Takken, bladeren en bessen; dit zijn de superfoods voor paarden

Keuze tip

Paarden zijn niet alleen dol op gras, maar ook op takken en bladeren. Naast dat het lekker is, heeft het ook voordelen voor de spijsvertering, tandverzorging en mentale stimulatie van je paard. Maar let op, niet alle takken en bladeren zijn veilig voor consumptie. Daarom presenteren wij u; alle informatie over eetbare planten voor paarden.

Wat mogen paarden eten?

Paarden kunnen verschillende dingen eten zoals hooi, stro of andere grassen. Maar veel weten niet dat er een enorme keuze aan haagplanten is waar paarden van houden. Zo houden paarden van de verschillende takken, bladeren en bessen die planten brengen.

Natuurlijke afrastering rond de paardenwei

twee bruine paarden in een weide staan bij een haag met wat mooie bomen

Zo zijn er verschillende haagplanten die ideaal zijn om een afrastering rond de paardenwei mee te maken. Dat kan als aanvulling zijn naast het hekwerk wat er al staat. Zo kun je de weide op een natuurlijke manier afrasteren en gun je de paarden wat nieuwe, gezonde paardensnacks.

Welke takken en bladeren van planten mogen paarden eten?

Paarden zijn dol op verschillende soorten takken en bladeren. Maar welke takken en bladeren kunnen door onze geliefde beestjes gegeten worden?

Haagbeuk (geen beukenhaag)

De beukenhaag en haagbeuk worden vaak door elkaar gehaald. In dit geval is dat best lastig, want de beukenhaag is giftig voor paarden en de haagbeuk niet. Kies dus voor de bladverliezende soort beuk; de haagbeuk.

Wilg

Een bruin paar graast van een blad van een wilgenboom

Paarden zijn dol op verschillende wilgensoorten. Deze soort komt van nature voor in Nederland en paarden eten de takken graag. Wij hebben van oktober – maart de snelst groeiende wilgensoort in ons assortiment in pakketjes van 25 stekken. Zeker een aanraden als je wilt dat het paardenvoedsel elk jaar terug groeit; deze soort groeit tot wel 2 (!) meter per jaar.

Berk

De berk is nog een inheemse plant die gezond is voor paarden. Deze paardenkenner stelt zelfs dat de berk bloed zuivert en vocht afdrijft. Alleen maar voordelen van de berk voor de paarden.

Hazelaar

De hazelaar/hazelnoot heeft veel verschillende vitamines en mineralen in zijn blad en de takken zijn een goede bron van vezels en voedingsstoffen voor je paard. Het is een heerlijk zicht als de beestjes aan het knauwen zijn op de grote, ronde bladeren. Kijk liever wel uit met de hazelnoten; een teveel aan hazelnoten kan giftig zijn voor de paarden.

Zwarte en gewone els

Beide soorten elzen zijn een uitstekend tussendoortje voor paarden in de wei. Zo zijn er veel mensen die hun paarden het snoeiafval van zwarte elzen aan de dieren voeren.

Veldesdoorn

De veldesdoorn is een veelgebruikte plant in verschillende borders langs een weide. Er zijn paarden die de takken en bladeren van veldesdoornbomen verkiezen boven het traditionele hooi en gras. Verwar hem niet met de Acer pseudoplatanus, deze kan wél giftig zijn voor sommige paarden.

Welke planten met bessen vinden paarden lekker?

Naast takken en bladeren eten paarden natuurlijk ook van de besjes van de verschillende haagplanten. Maar welke zijn er te eten voor ze?

Bottelroos

Een bruin paard en zijn veulen grazen de rode bessen van een plant

De bottelroos is een plant die veel in wilde landschappen te vinden is. De plant heeft gedurende het seizoen zowel bloemen als bottelrozen om van te eten. Daar zijn de paarden dan ook helemaal weg van.

Hondsroos

De hondsroos heeft net als de bottelroos ook bessen waar de paarden van houden. Combineer deze beide rozensoorten dan ook gerust met elkaar in bijvoorbeeld een gemengde border.

Meidoorn

Een bruin paard graast bladeren en rode bessen van de meidoorn (Crataegus monogyna)

De meidoorn heeft wat vreselijke doorns aan de takken, kijk daarvoor uit. Ook paarden kunnen dit vervelend vinden. Maar wanneer de zwarte bessen tevoorschijn komen zijn de paarden er niet van weg te slaan.

'Te' is nooit goed

Alle planten die we genoemd hebben zijn goed te eten voor paarden en de afwisseling zullen ze waarderen. Probeer dan ook verschillende soorten takken en bladeren uit en je komt er vanzelf achter wat ze lekker vinden.

1 belangrijke tip; ‘te’ is nooit goed. Te veel van 1 soort kan alsnog giftig zijn voor sommige paarden. Probeer ze dus niet te overrompelen met teveel planten van 1 soort; afwisseling is key.

Maar wat zijn wél giftige planten voor paarden?

Welke planten kun je beter niet rond een paardenweide plaatsen? Wij helpen je op weg met welke planten er giftig zijn voor paarden.

Bladhoudende planten

Groene, bladhoudende hagen zijn vaak wat giftiger voor paarden

Stelregel  als je planten voor paarden koopt: koop GEEN planten die hun blad behouden in de winter. Deze planten zijn (bijna altijd) giftig voor een paard..

Mocht je er niet zeker over zijn, dan kunnen wij je altijd helpen met wat advies over welke planten wel of niet giftig zijn voor een paard. Laat ons vooral wat weten via info@qweeker.nl              

Liguster

Verschillende ligustersoorten zijn bladhoudend, zoals de haagliguster of de bonte haagliguster; een no-go voor paarden. Daarnaast heb je de wintergroene liguster die ongeveer de helft van zijn blad verliest. Maar ook deze soort kun je beter niet aanplanten langs een paardenweide omdat ze giftig kunnen zijn.

Gelderse roos

Daarnaast heb je de Gelderse roos, welke zeer geliefd is bij de vogels (zoals je kunt lezen in deze blog). Maar voor paarden zijn deze planten helaas niet heel goed, dus houd ze maar bij de paarden vandaan en laat ze links liggen voor de vogels.

Lijsterbes

Nog zo’n plant die beter is voor de vogels dan voor de paarden. Vandaar dat je de lijsterbesjes beter niet aan de paarden kunt voeren.

Uitzonderingen

Uiteraard zijn er ook altijd uitzonderingen op de regel. Zo ook een oplettende paardenliefhebber die wij via onze chat spraken. Hij meenden dat paarden zeer gezond kunnen leven en grazen op velden met buxus en taxus (groenblijvende planten). Bij hem liepen de paarden namelijk al reeds 50 jaar tussen grote buxus en taxus planten.

Wij adviseren het niet te doen om risico te beperken, maar er zijn dus paarden die er gezond mee kunnen leven!

Let op: Jacobskruiskruid

sint jacobskruiskruid in een weiland, giftig voor paarden en mensen

We hebben nog een extra bonus voor wat extra kennis over planten en paarden. Er heerst namelijk een terechte angst voor het Jacobskruiskruid. Dit kruid groeit namelijk als onkruid in verschillende weides. Dit kruid is namelijk erg giftig voor paarden (en mensen). Pluk dit zo snel mogelijk uit je weide om je paarden te beschermen.

Tip: verwar het niet met Sint-Janskruid, deze is een stuk minder giftig en kan zelfs medicinaal gebruikt worden.

Nu weet jij welke planten gezond zijn voor paarden!

Zo, dit was alles wat jij moet weten over welke planten wel en niet te gebruiken zijn in combinatie met paarden. Zo zijn er verschillende soorten planten waarvan paarden de bladeren, te takken en de besjes kunnen eten. Maar, laat ze er nooit te veel van eten.

Daarnaast hebben we een aantal soorten opgenoemd die niet helemaal lekker samen gaan met paarden. De standaard is; bladhoudende planten zijn een no-go. Daarnaast hebben we ook nog wat planten opgenoemd die (licht) giftig zijn voor paarden, maar er zijn er nog veel meer.

Mocht je er niet zeker over zijn of een plant wel of niet geschikt is voor paarden? Vraag het dan via info@qweeker.nl