Alles over de conifeer / taxus

De soorten conifeer en taxus hebben niet veel onderhoud nodig, zo’n 1 keer per jaar snoeien moet voldoende zijn. Ze zijn daarnaast ook erg geliefd bij mensen doordat deze planten in vrijwel alle vormen gesnoeid kan worden, waarna de naalden snel terug groeien. Als je een taxushaag wil laten groeien, kun je daarvoor het beste de Taxus baccata gebruiken. Voor coniferenhagen worden vaak de soorten ‘Thuja Brabant’ en ‘Thuja Smaragd’ gebruikt, omdat deze weinig onderhoud vragen en voor een redelijk snelle blikdichtheid zorgen. Als je de voorkeur hebt om een coniferenhaag te planten die snel dichtgroeit, dan kan is zijn de snelgroeiende haagconifeer (Cupressocyparis leylandii) een goede optie.

Coniferen van Qweeker

  • Coniferen direct van onze kwekerij
  • Deskundig advies over de conifeer
  • Afhalen is mogelijk
  • Gratis verzending boven €400,-

Hoe kweken we de coniferen op onze kwekerij?

We kweken onze coniferen allemaal zelf op. Zo hebben wij constante toezicht op de kwaliteit van onze planten. Zo zaaien wij alle taxussen op onze kwekerij zelf en houden we ze tot wel 5 jaar in de gaten om ze zo sterk mogelijk bij jullie in de tuin kunnen krijgen.

  1. Conifeer zaden planten

Niet alle, maar wel het grote deel van onze taxussen zaaien we zelf. We laten deze zaden stratificeren en zaaien het vervolgens in de volle grond of pluggen. Zo krijgt het ontkiemende taxuszaad genoeg de ruimte om uit te groeien tot een volwaardige plant.

  1. Conifeer met blote wortels

Veel soorten conifeer in blote wortels kweken we niet zelf, maar wederom de taxus wel. De Taxus is een plant die ruime tijd bij ons doorbrengt, zodat deze conifeer genoeg wortels maakt. Dan is de taxus klaar voor de volgende stap; in jouw tuin of in een pot op onze kwekerij.

  1. Conifeer in pot

Wij kweken een groot van ons assortiment door in pot. Hierdoor hebben de planten wat extra tijd en ruimte om sterker te worden; zo ook de conifeer. De conifeer komt bij ons binnen als ‘plug’ of als blote wortel plant. Deze ‘potten wij op’ en laten wij minimaal een jaar op ons pottenveld groeien tot waardige conifeer in pot. Deze coniferen in pot hebben als voordeel dat ze sterker zijn dan de blote wortel planten.

Hoe kun je de conifeer toepassen?

Coniferen zijn superhandige planten die je op allerlei manieren in je tuin kunt gebruiken. Als hoge (solitaire) bomen zijn ze perfect om indruk te maken in grote tuinen of parken. Als je ze op een stam kweekt, krijg je een opvallend verticaal element, ideaal voor kleinere tuinen. En als je ze als haag plant, heb je het hele jaar door groen, privacy en een mooie achtergrond voor andere planten. Laten we eens kijken naar wat een conifeer allemaal te bieden heeft.

Conifeerhaag

Een conifeerhaag is een fantastische toevoeging aan elke tuin! Met zijn groenblijvende naalden biedt de conifeerhaag het hele jaar door groen en vormt hij een dichte afscheiding voor wat extra privacy in de tuin. Bovendien is de conifeerhaag relatief onderhoudsarm en bestand tegen verschillende weersomstandigheden, waardoor hij een goede keuze is voor een praktische tuinafscheiding. Dus een conifeerhaag is een uitstekende optie om jouw tuin een groen tintje (extra) te geven!

Conifeerboom

De conifeerboom is een geweldige stuk groen voor verschillende toepassingen. Met zijn groene bladeren  het hele jaar door trekt de conifeerboom de aandacht in elke buitenruimte. Bovendien is de conifeerboom relatief gemakkelijk te onderhouden en kan hij goed overweg met verschillende bodem- en klimaatomstandigheden. Hierdoor is een conifeerboom altijd een goede keuze voor jouw tuin!

Conifeer op stam

De conifeer op stam is echt een aanwinst voor elke tuin. Met zijn slanke, houtige stam en groenblijvende naalden voegt hij een opvallend en verticaal element toe aan je tuin. Deze compacte boom is perfect voor kleinere tuinen en creëert een elegant en opvallend punt van focus dankzij de vorm op de stam. Bovendien is de conifeer op stam relatief gemakkelijk te verzorgen en groeit hij goed in verschillende omgevingen, waardoor het een prima keuze is als toevoeging aan je tuin!

Conifeer soorten

De ene conifeer is de ander niet. Daarom onderscheiden wij een aantal conifeersoorten van elkaar. Elke soort conifeer heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zo zullen wij je meenemen door een deel conifeersoorten en beschrijven we ze kort. Wil je een uitgebreidere uitleg van de conifeersoorten, kijk dan vooral op de productpagina’s van de desbetreffende conifeer.

Taxus soorten

Een soort conifeer is de Taxus. De Taxus staat vooral bekend om zijn langzame groei, waardoor hij geschikt is voor lagere, groenblijvende hagen. Wij hebben maar 1 soort taxus in ons assortiment die wij momenteel zelf kweken; de Taxus baccata. Maar voor de volledigheid zullen we ook een andere taxussoort kort benoemen; de Taxus media Hicksii.

Taxus baccata

De Taxus baccata is een plant die veel gebruikt wordt voor kleinere haagjes in de tuin. Dit komt omdat de taxus een traag groeiende plant is, die makkelijk te onderhouden is. Kies bij voorkeur de Taxus baccata (venijnboom) omdat deze het hele jaar door groen blijft. Kijk wel uit voor de rode besjes; deze zijn gematigd giftig voor mensen.

Taxus media Hicksii

De Taxus media 'Hicksii' is een prachtige conifeer voor in de tuin. Met zijn donkergroene naalden en compacte, kegelvormige groei voegt hij elegantie en structuur toe aan elke buitenruimte. Deze taxus is perfect voor dichte, groenblijvende hagen, als privacy-scherm. Hij groeit goed in verschillende omstandigheden, zon of halfschaduw, en kan 2-3 meter hoog. De Taxus media Hicksii staat bekend om zijn extreem trage groei, zelfs nog trager dan de Taxus baccata.

Levensboom Brabant

De Thuja occidentalis ‘Brabant’ (Levensboom Brabant) is een wild groeiende haagplant. Het is een snelgroeiende conifeer, sterk en makkelijk in onderhoud. De Thuja is zeer geschikt als een scheiding met veel privacy en vormt tegelijk een natuurlijke barrière tegen geluid. Dit komt door de dichte groeivorm en hij kan gemakkelijk in formele vorm gesnoeid worden. Deze plant kan tot een paar meter hoog groeien.

Levensboom Smaragd

De Thuja occidentalis Smaragd (Levensboom Smaragd) is een klassieker onder de coniferen met zijn kegelachtige vorm. De Smaragd is winterhard en zeer geschikt als haagplant. De Smaragd heeft weinig verzorging nodig. Je kunt de plant twee keer per jaar snoeien. Een Thuja houdt van een vochthoudende grond en mag in de volle zon of halfschaduw worden geplaatst.

Snelgroeiende haagconifeer

De Cuprocyparis leylandii (snelgroeiende haagconifeer) is de snelst groeiende conifeer en kan wel een hoogte bereiken van 50 meter. De Leylandii kenmerkt zich door zijn naaldvormige bladeren. Dit geeft de coniferenhaag een elegante uitstraling, door de bladdichtheid is Leylandii een haag die voor veel privacy zorgt. De groeisnelheid van deze haag hangt af van de omstandigheden waar hij wordt geplaatst. Plaats de Leylandii in de zon, schaduw of halfschaduw en kies een humusrijke bodem die goed waterdoorlatend is.

Wanneer is de beste tijd om coniferen te planten?

Onze coniferen in pot kun je het hele jaar door aanplanten. Coniferen met blote wortel kun je van oktober t/m maart aanplanten. Het beste is wel om planten (welke soort dan ook) in de herfst aan te planten. Dit is namelijk de beste planttijd van alle soorten planten. Lees hier meer over in deze blog over wanneer de beste planttijd is.

Hoe moet je de conifeer planten?

De conifeer is niet extreem lastig te planten, maar we geven je een paar tips meer om ook jouw conifeer een kickstart te geven in zijn nieuwe leefomgeving.

Conifeer in pot

Als je de conifeer in pot krijgt hoef je deze nog niet onmiddellijk te planten. Als je niet direct plant kun je de conifeer in pot het beste ergens beschut neerzetten. Dit mag binnen (in een schuurtje), maar niet langer dan een week.

Zorg ervoor dat de conifeer in pot niet te droog komen te staan, dus geef ze elke dag water. Mocht je beginnen met planten, dan heb je hier een kort stappenplan:

  1. Graaf een sleuf waar de conifeer in pot inpassen en maak de grond eromheen wat los (zodat de wortels makkelijker naar de omgeving gaan groeien).
  2. Strooi eventueel meebestelde Vivimus over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar zo mooi met de bestaande grond.
  3. Haal de pot van de plant en ‘breek’ de potkluit lichtjes met de hand. Op deze manier gaan de wortels wat uit elkaar om makkelijker te kunnen groeien in de nieuwe omgeving.
  4. Zet de planten in de sleuf zodat de hele potkluit onder de grond geplant wordt.
  5. Vul de sleuf met de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen en water alles goed aan zodat de grond rond de potkluit aansluit. Geef het water wat tijd om onder de grond weg te trekken.
  6. Maak de sleuf dicht met de andere helft van de grond en druk deze licht aan. Water deze grond vervolgens goed aan en je coniferenhaag staat!

Conifeer met blote wortel

Als je de conifeer met blote wortel is aangekomen, dan moet je deze zo snel mogelijk planten. Anders heeft de conifeer met blote wortel kans op uitdroging. Dit zul je niet gelijk merken, maar in de lente zal de plant dan niet uitkomen omdat deze te weinig water gehad heeft.

Mocht je toch niet gelijk kunnen planten, dan is het altijd het beste om de plant zo lang mogelijk in de verpakking te laten zitten. Hier een stappenplan om je conifeer met blote wortel aan te planten:

  1. Graaf een sleuf zodat je de hele wortel van de plant onder de grond kan stoppen. Maak de grond in de sleuf los zodat de wortels makkelijker naar de omgeving gaan groeien.
  2. Strooi eventueel meebestelde Vivimus over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar zo mooi met de bestaande grond.
  3. Haal de plant uit de verpakking en plant deze in de sleuf.
  4. Bedek de wortels meteen met de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Water vervolgens deze grond wat aan om uitdroging te voorkomen. Gun het water wat tijd om weg te trekken in de grond.
  5. Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond en zorg dat alle wortels onder de grond bedekt zijn. Stamp de grond een beetje aan zodat de conifeer stevig staat en water het wat aan met water.
  6. Zorg dat je het komende jaar genoeg water geeft aan je conifeer met blote wortel zodat deze (vooral met warmer weer) niet uitdroogt. Maar geniet vooral van je nieuwe conifeer!

Onderhoud conifeer

Elke plant heeft aandacht nodig, zo ook de conifeer. Maar de ene conifeer is de ander niet, dus voor het beste advies over de conifeer kun je het beste op de productpagina kijken. Toch geven wij je hier wat algemene tips over het onderhoud van de conifeer om ze zo gezond te laten groeien.

Conifeer snoeien

Wanneer de lente aanbreekt, is het tijd om je coniferen met zorg en precisie te snoeien. Kies het late voorjaar of de vroege zomer voor het conifeer snoeien, wanneer de groei begint. Snoei voorzichtig en vermijd oud hout, zodat nieuwe groei van je coniferen kan floreren. Gebruik goed gereedschap en behoud de zijtakken om de conifeer zijn voeding uit het zonlicht te laten halen.

Probeer de conifeer niet te kort te snoeien en verwijder de dode en wilde takken. Op die manier gaat de conifeer weer vertakken en kun je weer een jaar genieten van je groene, blikdichte coniferenhaag.

Kun je een conifeer toppen?

Ja, coniferen kun je toppen.

Elke plant kun je namelijk toppen, maar het is de vraag of het gewenst is. Een conifeer kun je toppen als je wilt zorgen voor een bredere teruggroei; voor elke top die je topt komen er namelijk 2 toppen terug. Wil je hoogte; top dan niet, wil je breedte; dan kun je zeker toppen.

Welke maand mag je coniferen snoeien?

Het beste is om coniferen te snoeien voor de langste dag van het jaar. Op die manier gaat je conifeer gesnoeid en geknipt de zomer tegemoet. Vind je aan het eind van de zomer dat je coniferenhaag wat uit vorm groeit? Dan kun je er voor kiezen om aan het eind van de zomer een 2e snoeibeurt te geven om de conifeer in vorm aan zijn winterslaap te laten beginnen.

Welke conifeer hoef je niet te snoeien?

Elke conifeer moet je snoeien, mits je ze in vorm wilt houden. Je kun er voor kiezen om de planten niet te snoeien, maar dan zal de conifeer een stuk wilder gaan groeien.

Heeft een conifeer veel water nodig?

Coniferen hebben doorgaans niet veel water nodig, maar de exacte waterbehoefte hangt af van verschillende factoren, zoals het specifieke type conifeer, de leeftijd van de boom, de bodemgesteldheid, het klimaat en de weersomstandigheden.

Over het algemeen hebben coniferen die goed zijn gevestigd, zoals volwassen bomen, minder vaak water nodig dan jonge aanplant of pas geplante coniferen. Jonge coniferen hebben vaker water nodig om de wortels te laten groeien en te wennen aan hun nieuwe omgeving.

In de zomer, vooral bij warm weer, hebben coniferen veel meer water nodig dan normaal. Maar over het algemeen zijn de meeste coniferen redelijk bestand tegen droogte. Mocht je precies willen weten hoeveel water een conifeer nodig heeft, kijk dan op de desbetreffende productpagina.

Hoe vaak moet je net geplante coniferen water geven?

Net geplante coniferen hebben wat meer water nodig om hun wortels goed te laten groeien en te vestigen. In de eerste week na het planten geef je het beste dagelijks water, daarna kan je het geleidelijk verminderen gedurende de eerste maand. Houd de bodem daarom het liefst goed vochtig. In droge periodes is voldoende water geven essentieel voor jonge coniferen. Daarom is dan het advies om het nagenoeg elke dag water te geven bij droge periodes.

Welke conifeer kan goed tegen droogte?

Coniferen kunnen over het algemeen best goed tegen droogte. Wil je echt een soort hebben die goed tegen droogte kan? Kijk dan eens bij de Taxus baccata of de Cupressocyparis Leylandii. Deze soorten hebben over het algemeen niet zoveel water nodig.

Heeft een conifeer voeding nodig?

In principe hebben geen van de soorten conifeer extra voeding nodig van zichzelf; in de natuur groeiden ze immers ook zonder extra kunstmest gewoon goed. Wel kun je ervoor kiezen om je conifeer een extra boost te geven met wat voeding. Dan kun je ervoor kiezen om wat hagenmest of andere soort mest bij te gooien.

Wanneer moet je de conifeer bemesten?

Het beste is om de conifeer net na het snoeien bij te mesten. Dan is de plant wat minder sterk dan normaal en kan hij wat mest gebruiken om goed te kunnen groeien.

Eigenschappen coniferen

Coniferen staan natuurlijk bekend om hun groenblijvende naalden. Maar de verschillende soorten coniferen hebben elk hun eigen kwaliteiten. We zullen ze hieronder kort voor je beschrijven.

Wat is een snelgroeiende conifeer?

De snelgroeiende haagconifeer (Cupressocyparis Leylandii) is – vanzelfsprekend – de snelst groeiende conifeer in ons assortiment. De rest van onze soorten conifeer zijn niet extreem snel groeiend.

Hoe snel groeit een conifeer?

De snelgroeiende haagconifeer groeit dus als een jekko, met zo’n 50 centimter per jaar. Wil je 20-40 centimeter groei per jaar, kies dan voor een van de soorten levensboom. Wil je een traag groeiende conifeersoort? Kies dan voor de Taxus baccata.

Welke conifeer blijft klein?

De Taxus baccata groeit dus traag, maar hij is daardoor ook een perfecte keuze voor een klein blijvende conifeersoort.

Wat is de sterkste conifeer?

Over het algemeen zijn conifeersoorten sterk van zichzelf, maar natuurlijk is de ene wat sterker dan de ander. Zo heb je de levensboom soorten (Thuja occidentalis Brabant & Smaragd) die wat sterker zijn dan de andere conifeersoorten in ons assortiment. Mocht je dus een sterke conifeersoort nodig hebben, kijk dan eens zeker bij deze soorten.

Waar kan een conifeer niet tegen?

Coniferen zijn doorgaans sterke bomen, maar er zijn enkele omstandigheden waartegen ze minder goed kunnen. Overmatig water geven kan bijvoorbeeld wortelrot veroorzaken, terwijl te weinig water, vooral bij jonge coniferen, hun groei belemmert. Grondverdichting is ook een probleem, omdat het de zuurstoftoevoer naar de wortels beperkt en groeiproblemen veroorzaakt. Om coniferen gezond te houden, is het essentieel om ze te planten op een geschikte locatie met goede drainage, en regelmatig te controleren op de juiste watergift en grondcondities.

Kunnen coniferen tegen vorst?

Ja, de meeste coniferen zijn winterhard en kunnen goed tegen vorst. Ze hebben aangepaste naaldachtige bladeren die hen helpen om koude temperaturen te verdragen. Toch is het belangrijk om jonge aanplant te beschermen en te zorgen voor voldoende water en isolatie tijdens strenge winters. Mocht je wat preciezer willen weten hoe goed een bepaalde conifeersoort tegen vorst kan, kijk dan op de desbetreffende productpagina.

Kan een conifeer in de zon?

Ja, de meeste coniferen kunnen goed gedijen in de volle zon. Ze zijn over het algemeen zonminnende bomen en hebben voldoende zonlicht nodig om goed te groeien en zich te ontwikkelen. Zorg ervoor dat je coniferen in een gebied plant waar ze toch wat zonlicht per dag kunnen krijgen voor optimale groei. Sommige coniferen kunnen ook redelijk goed gedijen in lichte schaduw, maar over het algemeen presteren ze het beste in de volle zon.

Waarom wordt mijn conifeer bruin?

Een conifeer kan bruin worden om verschillende redenen. Droogte en overbewatering zijn veelvoorkomende oorzaken, waarbij uitdroging of wortelrot de naalden doen verkleuren. Winterverbranding kan optreden door koude wind en zon tijdens de winter.

Ziekten en plagen, zoals schimmelziekten en insecten, kunnen ook de naalden aantasten. Daarnaast kunnen problemen met de bodemgesteldheid, zoals slechte drainage of voedingstekorten, bijdragen aan het bruin worden van de conifeer. Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen en passende maatregelen te nemen, dus raadpleeg ons vooral met wat foto’s als je niet zeker bent van de beste aanpak voor jouw conifeer.

Kan een bruine conifeer weer groen worden?

Ja, een bruine conifeer kan weer groen worden, maar het herstel hangt af van de oorzaak van het bruin worden en hoe ernstig de schade is.

Hoe kan ik dan mijn conifeer verwijderen?

Mocht de conifeer het toch begeven hebben dan kun je hem verwijderen. Zorg ervoor dat je alle wortels mee uit de grond trekt, dan kun je de plaats eventueel vervangen met een nieuwe plant.

Mocht je een levende conifeer willen verplaatsen, let er dan vooral op dat je niet teveel wortels afhakt. Dit is de motor van de plant, dus die is belangrijk om hem draaiende te houden als je de conifeer ergens anders wilt planten.

Coniferen kwekerij Qweeker

Wij kweken de coniferen die wij verkopen zelf op onze eigen kwekerij, hierdoor hebben we altijd een goed overzicht over onze kwaliteit van de coniferen. Op die manier krijg je altijd de groenste, meest verse coniferen van de Qweeker.

Wil je een conifeer kopen?

Wij hebben in ons assortiment verschillende coniferen te koop. Kijk eens rond welke jou het meest aanspreekt. En mocht je toch geen conifeer willen kopen; even goede vrienden.

Goedkope coniferen

Mocht je goedkope willen; kies voor blote wortel planten (van oktober – april) of kies voor kleinere/jongere planten. Dit scheelt je wat geld en zo kun je goedkope coniferen in jouw tuin laten shinen.

Verzending en levering van de conifeer

  • Nederland & België
  • Gratis afhalen: minimaal 2 dagen (soms eerder)
  • Bezorgen: minimaal 3 werkdagen (Gratis vanaf 400 euro)
  • Je nieuwe conifeer wordt zo laat mogelijk en met liefde ingepakt
  • Met nog extra water wordt de reis zo aangenaam mogelijk
  • Plant mee in de auto? We geven advies

Garantie op conifeer

Het kan gebeuren dat ondanks onze ultieme controle op de kwaliteit, de nieuwe plant niet aanslaat in jouw tuin. Het is ons doel om de wereld een stukje groener te maken, daarom willen we dat ook jouw plant aanslaat. We geven daarom garantie op onze producten. Als dit nodig is, leveren we een nieuwe plant of een vervangend product na. Om in aanmerking voor garantie te komen is het belangrijk dat de planten;

  • Uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd zijn.
  • Aangeplant zijn volgens onze plantinstructies.
  • Niet op de juiste manier verzorgd zijn (denk aan juist snoeien en genoeg water geven bij droger weer).
  • Geen schade is aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

Nog advies nodig over de conifeer?

Bij Qweeker vind je de conifeer in pot of met blote wortel. Mocht je advies willen, dan kun je ons bereiken via info@qweeker.nl

Wat je ook kiest: met een conifeer van Qweeker heb jij altijd een haagplant van topkwaliteit!

De groene kanten van Qweeker

  • Direct van onze kwekerij

  • Deskundig groeiadvies

  • Afhalen mogelijk

  • Gratis verzending boven €500

  • 10% korting boven €1000