Alles over de laurier (Prunus)

De laurier is een ideale plant om zo snel mogelijk een dichte, groene haag te hebben. De plant wordt dan ook veel gebruikt in de tuinen. Onze favoriet is de laurier Caucasica, welke middel-smal blad heeft en goed bestand is tegen allerlei omstandigheden.

Laurier van Qweeker

  • Laurieren direct van onze kwekerij
  • Deskundig advies over de laurier
  • Afhalen is mogelijk
  • Gratis verzending boven €400,-

Hoe kweken we laurier op de kwekerij?

Wij kweken onze laurier zelf; hierdoor hebben wij de kwaliteit van de planten helemaal onder controle. ‘Alleen de beste mogen blijven’ – zo heb je bij ons garantie van de beste kwaliteit laurieren.

  1. Laurier stekken

Wij hebben meerdere laurierhagen en planten rondom onze kwekerij staan waar wij de stek vanaf halen. We snoeien de takken eraf en maken hiervan kleine takjes met 1 a 2 bladeren. Deze laurierstekjes steken wij in stekgrond en rijden we onze tunnel in.

Hier hebben ze een vochtig, warm klimaat zodat ze wortels kunnen gaan maken. Na 1 jaartje hebben we hierdoor een volgroeid stekje – inclusief wortelstructuur en wat schot op de stengel. Op naar de volgende levensfase!

  1. Laurier met blote wortel

Vervolgens kun je er voor kiezen om deze stekjes (ook wel plugjes) genoemd op de akker te zetten. Hier groeien ze binnen 2 jaar uit tot volwaardige planten tussen de 40 en 100 centimeter.

Je kunt deze planten al rooien en in een tuin aan te planten. Maar de planten zijn dan nog zwak, dus wij kiezen ervoor om ze op te planten in een pot. Zo maak je ze nog sterker!

  1. Laurier in pot

Wij kiezen bij Qweeker voor de beste kwaliteit planten, hierdoor kweken wij al onze laurieren in een pot. Op deze manier zijn de planten al minimaal 4 jaar oud en hebben ze een mooi wortelstelsel kunnen groeien in de pot. Hierdoor is de uitval minimaal en heb je binnen een mum van tijd een volle, blikdichte laurierenhaag.

Hoe kun je de laurier toepassen?

Laurier is een veelzijdige plant die op verschillende manieren kan worden toegepast. Of je nu op zoek bent naar een groene haag of een indrukwekkende boom, laurier biedt diverse mogelijkheden. In de volgende stukjes zullen we de toepassingen van laurier als haag en als boom verder uitwerken zodat jij kan kiezen welke toepassing van de laurier het best bij jou past.

Laurier als haag

De laurierhaag is een populaire keuze als natuurlijke afscheiding in tuinen. Met zijn dichte en glanzende bladeren biedt de laurierhaag privacy en een elegante uitstraling. De laurierhaag groeit goed in zowel zon als schaduw en kan gemakkelijk worden gesnoeid om zijn vorm en hoogte te behouden. Hierdoor is de laurierhaag is een veelzijdige keuze die zowel functioneel als voor het zicht aantrekkelijk is.

Laurierhaag soorten

Eigenlijk kun je alle soorten laurier gebruiken in een haag. Voor een lage laurierhaag kun je het beste voor de laurier Otto Luyken kiezen. Deze laurier blijft relatief klein en is daardoor geschikt voor lagen hagen of borders.

Wil je een wat grotere laurierhaag, dan heb je vele opties. De laurier Caucasica of de laurier Rotundifolia zijn de meest gangbare om als grote laurierhaag te zetten.

Als je voor een wat chiquere laurierhaag gaat, kijk dan eens bij de Portugese laurier. Deze plant zorgt voor een mooie uitstraling dankzij zijn rodere takken in combinatie met het krullendere blad van de Portugese laurier. Zo kun je een fantastische Portugese laurierhaag zetten met een luxe uitstraling.

Laurier boom

De laurier kan ook worden gebruikt als grote boom in tuinen en landschappen. Met zijn groene bladeren en snelle groeivorm voegt de laurierboom een vleugje schoonheid toe aan elke buitenruimte. Zo kan hij bijvoorbeeld geplant worden als solitaire boom, zo trekt de laurierboom zeker de aandacht in je tuin.

Laurier als leiboom

Daarnaast kan de laurier ook worden gevormd tot een leiboom, waardoor een strakke omlijsting ontstaat. Als leiboom biedt de laurier een elegante en groene afscheiding langs muren, hekken of andere structuren. Met zijn dichte bladerdek en het vermogen om in vorm te worden gesnoeid, zorgt de laurier als leiboom voor privacy en voegt het een vleugje natuurlijke schoonheid toe aan de buitenomgeving.

Laurier soorten

Ontdek de geweldige verscheidenheid aan lauriersoorten: Laurier Caucasica, Genolia, Novita, Otto Luyken, Rotundifolia en de Portugese laurier. Deze lauriersoorten bieden een breed assortiment aan keuzes om je tuin of landschap op te fleuren. Elke soort heeft zijn eigen speciale eigenschappen. Bekijk ze hieronder (of op de productpagina’s) en kies de perfecte lauriersoort om je tuin te laten stralen!

Laurier Caucasica

De laurier Caucasica is een opvallende lauriersoort die bekend staat om zijn prachtige donkergroene bladeren en zijn rechtopstaande groeivorm. Met zijn snel groeiende bladeren is deze Caucasica ideaal voor wat extra privacy. Hierdoor is de laurier Caucasica een goede keuze voor middelgrote laurierhagen.

Laurier Genolia

De laurier Genolia is een lauriersoort die bekend staat om zijn compacte en dichte bladerdek. Met zijn groenblijvende bladeren voegt de laurier Genolia een mooie uitstraling toe aan elke tuin. Deze variëteit is perfect geschikt voor het creëren van een groene omgeving of het vormen van een haag. Of je nu privacy wilt of gewoon op zoek bent naar een stijlvolle toevoeging aan je tuin, de laurier Genolia biedt een mooie combinatie van schoonheid en functionaliteit.

Laurier Novita

De laurier Novita is een krachtige en snelle groeier binnen de lauriersoorten. Met zijn weelderige groene bladeren en sterke groeikracht is de laurier Novita perfect voor het creëren van een volle haag. Deze variëteit biedt niet alleen privacy, maar voegt ook een vleugje frisheid toe dankzij de lichtgroene kleur van het blad.

Laurier Otto Luyken

De laurier Otto Luyken is een kleinere variant binnen de lauriersoorten die perfect is voor kleinere tuinen of borders. Met zijn compacte groeivorm en spitse, donkergroene bladeren voegt de laurier Otto Luyken wat variatie toe aan je tuin.

De laurier Otto Luyken vereist minder onderhoud en snoeiwerk dan zijn grotere tegenhangers, waardoor het ideaal is voor tuiniers die op zoek zijn naar een onderhoudsvriendelijke plant. Hierdoor is de laurier Otto Luyken ideaal voor lagere, groenblijvende hagen in bijvoorbeeld de voortuin.

Laurier Rotundifolia

De laurier Rotundifolia is een opvallende lauriersoort met zijn grote, ronde bladeren die een statement maken in elke tuin. Met zijn groenblijvende bladeren en snelle groeisnelheid creëert de laurier Rotundifolia een groene omgeving binnen no-time.

Deze variëteit is perfect geschikt voor het vormen van grotere hagen. Hierdoor heb je dankzij de laurier Rotundifolia gelijk wat staan in je tuin – en hij blijft ook het hele jaar door groen!

Portugese laurier

De Portugese laurier is een elegante lauriersoort die bekend staat om zijn smalle bladeren en luxere uitstraling. Met zijn rodere takjes en donkergroene bladeren voegt de Portugese laurier een vleugje klasse toe aan elke tuin.

Deze variëteit is perfect geschikt voor het creëren van strakke hagen, het markeren van borders of het toevoegen van structuur aan tuinen. Hierdoor is de Portugese laurier een ideale toevoeging voor de wat chiquere tuinen.

Wanneer moet je de laurier planten?

Het juiste plantseizoen voor laurier is essentieel voor een succesvolle groei. Over het algemeen is het beste seizoen om de laurier te planten in de herfst. In de herfst profiteert de laurier van de mildere temperaturen, regen en het opkomende groeiseizoen. In de herfst kunnen de wortels zich goed vestigen voordat de winter aanbreekt. Zorg ervoor dat je de laurier plant wanneer de grond vochtig is en vorstvrij. Dit bevordert een gezonde en stevige groei van de plant.

Toch kun je de laurieren in pot het hele jaar door planten. Wél moet je erop letten dat je deze in warme/droge periodes voldoende water geeft, anders zullen de planten verdrogen.

Hoe moet je de laurier planten?

De laurier kweken wij voornamelijk in pot, maar voor de volledigheid zullen we zowel de aanplantinstructies voor de laurier in pot als de laurier met blote wortel voor je uitschrijven.

Laurier in pot

Als je de laurier in pot krijgt hoef je deze nog niet onmiddellijk te planten. Als je niet direct plant kun je de laurier in pot het beste ergens beschut neerzetten. Dit mag binnen (in een schuurtje), maar niet langer dan een week.

Zorg ervoor dat de laurier in pot niet te droog komen te staan, dus geef ze elke dag water. Mocht je beginnen met planten, dan heb je hier een kort stappenplan:

  1. Graaf een sleuf waar de laurier in pot inpassen en maak de grond eromheen wat los (zodat de wortels makkelijker naar de omgeving gaan groeien).
  2. Strooi eventueel meebestelde Vivimus over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar zo mooi met de bestaande grond.
  3. Haal de pot van de plant en ‘breek’ de potkluit lichtjes met de hand. Op deze manier gaan de wortels wat uit elkaar om makkelijker te kunnen groeien in de nieuwe omgeving.
  4. Zet de planten in de sleuf zodat de hele potkluit onder de grond geplant wordt.
  5. Vul de sleuf met de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen en water alles goed aan zodat de grond rond de potkluit aansluit. Geef het water wat tijd om onder de grond weg te trekken.
  6. Maak de sleuf dicht met de andere helft van de grond en druk deze licht aan. Water deze grond vervolgens goed aan en je laurierhaag staat!

Laurier met blote wortel

Als je de laurier met blote wortel is aangekomen, dan moet je deze zo snel mogelijk planten. Anders heeft de laurier met blote wortel kans op uitdroging. Dit zul je niet gelijk merken, maar in de lente zal de plant dan niet uitkomen omdat deze te weinig water gehad heeft.

Mocht je toch niet gelijk kunnen planten, dan is het altijd het beste om de plant zo lang mogelijk in de verpakking te laten zitten. Hier een stappenplan om je laurier met blote wortel aan te planten:

  1. Graaf een sleuf zodat je de hele wortel van de plant onder de grond kan stoppen. Maak de grond in de sleuf los zodat de wortels makkelijker naar de omgeving gaan groeien.
  2. Strooi eventueel meebestelde Vivimus over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar zo mooi met de bestaande grond.
  3. Haal de plant uit de verpakking en plant deze in de sleuf.
  4. Bedek de wortels meteen met de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Water vervolgens deze grond wat aan om uitdroging te voorkomen. Gun het water wat tijd om weg te trekken in de grond.
  5. Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond en zorg dat alle wortels onder de grond bedekt zijn. Stamp de grond een beetje aan zodat de laurier stevig staat en water het wat aan met water.
  6. Zorg dat je het komende jaar genoeg water geeft aan je laurier met blote wortel zodat deze (vooral met warmer weer) niet uitdroogt. Maar geniet vooral van je nieuwe laurier!

Onderhoud laurier

Het onderhoud per lauriersoort kan soms wat verschillen. Daarom kun je voor de ideale onderhoudstips het beste kijken op de desbetreffende productpagina’s. Toch hebben we hieronder wat onderhoud tips voor de laurier beschreven.

Laurier snoeien

Het snoeien van de laurier is gelukkig redelijk simpel. De lauriertakken snoeien makkelijk mee en dankzij het sterke blad is het bladruimen erna ook goed te doen. Toch heeft een deel van de lauriersoorten een verschil qua snoeien. Zo is het vaak raadzaam om de sneller groeiende (laurier Caucasica & Rotundifolia) zo’n 2x per jaar te snoeien, maar voor de laurier Otto luyken hoeft dit maar 1x per jaar.

Wanneer moet je de laurier snoeien?

Het snoeien van de laurier op het juiste moment is essentieel voor het behoud van zijn gezondheid en vorm. Over het algemeen is het raadzaam om de laurier (behalve laurier Otto Luyken) twee keer per jaar te snoeien: in het voorjaar en in de late zomer of vroege herfst.

 In het voorjaar kun je de laurier snoeien om de gewenste vorm te behouden en eventuele beschadigde of dode takken te verwijderen. Dit bevordert een gezonde groei gedurende het groeiseizoen. In de late zomer of vroege herfst kun je een lichte snoei uitvoeren om de laurier in vorm te zetten voordat de winter aanbreekt.

Het is belangrijk om te snoeien vóór de vorstperiode, zodat de laurier voldoende tijd heeft om te herstellen. Houd er rekening mee dat de laurier snel teruggroeit, dus regelmatig snoeien kan nodig zijn om de gewenste vorm en grootte te behouden. Door de laurier op het juiste moment te snoeien, kun je genieten van een gezonde en goed gevormde plant in je tuin.

Wanneer moet je een verwilderde laurier snoeien?

Het ideale moment om een verwilderde laurier te snoeien is in het late voorjaar, na de vorstperiode. Hierdoor kan de laurier nieuwe groei produceren en snel herstellen van de snoei. Bij het snoeien van een verwilderde laurier is het belangrijk om dode, beschadigde en kruisende takken te verwijderen om de gezondheid van de plant te bevorderen.

Daarnaast is het verkleinen van de grootte en het creëren van een compactere vorm vaak fijn. Wees niet terughoudend om flink te snoeien, want laurier kan goed herstellen. Houd er echter rekening mee dat meerdere snoeibeurten over meerdere jaren nodig kunnen zijn om de laurier volledig te herstellen. Als je twijfelt, dan kun je ons altijd bereiken voor wat tips op info@qweeker.nl – voeg wat foto’s toe, zodat we snel advies kunnen geven.

Wanneer moet je een laurier bemesten?

Het is aan te raden om dit te doen in het late voorjaar of vroege zomer, direct na de eerste snoeibeurt van het seizoen. Op dit moment is de laurier actief in zijn groeifase en kan hij extra voedingsstoffen gebruiken om gezond te blijven en harder te groeien.

Door gebruik te maken van hagenmest voorzie je de plant van essentiële voedingsstoffen. Dit bevordert een krachtige groei, een vol en groen bladerdek en een sterke weerstand tegen ziekten en plagen. Vergeet niet de instructies op de hagenmest te volgen voor de juiste toepassing en dosering. Door je laurier op het juiste moment te bemesten, zorg je voor die extra boost voor gezonde en prachtige haag in je tuin.

Eigenschappen laurier

De laurier heeft een aantal zeer kenmerkende eigenschappen. Zo staat hij bekend om zijn groenblijvende blad, veelzijdigheid en zelfs culinaire waarde. Lees hierover meer.

Hoe groot wordt een laurier?

De laurier is een prachtige plant die indrukwekkende groottes kan bereiken. Over het algemeen kan de laurier variëren in hoogte, met enkele soorten die uitgroeien tot wel 10 meter hoog. Het is echter belangrijk op te merken dat de Otto Luyken laurier een uitzondering is, aangezien deze variëteit compacter blijft en doorgaans een hoogte bereikt van ongeveer 1,5 tot 2 meter. Dus als je op zoek bent naar een laurier die iets kleiner blijft, kan de Otto Luyken laurier een uitstekende keuze zijn

Laurier groeisnelheid

De laurier is over het algemeen een snelgroeiende plant die redelijk snel hoogtes kan bereiken. Sommige lauriersoorten kunnen tot wel 1 meter per jaar groeien, waardoor ze snel een weelderige groene omgeving creëren. Het is echter belangrijk om op te merken dat de laurier Otto Luyken en de Portugese laurier bekend staan om hun langzamere groeisnelheid in vergelijking met andere lauriersoorten.

Deze varianten groeien wat trager en bereiken een volwassen hoogte in een iets trager tempo. Dit maakt ze ideaal voor tuinen waar een meer gecontroleerde groei gewenst is. Dus als je op zoek bent naar een laurier die wat trager groeit, zijn de Otto Luyken laurier en de Portugese laurier uitstekende keuzes.

Welke laurier is snelgroeiend?

De snelgroeiende laurieren zijn voornamelijk de laurier Caucasica, laurier Rotundifolia en de laurier Novita. Deze soorten groeien wel meer dan 40 cm per jaar (soms wel tot 80 cm per jaar bij ideale omstandigheden). Als je dus snel een hoge, dichte haag wilt hebben in je tuin – kies dan voor deze soorten laurier.

Welke laurierhaag blijft laag?

De laurier Otto Luyken blijft voor altijd laag – zeker als je hem goed bijhoud met snoeien. Deze plant kan tot 1.5/2 meter groeien, maar dan moet je hem helemaal uit laten groeien. Hier kiezen de meeste mensen niet voor.

Welke laurier is een goede voor in de voortuin?

De laurier Otto Luyken is door zijn trage groei ideaal voor een voortuin waar je nog overheen wilt kijken. Ook kan het een mooi beeld geven om ze in een border of langs looppaden in je tuin als haagje te planten.

Daarnaast kun je ook de Portugese laurier als haag in je voortuin planten. Voordeel hiervan is dat de Portugese laurierenhaag niet heel snel groeit, waardoor deze goed kleiner te houden is. Zo houd je een lagere haag in de voortuin, maar geeft het ook wat luxere uitstraling aan je voortuin.

Laurier eetbaar

Daarnaast heeft de het laurierblad de eigenschap dat deze gebruikt kan worden bij het koken. Zo is het blad heerlijk in een stoofvlees of hachee. Hiervoor wordt meestal het gedroogde blad van de Laurus nobilis gebruikt, daarom heet het ook wel de keukenlaurier.

Laurier blad

Blad van de laurier is over het algemeen altijd groen, soms lichter (laurier Novita) of wat donkerder (laurier Caucasica). Sommige hebben wat smaller blad (laurier Otto Luyken) en anderen heel groot blad (laurier Rotundifolia). Daarnaast heb je nog het blad van de Portugese laurier die wat luxer overkomt - maar allemaal hebben ze dezelfde groene uitstraling op het blad.

Groenblijvende haag laurier

De groenblijvende haag laurier is een populaire keuze voor het creëren van een groene omheining. Met zijn dichte en glanzende groenblijvende bladeren biedt de groenblijvende haag van een laurier privacy en schoonheid het hele jaar door.

Deze veelzijdige plant kan worden gesnoeid om zijn gewenste hoogte en vorm te behouden, waardoor het perfect is voor het vormen van strakke, groene hagen. Of je nu een formele uitstraling of een meer informele sfeer verkiest, de groenblijvende haag laurier is altijd een toevoeging aan de tuin.

Groenblijvende haag smal

Op zoek naar een groenblijvende smalle haag? De laurier Otto Luyken is de perfecte keuze. Met zijn compacte en slanke vorm biedt deze variëteit privacy en schoonheid het hele jaar door. De dichte groenblijvende bladeren zorgen voor een lage omheining in je tuin. Creëer een prachtige groenblijvende smalle haag met de veelzijdige en betrouwbare laurier Otto Luyken.

Laurier bruine bladeren

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een laurier bruine bladeren krijgt. Als de bladeren beperkt voorkomen is er vaak geen probleem, dan sterven er gewoon wat blaadjes af – geen paniek, GEEN PANIEK!!!!

Nee grapje, als er wel veel bruine bladeren voorkomen, dan kun je eens kijken bij de onderstaande mogelijke oorzaken.

Een van de meest voorkomende oorzaken is overmatige droogte/verbranding. Laurierplanten hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens warme periodes. Als de grond te droog is, kan dit leiden tot uitdroging van de bladeren, waardoor ze bruin worden. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de laurier voldoende water krijgt, vooral tijdens droge periodes.

Daarnaast kan het ook zijn dat de planten door de vorst zijn aangetast. In dit geval kan het blad ook wat bruin worden. Stop in dat geval de plant in vorstperiodes onder. In principe kunnen de meeste lauriersoorten goed tegen vorst, maar er zijn extreme omstandigheden.

Een andere oorzaak kan een plaag of een ziekte zijn. Mocht je niet goed weten waarom de bladeren bruin worden, dan kun je ons altijd wat foto’s sturen op info@qweeker.nl, wij zullen je proberen te adviseren.

Laurier gele bladeren

Gele bladeren komen ook weleens voor bij een laurier. De laurier zal altijd een aantal gele bladeren hebben, maar dit is geen probleem. Vaak heeft dit te maken met verstikking, voeding of water van de planten. Blad wordt vaak eerst geel en vervolgens bruin.

Mocht dit gebeuren, kijk dan of je genoeg water geeft, geef wat voeding aan de grond of geef de planten wat meer ruimte. Mocht je er niet uitkomen, hit us up -> info@qweeker.nl

Laurier ziekte

Helaas heeft ook de laurier wat mankementen die op kunnen treden. Zo zijn er een aantal ziektes die kunnen voorkomen in de laurier. We zullen er niet al te diep op ingaan, maar de meest voorkomende is hagelschot.

Gaten in laurier

Gaatjes in het (onderste) blad van de laurieren noemen we ook wel hagelschot. We kunnen dit een deel tegengaan door onze planten in de kas op te telen, maar helaas niet alles. Op zich kan de hagelschot niet veel kwaad, maar er zijn natuurlijk wel gaatjes in het blad van de laurier te zien. Mocht je ze willen weghalen; knip ze vooral weg. Maar weet dat het niet noodzakelijk is.

Wil je een laurier kopen?

Daarvoor kun je boven aan deze pagina kijken bij al onze productpagina’s van verschillende laurier.

Verzending en levering van de laurier

  • Nederland & België
  • Gratis afhalen: minimaal 2 dagen (soms eerder)
  • Bezorgen: minimaal 3 werkdagen (Gratis vanaf 400 euro)
  • Je nieuwe laurier wordt zo laat mogelijk en met liefde ingepakt
  • Met nog extra water wordt de reis zo aangenaam mogelijk
  • Plant mee in de auto? We geven advies

 

Garantie op laurier

Het kan gebeuren dat ondanks onze ultieme controle op de kwaliteit, de nieuwe plant niet aanslaat in jouw tuin. Het is ons doel om de wereld een stukje groener te maken, daarom willen we dat ook jouw plant aanslaat. We geven daarom garantie op onze producten. Als dit nodig is, leveren we een nieuwe plant of een vervangend product na. Om in aanmerking voor garantie te komen is het belangrijk dat de planten;

  • Uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd zijn.
  • Aangeplant zijn volgens onze plantinstructies.
  • Niet op de juiste manier verzorgd zijn (denk aan juist snoeien en genoeg water geven bij droger weer).
  • Geen schade is aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

 

Nog advies nodig over de laurier?

Bij Qweeker vind je de laurier in pot of met blote wortel. Mocht je advies willen, dan kun je ons bereiken via info@qweeker.nl

Wat je ook kiest: met een laurier van Qweeker heb jij altijd een haagplant van topkwaliteit!

 

De groene kanten van Qweeker

  • Direct van onze kwekerij

  • Deskundig groeiadvies

  • Afhalen mogelijk

  • Gratis verzending boven €400

  • 10% korting boven €1000