Alles over de klimop (Hedera)

De hedera leent zich goed als bedekking van bijvoorbeeld een schutting, waar deze tegen op klimt. Ook kan de klimop goed gebruikt worden als bodembedekker in bijvoorbeeld een sloot. Onze favoriet voor deze toepassing is de grootbladige klimop (Hedera hibernica), omdat deze veel oppervlakte tegelijk kan bedekken door zijn grote bladeren.

Klimop van Qweeker

 • Direct van onze kwekerij
 • Deskundig groeiadvies
 • Afhalen mogelijk
 • Gratis verzending boven €300

Soorten klimop (Hedera)

Hedera algeriensis

De Hedera algeriensis (Algerijnse klimop) is een snelgroeiende plant en heeft een kenmerkend groot groen blad met wit/gele vlekken. Deze klimplant is winterhard en kan ongeveer 3 meter hoog worden. 

Hedera colchica

De Hedera colchica (Struikklimop) is een grootbladige en groenblijvende klimop. De struikklimop kan maximaal 1,5 meter hoog worden, is winterhard en kan ook als bodembedekker gebruikt worden. 

Hedera Helix

De Hedera Helix (Kleinbladige klimop) is een snelgroeiende klimplant die mooi groen blijft. Vanwege de snelle groei is deze klimplant zeer geschikt om een dichte haag van te maken. De plant blijft mooi groen en smal. 

Hedera hibernica

De Hedera hibernica (Grootbladige klimop) staat bekend om een kale ruimte snel te kunnen vullen met zijn grote bladeren. Zo kun je bijvoorbeeld snel een hek, schutting of muur laten vullen door een prachtige donkergroene wand zonder doorkijkmogelijkheid. Daarnaast kan de hedera zich ook goed lenen als bodembedekker in bijvoorbeeld een sloot. Deze wintergroene plant wordt gezien als een van de sterkste planten, waardoor de klimop buiten op allerlei grondsoorten en onder allerlei omstandigheden goed kan groeien. 

Producteigenschappen van de klimop

De klimop kan wel tot 12 meter hoog groeien. De meeste soorten klimop groeien ongeveer een meter per jaar. De klimmende wortels kunnen zich hechten aan bomen of muren met hun wortelvoeten. Om ervoor te zorgen dat de klimop niet alle kanten op klimt, kun je op een bestaande constructie de jonge takken begeleiden door middel van bindbandjes. Zo begeleid je ze naar de juiste positie om te groeien. De klimop is een uitstekende plant voor aan muren, maar doet het ook juist goed als bodembedekker. De klimop bloeit in het najaar van september tot in december. Dat is fijn want daardoor is de tuin wintergroen. We noemen de klimop daarom ook wel de groenblijvende blikvanger.

De klimop heeft tijd nodig om in de hoogte te groeien. In het begin zal daarom de tuin nog niet gelijk groen zien. Direct een groene haag nodig? Bij Qweekers kun je ook een kant en klare haag kopen. Het voorbereidende werk is dan al voor je gedaan door onze kwekers. We garanderen je een stevige haag.

Het planten van de klimop

De hedera is een klimplant. Het is belangrijk om de klimplant daarom te ondersteunen zodat de plant omhoog kan groeien. Dit kan door middel van een schutting van hout of metaal. De ondersteuning moet sterk genoeg zijn om de klant te kunnen dragen.

 • Zorg dat de constructie waar de klimop tegenaan gaat groeien klaarstaat in de tuin voordat je begint met het planten van de klimop. De constructie moet stevig en stabiel genoeg zijn om een klimophaag te dragen.
 • Giet water in de pot waar de klimop in wordt geleverd. Zo zijn de wortels voldoende nat voordat de klimop wordt geplant.
 • Graaf gaten op de plek waar de klimop tegen de constructie komt te staan. Graaf ze ongeveer even groot als de pot waar de klimop in staat. Zo weet je zeker dat het gat groot genoeg is.
 • Woel de aarde in het gat wat los en voeg compost toe zodat de klimop direct zijn voeding krijgt.
 • Haal de klimop uit de geleverde kweekpot en zet hem in het plantgat. Duw vervolgens de aarde stevig over de wortels van de planten aan, zodat hij stevig staat.
 • Vlecht de klimop tussen de constructie. Op deze manier gaat de plant zich hechten aan de wand en kan de klimop omhoog groeien.

De Hedera kun je in principe het hele jaar door planten. De meest voordelige omstandigheden voor de klimop is een warmere grond. Hierdoor ontwikkelen de wortels van de klimop zich sneller. Dit maakt de klimop beter bestand tegen winterse temperaturen. Is de grond juist erg droog door de warmte? Dan kun je beter even wachten met het planten van de klimop. Een droge grond bevat weinig voedingsstoffen. Je kunt een droge grondsoort zoals zand eventueel bemesten of mengen met bodemverbeteraar voordat de klimop de grond in gaat.

Het onderhoud van de klimop

Om te zorgen dat de klimop niet verwilderd raakt kun je de klimop snoeien met een snoeischaar. In principe kun je het hele jaar door de hedera snoeien. De beste tijd om de klimop te snoeien is in de maanden april en mei, of het najaar. Om snoeischade te voorkomen aan de bladranden adviseren we te snoeien bij regenachtig weer.

De voor- en nadelen van de klimop

Een groot voordeel van de klimop is dat deze plant het hele jaar door groen blijft. Dit komt door de stof hederagenine. Een nadeel van de Hedera is dat de plant giftig is voor mens en dier. Aanraking van de plant is niet schadelijk, alleen wanneer de bladeren en bessen worden gegeten. Dit komt door de stof hederagenine in het blad. Om te voorkomen dat de klimop bloemen en bessen krijgt kun je de Hedera twee keer per jaar bemesten. Bemesting zorgt voor voldoende voedingsstoffen voor de klimop. Zonder deze voeding gaat de plant zijn overlevingskansen vergroten door bloemen en bessen te laten groeien. Mocht jouw dier toch gegeten hebben van de plant, neem dan zo snel mogelijk contact op met de dierenarts voor advies.

Online een klimop kopen? Bestel direct in onze webshop!

Bij Qweeker vind je de klimop (Hedera) als kant en klare haag of per pot. Wat je ook kiest: met een klimop van Qweeker heb jij altijd een haagplant van topkwaliteit!

Verzending en levering

 • Nederland & België
 • Gratis afhalen: minimaal 2 dagen (soms eerder)
 • Bezorgen: minimaal 3 werkdagen (Gratis vanaf 300 euro)
 • Je nieuwe haag wordt zo laat mogelijk en met liefde ingepakt
 • Met nog extra water wordt de reis zo aangenaam mogelijk
 • Plant mee in de auto? We geven advies

Garantie

Het kan gebeuren dat ondanks onze ultieme controle op de kwaliteit, de nieuwe plant niet aanslaat in jouw tuin. Het is ons doel om de wereld een stukje groener te maken, daarom willen we dat ook jouw plant aanslaat. We geven daarom garantie op onze producten. Als dit nodig is, leveren we een nieuwe plant of een vervangend product na. Om in aanmerking voor garantie te komen is het belangrijk dat de planten;

 • Uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd zijn.
 • Aangeplant zijn volgens onze plantinstructies.
 • Niet op de juiste manier verzorgd zijn (denk aan juist snoeien en genoeg water geven bij droger weer).
 • Geen schade is aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

De groene kanten van Qweeker

 • Direct van onze kwekerij

 • Deskundig groeiadvies

 • Afhalen mogelijk

 • Gratis verzending boven €300 (geldt niet bij zakelijke inlog)