Tips bij het aanplanten van jouw nieuwe haag
Wil jij deze wereld een stukje groener maken?
In deze handleiding vertellen wij hoe je dat kunt doen!
In deze handleiding geven wij aan hoe je het beste met jouw nieuwe (haag)planten om kunt gaan. Wij geven dit advies op basis van jarenlange ervaring op onze eigen kwekerij.
Hieronder vind je een handleiding voor het aanplanten van planten met blote wortel én van planten in pot.
Veel succes!
Handleiding planten met blote wortel.
Het belangrijkste is dat je de planten beslist niet laat verdrogen. De planten moeten dus vochtig blijven (het liefst niet blootstellen aan zon en wind).
Daarom is het handig om de planten zo lang mogelijk in de verpakking te laten zitten, het liefst tot aan het moment van planten.
Je graaft de sleuf voldoende ruim uit; gemiddeld 40 a 50 cm diep en 40 a 50 cm breed.
De bodem uit de uitgegraven sleuf kun je het beste ook wat losmaken, zodat de haag straks in luchtige grond staat waar de wortels makkelijk in kunnen verspreiden. Strooi eventueel wat grondverbeteraar (Vivimus) over de uitgegraven grond en door de gegraven sleuf.
Als je de sleuf dicht gooit mengt de grondverbeteraar op deze manier met de bestaande grond.
Nu kun je de planten uit de verpakking halen om ze te gaan planten!
Als je gekozen heb voor de hagenmest, verdeel je deze volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking over de totale lengte van de toekomstige haag.
De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van uw nieuwe haag.
Nadat de haag is uitgelopen hoeft u in de 1e zomer niet meer te bemesten. Pas het voorjaar erna kunt u weer bij mesten. Wij adviseren hagenmest van DCM omdat deze minder “scherp” is voor de plant, en milieuvriendelijker is dan kunstmest.
Bedek de wortels meteen met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Plant de wortelhals gelijk of iets onder het maaiveld. De wortelhals is de plaats waar de stam overgaat in de wortel. Zorg er voor dat alle wortels onder de grond zitten.
Nogmaals: laat de wortels niet uitdrogen.
Nadat de haag is geplant kun je de planten met een gieter of sproeier “aanwateren”. De grond en de planten mogen gerust goed vochtig worden. Geef het water tussendoor een paar keer de tijd om weg te trekken, zodat er geen plassen ontstaan en zodat het water zich kan verspreiden.
Maak vervolgens de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef (eventueel) nogmaals water.
Voor alle andere informatie kun je altijd onze site raadplegen of een vraag stellen per e-mail:
Veel tuinplezier!
Handleiding planten in pot.
Je hoeft de potplanten niet onmiddellijk te planten, maar het is wel verstandig om de planten uit de doos of pallet te halen. Zet de planten dan ergens beschut tegen elkaar neer als je ze niet direct gaat planten. Dit mag binnen, maar niet langer dan een week. Geef in dat geval de planten elke dag water, zodat de pot niet uitdroogt.
Je graaft de sleuf voldoende ruim uit; gemiddeld 40 a 50 cm diep en 40 a 50 cm breed.
De bodem van de uitgegraven sleuf kunt je het beste ook wat losmaken zodat de haag straks in goed losgemaakte grond staat. Strooi eventueel wat grondverbeteraar (Vivimus) over de uitgegraven grond en door de gegraven sleuf.
Haal de plant uit de pot en ‘breek’ de potkluit lichtjes met de hand. Op deze manier gaan de wortels een beetje uit elkaar.
Zet de planten op de gewenste afstand in de sleuf. Zet de bovenkant van de kluit gelijk met of iets onder het maaiveld.
Vul de sleuf met ongeveer de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Water alles goed aan zodat de grond goed rond de potkluit aansluit. Geef het water de tijd om weg te trekken.
Als je gekozen hebt voor de hagenmest verdeel je deze volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking over de totale lengte van de toekomstige haag.
De hagenmest en de mest in de potkluit zorgen voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag.
Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer te bemesten. Pas het voorjaar erna kun je weer bijmesten. Wij adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder ‘scherp’ is voor de plant en milieuvriendelijker is dan kunstmest.
Maak vervolgens de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef nogmaals water.
Zorg ervoor dat de planten niet droog komen te staan. De plant haalt zeker het eerste jaar zijn vocht grotendeels uit de potkluit. Pas als de nieuwe wortels goed in de omliggende grond zitten komt het vocht en voeding van buiten de potkluit. Geef daarom tijdens droge periodes in de zomer op tijd water.
Voor alle andere informatie kunt je altijd onze site raadplegen of de vraag stellen via e-mail:
Veel tuinplezier!
Handleiding planten met kluit.
Gefeliciteerd, je hebt jouw nieuwe haag ontvangen!
Dankzij jou wordt de wereld weer een stukje groener
In deze handleiding geven wij aan hoe je het beste met jouw nieuwe haag(planten) om kunt gaan. Wij geven dit advies op basis van jarenlange ervaring op onze eigen kwekerij.
Je kunt de kluitplanten enige tijd laten staan zonder dat ze uitdrogen. Maar hoe sneller je ze plant, des te beter!
Wil je wachten met planten? Laat de kluiten dan in de verpakking staan tot het aanplantmoment.
Doordat kluitplanten vaak wat zwaarder zijn, is het raadzaam om de kluiten met minimaal 2 personen te planten.
Je graaft de sleuf voldoende ruim uit; gemiddeld 40 a 60 cm diep en 40 a 60 cm breed (afhankelijk van de grootte van de kluit).
De bodem uit de uitgegraven sleuf kun je het beste ook wat losmaken, zodat de haag straks in luchtige grond staat waar de wortels makkelijk in kunnen verspreiden.
Als je gekozen hebt voor grondverbeteraar (Vivimus), dan kun je deze verspreiden over de uitgegraven grond en door de gegraven sleuf. Als je de sleuf dicht gooit mengt de grondverbeteraar op deze manier met de bestaande grond.
Nu kun je de planten uit de verpakking halen om ze te gaan planten!
Zet de kluiten netjes op een rij in de sleuf en zorg dat deze in zijn geheel onder het maaiveld komt te zitten. Hiermee bedoelen we dat de kluit in zijn geheel onder de bestaande grond moet komen te staan. Gooi er alvast de helft van de overgebleven grond bij in de grond.
Vervolgens kun je de planten met een gieter of sproeier “aanwateren”. De grond en de planten mogen gerust goed vochtig worden. Geef het water tussendoor een paar keer de tijd om weg te trekken, zodat er geen plassen ontstaan en zodat het water zich kan verspreiden.
Maak vervolgens de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef (eventueel) nogmaals water.
Als je gekozen heb voor de hagenmest, verdeel je deze volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking over de totale lengte van de toekomstige haag. Het is raadzaam om dit in het voorjaar/zomer te doen (dan heeft de plant kracht nodig om te groeien).
Voor alle andere informatie kun je altijd onze site raadplegen of een vraag stellen per e-mail:
Veel tuinplezier!
Groene groeten,
Team Qweeker