Alles over de kornoelje (Cornus)

Welkom op onze pagina over de kornoelje (Cornus). Ontdek de diversiteit en schoonheid van deze plantensoort met opvallende bloemen, kleurrijk blad en decoratieve vruchten.

Van grote bomen tot compacte struiken, deze soort biedt talloze mogelijkheden om je tuin te verfraaien. Leer over verschillende soorten, verzorgingstips en inspiratie voor tuinstijlen. Laat je door ons meenemen door de schoonheid ervan en ontdek hoe je deze kunt toepassen in je tuinontwerp.

Kornoelje van Qweeker

 • Direct van onze kwekerij
 • Deskundig groeiadvies
 • Afhalen mogelijk
 • Gratis verzending boven €400

Hoe kweken we kornoelje?

Het begin tot het eind van het proces hebben we alles in de hand; wij kweken onze kornoelje zelf. Op deze manier hebben wij goed overzicht over de kwaliteit van ons product. Op deze manier komen al onze producten zo sterk mogelijk bij jullie in de tuin te staan. Maar hoe gaat dat kweken dan te werk?

Kornoelje stekken

Hoe beginnen wij dan met het kweken? We gaan sommige variëteiten stekken! Het is een eenvoudige en effectieve manier om nieuwe planten te creëren. We snijden een gezonde tak van een bestaande kornoelje, verwijderen de onderste bladeren en plaatsen de stek in vochtige stekgrond/potgrond.

We plaatsen deze kornoeljestekjes in een tunneltje in de kas en geven onder deze tunneltjes af en toe water. Zo heeft hij een ideale, vochtige leefomgeving om wortel te maken en de hoogte in te groeien.

Kornoelje met blote wortel

De variëteiten die we niet kunnen stekken, zaaien we. We geven vervolgens het zaad 1 jaar de tijd om uit te groeien tot zaailing. Hierna verplanten we ze wat verder uit elkaar (om ze wat meer ruimte te geven om te groeien).

In totaal 2 jaar is hij klaar om met blote wortel verkocht te worden. Dat doen we met een deel van onze kornoelje planten met blote wortel. Het andere deel gaan we oppotten in een pot om ze nog een jaar extra te laten groeien tot een volwassen heester.

Kornoelje in pot

Na een jaar groeien met blote wortel gaan we de kornoeljes overpotten in een pot. Op deze manier gunnen we ze nog een jaar extra aan groei dankzij de ruimte in de pot. Zo wordt hij een stuk sterker dan dat hij al was.

We knippen de wortels kort (zodat deze in de pot past). Daarnaast knippen we ook de toppen wat korter (zodat deze gaat vertakken). We potten ze met speciaal samengestelde potgrond voor optimale groei.

Daarna zetten we ze op ons pottenveld, waar de planten +/- een jaar de tijd krijgen om te groeien. Hier worden ze met veel zorg behandeld en krijgen ze bij droogte wat extra water.

Zo hebben al onze soorten in pot een kickstart gehad om verplaatst te gaan worden naar jouw tuin.

Hoe kun je kornoelje toepassen?

De kornoelje soorten kun je toepassen als bijvoorbeeld haag, boom, struik of op stam. Hieronder gaan we een deel kort beschrijven.

Kornoelje als haag

De kornoelje is een veelgebruikte keuze als haagplant. Met zijn dichte groeiwijze en weelderige bladeren biedt hij privacy, windbescherming en een natuurlijke afscheiding voor je tuin. Bovendien kun hem als haag in verschillende hoogtes en vormen snoeien, waardoor je flexibiliteit hebt bij het creëren van de gewenste uitstraling.

Tip: Meng een aantal verschillende soorten kornoelje in de tuin voor een fraai kleurenpallet aan takken in de winter.

Kornoelje als boom

In zijn boomvorm kan hij een indrukwekkende toevoeging zijn aan je landschap. Met zijn elegante takkenstructuur, opvallende bloemen en mooie bladeren trekt hij de aandacht en creëert hij een sfeervol middelpunt in je tuin. De reuzenkornoelje (Cornus controversa) is bijvoorbeeld een populaire keuze vanwege zijn enorme groei.

Kornoelje als struik

Als struik biedt hij een veelzijdige en decoratieve aanvulling op je tuin. Met zijn kleurrijke bladeren, opvallende bloemen en soms zelfs decoratieve bessen voegt de hij visuele aantrekkingskracht toe aan borders, massabeplanting of als solitair (zoals een meerstammige boom). Bovendien zijn er verschillende soorten kornoeljes beschikbaar, zoals de rode en de gele variant, die elk hun eigen unieke kenmerken en schoonheid hebben.

Kornoelje op stam

Heesters op stam zijn een interessante en decoratieve toevoeging aan elke tuin. Door deze op een enkele stam te kweken, krijgt hij een boomachtige vorm met een compacte kroon (een beetje als een kleine boom). Dit maakt het mogelijk om hem op stam te gebruiken als een opvallend accent in borders, langs paden of als een welkomstboom bij de ingang van je tuin. Zo voegt hij structuur, hoogte en een vleugje elegantie toe aan je buitenruimte.

Kornoelje soorten

Je hebt enorm veel verschillende soorten waarvan wij de naam niet eens weten. Wij hebben er een aantal in ons assortiment, maar we zullen er nog wat extra hieronder opsommen als overige soorten. Mocht jouw soort er niet bij staan, dan kunnen wij ze altijd voor je opzoeken.

Amerikaanse kornoelje (Cornus florida ‘Rubra')

De Amerikaanse variant, ook bekend als Cornus florida 'Rubra', is een prachtige variëteit met opvallende, roze bloemen. Hij komt uit Noord Amerika en staat bekend om zijn spectaculaire lentebloei, waarbij hij bedekt is met kleurrijke bloemknoppen. Daarnaast heeft deze soort ook een bijzondere herfstkleur, waardoor hij het hele jaar door visueel aantrekkelijk is.

Bonte kornoelje (Cornus alba ‘Elegantissima')

De bonte kornoelje (Cornus alba 'Elegantissima') dankt zijn naam aan het bonte blad wat hij heeft. Zo heeft het groene blad wat witte randen, waardoor het een wat bont uiterlijk is.

Canadese kornoelje (Cornus sericea ‘Flaviramea')

De Canadese kornoelje, ook wel bekend als Cornus sericea 'Flaviramea', is een struikachtige met gele, felgekleurde takken. Vooral in de winter vormt hij een opvallend contrast met de omgeving. Naast zijn decoratieve waarde is deze Canadees ook aantrekkelijk voor vogels vanwege de rode bessen die in de zomer verschijnen.

Gele kornoelje (Cornus mas)

De gele kornoelje (Cornus mas) dankt zijn naam aan de gele bloemetjes die hij vroeg in het voorjaar groeit. Hierdoor heb je rond februari al een kleurrijke tuin. Na de bloesem volgen ook nog wat rode besjes waar zelfs jam van gemaakt kan worden. Hierdoor breng je wat levendigheid in het vroege voorjaar in de tuin dankzij de Cornus mas.

Japanse kornoelje (Cornus kousa)

De Japanse variant, oftewel Cornus kousa, is een veelzijdige en geliefde soort. Deze staat bekend om zijn prachtige lichtwitte bloemen, die verschijnen in de late lente tot de vroege zomer. Na de bloei ontwikkelt hij decoratieve roze-rode besjes en prachtige herfstkleuren in het blad. Dankzij deze grote schutbladeren is het een favoriete keuze voor verschillende tuinen.

Japanse kornoelje (Cornus kousa ‘Milky Way')

De Japanse kornoelje 'Milky Way', een variëteit van Cornus kousa, is een echte blikvanger in de tuin. Hij produceert overvloedige witte bloemen met een sterachtige vorm, waardoor hij lijkt te stralen als een melkweg. Naast de prachtige bloementjes biedt de 'Milky Way' ook mooie herfstkleuren en decoratieve vruchten, waardoor hij het hele jaar door visueel interessant is.

Kruipende kornoelje (Cornus canadensis)

Dit is een van de soorten kornoelje die wat kleiner blijft. Hierdoor is deze kornoeljesoort perfect om toe te passen als boddembedekker. Zo leent deze zich ideaal toe als een border in een kleine tuin.

Reuzenkornoelje (Cornus controversa)

De reuzenkornoelje is een spectaculaire boom met horizontaal groeiende takken die een gelaagd effect creëren. Deze soort staat bekend om zijn opvallende verschijning en majestueuze formaat. Met zijn grote witte bloemschermen in het voorjaar en prachtig blad in de herfst, is de reuzenkornoelje een indrukwekkende toevoeging aan elke tuin of landschap.

Rode kornoelje (Cornus sanguineum)

Dankzij zijn herkenbare rode stengels wordt deze plant ook wel de rode kornoelje genoemd. Door het verlies van het groene blad in de winter krijg je een heel fraai zich van rode stengels in de tuin. Hiernaast groeit hij zwarte besjes voor de vogels; voor mensen is het niet aangeraden deze te eten.

Rode kornoelje ‘Midwinter Fire' (Cornus s. ‘Midwinter Fire')

De rode kornoelje 'Midwinter Fire', ook bekend als Cornus s. 'Midwinter Fire', is een bijzondere variëteit die vooral in de winter opvalt. Deze soort heeft opvallende takken met een prachtige kleurverloop. Vanaf de basis tot aan de top gaan de takken geleidelijk over van feloranje naar rood, waardoor de hij een indrukwekkend vurig effect krijgt. In combinatie met zijn elegante groei en mooie groen blad in de zomer is de 'Midwinter Fire' een opvallende keuze die kleur en warmte toevoegt aan de winterse tuin.

Witte kornoelje (Cornus alba ‘Sibirica')

De witte kornoelje (Cornus alba 'Sibirica') heeft zijn naam te danken aan de witte bloemen die hij bloeit. Daarnaast groeit hij ook herkenbare rode takken, die goed zichtbaar worden in de winter als de heester zijn bladeren verliest.

Wat is de mooiste kornoelje?

Dat blijft toch een kwestie van je eigen mening en die zou ik nooit geven om je te beinvloeden…

Oké vooruit, mijn persoonlijk favoriet is de bonte kornoelje met zijn rode, kale takken in de winter en de bonte bladeren in de zomer; variatie in de tuin op zijn best.

Mocht je zelf niet kunnen kiezen? Combineer dan meerdere soorten voor een geweldig, kleurrijk aanzicht in de tuin dankzij de verschillende gekleurde takken.

Hoe plant je de kornoelje?

Over het algemeen verkopen wij kornoeljes in pot of met blote wortel. Hieronder zullen we kort beschrijven hoe je hem het beste aan kunt planten.

Kornoelje in pot

Als je de bestelling krijgt hoef je deze nog niet onmiddellijk in de grond te zetten. Als je niet direct aanplant kun je de bestelling het beste ergens beschut neerzetten. Dit mag binnen (in een schuurtje), maar niet langer dan een week.

Zorg ervoor dat de potplant niet te droog komen te staan, dus geef ze elke dag water. Mocht je beginnen met aanplanten, dan heb je hier een kort stappenplan:

 1. Graaf een sleuf waar de pot inpast en maak de grond eromheen wat los (zodat de wortels makkelijker naar de omgeving gaan groeien).
 2. Strooi eventueel meebestelde Vivimus over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar zo mooi met de bestaande grond.
 3. Haal de pot van de plant en ‘breek' de potkluit lichtjes met de hand. Op deze manier gaan de wortels wat uit elkaar om makkelijker te kunnen groeien in de nieuwe omgeving.
 4. Zet de planten in de sleuf zodat de hele potkluit onder de grond geplant wordt.
 5. Vul de sleuf met de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen en water alles goed aan zodat de grond rond de potkluit aansluit. Geef het water wat tijd om onder de grond weg te trekken.
 6. Maak de sleuf dicht met de andere helft van de grond en druk deze licht aan. Water deze grond vervolgens goed aan en je haag staat!

Kornoelje met blote wortel

Als je bestelling is aangekomen, dan moet je deze zo snel mogelijk aanplanten. Anders heeft de kornoelje met blote wortel kans op uitdroging. Dit zul je niet gelijk merken, maar in de lente zal hij dan niet uitkomen omdat deze te weinig water gehad heeft.

Mocht je toch niet gelijk kunnen aanplanten, dan is het altijd het beste om de wortels zo lang mogelijk in de verpakking te laten zitten. Hier een stappenplan om je kornoelje met blote wortel aan te planten:

 1. Graaf een sleuf zodat je de hele wortel onder de grond kan stoppen. Maak de grond in de sleuf los zodat de wortels makkelijker naar de omgeving gaan groeien.
 2. Strooi eventueel meebestelde Vivimus over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar zo mooi met de bestaande grond.
 3. Haal de plant uit de verpakking en zet deze in de sleuf.
 4. Bedek de wortels meteen met de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Water vervolgens deze grond wat aan om uitdroging te voorkomen. Gun het water wat tijd om weg te trekken in de grond.
 5. Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond en zorg dat alle wortels onder de grond bedekt zijn. Stamp de grond een beetje aan zodat hij stevig staat en water het wat aan met water.
 6. Zorg dat je het komende jaar genoeg water geeft aan je de blote wortel zodat deze (vooral met warmer weer) niet uitdroogt. Maar geniet vooral van je nieuwe tuintoevoeging!

Hoe groot wordt een kornoelje?

De grootte varieert afhankelijk van de soort en de groeiomstandigheden. Over het algemeen kunnen kornoeljes uitgroeien tot verschillende hoogtes, variërend van struikachtige vormen van enkele meters tot majestueuze bomen die wel 10 meter hoog kunnen worden. Het is belangrijk om te weten welke specifieke soort je hebt of wilt aanplanten, omdat dit de uiteindelijke grootte bepaalt.

Hoe oud wordt de kornoelje?

De levensduur kan variëren, maar over het algemeen kunnen kornoeljes lange tijd gedijen. In ideale omstandigheden kunnen ze tot wel 50 jaar of langer leven. Dit is echter afhankelijk van factoren zoals de soort, de groeiomstandigheden, het onderhoud en de algehele gezondheid van de heester. Het is belangrijk om hem regelmatig te verzorgen en te onderhouden om zijn levensduur te maximaliseren.

Hoe breed wordt een kornoelje?

De breedte is ook afhankelijk van de specifieke soort en de omstandigheden waarin hij groeit. Kornoeljes kunnen variëren van compacte struiken tot uitgestrekte bomen met een spreidende kroon. De breedte kan variëren van enkele meters tot wel 8 meter of meer, afhankelijk van de groeiomstandigheden en de snoei. Het is belangrijk om voldoende ruimte te bieden, vooral als je hem als een solitair wilt laten groeien.

Hoe snel groeit een kornoelje?

De groeisnelheid kan variëren per soort, maar over het algemeen groeien ze matig tot snel. In ideale groeiomstandigheden kunnen de jonge takken enkele centimeters tot een halve meter per jaar groeien. Dit hangt af van factoren zoals de soort kornoelje, de bodemkwaliteit, de water- en voedingsomstandigheden, en het snoeiregime. Het is belangrijk om te weten dat jonge heesters vaak sneller groeien dan oudere exemplaren, dus de groeisnelheid kan in de loop der jaren afnemen.

Hoe verzorg je een kornoelje?

De verzorging per kornoeljesoort kan soms wat verschillen. Daarom kun je voor de beste verzorging het beste kijken op de desbetreffende productpagina. Toch hebben we hieronder nog wat algemene tips voor de verzorging ervan.

Kun je een kornoelje snoeien?

Ja, hij kan worden gesnoeid. Snoeien helpt hem in vorm te houden, de groei te bevorderen en dode of beschadigde takken te verwijderen. Het is het beste om hem te snoeien tijdens de late winter of vroege lente, voordat de nieuwe groei begint. Wees voorzichtig bij het snoeien om de natuurlijke vorm te behouden.

Welke maand kun je de kornoelje snoeien?

De beste tijd om te snoeien is tijdens de vroege lente, voor de langste dag van het jaar. Snoeien in deze periode bevordert een gezonde groei en bloei.

Heeft de kornoelje veel water nodig?

Over het algemeen heeft de hij gemiddeld water nodig. Het is belangrijk om de grond gelijkmatig vochtig te houden, vooral tijdens droge periodes. Geef de hem regelmatig water, vooral in het eerste jaar na het aanplanten, om ervoor te zorgen dat de wortels goed worden gevestigd.

Wanneer bemest je de kornoelje?

Het bemesten kan helpen bij een gezonde groei en bloei, maar het hoeft niet per se. Over het algemeen kun je hem in het voorjaar bemesten, net voordat de nieuwe groei begint. Gebruik bijvoorbeeld hagenmest en lees de instructies op de verpakking voor de juiste hoeveelheid en toepassing.

Is de kornoelje winterhard?

Ja, hij is over het algemeen best winterhard. De meeste soorten kunnen goed omgaan met koude temperaturen en zijn geschikt voor klimaten met gematigde tot koude winters. Ze zijn bestand tegen vorst en kunnen overleven in temperaturen ver onder het vriespunt.

Het is echter belangrijk op te merken dat de specifieke winterhardheid kan variëren tussen de verschillende soorten (kijk hiervoor bij de productpagina). Sommige soorten, zoals de Canadese kornoelje (Cornus sericea ‘Flaviramea'), zijn bijzonder goed bestand tegen koude temperaturen.kun je

Als je in een regio woont waar de winters bijzonder streng zijn, kan het raadzaam zijn om te kiezen voor een winterharde variëteit of extra bescherming te bieden, zoals het mulchen van de wortelzone of het onderstoppen met een doek tijdens extreme vorstperiodes.

Waar kun je een kornoelje aanplanten?

Ze gedijen het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke locatie met goed doorlatende grond (hoeft niet humusrijke grond te zijn). Ze hebben minimaal zes uur direct zonlicht per dag nodig voor optimale groei en bloei. Het is belangrijk om te zorgen voor een vruchtbare bodem met goede drainage om wateroverlast te voorkomen. Daarnaast kan het gunstig zijn om hem te planten op een beschutte plek, beschermd tegen sterke windvlagen die de kwetsbare takken kunnen beschadigen.

Kan de kornoelje in de schaduw?

Sommige kornoeljes kunnen goed groeien in de schaduw of halfschaduw. Hoewel ze de voorkeur geven aan zonlicht, zijn er variëteiten die redelijk goed gedijen in schaduwrijke omstandigheden. Houd er echter rekening mee dat kornoeljes in de schaduw mogelijk minder bloemen en minder fel gekleurd blad hebben.

Zijn de kornoelje bessen eetbaar?

Ja, de bessen zijn over het algemeen eetbaar. De bessen groeien na de rijke bloei aan de struiken en bomen. Ze variëren in kleur, van helder rood tot donkerpaars of zelfs blauwzwarte bessen, afhankelijk van de soort.

Hoewel sommige soorten bessen een ietwat zure smaak hebben wanneer ze rauw worden gegeten, worden ze vaak gebruikt bij het maken van gelei, jam, siropen en andere culinaire creaties. De bessen bevatten vitamines, mineralen en antioxidanten, waardoor ze ook enige voedingswaarde hebben.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle bessen van de kornoelje soorten even lekker of veilig zijn om te eten. Sommige soorten kunnen wrang of bitter zijn, terwijl andere soorten juist zoeter en smaakvoller zijn. Het is verstandig om specifieke informatie over de eetbaarheid van de kornoeljebes van de gekozen soort te raadplegen voordat je ze consumeert.

Als je van plan bent om kornoeljebessen te eten, zorg er dan voor dat je ze grondig wast en rijpe bessen selecteert. Als je twijfelt over de eetbaarheid, doe er dan goed onderzoek over.

Hoe ziet het kornoelje blad er uit?

Het kornoeljeblad heeft een ovale tot elliptische vorm en is donkergroen van kleur. De bladeren zijn tegenoverstaand gerangschikt aan de takken en hebben een gladde of licht getande rand. De grootte varieert tussen de soorten, maar ze spelen allemaal een belangrijke rol bij de groei.

Is de kornoelje bladverliezend?

Ja, hij is over het algemeen bladverliezend. Dat betekent dat de bladeren in de herfst hun groene kleur verliezen en uiteindelijk van de tak vallen. Maar niet getreurd; in het voorjaar verschijnen weer nieuwe bladeren aan het kale hout als de lente ontwaakt.

Wil je een kornoelje kopen?

Daarvoor kun je boven aan deze pagina kijken bij al onze productpagina's van verschillende kornoeljes.

Verzending en levering

 • Nederland & België
 • Gratis afhalen: minimaal 2 dagen (soms eerder)
 • Bezorgen: minimaal 3 werkdagen (Gratis vanaf 400 euro)
 • Je nieuwe klimop wordt zo laat mogelijk en met liefde ingepakt
 • Met nog extra water wordt de reis zo aangenaam mogelijk
 • Bestelling mee in de auto? We geven advies

Garantie

Het kan gebeuren dat ondanks onze ultieme controle op de kwaliteit, de nieuwe plant niet aanslaat in jouw tuin. Het is ons doel om de wereld een stukje groener te maken, daarom willen we dat ook jouw plant aanslaat. We geven daarom garantie op onze producten. Als dit nodig is, leveren we een vervangend product na. Om in aanmerking voor garantie te komen is het belangrijk dat de planten;

 • Uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd zijn.
 • Aangeplant zijn volgens onze plantinstructies.
 • Niet op de juiste manier verzorgd zijn (denk aan juist snoeien en genoeg water geven bij droger weer).
 • Geen schade is aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

Nog advies nodig over de kornoelje?

Bij Qweeker vind je hem in pot of met blote wortel. Mocht je advies willen, dan kun je ons bereiken via info@qweeker.nl

Wat je ook kiest: met een kornoelje van Qweeker heb jij altijd een haagplant van topkwaliteit!

De groene kanten van Qweeker

 • Direct van onze kwekerij
 • Deskundig groeiadvies
 • Afhalen mogelijk
 • Gratis verzending boven €400 voor particuliere bestellingen

De groene kanten van Qweeker

 • Direct van onze kwekerij

 • Deskundig groeiadvies

 • Afhalen mogelijk

 • Gratis verzending boven €400

 • 10% korting boven €1000