Een voedselbos aanleggen, wat houdt je tegen?

Keuze tip

Voedselbossen, ze worden steeds populairder. We merken dat er de laatste jaren een verschuiving plaatsvindt qua plantenkeuze. De eetbare planten worden namelijk steeds vaker gekozen. Op die manier doen de planten niet alleen dienst als haag, maar worden ze ook nuttig voor dieren. Je kunt er zelfs subsidie van de overheid voor krijgen, maar hoe? Dat lees je in deze blog.

Wat is een voedselbos?

Een voedselbos, de naam zegt het eigenlijk al; een gebied met een verzameling van eetbare planten. Hierdoor kun je gedurende het seizoen de verschillende vruchten van de planten eten. Daarnaast eten vogels en andere dieren ook van deze vruchten. Voedselbossen worden gekenmerkt door de enorme biodiversiteit die ze met zich meebrengen. Een voedselbos bestaat uit minimaal 3 verschillende vegetatielagen, zoals bijvoorbeeld; bomen, haagplanten en bodembedekkers.

Een tekening van de opbouw van een voedselbos; je plant alles aan van bodembedekker, naar plant, naar boom en terug. Van hoog naar laag.

Hoeveel ruimte heb je nodig voor een voedselbos?

Je kunt een voedselbos zo klein of groot maken als je zelf wilt. Heb je een stuk van 1 m2 in de tuin waar je verschillende planten met vruchten wilt planten? Dan kun je van dat gebied al een voedselbosje maken (of misschien noem je het dan een voedseltuintje). Maar je kunt ook een gebied van meerdere hectares aanleggen met een voedselbos. Zo ligt er in het Noord-Brabantse Schijndel een enorm gebied van maar liefst 20 hectare aan voedselbos!

Wat plant je in een voedselbos?

Eigenlijk alle eetbare soorten die je kunt bedenken. Zo heb je verschillende plantsoorten waar bessen, noten of andere vruchten aan groeien. Aan verschillende soorten kornoelje groeien bessen. Wil je graag noten uit je voedselbos halen, kijk dan bijvoorbeeld eens naar de hazelnoot. Aan het krentenboompje groeit andere soort vrucht; (vanzelfsprekend) krenten.

een hand plukt de (nog niet rijpe) noten van een hazelnoot plant af.

Wat zijn de voordelen van een voedselbos?

  • Het eerste voordeel van een voedselbos is dat het bos een grote periode gedurende in het jaar vruchten levert om van te eten. Als je de juiste soorten samen in een voedselbos aanplant kun je zelfs (bijna) het hele jaar door vruchten oogsten uit je eigen voedselbos.
  • De vele planten van een voedselbos zorgen voor een groot kleurenpallet aan natuurlijke kleuren. Daarnaast trekken deze planten insecten en andere dieren aan. Hierdoor is er in een voedselbos enorm veel biodiversiteit.
  • Daarnaast wordt er door de vele planten in een voedselbos CO2 opgeslagen. Alle planten maken namelijk zuurstof van CO2. Hierdoor vermindert een voedselbos het CO2 gehalte in de lucht.
  • Met veel planten in een voedselbos groeien er meer wortels in de grond. Dankzij deze wortels kan water beter vastgehouden worden. De wortels van de planten nemen als een soort spons het water op. Dit water houden ze vast tot er drogere periodes aanbreken. Door een voedselbos wordt de waterhuishouding in de grond dus veel beter.
  • Daarnaast komt er steeds meer troep in ons water. De wortels van planten in een voedselbos zorgen naast het vasthouden van water ook voor het zuiveren van het water. Hierdoor verbetert de kwaliteit van het water dankzij een voedselbos.

Wat zijn de nadelen van een voedselbos?

  • Een nadeel van een voedselbos is dat je wat geduld nodig heb voordat er daadwerkelijk vruchten gaan groeien. Als je planten aanplant, dan zal het vaak minimaal 2 jaar duren voordat er daadwerkelijk bessen of andere vruchten aan de planten gaan groeien.
  • Daarnaast kost het wat ruimte, zo kun je met de grond waarop je het voedselbos aanplant niets anders meer doen. Maar of die grond zo verloren is? Wij denken eerder dat het nuttig gebruikt is.

 

Wat kost een voedselbos?

Voedselbossen hoeven niet duur te zijn. Je kunt namelijk al vanaf een paar euro wortelgoed kopen in verschillende soorten en hoogtes. Mocht je gelijk grote bomen willen planten, dan is het wel een stuk duurder. Maar als je geduld hebt is het vaak handiger (en goedkoper) om de planten voor een voedselbos zo klein mogelijk aan te planten.

Kan ik subsidie krijgen voor een voedselbos?

Daarnaast worden door verschillende instanties subsidies gegeven voor voedselbossen. Kijk bijvoorbeeld bij de Rijkdienst voor Ondernemend Nederland bij het artikel over agroforestry/voedselbossen. Daarnaast geven ook verschillende provincies subsidies uit voor voedselbossen. Kijk hiervoor eens op deze site.