Alles over de klimop (Hedera)

De hedera leent zich goed als bedekking van bijvoorbeeld een schutting, waar deze tegen op klimt. Ook kan de klimop goed gebruikt worden als bodembedekker in bijvoorbeeld een sloot. Onze favoriet voor deze toepassing is de grootbladige klimop (Hedera hibernica), omdat deze veel oppervlakte tegelijk kan bedekken door zijn grote bladeren.

Klimop van Qweeker

  • Direct van onze kwekerij
  • Deskundig groeiadvies
  • Afhalen mogelijk
  • Gratis verzending boven €400

Hoe kweken wij de klimop?

Van het begin tot het eind van het proces; wij kweken onze klimop zelf. Op deze manier hebben wij de kwaliteit van de planten helemaal onder controle. Zo kunnen wij meerdere ‘ranken’ telen, waardoor de klimop zo sterk mogelijk in de grond geplaatst kan worden.

1. Klimop stekken

Wij hebben een klimophaag om een deel van onze kwekerij lopen. Op deze manier kunnen we elke zomer de haag snoeien en stekken. We knippen een stuk stek van +/- 10 cm van de gesnoeide hedera tak af (met een blaadje eraan) en steken deze in stekgrond. Deze rijden we in onze kas, onder een tunnel en laten we een jaar staan, totdat dit tot een volwaardige plug is uitgegroeid.

2. Klimop verplanten

Als de plug voldoende wortels heeft aangemaakt, dan gaan we de hedera verplanten in een groter P9-potje. Hierdoor krijgt de plant meer ruimte om te groeien, voor een jaar. Hierna zal de plant nogmaals verplant worden in de laatste pot waar hij uit zal moeten groeien tot een volwaardige klimop.

3. Klimop aanbinden

2 jaar na het stekken van de klimop hebben we hem al 2x verplant, dat is genoeg geweest. Nu gaan we zorgen dat de takken de ruimte krijgen om te groeien. We verplaatsen de hedera’s van de kas naar de tunnel en stellen ze op in rijen.

Na een tijdje ligt de hele bodem bedekt met hederatakken; dit is het moment om te gaan aanbinden. We zetten bamboestokken in de pot – naast de plant – en gaan de ranken van de plant per maand iets hoger aanbinden. Op deze manier worden de takken zo lang (en hoog) mogelijk, dankzij alle ruimte die we ze geven.

Wat is het verschil tussen Hedera en klimop?

Hedera en klimop zullen we dwars door elkaar heen gebruiken in dit stuk, maar dat maakt niets uit. Eigenlijk begint Hedera en klimop exact hetzelfde; klimop is namelijk de Nederlandse vertaling van het Latijnse Hedera (deze begint altijd met een hoofdletter, iets Latijns, oude gekken).

Soorten hedera

Hedera hibernica

De Hedera hibernica (Grootbladige klimop) staat bekend om een kale ruimte snel te kunnen vullen met zijn grote bladeren. Zo kun je bijvoorbeeld snel een hek, schutting of muur laten vullen door een prachtige donkergroene wand zonder doorkijkmogelijkheid. Daarnaast kan de hedera zich ook goed lenen als bodembedekker in bijvoorbeeld een sloot.

Deze wintergroene plant wordt gezien als een van de sterkste planten, waardoor de klimop buiten op allerlei grondsoorten en onder allerlei omstandigheden goed kan groeien. En dat gebeurt snel – heel snel.

Hedera Helix

De Hedera Helix (Kleinbladige klimop) is een snelgroeiende klimplant die mooi groen blijft. Vanwege de snelle groei is deze klimplant zeer geschikt om een dichte haag van te maken. De plant blijft mooi groen en smal.

Hedera algeriensis

De Hedera algeriensis (Algerijnse klimop) is een snelgroeiende plant en heeft een kenmerkend groot groen blad met wit/gele vlekken. Deze klimplant is winterhard en kan ongeveer 3 meter hoog worden.

Hedera colchica

De Hedera colchica (Struikklimop) is een grootbladige en groenblijvende klimop. De struikklimop kan maximaal 1,5 meter hoog worden, is winterhard en kan ook als bodembedekker gebruikt worden.

De voordelen van de klimop

Het hele jaar door een groene tuin

Een groot voordeel van de klimop is dat deze plant het hele jaar door groen blijft. Dit komt door de stof hederageninen, maar we zullen je minder vermoeien met dit woord.

Groeit als een tierelier

De klimop is een plant die heel snel groeit, hierdoor heb je binnen een mum van tijd een dicht hekwerk of ben je van die lelijke muur af, hierover meer in deze blog over waar je de klimop allemaal voor kunt gebruiken.

Klimop als woonhuis voor insecten en andere dieren

Iedereen verdient een onderdak zoals de klimop. Het is een ideale leefomgeving voor verschillende insecten, vogels en andere – kleinere – dieren. Vooral dankzij het bedekkende, verkoelende effect. Op die manier zijn deze vrolijke beestjes beschermd tegen de zon en andere gevaren van de grote wereld.

Klimop werkt verkoelend

De klimop kan verkoelend werken voor je tuin. Om dat te testen kun je een simpel experimentje doen. Ga op een dag maar eens naast een stenen muur staan en vervolgens naar een stenen muur waar een plant (zoals klimop) voor staat. Je zult merken dat het naast de plant een stuk koeler is dan naast de kale muur.

Klimop als luchtzuiveraar

Klimopbladeren spelen een rol bij het verminderen van (luchtverontreinigende) stoffen in de lucht. Ze kunnen deze stoffen opvangen en vasthouden aan het oppervlak van de bladeren. Hierdoor worden ze uit de lucht gehaald en wordt de lucht gezuiverd.

Hedera tegen maden in de kliko

Wist je dat de klimop kan helpen tegen maden in de kliko? 

De klimop is een giftige plant voor maden. Hierdoor zullen maden als de wiedeweerga verdwijnen als je een aantal takken van de klimop in de kliko ligt. Heb je dus last van maden, leg er wat hederatakken bij!

De nadelen van de klimop

Klimop kan andere planten overwoekeren

Doordat de klimop als een gek groeit, kan het al snel veel ruimte in beslag nemen – ook ten opzichte van ander planten. Hierdoor kunnen deze planten weleens overruled worden, zaak om de klimop goed in de gaten te houden.

De klimop kan schade aan gebouwen leveren

De wortels van de klimop kunnen zich gaan hechten aan een muur of gebouw. Na verloop van tijd kan dit schade brengen aan je huis omdat de planten ouder & krachtiger worden. Dit gebeurt vooral bij oude gebouwen dit versleten raken.

Wil je dit tegen gaan? Probeer je klimop dan goed te onderhouden, zodat de plant wat in toom blijft.

Pas op voor allergie voor de Hedera

Sommige mensen kunnen allergische reacties – zoals huiduitslag of irritatie op de luchtwegen – hebben na contact met de klimop. Test dit graag eerst uit voordat je kiest een hedera in je tuin te nemen.

En pas op voor de hond met een klimop

Je favoriete viervoeter kan last krijgen als ze het blad of de bessen van de klimop eten. Ze kunnen hierdoor last krijgen van buikpijn, braken of diarree.

Waar kun je de klimop planten?

De hedera kun je niet zomaar overal tegenaan planten, zo groeit de plant als kool en is zo een paar meter verder gegroeid.

Wist je dat je de Hedera officieel 50 centimeter van de erfgrens verwijderd moet planten? Niet overal, maar mocht de rechter erbij uitkomen trek je waarschijnlijk aan het kortste eind. Toch is het per gemeente verschillend, informeer er gerust naar. Of overleg het van tevoren met je buren.

Kan klimop in de volle zon?

JA! De klimop houdt van de zon, wie wil er nou niet de hele dag vitamine D opslurpen. Zonder dollen; de klimop gedijt het beste op een plaats waar de zon de hele dag schijnt – zo groeit hij het snelst.

Waar kan een dan hedera niet tegen?

Schaduw. Het zou in principe wel kunnen, maar de hedera heeft het niet zo op de schaduw. Een deel van de dag trekt hij wel, maar hij wil zijn zonnestraaltjes graag meepakken.

Waar kun je de klimop tegenaan planten?

Je kunt de klimop prima gebruiken om allerlei plaatsen te bedekken die je niet graag ziet/wat groener ziet worden. Hieronder hebben we een aantal plaatsen die zich goed uitlenen voor het plaatsen van een klimop.

Klimop planten tegen muur

Je kunt een klimop aanplanten tegen een muur, maar hij zal niet vanzelf gaan. Soms zie je het weleens bij oudere muren, maar meestal moet je de Hedera wat helpen om tegen een muur op te groeien.

Klimop tegen schutting

Je ziet vaak klimop omhoog groeien tegen een schutting. Schuttingen zijn perfect om een klimop aan te kunnen bevestigen en zo wordt je tuin toch een stuk groter.

Let op: zorg wel dat je schutting sterk genoeg is om de klimophaag te kunnen dragen.

Klimop als bodembedekker

De klimop leent zicht prima uit als bodembedekker. De Hedera heeft niet enorm veel ruimte nodig voor zijn wortels om te groeien en is een sterke plant. Daarom zie je weleens de klimop als bodembedekker onder grotere bomen - normaal nemen die het zonlicht en alle voedingsstoffen en weg voor de planten eronder.

De klimop kan van alles bedekken

Je kunt met de plant eigenlijk alles bedekken wat je zou willen – ben zo creatief als je kunt zijn. Bedek je vuilnisbakken, lelijke tuinmuur of zelfs de slootkant met wat klimop.

Hoe kun je de klimop planten?

De hedera is een klimplant. Het is belangrijk om de klimplant daarom te ondersteunen zodat de plant omhoog kan groeien. Dit kan door middel van bijvoorbeeld een schutting.

  • Zorg dat de constructie waar de klimop tegenaan gaat groeien klaarstaat in de tuin voordat je begint met het planten van de klimop. De constructie moet stevig en stabiel genoeg zijn om een klimophaag te dragen.
  • Doop de wortels van de klimop in een bak met water. Zo zijn de wortels voldoende nat voordat de klimop wordt geplant.
  • Graaf gaten op de plek waar de klimop tegen de constructie komt te staan. Graaf ze ongeveer even groot als de pot waar de klimop in staat. Zo weet je zeker dat het gat groot genoeg is.
  • Woel de aarde in het gat wat los en voeg eventueel compost toe zodat de klimop direct zijn voeding krijgt.
  • Haal de klimop uit de geleverde kweekpot en zet hem in het plantgat. Duw vervolgens de aarde stevig over de wortels van de planten aan, zodat hij stevig staat.
  • Vlecht de klimop tussen de constructie. Op deze manier gaat de plant zich hechten aan de wand en kan de klimop omhoog groeien.
  • De belangrijkste stap: geniet van je nieuwe klimophaag!

Welke maand kun je de klimop planten?

De Hedera kun je in principe het hele jaar door planten. De meest voordelige omstandigheden voor de klimop is een warmere grond. Hierdoor ontwikkelen de wortels van de klimop zich sneller. Dit maakt de klimop beter bestand tegen winterse temperaturen.

Is de grond juist erg droog door de warmte? Dan kun je beter even wachten met het planten van de klimop. Een droge grond bevat weinig voedingsstoffen en geeft kans op uitdroging. Je kunt een droge grondsoort zoals zand eventueel bemesten of mengen met bodemverbeteraar voordat de klimop de grond in gaat.

Hoe zet je klimop vast?

Je kun de klimop vlechten als je een hekwerk hebt waarbij dat kan. Mocht je die niet hebben, dan kun je het op een aantal manieren vastzetten:

  • Door de klimop vast te binden

Met bindbuis, tuindraad of elastische banden kun je de stelen vastzetten aan een schutting. Zo heeft de klimop op verschillende plekken ondersteuning om op te kunnen groeien.

  • Laat de klimop klouteren met klimhulpmiddelen

Klimop kan groeien tegen klimnetten, klimrekken of klimspiralen. Zo kan een Hedera omhoog groeien tegen een gladde muur.

  • Zet de klimop vast met klemmen of clips

In verschillende winkels kun je speciale klemmen of clips kopen om de stelen van de Hedera vast te zetten.

Hoe onderhoud je klimop

Hedera’s leven; deze hebben dus zorg en onderhoud nodig. En omdat ze zo snel groeien misschien nog wat extra dan een andere soort plant.

Hoe moet je de klimop snoeien?

Probeer de klimop elk jaar een aantal keer te snoeien. De plant groeit namelijk enorm snel. Zet de hele plant wat korter, maar zorg dat er nog wat bladeren aan de plant zichtbaar zijn. Niemand wilt een kale haag.

Wanneer moet je hedera snoeien?

Door de snelle groei kun je de klimop het beste 2x per jaar snoeien. Probeer dit te doen rond april en rond september. De kans is klein dat het dan vriest, maar het is niet goed voor de Hedera om te snoeien als het vriest. Kies het liefst een bewolkte dag uit om te snoeien; beter voor de klimop en voor tegen het zweten bij een hittegolf.

Wanneer bemest je de klimop?

Je kunt de klimop bemesten om hem (nog) sneller en sterker te laten groeien. Advies is het om na de snoeibeurten te bemesten. Gebruik Hagenmest (of andere meststof) om de plant een extra boost te geven na het snoeien.

Heeft de Hedera veel water nodig?

De Hedera heeft niet veel nodig, maar bij droog weer is het altijd goed om water te geven. De plant heeft namelijk elke dag wel water nodig bij droge dagen. Zeker de eerste 2 jaar na aanplanten is de plant wat zwakker, dus zorg er dan extra goed voor.

Klimop kopen

Wat kost een klimop?

Bekijk alle prijzen op onze productpagina’s van de klimop. Zoals bij deze productpagina van de grootbladige klimop (Hedera hibernica).

Hedera goedkoop kopen?

Hedera’s kun je over het algemeen niet in blote wortel kopen. Hierdoor zijn de planten al sneller wat duurder.

Wil je ze toch zo goedkoop mogelijk kopen? Kies dan voor een kleinere (pot)maat. Dan heb je de laagst mogelijke prijs – let wel op dat dan de kwaliteit niet optimaal is.

Verzending en levering van de klimop

  • Nederland & België
  • Gratis afhalen: minimaal 2 dagen (soms eerder)
  • Bezorgen: minimaal 3 werkdagen (Gratis vanaf 400 euro)
  • Je nieuwe klimop wordt zo laat mogelijk en met liefde ingepakt
  • Met nog extra water wordt de reis zo aangenaam mogelijk
  • Plant mee in de auto? We geven advies

Garantie op klimop

Het kan gebeuren dat ondanks onze ultieme controle op de kwaliteit, de nieuwe plant niet aanslaat in jouw tuin. Het is ons doel om de wereld een stukje groener te maken, daarom willen we dat ook jouw plant aanslaat. We geven daarom garantie op onze producten. Als dit nodig is, leveren we een nieuwe plant of een vervangend product na. Om in aanmerking voor garantie te komen is het belangrijk dat de planten;

  • Uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd zijn.
  • Aangeplant zijn volgens onze plantinstructies.
  • Niet op de juiste manier verzorgd zijn (denk aan juist snoeien en genoeg water geven bij droger weer).

Geen schade is aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

Nog advies nodig over de klimop?

Bij Qweeker vind je de klimop (Hedera) in pot. Mocht je advies willen, dan kun je ons bereiken via info@qweeker.nl

Wat je ook kiest: met een klimop van Qweeker heb jij altijd een haagplant van topkwaliteit!

De groene kanten van Qweeker

  • Direct van onze kwekerij

  • Deskundig groeiadvies

  • Afhalen mogelijk

  • Gratis verzending boven €500

  • 10% korting boven €1000