Alles over de esdoorn (Acer)

Ontdek de verschillende soorten Acer rechtstreeks van de Qweeker. Wil je een compacte esdoornhaag of een enorme esdoornboom laten groeien. Alle soorten en maten esdoorn tot 2 meter  hebben wij beschikbaar.

Esdoorn van Qweeker

  • Direct van onze kwekerij
  • Deskundig groeiadvies
  • Afhalen mogelijk
  • Gratis verzending boven €400

Hoe kweken wij de esdoorn dan?

Van begin tot het eind hebben we het proces in eigen hand. We kiezen dan ook altijd alleen maar de beste kwaliteit om door te kweken. Zo krijg je de beste kwaliteit esdoorn die er mogelijk is.

Esdoorn zaaien

Een groot deel van onze esdoorn zaaien wij zelf. Zo krijgen wij het zaad binnen en zaaien het op onze akkers uit. Na een jaar worden dit esdoorn zaailingen. Deze esdoornzaailingen verplanten we zodat we esdoorn in blote wortel krijgen.

Esdoorn met blote wortel

Na verplanting laten we de esdoorn nog 1 a 2 jaar staan om uit te groeien tot planten tot wel 2 meter in blote wortel. Blote wortel planten zijn wat zwakker dan planten in pot. Hierdoor kiezen we een groot deel van de esdoorns met blote wortel door te telen in pot.

Esdoorn in pot

Al onze soorten esdoorn telen we ook nog door in pot. Hierdoor krijg je sterke, weerbare planten voor in elke soort tuin. Dankzij de snelle groeisnelheid van de esdoorn krijg je hierdoor verschillende soorten esdoorn tot wel 2 meter in pot. Ideaal als je gelijk een grote esdoorn in je tuin wilt hebben.

Hoe kun je de esdoorn toepassen?

Esdoornhaag

Een esdoornhaag is echt top als je privacy en looks in je tuin wilt. Met die mooie esdoornbladeren en zo lekker dicht in de zomer, krijg je een natuurlijke muur die je tuin meteen chic maakt dankzij de verschillende kleuren van de esdoorn.

Of je nu een keurige tuin hebt of juist een relaxte buitenplek, een esdoornhaag past er perfect bij. Het bijhouden ervan is best simpel, gewoon af en toe snoeien en goed verzorgen. Met een esdoornhaag zit je niet alleen lekker privé, maar geef je je leefplek ook een natuurlijke opkikker. Dus denk zeker eens aan een esdoornhaag voor extra charme in je tuin!

Gemengde esdoornhaag

Een gemengde esdoornhaag kan ook altijd een inheemse toevoeging zijn. Stel je voor: die prachtige esdoornbladeren die mixen met andere inheemse sterren zoals meidoorn – het is een prachtige samenkomst. Je tuin wordt een bruisende plek waar verschillende planten hun beste beentje voorzetten, en zo ontstaat er een ecosysteem dat zowel bloeiend als divers is.

En het beste? Het is helemaal niet ingewikkeld. Plant verschillende soorten, wat water, en ze houden je tuin levend. Dus, als je zin hebt in een tuinavontuur met mix & match, dan is de gemengde esdoornhaag met meidoorn jouw ultieme combo!

Esdoorn op stam

Wil je een voorganger van een mooie solitaire esdoorn; kies dan voor een kleinere esdoorn op stam. Een beetje aandacht en ze groeien van esdoorn op stam naar een prachtige boom. Knip de onderste takken van de boom elk jaar af en je esdoorn op stam zou zelfs uit kunnen groeien tot een boom.

Esdoornboom

Wil je toch wat groters? Dan kunnen we je helaas op dit moment nog niet helpen aan een esdoornboom. Maar het voordeel van planten is dat ze groeien. Geduld en wat liefde en je hebt binnen een mum van tijd een prachtige esdoornboom staan.

Esdoorn soorten

De esdoorn komt er in verschillende soorten en maten. We kweken helaas niet alle soorten, maar komen een heel eind met onze esdoornsoorten.

Gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus)

De gewone esdoorn, ook wel bekend als Acer pseudoplatanus, is eigenlijk alles behalve gewoon. Met zijn robuuste karakter voegt hij schoonheid toe aan elke omgeving. Deze esdoorn is bestand tegen verschillende omstandigheden, van stedelijke gebieden tot rustige buitenwijken.

Zijn bladeren in de herfst tonen een indrukwekkend scala aan kleuren, als een traktatie voor het oog. Als je een ‘gewone’ boom wilt die toch een opvallende aanwezigheid heeft, dan is de gewone esdoorn een uitstekende keuze. Kortom, gewoon geweldig!

Noorse esdoorn (Acer platanoides)

De Noorse esdoorn, ook wel Acer platanoides genoemd, is een goede toevoeging aan elke tuin. Met zijn grote bladeren en krachtige groeiwijze biedt deze esdoorn een indrukwekkende aanblik. Of je nu wat schaduw wilt creëren in je tuin of een opvallend accent wilt toevoegen, de Noorse esdoorn staat altijd paraat. Zijn gouden herfstkleuren maken het seizoen extra sfeervol. Dus, als je wilt genieten van een stukje natuurlijke grootsheid, dan is de Noorse esdoorn absoluut een aanrader!

Veldesdoorn / Spaanse aak (Acer campestre)

Met meer dan 40 centimeter per jaar groeit de veldesdoorn enorm hard. Als je de haag sneller blikdicht wilt hebben, moet deze teruggesnoeid worden. De Acer campestre kun je als haag uit laten groeien tot heg van enkele meters hoog. Als boom kan hij tot wel 10 meter hoogte reiken! De veldesdoorn is een hele makkelijke soort en groeit zowel in de schaduw, halfschaduw als de zon. Qua type grond is de veldesdoorn ook niet de moeilijkste: deze plant kan namelijk zowat alle grondsoorten verdragen. Ook (zee)wind kan de veldesdoorn zeer goed verdragen waardoor het een van de sterkste en makkelijkste plantsoorten in ons assortiment is.

De Acer campestre is niet zo’n dorstige plant. De plant heeft in principe al genoeg aan het water waar moeder natuur hem in voorziet. Let wel op: de veldesdoorn kan in de eerste twee jaar na het aanplanten wel wat extra water gebruiken in de drogere periodes van het jaar. Na deze 2 jaar zou de plant in principe sterk genoeg moeten zijn. Hierbij geldt: alleen de wortels water geven, deze nemen tenslotte het water op. De veldesdoorn is een bladverliezende soort die in de winter redelijk snel al het blad verliest. De bladeren van de Acer campestre zijn groen van kleur en bestaan uit 3 tot 5 slippen (zie foto’s). Deze bladeren komen tevoorschijn in april en mei, tijdens de bloeiperiode.

Japanse esdoorn (Acer palmatum)

De Japanse esdoorn, ook wel Acer palmatum genoemd, voegt een vleugje exotische elegantie toe aan elke tuin. Met zijn fijne bladeren en prachtige variatie in kleuren, van diepe roodtinten tot zachte groenen, is deze esdoorn echt een blikvanger. Of je nu een compacte tuin hebt of een ruime buitenruimte, de Japanse esdoorn past altijd perfect. Dus als je je tuin een vleugje Oosterse pracht wilt geven, is de Japanse esdoorn absoluut een geweldige keuze!

Rode esdoorn (Acer rubrum)

Rode esdoorns, ook wel bekend als Acer rubrum, zijn als natuurlijke kunstwerken die je tuin tot leven brengen. Met hun opvallende rode bladeren geven ze een speelse en levendige sfeer aan elke tuin. In de herfst transformeert deze schoonheid in een vurig tafereel dat je betovert met warme tinten.

Hoe plant je een esdoorn?

Wij verkopen de esdoorn zowel met blote wortel als in pot. Hierdoor zullen we kort beschrijven hoe het plantproces van de esdoorn eruit ziet voor zowel esdoorn in pot als esdoorn met blote wortel.

Esdoorn in pot

Als je de esdoorn in pot krijgt hoef je deze nog niet onmiddellijk te planten. Als je niet gelijk plant kun je de esdoorn in pot het beste ergens beschut neerzetten. Dit mag binnen (in een schuurtje), maar niet langer dan een week.

Zorg ervoor dat de esdoorn in pot niet te droog komen te staan, dus geef ze elke dag water. Mocht je beginnen met planten, dan heb je hier een kort stappenplan:

  1. Graaf een sleuf waar de esdoorn in pot inpassen en maak de grond eromheen wat los (zodat de wortels makkelijker naar de omgeving gaan groeien).
  2. Strooi eventueel meebestelde Vivimus over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar zo mooi met de bestaande grond.
  3. Haal de pot van de plant en ‘breek’ de potkluit lichtjes met de hand. Op deze manier gaan de wortels wat uit elkaar om makkelijker te kunnen groeien in de nieuwe omgeving.
  4. Zet de planten in de sleuf zodat de hele potkluit onder de grond geplant wordt.
  5. Vul de sleuf met de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen en water alles goed aan zodat de grond rond de potkluit aansluit. Geef het water wat tijd om onder de grond weg te trekken.
  6. Maak de sleuf dicht met de andere helft van de grond en druk deze licht aan. Water deze grond vervolgens goed aan en je esdoornhaag staat!

Esdoorn met blote wortel

Als je de esdoorn met blote wortel is aangekomen, dan moet je deze zo snel mogelijk planten. Anders heeft de esdoorn met blote wortel kans op uitdroging. Dit zul je niet gelijk merken, maar in de lente zal de plant dan niet uitkomen omdat deze te weinig water gehad heeft.

Mocht je toch niet gelijk kunnen planten, dan is het altijd het beste om de plant zo lang mogelijk in de verpakking te laten zitten. Hier een stappenplan om je esdoorn met blote wortel aan te planten:

  1. Graaf een sleuf zodat je de hele wortel van de plant onder de grond kan stoppen. Maak de grond in de sleuf los zodat de wortels makkelijker naar de omgeving gaan groeien.
  2. Strooi eventueel meebestelde Vivimus over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar zo mooi met de bestaande grond.
  3. Haal de plant uit de verpakking en plant deze in de sleuf.
  4. Bedek de wortels meteen met de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Water vervolgens deze grond wat aan om uitdroging te voorkomen. Gun het water wat tijd om weg te trekken in de grond.
  5. Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond en zorg dat alle wortels onder de grond bedekt zijn. Stamp de grond een beetje aan zodat de esdoorn stevig staat en water het wat aan met water.
  6. Zorg dat je het komende jaar genoeg water geeft aan je esdoorn met blote wortel zodat deze (vooral met warmer weer) niet uitdroogt. Maar geniet vooral van je nieuwe esdoorn!

Hoe groot wordt een esdoorn?

Hoe groot een esdoorn wordt, hangt af van het specifieke type esdoorn en de groeiomstandigheden. Over het algemeen variëren esdoorns in grootte van kleine struiken tot hoge bomen. Hier zijn een paar voorbeelden:

  • Japanse esdoorns (Acer palmatum): Deze kunnen variëren van kleine struiken tot middelgrote bomen, meestal tussen de 2 en 8 meter hoog, afhankelijk van de variëteit.
  • Gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus): De gewone esdoorn kan uitgroeien tot een grote boom van ongeveer 20 tot 30 meter hoog.
  • Rode esdoorn (Acer rubrum): Deze esdoorn kan doorgaans een hoogte van 15 tot 25 meter bereiken.
  • Noorse esdoorn (Acer platanoides): De Noorse esdoorn kan groeien tot een hoogte van 15 tot 25 meter.
  • Veldesdoorn (Acer campestre): De veldesdoorn kan tot wel 10 meter hoogte bereiken.

Houd er rekening mee dat de grootte van een esdoorn ook wordt beïnvloed door factoren zoals de groeiomstandigheden, bodemgesteldheid, klimaat en snoei. Het is altijd een goed idee om informatie over het specifieke type esdoorn dat je overweegt te planten op te zoeken, zodat je een beter idee hebt van hoe groot het kan worden en hoe je het beste kunt verzorgen.

Hoeveel groeit esdoorn per jaar?

De groeisnelheid van een esdoorn kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de specifieke soort esdoorn, groeiomstandigheden, bodemkwaliteit, klimaat en verzorging. Over het algemeen groeien esdoorns gemiddeld tussen de 30 centimeter tot 1 meter per jaar, afhankelijk van deze factoren.

Kleinere esdoornsoorten zoals de Japanse esdoorn kunnen over het algemeen langzamer groeien, met een gemiddelde groeisnelheid van ongeveer 15 tot 30 centimeter per jaar. Grotere esdoornsoorten zoals de Noorse esdoorn kunnen sneller groeien, met een gemiddelde groeisnelheid van ongeveer 60 centimeter tot 1 meter per jaar.

Het is belangrijk om te onthouden dat groeisnelheden kunnen variëren, dus het kan nuttig zijn om specifieke informatie over de esdoornsoort die je in gedachten hebt op te zoeken. Bovendien kunnen optimale groeiomstandigheden, zoals voldoende zonlicht, goede bodemdrainage en regelmatige verzorging, de groeisnelheid van de esdoorn positief beïnvloeden.

Kun je esdoorn klein houden?

Ja, het is mogelijk om sommige soorten esdoorns klein te houden door regelmatig te snoeien en te trimmen. Dit wordt vaak gedaan om esdoorns in een meer compacte vorm te houden, zoals struiken of kleine bomen.

Hoe verzorg je een esdoorn?

Dankzij de snelle groei van de esdoorn heeft hij regelmatig wat verzorging nodig, zeker als je de esdoorn klein wilt houden.

Kun je esdoorn toppen?

Ja, het is mogelijk om een esdoorn te toppen om hem goed in vorm te houden. Topping, ook wel "kandelaberen" genoemd, houdt in dat je de bovenste delen van de takken van de boom verwijdert, waardoor je de boom in feite inkort. Dit wordt soms gedaan om de hoogte van een boom te verminderen.

Wanneer esdoorn snoeien?

Je kunt de esdoorn het beste rond augustus snoeien. In het voorjaar hebben de meeste soorten esdoorn namelijk nog sapstromen. Hierdoor kan een esdoorn gaan bloeden in het voorjaar. Kies daarom voor de late zomer om de esdoorn te snoeien.

Wat zijn de eigenschappen van een esdoorn?

De esdoorn heeft als eigenschap dat hij snel groeit, maar ook zijn er een aantal andere eigenschappen om rekening mee te houden.

Kan esdoorn tegen wind?

Esdoorns kunnen over het algemeen tegen wind, maar de mate waarin ze bestand zijn tegen wind hangt af van verschillende factoren, zoals de specifieke soort esdoorn, de leeftijd van de boom, de groeiomstandigheden en de windbelasting.

Zo is het goed om de groeiomstandigheden en de algehele gezondheid van de boom in de gaten te houden om ervoor te zorgen dat deze goed blijft gedijen, zelfs in winderige omstandigheden.

Waar kan de esdoorn dan niet tegen?

Esdoorns kunnen niet goed tegen ‘natte voeten’ omdat hun wortels gevoelig zijn voor overmatig vocht. Wanneer de grond constant verzadigd is met water, krijgen de wortels niet genoeg zuurstof, wat leidt tot verstikking en wortelrot.

Dit verzwakt de boom en kan uiteindelijk leiden tot slechte groei, bladverlies en zelfs de dood van de esdoorn. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat de bodem goed gedraineerd is en overtollig water effectief kan afvoeren om de gezondheid van esdoorns te behouden.

Is de esdoorn winterhard?

In het koele winterlandschap stonden de esdoorns als stoere wachters, elk met zijn eigen weerstand tegen de ijzige wind. De robuuste Noorse esdoorns, met hun diepgroene bladeren, trotseerden temperaturen tot wel -30°C, terwijl de bescheiden gewone esdoorns, met hun veelzijdige bladeren, standhielden tegen -20°C. De Japanse esdoorns daarentegen, met hun sierlijke vormen, vonden comfort in milderere omgevingen en gedijden in temperaturen tot -10°C. Met zorgvuldige keuzes en kennis van hun winterhardheid, schilderden deze esdoorns een levendig en kleurrijk tableau tegen de winterhemel.

Hoe herken ik een esdoornboom?

Een esdoorn herkennen is makkelijk: let op de karakteristieke handvormige bladeren met meestal vijf tot zeven lobben. Deze bladeren staan tegenover elkaar op de takken, terwijl de boom opvalt door zijn unieke ‘helikoptervormige’ vruchten met vleugels. De herfst brengt prachtige kleuren, variërend van rood tot geel, en de groeivorm kan variëren van struiken tot hoge bomen, afhankelijk van de soort.

Hoe ziet het blad van de esdoorn eruit?

Het blad van een esdoorn is meestal handvormig met drie tot vijf lobben, soms meer. De lobben hebben een getande of gegolfde rand. Esdoornbladeren hebben een brede basis waar ze aan de steel vastzitten en lopen uit in een puntige top. De grootte varieert tussen soorten, maar ze kunnen behoorlijk groot worden, tot 15-30 cm in diameter. In de herfst veranderen de bladeren vaak van kleur, variërend van geel tot oranje en rood, afhankelijk van de soort.

Draagt de esdoorn vruchten?

Ja, de esdoorn draagt vruchten die bekend staan als "helikoptertjes" vanwege hun vleugelachtige zaden. Deze vruchten worden officieel "samaras" genoemd. Ze groeien in paren en hebben vleugels die hen in staat stellen om door de wind verspreid te worden. Wanneer de zaden rijp zijn, draaien de samaras en draagt de wind ze weg van de moederboom om elders te ontkiemen. De vorm van de vrucht en de manier waarop de zaden verspreid worden, zijn kenmerkend voor veel esdoornsoorten en dragen bij aan hun voortplantingsstrategie.

Wil je een esdoorn kopen?

Mocht je nu volledig overtuigd zijn dat een esdoorn dé toevoeging van de tuin gaat worden? Goede keuze, maar je bent nog niet klaar.

Welke esdoorn wordt het dan?

Kijk daarvoor op de verschillende productpagina’s van esdoorns. Ze hebben allemaal hun eigen kwaliteiten en minderheden: “elk nadeel heb z’n voordeel” - zoals Cruyff ooit zei.

Hoe duur is de esdoorn?

Daar zitten ook enorme verschillen in. Je kunt vanaf een paar euro een prima esdoornhaag in blote wortel planten. Bij potten moet je denken aan wat hogere prijzen omdat ze van ons wat extra tijd krijgen om wortel aan te maken: zo is de plant al wat sterker.

Verzending en levering van de esdoorn

  • Nederland & België
  • Gratis afhalen: minimaal 2 dagen (soms eerder)
  • Bezorgen: minimaal 3 werkdagen (Gratis vanaf 400 euro)
  • Je nieuwe esdoorn wordt zo laat mogelijk en met liefde ingepakt
  • Met nog extra water wordt de reis zo aangenaam mogelijk
  • Plant mee in de auto? We geven advies

Garantie op esdoorn

Het kan gebeuren dat ondanks onze ultieme controle op de kwaliteit, de nieuwe plant niet aanslaat in jouw tuin. Het is ons doel om de wereld een stukje groener te maken, daarom willen we dat ook jouw plant aanslaat. We geven daarom garantie op onze producten. Als dit nodig is, leveren we een nieuwe plant of een vervangend product na. Om in aanmerking voor garantie te komen is het belangrijk dat de planten;

  • Uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd zijn.
  • Aangeplant zijn volgens onze plantinstructies.
  • Niet op de juiste manier verzorgd zijn (denk aan juist snoeien en genoeg water geven bij droger weer).
  • Geen schade is aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

Nog advies nodig over de esdoorn?

Bij Qweeker vind je de esdoorn in pot of met blote wortel. Mocht je advies willen, dan kun je ons bereiken via info@qweeker.nl

Wat je ook kiest: met een esdoorn van Qweeker heb jij altijd een haagplant van topkwaliteit!

De groene kanten van Qweeker

  • Direct van onze kwekerij

  • Deskundig groeiadvies

  • Afhalen mogelijk

  • Gratis verzending boven €500

  • 10% korting boven €1000