Alles over de kornoelje (Cornus)

De meest gebruikte soort is de gele kornoelje (Cornus mas), welke mooie gele bloemen en bessen groeit. Deze bloemen en bessen zorgen voor aantrekkingskracht voor verschillende vogels en insecten. Hou je meer van wat rodere kleuren in de tuin? Kies dan de rode kornoelje (Cornus sanguinea). Deze plant met rode takken en groene bladeren geeft een opvallend zicht in de tuin. De kornoelje wordt veelal gebruikt in struiken en als solitair, maar kan ook als haag aangeplant worden. Al met al heb je verschillende soorten kornoelje, dus genoeg keuze! Tip: combineer eens een aantal verschillende soorten kornoelje voor een kleurrijk zicht in de tuin.

Kornoelje van Qweeker

Bij Qweeker vind je kornoelje (Cornus) in verschillende lengtematen: met blote wortel óf in pot gekweekt. De kornoelje komt van onze eigen kwekerij, waardoor kwaliteit gegarandeerd is.

 • Direct van onze kwekerij
 • Deskundig groeiadvies
 • Afhalen mogelijk
 • Gratis verzending boven €150

Soorten kornoelje

Bonte kornoelje (Cornus alba ‘Elegantissima’)

De bonte kornoelje (Cornus alba 'Elegantissima') dankt zijn naam aan het bonte blad wat hij heeft. Zo heeft het groene blad wat witte randen, waardoor het een wat bont uiterlijk is.

Witte kornoelje (Cornus alba ‘Sibirica‘)

De witte kornoelje (Cornus alba 'Sibirica') heeft zijn naam te danken aan de witte bloemen die hij bloeit. Daarnaast groeit hij ook herkenbare rode takken, die goed zichtbaar worden in de winter als de plant zijn bladeren verliest.

Gele kornoelje (Cornus mas)

De gele kornoelje (Cornus mas) dankt zijn naam aan de gele bloemen die hij vroeg in het voorjaar groeit. Hierdoor heb je rond februari al een kleurrijke tuin. Na de bloemen volgen ook nog wat rode besjes waar zelfs jam van gemaakt kan worden. Hierdoor breng je wat levendigheid vroeg in het jaar in de tuin.

Rode kornoelje (Cornus sanguinea)

De rode kornoelje (Cornus sanguinea) heeft zijn naam te danken aan de herkenbare rode stengels van de plant. Door het verlies van het groene blad in de winter krijg je een heel fraai zich van rode stengels in de tuin. Hiernaast groeit de rode kornoelje zwarte besjes voor de vogels; voor mensen is het niet aangeraden deze te eten.

Eigenschappen van de kornoelje

De kornoelje is een ware krachtpatser en groeit ongeveer 20 tot 40 centimeter per jaar. Hierdoor groeit de kornoelje niet per se heel hard. Maar laat je bijvoorbeeld de gele kornoelje de vrije loop, kan hij de 6 meter bereiken. De kornoelje kan op verschillende soorten standplaatsen geplant worden, het maakt eigenlijk niet zoveel uit of hij in de schaduw, halfschaduw of volle zon groeit. Daarnaast is de plant goed opgewassen tegen allerlei soorten grond. Zo groeit de kornoelje graag op vochtige grond, maar kan hij eigenlijk in alle soorten in Nederland goed groeien.

Het onderhoud van de kornoelje - weinig onderhoud!

De bonte, witte en gele kornoelje;

De Kornoelje hoeft niet elk jaar gesnoeid te worden als je de plant bijvoorbeeld als solitair volledig wilt laten uitgroeien. Om de plant in vorm te houden hoeft de kornoelje slechts één keer per jaar gesnoeid te worden. Probeer dit rond juni te doen, maar zeker niet later. Later in het jaar zijn de takken van de kornoelje namelijk lastiger te snoeien. Met behulp van hagenmest kan je de kornoelje sneller laten groeien, maar hij heeft dit niet nodig. Hierdoor zal de plant wat sneller in de hoogte groeien. Probeer te bemesten na de snoeibeurt om het beste effect te hebben. De kornoelje is tot wel -34 graden Celsius winterhard. Hierdoor kan hij temperaturen tot -34 graden verdragen. Deze temperaturen verschillen echter wel per soort kornoelje.

Voor de rode kornoelje;

Het is raadzaam om de plant elk jaar rond maart de plant flink terug te knippen tot in de gewenste vorm. De plant bloeit namelijk op eenjarig hout, waardoor je het bloeien voorkomt. Wil je wel dat de plant bessen gaat bloeien; laat dan de eenjarige scheuten staan en ze zullen automatisch gaan bloeien. Het is niet per se nodig om de rode kornoelje extra voeding te geven. Hij groeit van zichzelf goed en gemakkelijk genoeg omdat het een sterke plant is. Je kan er wel voor kiezen om te bemesten als je wilt dat de plant nog sneller (dicht)groeit, maar dit is zeker niet nodig. De Cornus sanguinea is tot wel -26 graden Celsius winterhard. Hierdoor kan hij vorst verdragen tot deze temperatuur zonder dat er schade optreedt.

Het planten van een kornoelje

Kornoelje in pot

Je hebt de kornoelje ontvangen op een pallet of in een boxpallet. Je hoeft de potplanten niet onmiddellijk te planten, wel is het verstandig de planten te lossen. Als je niet direct plant zet je ze ergens beschut tegen elkaar neer. Dit mag binnen, maar niet langer dan een week. Zorg ervoor dat de planten niet droog komen te staan, geef de planten elke dag water. De plant haalt zeker het eerste jaar zijn vocht grotendeels uit de potkluit. Pas als de nieuwe wortels goed in de omliggende grond zitten komt het vocht en voeding van buiten de potkluit. Geef dus met droge periodes in de zomer op tijd water.

 • Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.
 • Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.
 • Strooi de eventueel meebestelde Vivimus van DCM over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.
 • Haal de pot van de plant en ‘breek’ de potkluit lichtjes met de hand zodat de wortels een beetje uit elkaar gaan.
 • Zet de planten in de sleuf op de gewenste afstand. Zet de bovenkant van de kluit gelijk of iets onder het maaiveld.
 • Vul de sleuf met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen en water alles goed aan zodat de grond goed rond de potkluit aansluit. Als je gekozen hebt voor de hagenmest van DCM verdeel je deze volgens de gebruiksaanwijzing over de totale lengte van de toekomstige haag. Geef het water de tijd om weg te trekken.
 • Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna kan je weer bij mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Kornoelje met blote wortel

Zorg dat je nieuwe kornoelje niet kan verdrogen. Houd de plant daarom zo lang mogelijk in de verpakking tot je deze gaat planten. De wortels mogen niet blootgesteld worden aan zon en wind en moeten vochtig blijven.

 • Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.
 • Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.
 • Strooi eventueel de grondverbeteraar over de uitgegraven grond en door de gegraven sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.
 • Haal de plant uit de verpakking en plant deze in de sleuf.
 • Als je gekozen hebt voor de hagenmest, verdeel je dit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking over de totale lengte van de toekomstige haag.
 • Bedek de wortels meteen met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Plant de wortelhals gelijk of iets onder het maaiveld. De wortelhals is de plaats waar de stam overgaat in de wortel. Nogmaals: laat de wortels niet uitdrogen!
 • Nadat de haag is geplant kan je de planten met een gieter “aanwateren”. De grond en de planten mogen goed vochtig worden. Geef het water de tijd om weg te trekken.
 • Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef eventueel nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna kan je weer bij mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Online een kornoelje kopen? Bestel direct in onze webshop!

Bij Qweeker vind je kornoelje in verschillende lengtematen: met blote wortel óf in pot gekweekt. Ga jij voor de bonte, de gele, de rode of de witte kornoelje? Wat je ook kiest: met een kornoelje van Qweeker heb jij altijd een haagplant van topkwaliteit!

Verzending en levering

 • Nederland & België
 • Gratis afhalen: minimaal 2 dagen (soms eerder)
 • Bezorgen: minimaal 3 werkdagen (Gratis vanaf 300 euro)
 • Je nieuwe haag wordt zo laat mogelijk en met liefde ingepakt
 • Met nog extra water wordt de reis zo aangenaam mogelijk
 • Plant mee in de auto? We geven advies

Garantie

Het kan gebeuren dat ondanks onze ultieme controle op de kwaliteit, de nieuwe plant niet aanslaat in jouw tuin. Het is ons doel om de wereld een stukje groener te maken, daarom willen we dat ook jouw plant aanslaat. We geven daarom garantie op onze producten. Als dit nodig is, leveren we een nieuwe plant of een vervangend product na. Om in aanmerking voor garantie te komen is het belangrijk dat de planten;

 • Uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd zijn.
 • Aangeplant zijn volgens onze plantinstructies.
 • Niet op de juiste manier verzorgd zijn (denk aan juist snoeien en genoeg water geven bij droger weer).
 • Geen schade is aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

De groene kanten van Qweeker

 • Direct van onze kwekerij

 • Deskundig groeiadvies

 • Afhalen mogelijk

 • Gratis verzending boven €300 (geldt niet bij zakelijke inlog)