Alles over de laurier (Prunus)

De laurier heeft verschillende variaties, elk geschikt voor verschillende toepassingen. Zo heb je bijvoorbeeld de Otto Luyken’ voor kleine hagen tot ongeveer 1 meter, al wordt deze laurier vaak tot slechts 50 centimeter hoogte gegroeid. Daarnaast kan de ‘Caucasica’ of de Portugese laurier worden gebruikt om een grotere haag te vormen, deze planten kunnen tot wel 4 meter hoogte gekweekt worden! Laurierhagen groeien over het algemeen mooi dicht. Dit maakt de laurierkers de ideale plant voor een haag. Bovendien schermt het je tuin ook beter af tegen ongewenste bezoekers.

Laurier van Qweeker

Bij Qweeker vind je diverse laurierhagen (Prunus) in verschillende lengtematen: met blote wortel óf in pot gekweekt. De laurier komt van onze eigen kwekerij, waardoor kwaliteit gegarandeerd is.

 • Direct van onze kwekerij
 • Deskundig groeiadvies
 • Afhalen mogelijk
 • Gratis verzending boven €150

Soorten laurier

Portugese laurier (Prunus lusitanica ‘Angustifolia’)

De Portugese laurier is een van de meest populaire haagplanten van de laatste jaren. Deze Prunus lusitanica ‘Angustifolia’ heeft een wat ‘luxer’ uiterlijk dan de meeste andere laurieren. Dit zit hem vooral in het wat heftiger kreukelende blad dan de andere ‘glimmende’ laurieren. De prijs van de laurier Caucasica of de laurier Rotundifolia is wel wat lager dan de prijs van de Portugese laurier. Doordat de Portugese laurier bij ons in de kas wordt opgekweekt bevat deze bijna geen hagelschot. Mocht je toch de voorkeur geven aan een lagere haag van laurieren? Kies dan voor de laurier Otto Luyken.                                                                                                                                        

Laurier Rotundifolia (Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’)

Een van de meest gebruikt lauriersoorten in Nederland. Hij is vooral populair omdat hij het gehele jaar door blikdicht is en snel groeit naar het gewenste formaat. Op deze manier is deze plant ideaal om een groene afscheiding te kunnen creëren tot ongeveer 5 meter hoogte. Mocht je voor een wat kleinere laurierhaag willen aanplanten, dan is de laurier Otto Luyken geschikter. De Laurier Rotundifolia (Prunus Laurocerasus 'Rotundifolia') is heeft het heel erg gladde, glinsterende bladeren. Je zou ook kunnen kiezen voor de Portugese laurier die wat kreukeliger blad heeft, waardoor het er wat exotischer uitziet.

Laurier Otto Luyken (Prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’)

Een veel gebruikte lauriersoort voor kleinere, groenblijvende hagen in bijvoorbeeld de voortuin. De Prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’ is namelijk een laurier die niet enorm snel groeit, waardoor deze goed klein te houden is. Daarnaast is het een lauriersoort, welke over het algemeen het hele jaar de groene kleur behouden. Wil je toch een grotere lauriersoort met gladde bladeren? Kies dan voor de laurier ‘Caucasica’ of de laurier ‘Rotundifolia’. Mocht je houden van wat exotischere soort, kies dan de Portugese laurier.

Laurier Caucasica (Prunus laurocerasus ‘Caucasica’)

De Prunus laurocerasus ‘Caucasica’ scheelt in 2 opzichten heel wat van de ‘Rotundifolia’. De Laurier Caucasica heeft namelijk wat donkerder groen blad wat ook een stuk smaller. Hierdoor is het wat makkelijker om het blad dun te houden. Deze laurier groeit wat sneller dan bijvoorbeeld een Prunus Otto luyken, waardoor hij niet heel makkelijk als kleinere haag te gebruiken is. Wil je dus een middelmatig grote haag van één meter tot maximaal 3 meter die gemakkelijk smal gehouden kan worden, dan is de Prunus l. Caucasica geschikt voor jouw tuin.
 

Producteigenschappen van de laurier

Laurierhagen zijn voornamelijk snelgroeiende haagplanten. Dat houdt in: een groeisnelheid van 30 tot 35 centimeter per jaar. Met een maximale groei van 25 centimeter in een jaar is de laurier 'Otto Luyken' een uitzondering. De laurierhagen ‘Etna’ en ‘Otto Luyken’ groeien meer in de breedte dan in de hoogte, waar de laurier ‘Genolia’ voornamelijk de hoogte in gaat en slechts 5 tot 10 centimeter in de breedte toeneemt per jaar. Ook zijn alle lauriersoorten zijn wintergroen. De meeste laurierhagen blijven zelfs bij temperaturen ver onder nul onaangetast. Een ander voordeel van laurierhagen is dat deze in vrijwel iedere standplaats gedijen. Of uw haag nu vol in de zon, halfschaduw of schaduw komt te staan; het maakt de laurier niets uit!

Het onderhoud van de laurier

Laurierhagen staan bekend als onderhoudsvriendelijke en oersterke planten. Extra bescherming tegen de weerselementen is meestal niet nodig. Let wel op; de Portugese laurierhaag is geen fan van de winterzon en de koude oostenwind en ook de ‘Rotundifolia’ is gebaat bij enige bescherming van de wind en zon. Water geven is alleen nodig in het voorjaar en in de zomer, of wanneer er sprake is van extreme droogte. Omdat de meeste lauriersoorten snelle groeiers zijn, raden we aan om deze minimaal twee keer per jaar te snoeien – midzomer en aan het eind van de zomer. Een aantal lauriersoorten groeit minder snel en heeft aan een jaarlijkse snoeibeurt voldoende. Het snoeien van een laurierhaag is eenvoudig, omdat de plant altijd terug weet te groeien, zelfs wanneer deze tot het hout is teruggesnoeid. Iedere laurierhaag heeft zijn eigen voorkeuren en eigenschappen. Hierdoor kan niet elke plant op deze manier behandeld worden.

Het planten van de laurier

Voor alle laurierhagen geldt dat je deze het hele jaar door kan planten, mits ze met pot geleverd zijn. De laurierhagen met kluit kan je het beste planten tussen september en mei. Een veelgemaakte fout bij het planten van laurierhagen is dat deze te diep in de grond geplaatst worden. Dit is echter niet nodig, de kluit hoeft slechts enkele centimeters onder de grond gegraven te worden.

Laurier in pot

Je hebt de laurier ontvangen op een pallet of in een boxpallet. Je hoeft de potplanten niet onmiddellijk te planten, wel is het verstandig de planten te lossen. Als je niet direct plant zet je ze ergens beschut tegen elkaar neer. Dit mag binnen, maar niet langer dan een week. Zorg ervoor dat de planten niet droog komen te staan, geef de planten elke dag water. De plant haalt zeker het eerste jaar zijn vocht grotendeels uit de potkluit. Pas als de nieuwe wortels goed in de omliggende grond zitten komt het vocht en voeding van buiten de potkluit. Geef dus met droge periodes in de zomer op tijd water.

 • Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.
 • Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.
 • Strooi de eventueel meebestelde Vivimus van DCM over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.
 • Haal de pot van de plant en ‘breek’ de potkluit lichtjes met de hand zodat de wortels een beetje uit elkaar gaan.
 • Zet de planten in de sleuf op de gewenste afstand. Zet de bovenkant van de kluit gelijk of iets onder het maaiveld.
 • Vul de sleuf met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen en water alles goed aan zodat de grond goed rond de potkluit aansluit. Als je gekozen hebt voor de hagenmest van DCM verdeel je deze volgens de gebruiksaanwijzing over de totale lengte van de toekomstige haag. Geef het water de tijd om weg te trekken.
 • Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna kan je weer bij mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Laurier met blote wortel

Zorg dat je nieuwe laurier niet kan verdrogen. Houd de plant daarom zo lang mogelijk in de verpakking tot je deze gaat planten. De wortels mogen niet blootgesteld worden aan zon en wind en moeten vochtig blijven.

 • Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.
 • Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.
 • Strooi eventueel de grondverbeteraar over de uitgegraven grond en door de gegraven sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.
 • Haal de plant uit de verpakking en plant deze in de sleuf.
 • Als je gekozen hebt voor de hagenmest, verdeel je dit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking over de totale lengte van de toekomstige haag.
 • Bedek de wortels meteen met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Plant de wortelhals gelijk of iets onder het maaiveld. De wortelhals is de plaats waar de stam overgaat in de wortel. Nogmaals: laat de wortels niet uitdrogen!
 • Nadat de haag is geplant kan je de planten met een gieter “aanwateren”. De grond en de planten mogen goed vochtig worden. Geef het water de tijd om weg te trekken.
 • Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef eventueel nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna kan je weer bij mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Online een laurier kopen? Bestel direct in onze webshop!

Bij Qweeker vind je een laurier in verschillende lengtematen: met blote wortel óf in pot gekweekt. Ga jij voor de Portugese laurier, de Rotundifolia laurier, de Otto Luyken laurier of de Caucasica laurier? Wat je ook kiest: met een laurier van Qweeker heb jij altijd een haagplant van topkwaliteit!

Verzending en levering

 • Nederland & België
 • Gratis afhalen: minimaal 2 dagen (soms eerder)
 • Bezorgen: minimaal 3 werkdagen (Gratis vanaf 300 euro)
 • Je nieuwe haag wordt zo laat mogelijk en met liefde ingepakt
 • Met nog extra water wordt de reis zo aangenaam mogelijk
 • Plant mee in de auto? We geven advies

Garantie

Het kan gebeuren dat ondanks onze ultieme controle op de kwaliteit, de nieuwe plant niet aanslaat in jouw tuin. Het is ons doel om de wereld een stukje groener te maken, daarom willen we dat ook jouw plant aanslaat. We geven daarom garantie op onze producten. Als dit nodig is, leveren we een nieuwe plant of een vervangend product na. Om in aanmerking voor garantie te komen is het belangrijk dat de planten;

 • Uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd zijn.
 • Aangeplant zijn volgens onze plantinstructies.
 • Niet op de juiste manier verzorgd zijn (denk aan juist snoeien en genoeg water geven bij droger weer).
 • Geen schade is aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

De groene kanten van Qweeker

 • Direct van onze kwekerij

 • Deskundig groeiadvies

 • Afhalen mogelijk

 • Gratis verzending boven €300 (geldt niet bij zakelijke inlog)