Alles over de Berberis (zuurbes)

Alle soorten berberis dragen doorns, waardoor de haag kan dienen als bescherming tegen ongewenste honden en katten in je tuin. Er zijn meerdere soorten zuurbes, met allerlei verschillende kleuren. De rode zuurbes / Japanse zuurbes (de naam verklapt het al) draagt de rode kleur en de gewone zuurbes (Berberis thunbergii) is groen van kleur. De zuurbes zorgt dus voor veel biodiversiteit in de tuin, mijdt ongewenste bezoekers en kan voor een mooi kleurenspel zorgen in uw tuin. Maar over dit alles later meer..

Berberis van Qweeker

 • Berberis direct van onze kwekerij
 • Deskundig advies over de Berberis
 • Afhalen is mogelijk
 • Gratis verzending boven €400,-

Hoe kweken wij de Berberis op onze kwekerij?

Wij kweken onze Berberis zelf, hierdoor hebben we altijd oog op kwaliteit van onze planten. Is de Berberis niet goed genoeg? Dan verkopen we deze niet; je zou zeggen dat we nog strengere selectieprocedures hebben dan menig talentenjacht. Zo beschouwen we onze planten ook. Als talenten die bij ons beginnen en in verschillende tuinen uitgroeien tot een ware sterspeler.

 1. Zuurbessen zaaien

Eerst zaaien we de zaadjes uit de zuurbesjes van de Berberis over onze akkers. Hieruit ontstaan zaailingen van +/- 20-30 centimeter hoogte. Deze rooien we uit de akkers om mee te nemen naar de volgende stap; het blote wortelgoed.

 1. Berberis met blote wortel

Hier ontstaat Berberis met blote wortel (of wortelgoed). Deze kunnen zo al geplant worden, maar het zijn niet altijd de sterkste planten. Hierdoor is de kans op uitval nog aanwezig; zeker weinig water is het wortelgoed gevoelig voor. Maar toch; daardoor is het wel een stuk dan onze doorkweek: Berberis in pot.

 1. Berberis in pot

Verreweg het grootste deel van onze Berberissen vindt de markt via de pot. De pot is bij de Berberis heel bekend omdat hij anders niet snel groot wordt, dankzij zijn trage groei. De blote wortel Berberisjes potten wij op in een pot, waar hij ruimte krijgt om door te groeien tot 60, 80 of soms zelfs 100 centimeter in een jaar. Zo verkopen wij ze ook het liefste; als mooie, volle Berberis in een pot.

Hoe kun je de Berberis toepassen?

De Berberis is een veelzijdige plant die op verschillende manieren kan worden toegepast. De plant is helaas wel een wat trage groeier, maar dit heeft ook zijn voordelen. Zo wordt de Berberis veelal toegepast als een laagblijvende haag. Met doorns; dus ook alle ongewenste (kleine) indringers kunnen buiten gehouden worden.

De laagblijvende berberishaagje

De berberishaag is dus een redelijk trage groeier, waardoor hij perfect toepasbaar is als een laagblijvende haag. De laagblijvende berberishaag hoe je namelijk maar 1x per jaar een beetje bij te snoeien. Zo kun je bijvoorbeeld in de voortuin een smalle, kleine berberishaag neerzetten. Zo kun je vanuit de bank nog over je berberishaagje naar de voorbijkomende fietsers en wandelaars koekeloeren. Weer eens wat anders dan achter de geraniums; achter de Berberis.

Berberishaag

Alles wat klein begint kan groter worden; ook de Berberis. Met wat aandacht (en vooral water) kan de plant grotere hoogtes bereiken. Zo kun je ervoor kiezen om een hogere berberishaag te groeien. Zo blijven ook de grotere indringers buiten je tuin. Geloof mij; door Berberis lopen is geen pretje zonder bescherming.

Berberis als struik

De Berberis is ook goed geschikt om nóg groter te groeien. Hij kan tot wel 2 meter hoogte bereiken, daardoor kun je het als struik goed in een tuin neerzetten. Voordeel daarvan is dat je de struik niet veel meer hoeft bij te snoeien. Hierdoor heb je een geweldige struik in je tuin staan; perfect voor de vogels om in te schuilen. Er komen zelfs heerlijke zuurbessen aan de haag voor de fladderende vrienden!

Berberis soorten

Er zijn wat verschillende soorten en variëteiten Berberis, maar ze groeien altijd traag en hebben doorns. Hieronder zullen we nog wat variëteiten kort uitleggen, maar mocht je meer willen weten? Bezoek dan vooral de bijpassende productpagina’s, hier vind je nóg meer informatie over de verschillende berberissoorten.

Japanse berberis / Rode zuurbes (Berberis thunbergii ‘Atropurpurea‘)

De mooiste wat ons betrefd: de Japanse Berberis, ook wel rode zuurbes of Berberis thunbergii ‘Atropurpurea’ genoemd. Deze rode prikkelplant met Japanse invloeden is terug te vinden in verschillende voortuinen in Nederland dankzij zijn rode kleuren. Dit geeft toch weer een net andere tint aan de – normaal zo - groene voortuinen van ons land.

Groene zuurbes (Berberis thunbergii)

Daarnaast heb je ook nog de groene ‘originele’ variant van de Berberis; de groene zuurbes. Deze Berberis thunbergii is de originele plant waarop de variëteit van de rode zuurbes is ontwikkeld. Deze heeft dan ook dezelfde eigenschappen, maar dan heeft hij groen blad in de zomer.

Zuurbes (Berberis julianae)

Dan een heel andere soort Berberis; de julianae (zuurbes). Deze is niet altijd in ons assortiment terug te vinden, maar lijkt heel veel op de groene zuurbes. Maar als je indringers extra pijn wilt doen; kies de julianae. Deze soort Berberis heeft namelijk langere stekels dan de thunbergii soorten.

Wanneer moet je de Berberis planten?

Niks moet, alles mag. Maar wil je een Berberis aan gaan planten, let vooral op het water geven in droge tijden. En je hebt nog wat verschillen tussen een Berberis in pot en een met blote wortel.

Wanneer plant je een Berberis in pot?

De Berberis in pot kun je in het principe het hele jaar door planten. Maar de plant heeft in de eerste jaren extra water nodig dan normaal – zeker in tijden van droogte. Ook als het vriest is het niet aan te raden om Berberis in pot te planten: stelregel is dat je de grond moet kunnen bewerken. Maar probeer maar eens een gat te graven in bevroren grond, knap lastig!

En een Berberis met blote wortel?

Berberis met blote wortel kun je planten wanneer het te verkopen is, van oktober tot en met april (zolang de voorraad strekt). In de zomer is het niet aan te planten omdat de plant dan gaat focussen op blad aanmaken i.p.v. wortels maken. Hierdoor zullen de wortels te weinig kracht hebben om te overleven. Het beste plant je berberis in blote wortel in de herfst. Dat is de gunstigste tijd van het jaar.

En hoe plant je een Berberis dan?

Vooral niet met je blote handen, dan heb je veel te veel doorns in je handen. Hoe je het wel doet: een klein stappenplan van de Qweeker.

Berberis in pot

Als je de Berberis in pot krijgt hoef je deze nog niet onmiddellijk te planten. Als je niet direct plant kun je de Berberis in pot het beste ergens beschut neerzetten. Dit mag binnen (in een schuurtje), maar niet langer dan een week.

Tip van Flip: gebruik vooral handschoenen om ze te verplaatsen, of nog beter; pak ze aan de pot vast!

Zorg ervoor dat de Berberis in pot niet te droog komen te staan, dus geef ze elke dag water. Mocht je beginnen met planten, dan heb je hier een kort stappenplan:

 1. Graaf een sleuf waar de Berberis in pot in kunnen staan en maak de grond eromheen wat los (zodat de wortels makkelijker naar de omgeving gaan groeien).
 2. Strooi eventueel meebestelde Vivimus over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar zo mooi met de bestaande grond.
 3. Haal de pot van de plant en ‘breek’ de potkluit lichtjes met de hand. Op deze manier gaan de wortels wat uit elkaar om makkelijker te kunnen groeien in de nieuwe omgeving.
 4. Zet de planten in de sleuf zodat de hele potkluit onder de grond geplant wordt.
 5. Vul de sleuf met de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen en water alles goed aan zodat de grond rond de potkluit aansluit. Geef het water wat tijd om onder de grond weg te trekken.
 6. Maak de sleuf dicht met de andere helft van de grond en druk deze licht aan. Water deze grond vervolgens goed aan en je berberishaag staat!

Berberis met blote wortel

Als je de Berberis met blote wortel is aangekomen, dan moet je deze zo snel mogelijk planten. Anders heeft de Berberis met blote wortel kans op uitdroging. Dit zul je niet gelijk merken, maar in de lente zal de plant dan niet uitkomen omdat deze te weinig water gehad heeft.

Mocht je toch niet gelijk kunnen planten, dan is het altijd het beste om de plant zo lang mogelijk in de verpakking te laten zitten. Hier een stappenplan om je Berberis met blote wortel aan te planten:

 1. Graaf een sleuf zodat je de hele wortel van de plant onder de grond kan stoppen. Maak de grond in de sleuf los zodat de wortels makkelijker naar de omgeving gaan groeien.
 2. Strooi eventueel meebestelde Vivimus over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar zo mooi met de bestaande grond.
 3. Haal de Berberis (met handschoenen) uit de verpakking en plant deze in de sleuf.
 4. Bedek de wortels meteen met de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Water vervolgens deze grond wat aan om uitdroging te voorkomen. Gun het water wat tijd om weg te trekken in de grond.
 5. Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond en zorg dat alle wortels onder de grond bedekt zijn. Stamp de grond een beetje aan zodat de Berberis stevig staat en water het wat aan met water.
 6. Zorg dat je het komende jaar genoeg water geeft aan je Berberis met blote wortel zodat deze (vooral met warmer weer) niet uitdroogt. Maar geniet vooral van je nieuwe Berberis!

Onderhoud Berberis

Het onderhoud per Berberissoort verschilt niet zo heel veel. Mocht je zeker willen zijn van de juiste onderhoudstips; kijk dan vooral op de productpagina van de desbetreffende soort. Maar hieronder zullen we je alvast van wat tips voorzien.

Berberis snoeien

Om de Berberis te snoeien heb ik één tip; prepare yourself!

Je kunt jezelf het beste maar goed aankleden voor deze klus, want de doorns houden niet in. Kleed je dus goed aan met handschoenen en eventueel lange mouwen om krassen op je armen te voorkomen – ook met het opruimen van het snoeiafval.

Wanneer moet je de Berberis snoeien?

Gelukkig hoef je de Berberis maar 1x per jaar te snoeien, dat valt dan weer mee. Kies voor een mooie tijd voor de langste dag van het jaar; rond mei/begin juni. De rest van het jaar kun je dan weer genieten van je op maat geknipte Berberis.

Eigenschappen Berberis

Berberis heeft als eigenschap dat hij doorns heeft, maar deze zuurbes groeit ook heerlijke vruchten. Daarnaast is het een trage leerling, uh groeier.

Hoe snel groeit een Berberis?

Niet al te snel, alles op zijn tijd.

Hij groeit zo’n 0-20 centimeter per jaar. Maar elk nadeel heb z’n voordeel; je kun hem daardoor ideaal gebruiken voor een laagblijvende haag & je hoeft hem weinig te snoeien.

Welke berberis is groenblijvend?

Geen van onze Berberissen is groenblijvend; ze verliezen allemaal hun blad in de winter.

Wat is er aan de hand met de prikkels die aan een Berberis zitten?

In principe niets, ze zitten er gewoon.

Maar kijk liever wel uit als je erin wilt pakken, of iemand valt er per ongeluk in.

Dit kan pijn doen, geloof me, ik ben (helaas) ervaringsdeskundige.

Is een Berberis giftig?

De Berberis kan licht giftig zijn, wel te verstaan; het loof en het blad ervan.

Niet dat je die wilde gaan eten maar toch.

De bes van de Berberis, die kun je wel eten!

Berberis bessen

De bes van de Berberis (ook wel zuurbes genoemd) is een bes die geliefd is door allerlei vogels. De bes is zuur (serieus?!?!?) en kan in allerlei gerechten gebruikt worden. Zo wordt het in verschillende Iranese gerechten gebruikt, maar er kan ook siroop gemaakt van worden.

Zuurbes kopen?

Ben je nu helemaal overtuigd van de Berberis, dan kun je hem kopen. Dat kun je op allerlei plaatsen doen, maar weinig plaatsen verkopen ze direct van eigen kwekerij. Zoek je dus naar een zuurbes van eigen kwekerij, dan kun je rondkijken bij onze Berberissen.

Zuurbes bestellen

Als je een zuurbes wilt bestellen, kijk dan goed welke je wilt kiezen. Of vraag voor advies (of zelfs foto’s) in onze mail: info@qweeker.nl

Verzending en levering van de Berberis

 • Nederland & België
 • Gratis afhalen: minimaal 2 dagen (soms eerder)
 • Bezorgen: minimaal 3 werkdagen (Gratis vanaf 400 euro)
 • Je nieuwe Berberis wordt zo laat mogelijk en met liefde ingepakt
 • Met nog extra water wordt de reis zo aangenaam mogelijk
 • Plant mee in de auto? We geven advies

Garantie op Berberis

Het kan gebeuren dat ondanks onze ultieme controle op de kwaliteit, de nieuwe plant niet aanslaat in jouw tuin. Het is ons doel om de wereld een stukje groener te maken, daarom willen we dat ook jouw plant aanslaat. We geven daarom garantie op onze producten. Als dit nodig is, leveren we een nieuwe plant of een vervangend product na. Om in aanmerking voor garantie te komen is het belangrijk dat de planten;

 • Uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd zijn.
 • Aangeplant zijn volgens onze plantinstructies.
 • Niet op de juiste manier verzorgd zijn (denk aan juist snoeien en genoeg water geven bij droger weer).
 • Geen schade is aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

Nog advies nodig over de Berberis?

Bij Qweeker vind je de Berberis in pot of met blote wortel. Mocht je advies willen, dan kun je ons bereiken via info@qweeker.nl

Wat je ook kiest: met een Berberis van Qweeker heb jij altijd een haagplant van topkwaliteit!

 

 

De groene kanten van Qweeker

 • Direct van onze kwekerij

 • Deskundig groeiadvies

 • Afhalen mogelijk

 • Gratis verzending boven €400

 • 10% korting boven €1000