Alles over de Bottelrozen (Rosa)

Er zijn verschillende soorten bottelrozen in ons assortiment, maar ze hebben allemaal één ding gemeen; dat ze gemeen pijn kunnen doen. Al kan dit natuurlijk ook zo zijn voordelen met zich meebrengen: ongewenste indringers zullen niet meer zo makkelijk door de haag komen als deze de doorns van de rozen bevat. Wel trekken de bloemen en bessen van de bottelrozen verschillende insecten en vogels aan, waardoor de tuin er levend bij zal liggen. Neem bijvoorbeeld de veelbloemige roos (Rosa multiflora), met de witte bloemen leent deze zich prachtig als een leefomgeving voor insecten. Daarnaast kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld de rimpelroos (Rosa rugosa ‘Alba’), welke naast zijn witte bloemen ook bessen groeit en daarmee vogels aantrekt. Al met al brengen de bottelrozen veel flora en fauna met zich mee en biedt de doorn bescherming voor het roosje, en uw tuin.

Bottelrozen van Qweeker

 • Direct van onze kwekerij
 • Deskundig groeiadvies
 • Afhalen mogelijk
 • Gratis verzending boven €400

Soorten Bottelrozen

Rosa multiflora (Veelbloemige roos)

De Rosa Multiflora (Veelbloemige roos) wordt ook wel de botanische klimroos genoemd. De Rosa Multiflora kan wel een hoogte bereiken van 3 meter. De witte open rozenbloemen verspreiden een heerlijke geur. De bottels worden roodoranje.

Rosa rugosa alba (Rimpelroos)

De Rosa rugosa (Rimpelroos) is een middelgrote roos, met een hoogte van 1,5 meter. Geschikt als haagplant en zeer geliefd onder bijen en vlinders vanwege zijn heerlijk geurende paars en roze bloemen. De Rosa rugosa kenmerkt zich door de vele doornen met opvallende diep generfde bladeren. Door deze diepe nerven lijken de bladeren gerimpeld te zijn, daar komt de naam rimpelroos vandaan (rugosa = gerimpeld).

Rosa canina (Hondsroos)

De Rosa canina (Hondsroos) wordt ongeveer 2 meter hoog. De bloemen zijn roze met een geel hart. In de herfst is de struik overdekt met oranjerode bottels.

Rosa glauca / Rosa rubrifolia

De Rosa glauca wordt ongeveer 3 meter hoog. De kleine bloemen hebben een diep roze kleur. Na de bloei verschijnen dieprode bottels. Deze rozenbottel heeft maar weinig stekels, dat maakt de Rosa glauca populair in veel tuinen!

Rosa rubiginosa (Egelantier)

De meest bekende soort uit de bottelrozen familie is de Rosa rubiginosa (Egelantier). De struik wordt slechts 2 meter hoog. De bloemen aan de egelantier zijn diep roze en de bottels oranje. Bijzonder aan de Rosa Rubiginosa is dat bij regenachtig weer de bladeren een heerlijke geur afgeven!

Rosa nitida

De bloemen aan de Rosa nitida zijn roze en de bottels oranjerood. Deze struik wordt 3 meter hoog. Kenmerkend voor de Rosa nitida zijn de donkerviolet kleurige haartjes op de takken.

Rosa moyessi (Muskaatroos)

De Rosa moyessi kan de hoogte in schieten, tot wel 6 meter hoog. Deze moet dan wel goed worden geleid. De bloemen van de Muskaatroos zijn dieprood of roze. De bottels zijn flesvormig en oranje.

Rosa Pimpinellifolia (Duinroos)

De Rosa Pimpinellifolia (Duinroos) bereikt een hoogte van anderhalve meter. De bloemen kleuren roomwit en zijn sterk geurend. De bottels van deze roos zijn opvallend zwart!

Producteigenschappen

De bottelroos is een winterharde plant en is goed bestand tegen zeewind. Bottelrozen geven je tuin in de herfst en winter extra veel kleur. Ze zijn er in verschillende kleuren, van geel en oranje tot blauwgroen en zelfs zwart. Na de bloei van de rozen verschijnen rozebottels aan de struik. Rozebottels bevatten enorm veel vitamine C. Dat maakt ze zeer aantrekkelijk om zelfgemaakte thee of jam mee te maken. Bottelrozen zijn daarnaast ook echt sfeermakers in borders, maar je kunt ze ook planten als haag of klimmer over bijvoorbeeld het terras. Doordat de bottelroos natuurlijke stekels heeft wordt vaak geplant als omheining. 

Het planten van de Bottelrozen

Bottelrozen zoeken graag de zon op, ze hebben ongeveer 4 uur zon nodig per dag, hoe meer zonlicht, hoe beter. In de volgende stappen leggen we uit hoe je de bottelrozen het beste in je tuin kunt planten.

 • Kies allereerst een zonnige standplaats uit voor de bottelroos. Bottelrozen zijn echte zonaanbidders. Je doet ze dus een groot plezier met veel zon.
 • Naast zon hebben ze ook water nodig, maar ze houden niet van natte voeten. Zorg daarom dat je de bottelrozen plant in een waterdoorlatende grond zodat het water altijd weg kan.
 • Je kunt bottelrozen het beste aanplanten in rozengrond.
 • Graaf een ruim en diep gat voor de bottelroos. Veel bottelrozen hebben een (wilde) onderstam, plant ze zo dat de verdikking boven de wortels met de eerste takken 3 tot 4 cm onder de grond zit.
 • Meng vervolgens organisch mest door de bovenlaag en druk voorzichtig aan.

Al in het eerste jaar kun je genieten van de rozenbottelpracht die elk jaar een grotere plaats in de tuin verovert!

Het onderhoud van de Bottelrozen

Bottelrozen hebben weinig onderhoud nodig. Je hoeft ze niet te snoeien, tenzij je vindt dat de struik te groot of wild wordt. Tussendoor kun je de struik laten floreren door de bruine of zwak gegroeide stelen weg te halen. De rozen uit de Rosa Multiflora bloeien op takken die het voorgaande jaar zijn gegroeid. De rozen komen tot bloei in juni en juli/augustus. Om de struik mooi te houden kun je na de bloei de oudste en langste takken wegknippen, waardoor er weer jonge takken kunnen ontstaan.

Online Bottelrozen kopen? Bestel direct in onze webshop!

Bij Qweeker vind je Bottelrozen in verschillende soorten en maten. Wat je ook kiest: met de bottelrozen van Qweeker heb jij altijd een haagplant van topkwaliteit!

Verzending en levering

 • Nederland & België
 • Gratis afhalen: minimaal 2 dagen (soms eerder)
 • Bezorgen: minimaal 3 werkdagen (Gratis vanaf 400 euro)
 • Je nieuwe haag wordt zo laat mogelijk en met liefde ingepakt
 • Met nog extra water wordt de reis zo aangenaam mogelijk
 • Plant mee in de auto? We geven advies

Garantie

Het kan gebeuren dat ondanks onze ultieme controle op de kwaliteit, de nieuwe plant niet aanslaat in jouw tuin. Het is ons doel om de wereld een stukje groener te maken, daarom willen we dat ook jouw plant aanslaat. We geven daarom garantie op onze producten. Als dit nodig is, leveren we een nieuwe plant of een vervangend product na. Om in aanmerking voor garantie te komen is het belangrijk dat de planten;

 • Uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd zijn.
 • Aangeplant zijn volgens onze plantinstructies.
 • Niet op de juiste manier verzorgd zijn (denk aan juist snoeien en genoeg water geven bij droger weer).
 • Geen schade is aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

De groene kanten van Qweeker

 • Direct van onze kwekerij

 • Deskundig groeiadvies

 • Afhalen mogelijk

 • Gratis verzending boven €400

 • 10% korting boven €1000