdat dit kan leiden tot schade en ziektes. Het is daarom belangrijk om de snoei van je rode beuk tijdig en op de juiste manier uit te voeren.

Wat voor voeding heeft mijn rode beukenhaag nodig?

Een rode beukenhaag heeft voldoende voedingsstoffen nodig om gezond te blijven en goed te groeien. Het is aan te raden om in het voorjaar en in de zomer organische mest te gebruiken, bijvoorbeeld compost of gedroogde koemest. Deze meststoffen geven geleidelijk voedingsstoffen af aan de haag, waardoor deze gelijkmatig gevoed wordt. Het is belangrijk om niet te veel mest te gebruiken, omdat dit kan leiden tot een overdaad aan voedingsstoffen die schadelijk kunnen zijn voor de haag.

Wanneer moet ik mijn rode beuk bemesten?

Het bemesten van je rode beuk kun je doen om te zorgen dat hij voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en gezond blijft. Voor een rode beuk is het aan te raden om twee keer per jaar te bemesten, namelijk in het voorjaar en de zomer. Direct na de snoeibeurt in het voorjaar, van maart tot en met juni, is een goed moment om de rode beuk te bemesten.

Ook in de zomer, van juli tot en met oktober, kan de beuk nog een extra boost gebruiken. Onze hagenmest is hierbij een goede optie, omdat het speciaal ontwikkeld is voor o.a. rode beuk en zorgt voor een gezonde groei en een volle, groene uitstraling van de beuk. Het is belangrijk om de aanwijzingen op de verpakking te volgen voor een optimale werking van de meststof.

Heeft een rode beuk kalk nodig?

Rode beuken houden van kalk in de grond, maar als de grond gewoon zwart is dan heeft de rode beuk niet extra kalk nodig.

Kan een rode beuk tegen droogte?

close-up van een net aangeplante rode beukenhaag. Het blad loopt net uit en is nog wat groen van kleur. op de achtergrond een moestuin met grasveldje net als op de voorgrond.

Rode beuken kunnen niet goed tegen droogte en hebben regelmatig water nodig om gezond te blijven. In droge periodes is het belangrijk om je beuken voldoende water te geven. Dit kan je het beste doen door de grond rondom de beuken gelijkmatig vochtig te houden. Let er wel op dat de grond niet te nat wordt, want een teveel aan water kan wortelrot veroorzaken. Het is daarom aan te raden om liever wat vaker kleine hoeveelheden water te geven dan één keer veel water.

Hoe vaak moet ik mijn rode beuk water geven?

Hoe vaak je de beuk moet water geven, hangt af van verschillende factoren zoals de grondsoort en weersomstandigheden. Over het algemeen is het aan te raden om de beuk in droge periodes bijna dagelijks water te geven; zeker in het eerste jaar. Dit kan je het beste doen door de grond rondom de beuk gelijkmatig te bevochtigen en niet alleen aan de oppervlakte. Houd er dus rekening mee dat jonge beuken en beuken die net zijn geplant, meer water nodig hebben dan oudere, gevestigde beuken. De oudere beuken kunnen met de wortels namelijk dieper in de grond water opnemen dan de jongere.

Je kan haast niet te veel water geven aan de rode beuk

Onthoud dat rode beuken nagenoeg niet te verzuipen zijn, dus het is beter om te veel water te geven dan te weinig. Zorg er wel voor dat de grond tussen de gietbeurten door weer voldoende kan opdrogen. Laat dus vooral geen plassen rondom je rode beukenhaag staan bij het water geven. Door je beuken regelmatig water te geven, blijven ze gezond en mooi levendig.

Nu weet jij alles over de verzorging van de rode beuk

Een rode beuk is een prachtige boom die, indien goed verzorgd, privacy en beschutting biedt. Het is echter belangrijk om op te merken dat een aantal veelvoorkomende problemen zoals het verliezen van bladeren en luis kunnen voorkomen. Door goed te snoeien, bemesten en water geven, kun je jouw rode beuk gezond houden. Het is normaal dat sommige bladeren groen worden, maar als je merkt dat er iets mis is met de boom, is het belangrijk om te onderzoeken of het ziek is. Verder moet je ervoor zorgen dat de boom niet aan specifieke stressfactoren blootgesteld wordt, zoals droogte en te veel water. Met deze tips en aandachtspunten kun je jouw rode beuk gezond houden en genieten van de schoonheid en functionaliteit ervan in je tuin.

Wil je nog extra advies over de rode beuk, dan kun je ons bereiken op info@qweeker.nl voor allerlei soorten advies over deze plant. Mocht je overtuigd zijn van de rode beuk, dan kun je deze in verschillende maten kopen bij onze kwekerij in Brabant. Kijk dan vooral op de productpagina van de rode beuk.