Bij Qweeker kun je witte kornoelje (Cornus alba ‘Siberica’) kopen in verschillende lengtematen. Deze kornoelje wordt veelal gebruikt in struiken en als solitair, maar kan ook als haag aangeplant worden. Deze witte kornoelje heeft zijn naam te danken aan de witte bloemen die hij bloeit. Daarnaast groeit hij ook herkenbare rode takken die goed zichtbaar worden als de plant in de winter zijn bladeren verliest. Is deze kornoelje toch niet helemaal geschikt voor jou? Kies dan oor een van de andere kornoeljes. Zo kweken wij ook rode kornoelje, bonte kornoelje en gele kornoelje. Tip: combineer eens een aantal verschillende soorten kornoelje voor een kleurrijk zicht in de tuin.

 • Onderhoud -  Weinig onderhoud
 • Watervraag -  Weinig watervraag
 • Standplaats -  Schaduw, halfschaduw of zon
 • Groeisnelheid -  20 tot 40 cm per jaar
 • Planteigenschappen -  Bladverliezende plant
 • Planteigenschappen -  Plant met bloemen

Witte kornoelje in pot

Je hebt de haagplanten ontvangen op een pallet of in een boxpallet. Je hoeft de potplanten niet onmiddellijk te planten, wel is het verstandig de planten te lossen. Als je niet direct plant zet je ze ergens beschut tegen elkaar neer. Dit mag binnen, maar niet langer dan een week. Zorg ervoor dat de planten niet droog komen te staan, geef de planten elke dag water. De plant haalt zeker het eerste jaar zijn vocht grotendeels uit de potkluit. Pas als de nieuwe wortels goed in de omliggende grond zitten komt het vocht en voeding van buiten de potkluit. Geef dus met droge periodes in de zomer op tijd water.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi de eventueel meebestelde Vivimus van DCM over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de pot van de plant en ‘breek’ de potkluit lichtjes met de hand zodat de wortels een beetje uit elkaar gaan.

Zet de planten in de sleuf op de gewenste afstand. Zet de bovenkant van de kluit gelijk of iets onder het maaiveld.

Vul de sleuf met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen en water alles goed aan zodat de grond goed rond de potkluit aansluit. Als je gekozen hebt voor de hagenmest van DCM verdeel je deze volgens de gebruiksaanwijzing over de totale lengte van de toekomstige haag. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna hoef je weer bij te mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Witte kornoelje met blote wortel


Zorg dat je nieuwe haagplant niet kan verdrogen. Houd de plant daarom zo lang mogelijk in de verpakking tot je deze gaat planten. De wortels mogen niet blootgesteld worden aan zon en wind en moeten vochtig blijven.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi eventueel de grondverbeteraar over de uitgegraven grond en door de gegraven sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de plant uit de verpakking en plant deze in de sleuf.

Als je gekozen hebt voor de hagenmest, verdeel je dit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking over de totale lengte van de toekomstige haag.

Bedek de wortels meteen met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Plant de wortelhals gelijk of iets onder het maaiveld. De wortelhals is de plaats waar de stam overgaat in de wortel. Nogmaals: laat de wortels niet uitdrogen!

Nadat de haag is geplant kan je de planten met een gieter ‘aanwateren’. De grond en de planten mogen goed vochtig worden. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef eventueel nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna kan je weer bij mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Verzending

Voer de gewenste afhaaldatum/leverdatum in tijdens de bestelling. Je kunt de bestelling altijd af komen halen, hiervoor rekenen wij meestal 2 werkdagen. Mocht dit minder zijn, dan zul je hiervoor een mail met de orderbevestiging ontvangen. Voor afhalen zijn de verzendkosten uiteraard geheel gratis.

Paketten die tussen oktober en maart besteld worden leveren wij steeds op donderdag uit. In de maanden april tot september leveren wij 1x per maand de pakketten uit.

Mocht je verzending per pallet bezorgd worden, dan kun je de gewenste dag van levering kiezen tijdens het plaatsen van de bestelling. Reken hiervoor minimaal op 3 werkdagen levertijd.

Verzendkosten worden automatisch berekend bij het afronden van de bestelling.

Garantie

Je kunt in de volgende gevallen in aanmerking komen op garantie op onze producten:

 • De planten zijn uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd.
 • De plant is aangeplant volgens onze plantinstructies.
 • De planten zijn niet op de juiste manier verzorgd (denk aan juist snoeien en genoeg water geven in droge periodes).
 • Er is geen schade aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

Als al deze punten aangevinkt kunnen worden stuur dan een mail (incl. foto’s van de planten) naar info@qweeker.nl, dan zullen wij kijken of je in aanmerking komt tot onze garantie.

Ga voor extra informatie m.b.t. garantie naar onze garantie pagina.

De witte kornoelje heeft zowel zijn voor- als nadelen, hieronder sommen we ze kort voor je op. 

 • Weinig onderhoud nodig
 • Witte bloemen rond mei
 • Groeit bijna overal
 • Niet geheel blikdicht in de winter

Eigenschappen Witte kornoelje

De witte kornoelje is een struik die vooral in de tuin wordt geplant vanwege de verschillende mooie kleuren die deze plant gedurende het jaar te bieden heeft. De planten van Qweeker komen van eigen kwekerij, waar de kwaliteit altijd hoog in het vaandel staat. 

Onderhoud

De Cornus alba ‘Sibirica’ hoeft niet elk jaar gesnoeid te worden wanneer je de plant wil laten uitgroeien als solitair. Om de plant goed in een bepaalde vorm te houden hoeft de witte kornoelje slechts 1x per jaar gesnoeid te worden. Probeer dit rond juni te doen, en vooral niet later. Later in het jaar zijn de takken van kornoelje namelijk lastiger te snoeien.

Door middel van hagenmest kun je de witte kornoelje sneller laten groeien, maar de plant heeft dat zeker niet nodig. Hierdoor zal de plant wel wat extra voeding krijgen waardoor hij sneller zal groeien. Probeer in dat geval te bemesten na het snoeien om het beste effect te krijgen.

De witte kornoelje is tot wel -30 graden Celsius winterhard. Dit betekent dat hij bestand is tegen temperaturen tot wel -30 graden Celsius. Hierdoor is hij zeer winterhard en kan hij geen vorstschade krijgen tot deze temperaturen.

Watervraag

De witte kornoelje is een echte krachtpatser. De plant heeft namelijk niet veel extra water nodig dan moeder natuur hem schenkt. Toch is het advies om in sommige situaties extra water te geven. De eerste 2 jaar na aanplanten moet de bonte kornoelje nog wat wennen aan zijn nieuwe plekje. Hierdoor kan hij in wat warmere periodes wat dorst hebben. Geef de plant op zulke dagen dan ook elke dag extra water.

Let op: geef de plant altijd alleen water op de wortels. Als het water op het blad komt, dan kan het verbranden. Het is te vergelijken met zonlicht op een vergrootglas: de zonnestralen zullen versterkt worden door het water en de bladeren kunnen zo verbranden.

Standplaats

De witte kornoelje heeft het prima in alle zonsomstandigheden. Zo kan hij alle standplaatsen goed verdragen.

Daarnaast is de plant heel goed opgewassen tegen allerlei soorten grond. Zo kan hij zowel droge als vochtige grond prima verdragen.

Groeisnelheid

De witte kornoelje is een struik die ongeveer 20 tot 40 centimeter per jaar groeit. Hierdoor groeit de Cornus alba ‘Sibirica’ niet per se heel hard, maar als je hem de vrije loop laat kan hij tot wel 2.5 meter hoogte groeien.

Planteigenschappen

De witte kornoelje verliest zijn blad in de winter. Hierdoor komen de kenmerkende rode takken gelijk naar voren. De rode stengels in combinatie met de gevallen bladeren zorgt voor een heerlijke herfstsfeer in de tuin.

Planteigenschappen

De witte kornoelje staat bekend om zijn witte bloemetjes die rond mei tevoorschijn komen. Hierdoor zal de plant allerlei soorten bijen en andere insecten naar je tuin toe lokken. Dit brengt op zijn beurt wat extra levendigheid in de tuin met zich mee.

Cornus alba 'Sibirica'

Witte kornoelje

Niet op voorraad
 7,92