Bij Qweeker kun je veldesdoorn (Acer campestre) kopen in verschillende lengtematen. Deze veldesdoorn (ook wel Spaanse aak) is een plant die zich goed leent om als haag te planten. De Acer campestre is een bladverliezende haagplant die in de winter snel zijn blad verliest.

Deze plant wordt veelal gebruikt in stedelijke inrichting, maar ook als beplanting in buitengebieden. Dit komt vooral doordat de veldesdoorn sterk genoeg is om in vele soorten grond te groeien, maar ook door de hoge groeisnelheid.

De takken van de Acer campestre hebben een rood/bruine kleur. Het blad van de veldesdoorn is tijdens de bloei groen van kleur. De bladeren zijn wat kleiner dan de bladeren van andere soorten Acer. De Spaanse aak is makkelijk te onderhouden en goed toe te passen in zowel hoge als lage hagen. 

  • Watervraag -  Weinig watervraag
  • Standplaats -  Schaduw, halfschaduw of zon
  • Groeisnelheid -  > 40 cm per jaar
  • Planteigenschappen -  Bladverliezende plant
  • Onderhoud -  Veel onderhoud

Veldesdoorn in pot

Je hebt de haagplanten ontvangen op een pallet of in een boxpallet. Je hoeft de potplanten niet onmiddellijk te planten, wel is het verstandig de planten te lossen. Als je niet direct plant zet je ze ergens beschut tegen elkaar neer. Dit mag binnen, maar niet langer dan een week. Zorg ervoor dat de planten niet droog komen te staan, geef de planten elke dag water. De plant haalt zeker het eerste jaar zijn vocht grotendeels uit de potkluit. Pas als de nieuwe wortels goed in de omliggende grond zitten komt het vocht en voeding van buiten de potkluit. Geef dus met droge periodes in de zomer op tijd water.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi de eventueel meebestelde Vivimus van DCM over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de pot van de plant en ‘breek’ de potkluit lichtjes met de hand zodat de wortels een beetje uit elkaar gaan.

Zet de planten in de sleuf op de gewenste afstand. Zet de bovenkant van de kluit gelijk of iets onder het maaiveld.

Vul de sleuf met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen en water alles goed aan zodat de grond goed rond de potkluit aansluit. Als je gekozen hebt voor de hagenmest van DCM verdeel je deze volgens de gebruiksaanwijzing over de totale lengte van de toekomstige haag. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna hoef je weer bij te mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Veldesdoorn met blote wortel


Zorg dat je nieuwe haagplant niet kan verdrogen. Houd de plant daarom zo lang mogelijk in de verpakking tot je deze gaat planten. De wortels mogen niet blootgesteld worden aan zon en wind en moeten vochtig blijven.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi eventueel de grondverbeteraar over de uitgegraven grond en door de gegraven sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de plant uit de verpakking en plant deze in de sleuf.

Als je gekozen hebt voor de hagenmest, verdeel je dit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking over de totale lengte van de toekomstige haag.

Bedek de wortels meteen met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Plant de wortelhals gelijk of iets onder het maaiveld. De wortelhals is de plaats waar de stam overgaat in de wortel. Nogmaals: laat de wortels niet uitdrogen!

Nadat de haag is geplant kan je de planten met een gieter ‘aanwateren’. De grond en de planten mogen goed vochtig worden. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef eventueel nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna kan je weer bij mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

 

Verzending

Voer de gewenste afhaaldatum/leverdatum in tijdens de bestelling. Je kunt de bestelling altijd af komen halen, hiervoor rekenen wij meestal 2 werkdagen. Mocht dit minder zijn, dan zul je hiervoor een mail met de orderbevestiging ontvangen. Voor afhalen zijn de verzendkosten uiteraard geheel gratis.

Paketten die tussen oktober en maart besteld worden leveren wij steeds op donderdag uit. In de maanden april tot september leveren wij 1x per maand de pakketten uit. 

Mocht je verzending per pallet bezorgd worden, dan kun je de gewenste dag van levering kiezen tijdens het plaatsen van de bestelling. Reken hiervoor minimaal op 3 werkdagen levertijd. 

Verzendkosten worden automatisch berekend bij het afronden van de bestelling.

Garantie

Je kunt in de volgende gevallen in aanmerking komen op garantie op onze producten:

  • De planten zijn uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd.
  • De plant is aangeplant volgens onze plantinstructies.
  • De planten zijn niet op de juiste manier verzorgd (denk aan juist snoeien en genoeg water geven in droge periodes).
  • Er is geen schade aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

Als al deze punten aangevinkt kunnen worden stuur dan een mail (incl. foto’s van de planten) naar info@qweeker.nl, dan zullen wij kijken of je in aanmerking komt tot onze garantie.

Ga voor extra informatie m.b.t. garantie naar onze garantie pagina.

De veldesdoorn heeft zowel zijn voordelen als nadelen, hieronder sommen we ze kort voor je op.  

  • Gaat snel de hoogte in
  • Groeit in alle grondtypen
  • Heeft weinig water nodig
  • Groeit langzaam blikdicht 
  • Veel onderhoud

Eigenschappen Veldesdoorn / Spaanse aak

De veldesdoorn is een plant die gebruikt kan worden voor allerlei hagen in verschillende afmetingen De planten van Qweeker komen van eigen kwekerij, waar de kwaliteit altijd hoog in het vaandel staat.  

Watervraag

De Acer campestre is niet zo’n dorstige plant. De plant heeft in principe al genoeg aan het water waar moeder natuur hem in voorziet. Let wel op: de veldesdoorn kan in de eerste twee jaar na het aanplanten wel wat extra water gebruiken in de drogere periodes van het jaar. Na deze 2 jaar zou de plant in principe sterk genoeg moeten zijn. Hierbij geldt: alleen de wortels water geven, deze nemen tenslotte het water op.

Standplaats

De veldesdoorn is een hele makkelijke soort en groeit zowel in de schaduw, halfschaduw als de zon.

Qua type grond is de Acer campestre ook niet de moeilijkste: deze plant kan namelijk zowat alle grondsoorten verdragen. Ook (zee)wind kan de Acer campestre zeer goed verdragen waardoor het een van de sterkste en makkelijkste plantsoorten in ons assortiment is.

Groeisnelheid

Met meer dan 40 centimeter per jaar groeit de veldesdoorn enorm hard. Wel moet gezegd worden dat deze takken recht omhoog groeien, dus als je de haag sneller blikdicht wilt hebben moet deze teruggesnoeid worden, zodat de plant meerdere takken zal laten groeien. De Acer campestre kun je als haag uit laten groeien tot heg van enkele meters hoog, als boom kan hij tot wel 10 meter hoogte reiken.

Planteigenschappen

De veldesdoorn is een bladverliezende soort die in de winter redelijk snel al het blad verliest. De bladeren van de Acer campestre zijn groen van kleur en bestaan uit 3 tot 5 slippen (zie foto’s). Deze bladeren komen tevoorschijn in april en mei, tijdens de bloeiperiode.

Onderhoud

Voor de echte tuiniers onder ons is de veldesdoorn een ideale plant om een haag van te creëren. Zo adviseren we sowieso elk jaar 3x deze Spaanse aak eens te snoeien (gelukkig snoeit de Acer campestre heel gemakkelijk). Deze soort heeft namelijk nog al eens de neiging om wat breed uit te groeien, waardoor het wenselijk is om deze vaak te snoeien om een mooie haag te behouden. Daarnaast is het wenselijk om de veldesdoorn vaker terug te snoeien zodat de plant een extra impuls krijgt om met meer takken terug te groeien. De veldesdoorn groeit namelijk normaliter recht omhoog, door deze terug te snoeien gaat deze meerdere takken groeien. Wij adviseren om de veldesdoorn te snoeien in de winter (oktober-januari, maar niet tijdens vorst), in het eind van de lente (mei-juni) en aan het einde van de zomer (rond september). Zo behoud je een mooi gevormde Acer campestre haag in de tuin.

Je kunt in de eerste jaren bemesting bij de veldesdoorn gooien na het snoeien, maar dit is niet benodigd. Mocht je sneller een dichtere haag veldesdoorn willen hebben, dan kun je de Acer campestre extra bemesten met bijvoorbeeld hagenmest.

De Acer campestre is tot wel -25 graden Celsius winterhard. Dit betekent dat de plant geen kwaad aangedaan kan worden met temperaturen tot de -25 graden Celsius. Hierdoor kan de plant ook in de winter gesnoeid worden en hoef je hem in de meeste Nederlandse winters niet onder te stoppen.

Acer campestre

Veldesdoorn / Spaanse aak

 0,79  6,30