NK tegelwippen 2023; weg met de @onderhoudsarmoe

Informatieve tip

Tegenwoordig hebben we steeds meer te maken met klimaatproblemen. Hierdoor ontstaat extremer weer met heftigere regenbuien en lange perioden van droogte. Daarnaast kiezen meer mensen voor de onderhoudsarme ‘tegeltuin’. Helaas brengt dit voor de natuur een aantal nadelen met zich mee. Voor de natuur zou het namelijk veel beter zijn om minder tegels in de tuin te hebben en deze te vervangen door groen. Zo verdwijnt het water wat in onze tuinen valt niet direct in het riool maar komt het ten goede aan de natuur.

Hiervoor moeten we mensen motiveren; maar hoe?

Natuurlijk is een tuin vol tegels niet meer van deze tijd. Bovenal heeft het heel wat nadelen. Zo is het bijvoorbeeld slecht voor de biodiversiteit en is het lastiger voor water om de grond in te zakken. Hiervoor worden op creatieve wijze verschillende oplossingen gezocht om mensen aan te moedigen de tuin te ‘onttegelen’.

Onderhoudsarmoe

Zo kwam ook de pagina ‘@onderhoudsarmoe’ achter het fenomeen tegeltuin. Op een leuke wijze drijft deze pagina dan ook de spot met het fenomeen ‘tegeltuin’. Zo is op de volgende foto zo'n tegeltuin te zien; grijs, tegels, als je het ons vraagt lelijk.

een onderhoudsvrije tegeltuin met wat stoelen en de vuilnisbakken in zicht

Het NK tegelwippen

In 2023 wordt alweer voor het 4e jaar op rij het NK tegelwippen georganiseerd. Het is een initiatief van het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat en Ons Water om zoveel mogelijk tegels uit de tuin te laten verdwijnen. Nadat je de tegels uit je tuin "gewipt” hebt dien je de vrijgekomen ruimte aan te planten met een groene vervanger.

Tijdens het NK tegelwippen strijden meerdere gemeentes om de felbegeerde Gouden Tegel. De winnaar is de gemeente die het meeste tegels in een jaar heeft ‘gewipt’. Zo proberen de organisaties de tegels op ludieke wijze uit de tuin te laten verdwijnen. Volg ze ook zeker op @nktegelwippen.

Hoe moet je Tegelwippen?

Het concept is niet zo lastig; tegel eruit, groen erin. Vervolgens moet je deze tegels aanmelden op de site www.nk-tegelwippen.nl/meedoen/ om de ‘tegelteller’ te zien oplopen.

Weet je niet hoe je het groen aan moet planten? Niet getreurd, op onze site (en de site www.nk-tegelwippen.nl) staan genoeg tips hoe je deze op de juiste manier aanplant en verzorgd.

Waarom Tegelwippen?

  1. Meer biodiversiteit in de tuin.

Doordat we tegels vervangen voor groen in de tuin zal er meer leven in de tuin komen. Zo kunnen we bijvoorbeeld verschillende insecten helpen te overleven. De Wageningen University kwam er bijvoorbeeld achter dat de wilde bijen en hommels langzaam aan het uitsterven zijn (https://www.duurzaamnieuws.nl/wilde-bijen-en-hommels-sterven-uit-dit-kun-jij-doen/).

Vaak vind je de bijen in de zomer irritant, maar ze zijn heel belangrijk voor de bestuiving van verschillende planten (en voor de heerlijke honing). Zonder bestuivende bijen kun je gedag zeggen tegen een groot deel van de vruchten die je eet. Als je meer wilt weten over biodiversiteit van planten; lees dan hier de blog over het nut van biodiversiteit.

 

  1. Het water kan niet weg uit de tuin.

De zomers worden steeds droger en buien zijn steeds spaarzamer in deze periode. Hierom moeten we steeds beter letten op onze waterhuishouding. Zo moet zoveel mogelijk water terug de grond inlopen om het bodemleven en de planten in leven te houden.

Als je de tegels in je tuin weghaalt, en het vervangt door planten, zal het water makkelijker de grond inzakken. Zo wordt het regenwater nuttiger gebruikt dan wanneer het onder de tegel in de grond zakt, of zelfs direct het riool in stroomt.

Op de onderstaande foto kun je zien hoe het water blijft staan in de tuin als je een tuin met tegels zou hebben.

Door de tegels kan het water niet weglopen in de tegeltuin.

 

  1. Groen werkt verkoelend.

Door de extreme hitte van de laatste jaren schakelen steeds meer gemeentes over van naar een groen straatbeeld. De bestrating verdwijnt en maakt plaats voor bomen of plantvakken. Voornaamste reden hiervoor is dat bomen en planten in steden verkoelend werken. Zo kan het tot wel 15(!) graden schelen tussen de temperaturen in de stad met of zonder groen in het straatbeeld. In de tuin werkt dit precies hetzelfde hierdoor zal een tuin met planten op een hete zomerdag koeler aanvoelt dan een tuin vol met tegels. Lees meer over de verkoelende werking van planten in onze vorige blog.

 

Ga voor een tuin met planten, wip je tegels!

Het is duidelijk een groot probleem dat mensen steeds vaker kiezen voor een onderhoudsarme tegeltuin. Dit is een probleem voor biodiversiteit, waterhuishouding en hittestress. Hierdoor is het veel beter om planten in de tuin aan te leggen dan een tegelvloer.

Gelukkig zijn er initiatieven zoals @onderhoudsarmoe en het NK Tegelwippen die het fenomeen tegeltuin de das om willen doen. Wij doen daar ook aan mee en willen je graag stimuleren tot het aanplanten van je tuin. Kijk vooral even bij ons assortiment haagplanten of neem contact met ons op via info@qweeker.nl

Groene groet,
Qweeker.