Je eigen haardhout kweek je zo

Aanplant tip

We hebben steeds meer te maken met de stijgende energiekosten. Hierdoor schakelen huishoudens tegenwoordig om op de houtkachel, maar de houtprijzen stijgen ook. Hiervoor hebben wij gelukkig een oplossing; je eigen haardhout kweken, en je doet het zo:

Wilg voor biomassa

Wij hebben in ons assortiment een wilgensoort die speciaal gekweekt is voor verwerking in biomassacentrales. Deze biomassacentrales verbranden houtsnippers van deze plant om zo energie op te wekken. De Salix viminalis Tordis groeit namelijk enorm snel, waardoor stekjes binnen een jaar kunnen uitgroeien tot stengels van meer dan 2 meter hoog. Hierdoor leent deze plant zich natuurlijk ook goed om te gebruiken als haardhout.

Hoe gaat het te werk?

Wij hebben de wilgen stek al van tevoren gemaakt. We verpakken deze per 25 stuks en hier kun je 25 wilgenbomen van laten groeien. Steek deze wilgen stek op een stukje grond waar je nog niets mee doet of waar je het mooi vind om wat wilgen te laten groeien. Je kunt er bijvoorbeeld een houtborder of voedselbos van maken. Het belangrijkste is om de stekjes met de ‘ogen’ naar boven in de grond te plaatsen, zodat ze de goede kant op kunnen groeien. Geef ze in het begin genoeg water, ze kunnen soms wat last hebben van de droogte (dit is na 1 jaar niet meer nodig).

twee bosjes wilgenstek (salix tordis) op een tafel

Wilgenstek gaat zijn gang

Vervolgens gaan de wilgen hun gang en zullen ze zelf wortels gaan maken en deze verspreiden in de grond. Deze wortels zijn voor de plant een middel om voedsel en water op te zoeken en dit vervolgens op te nemen. Nadat de wortels zijn gegroeid, zullen de wilgen ook schot gaan maken. Hierdoor gaat de plant groeien. Vervolgens heb je geen omkijken meer naar de wilgen. Deze groeit dan geheel zelfstandig.

Wilgenhout oogsten

Na 2 á 3 jaar kun je het wilgenhout gaan oogsten. Dan is het hout dik genoeg om er haardhout van te kunnen maken. Je kunt de wilgen gewoon onderaan de plant afzagen en je kunt de kleine takken het beste afknippen. Het stronkje wat is blijven zitten zal naar verloop van tijd weer gaan groeien om zo nog meer haardhout te kunnen kweken.

Haardhout drogen

Helaas kun je je zelfgekweekte haardhout nog niet direct gebruiken. Je moet haardhout namelijk ook altijd nog even laten drogen. Je kunt het droogproces versnellen door het hout te klieven (in stukken hakken), maar dit is niet noodzakelijk. Wilgenhout dat niet gekliefd is heeft ongeveer 1.5 jaar nodig om goed te drogen. Leg het wilgenhout op een droge plek, buiten neer. Op die manier kan de wind goed door het hout heen waaien, zo droogt het optimaal.

Wilgenhout stoken

Een haardvuur van wilgenhout voor een meer.

Het duurt even, maar nu heb je je eigen haardhout gekweekt. Dit wilgenhout heeft wel als eigenschap dat het best snel verbrand. Probeer daarom het vuur niet al te groot te maken, zo kun je er langer van genieten. Je kunt het wilgenhout nu gebruiken als stookhout in de haard. Of creëer buiten een gezellig sfeertje met bijvoorbeeld vuurkorf. Ga er gezellig met wat vrienden er omheen zitten, misschien zelfs met een biertje erbij, geniet ervan!