Conifeer en taxus; wat zijn de verschillen?

Informatieve tip

Oké, we geven het toe, het verschil tussen de taxus en de conifeer is misschien niet het meest opwindende onderwerp. Maar hey, het is wel belangrijk om te weten als je een plantkeuze wilt maken! Zeker omdat veel mensen de taxus en de conifeer kennen, maar toch bestaan er nog veel onduidelijkheden over. Vandaar voor eens en voor altijd; wat zijn de verschillen tussen coniferen en taxussen?

Uitleg over coniferen

Conifeer is een verzamelnaam voor de planten die zich voortplanten via zaden die worden geproduceerd in kegels. Zo betekent het woord coniferen letterlijk kegeldragers.

De coniferen hebben naaldachtig blad en komen over het algemeen een groene kleur. Deze groene kleur blijft het hele jaar door en hierdoor zijn coniferen heel erg geschikt als planten die je in een haag kan planten.

Voorbeelden van coniferen zijn sparren, cipressen en dennenbomen. Ook deze zijn weer onder te verdelen in verschillende soorten. Enkele soorten coniferen in ons assortiment zijn bijvoorbeeld de Levensboom (Thuja occ. Smaragd) of de Levensboom Brabant (Thuja occ. Brabant).

Uitleg over de taxus

Een andere soort conifeer is de taxus. Ja je hoort het goed, de taxus valt binnen de verzamelnaam conifeer. Zo ontstaat vaak de verwarring tussen de taxus en de conifeer.

De reden dat de taxus vaak apart wordt vernoemd van de coniferen is dat de taxus een hele bekende, veelgebruikte soort conifeer is. Daarnaast heeft de taxus ook wat andere eigenschappen dan de gemiddelde conifeer.

Zo heeft de Taxus baccata (venijnboom) rode bessen en groeit de plant redelijk traag. Toch zijn deze besjes helaas giftig voor mensen en de meeste dieren, alleen sommige vogels eten er van.

Toepassingen van de taxus en coniferen

Wist je dat de taxus wordt gebruikt in de geneeskunde? De taxustak bevat een chemische stof die wordt gebruikt om kanker te behandelen. Zo zijn er weleens geneeskundige op onze kwekerij langs geweest met de vraag of ze onze taxus mochten snoeien. Dan konden zij een stofje wat in het blad zat gebruiken voor onderzoek naar kanker. Daar zeggen we natuurlijk geen nee tegen!

Coniferen worden helaas gebruikt in de houtindustrie voor producten zoals papier, hout en meubels. Toch zien wij liever de ecologische en landschappelijke waarde van de conifeer. De conifeer wordt namelijk heel vaak gebruikt als grote of kleine haag, maar je kunt het ook als solitair planten. Zo biedt een grote coniferenhaag vaak een thuisbasis voor verschillende soorten vogels.

Bedreigingen en bescherming van taxus en coniferen

Helaas worden veel taxus- en conifeersoorten bedreigd door ontbossing (voor de houtindustrie) en klimaatverandering. Gelukkig zijn er verschillende initiatieven om deze planten te beschermen en te behouden. Of je nu individueel of als gemeenschap actie onderneemt, elke inspanning helpt om deze belangrijke planten te beschermen. Daarom zouden wij altijd adviseren om een coniferenhaag te planten in plaats van die schutting die je er nu hebt staan.

Conifeer of taxus kopen?

Dus daar heb je het, het verschil tussen de taxus en de conifeer! Misschien niet het meest opwindende onderwerp, maar nu ben je volledig op de hoogte van de verschillen. Of je nu een liefhebber bent van tuinieren, natuur, of gewoon graag iets nieuws leert, het is altijd goed om je kennis uit te breiden.

Mocht je helemaal overtuigd zijn van de conifeer/taxus, kijk dan zeker in deze productcategorie. Zo maken we samen de wereld een stuk groener.