Alles over de kornoelje (Cornus)

Welkom op onze pagina over de kornoelje (Cornus). Ontdek de diversiteit en schoonheid van deze plantensoort met opvallende bloemen, kleurrijk blad en decoratieve vruchten.

Van grote bomen tot compacte struiken, de kornoelje biedt talloze mogelijkheden om je tuin te verfraaien. Leer over verschillende soorten, verzorgingstips en inspiratie voor tuinstijlen. Laat je door ons meenemen door de schoonheid van de kornoelje en ontdek hoe je deze kunt toepassen in je tuinontwerp.

Kornoelje van Qweeker

 • Direct van onze kwekerij
 • Deskundig groeiadvies
 • Afhalen mogelijk
 • Gratis verzending boven €400

Hoe kweken we kornoelje?

Het begin tot het eind van het proces hebben we alles in de hand; wij kweken onze kornoelje zelf. Op deze manier hebben wij goed overzicht over de kwaliteit van de planten. Op deze manier komen al onze planten zo sterk mogelijk bij jullie in de tuin te staan. Maar hoe gaat dat kweken dan te werk?

Kornoelje stekken

Hoe beginnen wij dan met het kweken van de kornoelje? We gaan sommige soorten kornoelje stekken! Het is een eenvoudige en effectieve manier om nieuwe planten te creëren. We snijden een gezonde tak van een bestaande kornoelje, verwijderen de onderste bladeren en plaatsen de stek in vochtige stekgrond/potgrond.

We plaatsen deze kornoelje stekjes in een tunneltje in de kas en geven onder deze tunneltjes af en toe water. Zo heeft de kornoelje een ideale, vochtige leefomgeving om wortel te maken en de hoogte in te groeien.

Kornoelje met blote wortel

De soorten kornoelje die we niet kunnen stekken zaaien we. We geven vervolgens het zaad 1 jaar de tijd om uit te groeien tot kornoelje zaailing. Hierna verplanten we de planten wat verder uit elkaar (om ze wat meer ruimte te geven om te groeien).

In totaal 2 jaar is de plant dan klaar om als kornoelje met blote wortel verkocht te worden. Dat doen we met een deel van onze kornoelje met blote wortel. Het andere deel gaan we oppotten in een pot om ze nog een jaar extra te laten groeien tot een sterke kornoelje plant.

Kornoelje in pot

Na een jaar groeien met blote wortel gaan we de kornoeljes overpotten in een pot. Op deze manier gunnen we de planten nog een jaar extra aan groei dankzij de ruimte in de pot. Zo wordt de plant een stuk sterker dan dat hij al was.

We knippen de wortels van de kornoelje met blote wortel kort (zodat deze in de pot past). Daarnaast knippen we ook de bovenkant van de plant wat korter (zodat deze gaat vertakken). We potten deze planten met speciaal samengestelde potgrond voor optimale groei.

Daarna zetten we ze op ons pottenveld, waar de planten +/- een jaar de tijd krijgen om te groeien. Hier worden ze met veel zorg behandeld en krijgen ze bij droogte wat extra water.

Zo hebben al onze kornoelje soorten in pot een kickstart gehad om verplaatst te gaan worden naar jouw tuin.

Hoe kun je kornoelje toepassen?

De kornoelje is een soort die op verschillende manieren toegepast kan worden. De kornoelje kun je toepassen als haag, boom, struik of op stam.

Kornoelje als haag

De kornoelje is een veelgebruikte keuze als haagplant. Met zijn dichte groeiwijze en weelderige bladeren biedt hij privacy, windbescherming en een natuurlijke afscheiding voor je tuin. Bovendien kun je de kornoelje als haag in verschillende hoogtes en vormen snoeien, waardoor je flexibiliteit hebt bij het creëren van de gewenste uitstraling.

Tip: Meng een aantal verschillende soorten kornoelje in de tuin voor een fraai kleurenpallet aan takken in de winter.

Kornoelje als boom

In zijn boomvorm kan de kornoelje een indrukwekkende toevoeging zijn aan je landschap. Met zijn elegante takkenstructuur, opvallende bloemen en mooie bladeren trekt de kornoelje als boom de aandacht en creëert hij een sfeervol middelpunt in je tuin. De reuzenkornoelje (Cornus controversa) is bijvoorbeeld een populaire keuze vanwege zijn enorme groei.

Kornoelje als struik

Als struik biedt de kornoelje een veelzijdige en decoratieve aanvulling op je tuin. Met zijn kleurrijke bladeren, opvallende bloemen en soms zelfs decoratieve vruchten voegt de kornoelje visuele aantrekkingskracht toe aan borders, massabeplanting of als solitaire plant. Bovendien zijn er verschillende soorten kornoeljes beschikbaar, zoals de rode kornoelje (Cornus sanguinea) en de gele kornoelje (Cornus mas), die elk hun eigen unieke kenmerken en schoonheid hebben.

Kornoelje op stam

De kornoelje op stam is een interessante en decoratieve toevoeging aan elke tuin. Door de kornoelje op een enkele stam te kweken, krijgt hij een boomachtige vorm met een compacte kroon. Dit maakt het mogelijk om de kornoelje op stam te gebruiken als een opvallend accent in borders, langs paden of als een welkomstboom bij de ingang van je tuin. De kornoelje op stam voegt structuur, hoogte en een vleugje elegantie toe aan je buitenruimte.

Kornoelje soorten

Je hebt enorm veel verschillende soorten kornoelje. Wij hebben er een aantal in ons assortiment, maar we zullen er nog wat extra hieronder opsommen.

Amerikaanse kornoelje (Cornus florida ‘Rubra’)

De Amerikaanse kornoelje, ook bekend als Cornus florida 'Rubra', is een prachtige variëteit met opvallende, roze bloemen. Deze kornoelje staat bekend om zijn spectaculaire lentebloei, waarbij de boom bedekt is met kleurrijke bloemknoppen. Naast de betoverende bloemen biedt deze kornoelje ook prachtig herfstblad, waardoor hij het hele jaar door visueel aantrekkelijk is.

Bonte kornoelje (Cornus alba ‘Elegantissima’)

De bonte kornoelje (Cornus alba 'Elegantissima') dankt zijn naam aan het bonte blad wat hij heeft. Zo heeft het groene blad wat witte randen, waardoor het een wat bont uiterlijk is.

Canadese kornoelje (Cornus sericea ‘Flaviramea’)

De Canadese kornoelje, ook wel bekend als Cornus sericea 'Flaviramea', is een struikachtige kornoelje met opvallende felgele takken. Vooral in de winter vormt deze kornoelje een opvallend contrast met de omgeving. Naast zijn decoratieve waarde is de Canadese kornoelje ook aantrekkelijk voor vogels vanwege de rode bessen die in de zomer verschijnen.

Gele kornoelje (Cornus mas)

De gele kornoelje (Cornus mas) dankt zijn naam aan de gele bloemen die hij vroeg in het voorjaar groeit. Hierdoor heb je rond februari al een kleurrijke tuin. Na de bloemen volgen ook nog wat rode besjes waar zelfs jam van gemaakt kan worden. Hierdoor breng je wat levendigheid vroeg in het jaar in de tuin.

Japanse kornoelje (Cornus kousa)

De Japanse kornoelje, oftewel Cornus kousa, is een veelzijdige en geliefde soort. Deze kornoelje staat bekend om zijn prachtige witte bloemen, die verschijnen in de late lente tot de vroege zomer. Na de bloei ontwikkelt de Japanse kornoelje decoratieve roze-rode vruchten en mooi herfstblad. Het is een favoriete keuze vanwege zijn duurzaamheid en aantrekkelijke uiterlijk.

Japanse kornoelje (Cornus kousa ‘Milky Way’)

De Japanse kornoelje 'Milky Way', een variëteit van Cornus kousa, is een echte blikvanger in de tuin. Deze kornoelje produceert overvloedige witte bloemen met een sterachtige vorm, waardoor de boom lijkt te stralen als een melkweg. Naast de prachtige bloemen biedt de 'Milky Way' ook mooie herfstkleuren en decoratieve vruchten, waardoor hij het hele jaar door visueel interessant is.

Reuzenkornoelje (Cornus controversa)

De reuzenkornoelje, ook bekend als Cornus controversa, is een spectaculaire boom met horizontaal groeiende takken die een gelaagd effect creëren. Deze kornoelje staat bekend om zijn opvallende verschijning en majestueuze formaat. Met zijn grote witte bloemschermen in het voorjaar en prachtig blad in de herfst, is de reuzenkornoelje een indrukwekkende toevoeging aan elke tuin of landschap.

Rode kornoelje (Cornus sanguinea)

De rode kornoelje (Cornus sanguinea) heeft zijn naam te danken aan de herkenbare rode stengels van de plant. Door het verlies van het groene blad in de winter krijg je een heel fraai zich van rode stengels in de tuin. Hiernaast groeit de rode kornoelje zwarte besjes voor de vogels; voor mensen is het niet aangeraden deze te eten.

Rode kornoelje ‘Midwinter Fire’ (Cornus sanguinea ‘Midwinter Fire’)

De rode kornoelje 'Midwinter Fire', ook bekend als Cornus sanguinea 'Midwinter Fire', is een bijzondere variëteit die vooral in de winter opvalt. Deze kornoelje heeft opvallende takken met een prachtige kleurverloop. Vanaf de basis tot aan de top gaan de takken geleidelijk over van feloranje naar rood, waardoor de boom een indrukwekkend vurig effect krijgt. In combinatie met zijn elegante groei en mooie groen blad in de zomer is de 'Midwinter Fire' een opvallende keuze die kleur en warmte toevoegt aan de winterse tuin.

Witte kornoelje (Cornus alba ‘Siberica’)

De witte kornoelje (Cornus alba 'Sibirica') heeft zijn naam te danken aan de witte bloemen die hij bloeit. Daarnaast groeit hij ook herkenbare rode takken, die goed zichtbaar worden in de winter als de plant zijn bladeren verliest.

Wat is de mooiste kornoelje?

Dat blijft toch een kwestie van je eigen mening en die zou ik nooit geven om je te beinvloeden…

Oké vooruit, mijn persoonlijk favoriet is de bonte kornoelje met zijn rode stengels in de winter en de bonte bladeren in de zomer; variatie in de tuin op zijn best.

Mocht je zelf niet kunnen kiezen? Combineer dan verschillende soorten kornoelje voor een geweldig, kleurrijk aanzicht in de tuin.

Hoe plant je de kornoelje?

Over het algemeen verkopen wij kornoeljes in pot of met blote wortel. Hieronder zullen we kort beschrijven hoe je de kornoelje het beste aan kunt planten.

Kornoelje in pot

Als je de kornoelje in pot krijgt hoef je deze nog niet onmiddellijk te planten. Als je niet direct plant kun je de kornoelje in pot het beste ergens beschut neerzetten. Dit mag binnen (in een schuurtje), maar niet langer dan een week.

Zorg ervoor dat de kornoelje in pot niet te droog komen te staan, dus geef ze elke dag water. Mocht je beginnen met planten, dan heb je hier een kort stappenplan:

 1. Graaf een sleuf waar de kornoelje in pot inpassen en maak de grond eromheen wat los (zodat de wortels makkelijker naar de omgeving gaan groeien).
 2. Strooi eventueel meebestelde Vivimus over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar zo mooi met de bestaande grond.
 3. Haal de pot van de plant en ‘breek’ de potkluit lichtjes met de hand. Op deze manier gaan de wortels wat uit elkaar om makkelijker te kunnen groeien in de nieuwe omgeving.
 4. Zet de planten in de sleuf zodat de hele potkluit onder de grond geplant wordt.
 5. Vul de sleuf met de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen en water alles goed aan zodat de grond rond de potkluit aansluit. Geef het water wat tijd om onder de grond weg te trekken.
 6. Maak de sleuf dicht met de andere helft van de grond en druk deze licht aan. Water deze grond vervolgens goed aan en je haag staat!

Kornoelje met blote wortel

Als je de kornoelje met blote wortel is aangekomen, dan moet je deze zo snel mogelijk planten. Anders heeft de kornoelje met blote wortel kans op uitdroging. Dit zul je niet gelijk merken, maar in de lente zal de plant dan niet uitkomen omdat deze te weinig water gehad heeft.

Mocht je toch niet gelijk kunnen planten, dan is het altijd het beste om de plant zo lang mogelijk in de verpakking te laten zitten. Hier een stappenplan om je kornoelje met blote wortel aan te planten:

 1. Graaf een sleuf zodat je de hele wortel van de plant onder de grond kan stoppen. Maak de grond in de sleuf los zodat de wortels makkelijker naar de omgeving gaan groeien.
 2. Strooi eventueel meebestelde Vivimus over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar zo mooi met de bestaande grond.
 3. Haal de plant uit de verpakking en plant deze in de sleuf.
 4. Bedek de wortels meteen met de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Water vervolgens deze grond wat aan om uitdroging te voorkomen. Gun het water wat tijd om weg te trekken in de grond.
 5. Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond en zorg dat alle wortels onder de grond bedekt zijn. Stamp de grond een beetje aan zodat de kornoelje stevig staat en water het wat aan met water.
 6. Zorg dat je het komende jaar genoeg water geeft aan je kornoelje met blote wortel zodat deze (vooral met warmer weer) niet uitdroogt. Maar geniet vooral van je nieuwe kornoelje!

Hoe groot wordt een kornoelje?

De grootte van een kornoelje varieert afhankelijk van de soort en de groeiomstandigheden. Over het algemeen kunnen kornoeljes uitgroeien tot verschillende hoogtes, variërend van struikachtige vormen van enkele meters tot majestueuze bomen die wel 10 meter hoog kunnen worden. Het is belangrijk om te weten welke specifieke soort kornoelje je hebt of wilt planten, omdat dit de uiteindelijke grootte bepaalt.

Hoe oud wordt de kornoelje?

De levensduur van een kornoelje kan variëren, maar over het algemeen kunnen kornoeljes lange tijd gedijen. In ideale omstandigheden kunnen ze tot wel 50 jaar of langer leven. Dit is echter afhankelijk van factoren zoals de soort kornoelje, de groeiomstandigheden, het onderhoud en de algehele gezondheid van de plant. Het is belangrijk om de kornoelje regelmatig te verzorgen en te onderhouden om zijn levensduur te maximaliseren.

Hoe breed wordt een kornoelje?

De breedte van een kornoelje is ook afhankelijk van de specifieke soort en de omstandigheden waarin hij groeit. Kornoeljes kunnen variëren van compacte struiken tot uitgestrekte bomen met een spreidende kroon. De breedte kan variëren van enkele meters tot wel 8 meter of meer, afhankelijk van de groeiomstandigheden en de snoei. Het is belangrijk om voldoende ruimte te bieden aan de kornoelje, vooral als je hem als een solitaire plant wilt laten groeien.

Hoe snel groeit een kornoelje?

De groeisnelheid van een kornoelje kan variëren per soort, maar over het algemeen groeien ze matig tot snel. In ideale groeiomstandigheden kunnen kornoeljes enkele centimeters tot een halve meter per jaar groeien. Dit hangt af van factoren zoals de soort kornoelje, de bodemkwaliteit, de water- en voedingsomstandigheden, en het snoeiregime. Het is belangrijk om te weten dat jonge kornoeljes vaak sneller groeien dan oudere exemplaren, dus de groeisnelheid kan in de loop der jaren afnemen.

Hoe verzorg je een kornoelje?

De verzorging per kornoeljesoort kan soms wat verschillen. Daarom kun je voor de beste verzorging het beste kijken op de desbetreffende productpagina. Toch hebben we hieronder nog wat algemene tips voor het verzorgen van de kornoelje.

Kun je een kornoelje snoeien?

Ja, een kornoelje kan worden gesnoeid. Snoeien helpt de kornoelje in vorm te houden, de groei te bevorderen en dode of beschadigde takken te verwijderen. Het is het beste om de kornoelje te snoeien tijdens de late winter of vroege lente, voordat de nieuwe groei begint. Wees voorzichtig bij het snoeien om de natuurlijke vorm van de kornoelje te behouden.

Welke maand kun je de kornoelje snoeien?

De beste tijd om een kornoelje te snoeien is tijdens de vroege lente, voor de langste dag van het jaar. Snoeien in deze periode bevordert een gezonde groei en bloei van de kornoelje.

Heeft de kornoelje veel water nodig?

Over het algemeen heeft de kornoelje gemiddeld water nodig. Het is belangrijk om de grond gelijkmatig vochtig te houden, vooral tijdens droge periodes. Geef de kornoelje regelmatig water, vooral in het eerste jaar na het planten, om ervoor te zorgen dat de wortels goed worden gevestigd.

Wanneer bemest je de kornoelje?

Het bemesten van de kornoelje kan helpen bij een gezonde groei en bloei, maar het hoeft niet per se. Over het algemeen kun je de kornoelje in het voorjaar bemesten, net voordat de nieuwe groei begint. Gebruik bijvoorbeeld hagenmest en lees de instructies op de verpakking voor de juiste hoeveelheid en toepassing.

Is de kornoelje winterhard?

Ja, de kornoelje is over het algemeen best winterhard. De meeste soorten kornoelje kunnen goed omgaan met koude temperaturen en zijn geschikt voor klimaten met gematigde tot koude winters. Ze zijn bestand tegen vorst en kunnen overleven in temperaturen ver onder het vriespunt.

Het is echter belangrijk op te merken dat de specifieke winterhardheid kan variëren tussen de verschillende soorten kornoelje (kijk hiervoor bij de productpagina). Sommige soorten, zoals de Canadese kornoelje (Cornus sericea ‘Flaviramea’), zijn bijzonder goed bestand tegen koude temperaturen.kun je

Als je in een regio woont waar de winters bijzonder streng zijn, kan het raadzaam zijn om te kiezen voor een winterharde variëteit of extra bescherming te bieden, zoals het mulchen van de wortelzone of het beschermen van de plant met een doek tijdens extreme vorstperiodes.

Waar kun je een kornoelje planten?

Kornoeljes gedijen het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke locatie met goed doorlatende grond. Ze hebben minimaal zes uur direct zonlicht per dag nodig voor optimale groei en bloei. Het is belangrijk om te zorgen voor een vruchtbare bodem met goede drainage om wateroverlast te voorkomen. Daarnaast kan het gunstig zijn om de kornoelje te planten op een beschutte plek, beschermd tegen sterke windvlagen die de kwetsbare takken kunnen beschadigen.

Kan de kornoelje in de schaduw?

Sommige kornoeljes kunnen goed groeien in de schaduw of halfschaduw. Hoewel ze de voorkeur geven aan zonlicht, zijn er variëteiten die redelijk goed gedijen in schaduwrijke omstandigheden. Houd er echter rekening mee dat kornoeljes in de schaduw mogelijk minder bloemen en minder fel gekleurd blad hebben.

Zijn de kornoelje bessen eetbaar?

Ja, de kornoelje bessen zijn over het algemeen eetbaar. De bessen, ook wel kornoelje vruchten genoemd, groeien na de bloei aan de kornoelje struiken en bomen. Ze variëren in kleur, van helder rood tot donkerpaars of zelfs zwart, afhankelijk van de soort.

Hoewel sommige soorten kornoelje bessen een ietwat zure smaak hebben wanneer ze rauw worden gegeten, worden ze vaak gebruikt bij het maken van gelei, jam, siropen en andere culinaire creaties. De bessen bevatten vitamines, mineralen en antioxidanten, waardoor ze ook enige voedingswaarde hebben.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle soorten kornoelje bessen even lekker of veilig zijn om te eten. Sommige soorten kunnen wrang of bitter zijn, terwijl andere soorten juist zoeter en smaakvoller zijn. Het is verstandig om specifieke informatie over de eetbaarheid van de kornoelje bes van de gekozen soort te raadplegen voordat je ze consumeert.

Als je van plan bent om kornoelje bessen te eten, zorg er dan voor dat je ze grondig wast en rijpe bessen selecteert. Als je twijfelt over de eetbaarheid, doe er dan goed onderzoek over.

Hoe ziet het kornoelje blad er uit?

Het kornoeljeblad heeft een ovale tot elliptische vorm en is donkergroen van kleur. De bladeren zijn tegenoverstaand gerangschikt aan de takken en hebben een gladde of licht getande rand. De grootte varieert tussen de soorten, maar ze spelen allemaal een belangrijke rol bij de groei van de kornoelje.

Is de kornoelje bladverliezend?

Ja, de kornoelje is over het algemeen bladverliezend. Dat betekent dat de bladeren in de herfst hun groene kleur verliezen en uiteindelijk van de plant vallen. Maar niet getreurd; in het voorjaar verschijnen weer nieuwe bladeren als de lente ontwaakt.

Wil je een kornoelje kopen?

Daarvoor kun je boven aan deze pagina kijken bij al onze productpagina’s van verschillende kornoeljes.

Verzending en levering van de kornoelje

 • Nederland & België
 • Gratis afhalen: minimaal 2 dagen (soms eerder)
 • Bezorgen: minimaal 3 werkdagen (Gratis vanaf 400 euro)
 • Je nieuwe klimop wordt zo laat mogelijk en met liefde ingepakt
 • Met nog extra water wordt de reis zo aangenaam mogelijk
 • Plant mee in de auto? We geven advies

Garantie op kornoelje

Het kan gebeuren dat ondanks onze ultieme controle op de kwaliteit, de nieuwe plant niet aanslaat in jouw tuin. Het is ons doel om de wereld een stukje groener te maken, daarom willen we dat ook jouw plant aanslaat. We geven daarom garantie op onze producten. Als dit nodig is, leveren we een nieuwe plant of een vervangend product na. Om in aanmerking voor garantie te komen is het belangrijk dat de planten;

 • Uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd zijn.
 • Aangeplant zijn volgens onze plantinstructies.
 • Niet op de juiste manier verzorgd zijn (denk aan juist snoeien en genoeg water geven bij droger weer).
 • Geen schade is aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

Nog advies nodig over de kornoelje?

Bij Qweeker vind je de kornoelje in pot of met blote wortel. Mocht je advies willen, dan kun je ons bereiken via info@qweeker.nl

Wat je ook kiest: met een kornoelje van Qweeker heb jij altijd een haagplant van topkwaliteit!

De groene kanten van Qweeker

 • Direct van onze kwekerij

 • Deskundig groeiadvies

 • Afhalen mogelijk

 • Gratis verzending boven €400 voor particuliere bestellingen