Bij Qweeker kun je Portugese laurier kopen in verschillende lengtematen. Deze lauriersoort is een van de meest populaire haagplanten van de laatste jaren. Deze Prunus lusitanica ‘Angustifolia’ heeft een wat ‘luxer’ uiterlijk dan de meeste andere laurieren. Dit zit hem vooral in het wat heftiger kreukelende blad dan de andere ‘glimmende’ laurieren.

De prijs van de laurier Caucasica of de laurier Rotundifolia is wel wat lager dan de prijs van de Portugese laurier. Doordat de Portugese laurier bij ons in de kas wordt opgekweekt bevat deze bijna geen hagelschot, een bij laurieren veelvoorkomende bladziekte. Mocht je toch de voorkeur geven aan een lagere laurierhaag? Kies dan voor de laurier Otto Luyken.

 • Watervraag -  Weinig watervraag
 • Groeisnelheid -  20 tot 40 cm per jaar
 • Planteigenschappen -  Bladhoudende plant
 • Planteigenschappen -  Groenblijvende plant
 • Onderhoud -  Gemiddeld onderhoud
 • Standplaats -  Halfschaduw of zon

Portugese laurier in pot

Je hebt de haagplanten ontvangen op een pallet of in een boxpallet. Je hoeft de potplanten niet onmiddellijk te planten, wel is het verstandig de planten te lossen. Als je niet direct plant zet je ze ergens beschut tegen elkaar neer. Dit mag binnen, maar niet langer dan een week. Zorg ervoor dat de planten niet droog komen te staan, geef de planten elke dag water. De plant haalt zeker het eerste jaar zijn vocht grotendeels uit de potkluit. Pas als de nieuwe wortels goed in de omliggende grond zitten komt het vocht en voeding van buiten de potkluit. Geef dus met droge periodes in de zomer op tijd water.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi de eventueel meebestelde Vivimus van DCM over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de pot van de plant en ‘breek’ de potkluit lichtjes met de hand zodat de wortels een beetje uit elkaar gaan.

Zet de planten in de sleuf op de gewenste afstand. Zet de bovenkant van de kluit gelijk of iets onder het maaiveld.

Vul de sleuf met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen en water alles goed aan zodat de grond goed rond de potkluit aansluit. Als je gekozen hebt voor de hagenmest van DCM verdeel je deze volgens de gebruiksaanwijzing over de totale lengte van de toekomstige haag. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna hoef je weer bij te mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Portugese laurier met blote wortel


Zorg dat je nieuwe haagplant niet kan verdrogen. Houd de plant daarom zo lang mogelijk in de verpakking tot je deze gaat planten. De wortels mogen niet blootgesteld worden aan zon en wind en moeten vochtig blijven.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi eventueel de grondverbeteraar over de uitgegraven grond en door de gegraven sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de plant uit de verpakking en plant deze in de sleuf.

Als je gekozen hebt voor de hagenmest, verdeel je dit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking over de totale lengte van de toekomstige haag.

Bedek de wortels meteen met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Plant de wortelhals gelijk of iets onder het maaiveld. De wortelhals is de plaats waar de stam overgaat in de wortel. Nogmaals: laat de wortels niet uitdrogen!

Nadat de haag is geplant kan je de planten met een gieter ‘aanwateren’. De grond en de planten mogen goed vochtig worden. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef eventueel nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna kan je weer bij mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Verzending

Voer de gewenste afhaaldatum/leverdatum in tijdens de bestelling. Je kunt de bestelling altijd af komen halen, hiervoor rekenen wij meestal 2 werkdagen. Mocht dit minder zijn, dan zul je hiervoor een mail met de orderbevestiging ontvangen. Voor afhalen zijn de verzendkosten uiteraard geheel gratis.

Paketten die tussen oktober en maart besteld worden leveren wij steeds op donderdag uit. In de maanden april tot september leveren wij 1x per maand de pakketten uit. 

Mocht je verzending per pallet bezorgd worden, dan kun je de gewenste dag van levering kiezen tijdens het plaatsen van de bestelling. Reken hiervoor minimaal op 3 werkdagen levertijd. 

Verzendkosten worden automatisch berekend bij het afronden van de bestelling.

Garantie

Je kunt in de volgende gevallen in aanmerking komen op garantie op onze producten:

 • De planten zijn uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd.
 • De plant is aangeplant volgens onze plantinstructies.
 • De planten zijn niet op de juiste manier verzorgd (denk aan juist snoeien en genoeg water geven in droge periodes).
 • Er is geen schade aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

Als al deze punten aangevinkt kunnen worden stuur dan een mail (incl. foto’s van de planten) naar info@qweeker.nl, dan zullen wij kijken of je in aanmerking komt tot onze garantie.

Ga voor extra informatie m.b.t. garantie naar onze garantie pagina.

De Portugese laurier heeft zowel zijn voor- als nadelen, hieronder sommen we ze kort voor je op.

 • Hele jaar door groen
 • Gehele jaar blikdicht
 • Heeft een mooi kreukelend blad
 • Is wat duurder dan andere lauriersoorten

Eigenschappen Portugese Laurier

De Portugese laurier is de laatste jaren een van de populairste haagplanten. De planten van Qweeker komen van eigen kwekerij, waar de kwaliteit altijd hoog in het vaandel staat. 

Watervraag

De Portugese laurier is gewend om redelijk warme temperaturen te kunnen verdragen. Hierdoor kan de plant redelijk lang zonder water. Probeer wel in de eerste 2 jaar na planten in drogere periodes elke dag water te geven.

Let op: geef de plant altijd alleen water op de wortels. Als het water op het blad komt, dan kan het verbranden. Het is te vergelijken met zonlicht op een vergrootglas: de zonnestralen zullen versterkt worden door het water en de bladeren kunnen zo verbranden.

Groeisnelheid

De Portugese laurier groeit wat minder snel dan de meeste lauriersoorten. Zo groeit de plant ongeveer 20 tot 40 centimeter per jaar.

Om een haag van de Portugese laurier mooi in vorm te kunnen houden adviseren we om de haag niet veel groter dan 3 meter te laten groeien.

Als je deze plant laat doorgroeien als solitair/boom, dan kan hij wel tot 15 meter hoogte bereiken.

Planteigenschappen

De Prunus lusitanica ‘Angusifolia’ behoudt het hele jaar door zijn kenmerkende kreukelende bladeren. Hierdoor is het hele jaar door de haag geheel blikdicht als de haag volgroeit is. Toch wel fijn voor de privacy!

Planteigenschappen

De bladeren van de Portugese laurier behouden het hele jaar door hun groene kleur. Hierdoor zorgt deze plant het hele jaar door voor een groene afscheiding in de tuin. Veel mooier dan een schutting, toch?

Onderhoud

De Prunus lusitanica ‘Angustifolia’ is een haagplant die wel wat onderhoud kan gebruiken. Zo moet de plant minstens 2x per jaar gesnoeid worden om de haag in zijn juiste vorm te behouden. De plant kan het beste rond april en september een keer in vorm gesnoeid worden. Als je hem vaker zou snoeien, dan groeit hij daarna sneller (blik)dicht.

Wil je dat de haag nog sneller groeit? Dan kun je er voor kiezen om na de 1e snoeibeurt nog wat meststoffen toe te voegen. Hiervoor kun je verschillende soorten mest toevoegen, zoals onze hagenmest. Hierdoor krijgt de haag een boost om sneller dicht te groeien.

De Prunus lusitanica ‘Angustifolia’ is tot -15 graden Celsius winterhard. Hierdoor is de plant opgewassen tegen temperaturen tot wel -15 graden. Dit betekent dat de plant in een normale winter niet extra verzorgd hoeft te worden. Je kan er voor kiezen om (vooral in de eerste jaren) de haag in te stoppen bij extreme vorst. Dit is altijd beschermend voor de plant, maar het hoeft voor de Portugese laurier in principe niet tot -15 graden Celsius.

Standplaats

De Portugese laurier verklapt het al in zijn naam, maar hij houdt van de zon. Probeer hem te planten in de halfschaduw of volle zon om de omstandigheden zo optimaal mogelijk te maken voor deze plant.

De plant kan op bijna iedere grondsoort aangeplant worden. Dit komt vooral omdat wij de Portugese laurier in pot kweken, waardoor hij al genoeg wortel heeft aangemaakt. Daarnaast is deze plant ook redelijk sterk van zichzelf. Zo kan hij makkelijk aarden aan verschillende soorten grond.

Prunus lusitanica 'Angustifolia'

Portugese Laurier

 7,99