Bij Qweeker kun je laurier ‘Otto Luyken’ kopen in verschillende lengtematen. Deze plant is een veel gebruikte lauriersoort voor kleinere, groenblijvende hagen in bijvoorbeeld de voortuin. De Prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’ is namelijk een laurier die niet enorm snel groeit, waardoor deze goed klein te houden is.

Lauriersoorten behouden over het algemeen het hele jaar door hun groene kleur. Zo ook de Otto Luyken. Wil je graag een grotere lauriersoort met gladde bladeren? Kies dan voor de laurier ‘Caucasica’ of de laurier ‘Novita'. Mocht je houden van wat meer exotische soort, kies dan de Portugese laurier.

 • Groeisnelheid -  Tot 20 cm per jaar
 • Onderhoud -  Weinig onderhoud
 • Watervraag -  Weinig watervraag
 • Standplaats -  Schaduw, halfschaduw of zon
 • Planteigenschappen -  Bladhoudende plant
 • Planteigenschappen -  Groenblijvende plant

Laurier Otto Luyken in pot

Je hebt de haagplanten ontvangen op een pallet of in een boxpallet. Je hoeft de potplanten niet onmiddellijk te planten, wel is het verstandig de planten te lossen. Als je niet direct plant zet je ze ergens beschut tegen elkaar neer. Dit mag binnen, maar niet langer dan een week. Zorg ervoor dat de planten niet droog komen te staan, geef de planten elke dag water. De plant haalt zeker het eerste jaar zijn vocht grotendeels uit de potkluit. Pas als de nieuwe wortels goed in de omliggende grond zitten komt het vocht en voeding van buiten de potkluit. Geef dus met droge periodes in de zomer op tijd water.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi de eventueel meebestelde Vivimus van DCM over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de pot van de plant en ‘breek’ de potkluit lichtjes met de hand zodat de wortels een beetje uit elkaar gaan.

Zet de planten in de sleuf op de gewenste afstand. Zet de bovenkant van de kluit gelijk of iets onder het maaiveld.

Vul de sleuf met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen en water alles goed aan zodat de grond goed rond de potkluit aansluit. Als je gekozen hebt voor de hagenmest van DCM verdeel je deze volgens de gebruiksaanwijzing over de totale lengte van de toekomstige haag. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna hoef je weer bij te mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Laurier Otto Luyken met blote wortel


Zorg dat je nieuwe haagplant niet kan verdrogen. Houd de plant daarom zo lang mogelijk in de verpakking tot je deze gaat planten. De wortels mogen niet blootgesteld worden aan zon en wind en moeten vochtig blijven.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi eventueel de grondverbeteraar over de uitgegraven grond en door de gegraven sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de plant uit de verpakking en plant deze in de sleuf.

Als je gekozen hebt voor de hagenmest, verdeel je dit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking over de totale lengte van de toekomstige haag.

Bedek de wortels meteen met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Plant de wortelhals gelijk of iets onder het maaiveld. De wortelhals is de plaats waar de stam overgaat in de wortel. Nogmaals: laat de wortels niet uitdrogen!

Nadat de haag is geplant kan je de planten met een gieter ‘aanwateren’. De grond en de planten mogen goed vochtig worden. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef eventueel nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna kan je weer bij mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Verzending

Voer de gewenste afhaaldatum/leverdatum in tijdens de bestelling. Je kunt de bestelling altijd af komen halen, hiervoor rekenen wij meestal 2 werkdagen. Mocht dit minder zijn, dan zul je hiervoor een mail met de orderbevestiging ontvangen. Voor afhalen zijn de verzendkosten uiteraard geheel gratis.

Paketten die tussen oktober en maart besteld worden leveren wij steeds op donderdag uit. In de maanden april tot september leveren wij 1x per maand de pakketten uit.

Mocht je verzending per pallet bezorgd worden, dan kun je de gewenste dag van levering kiezen tijdens het plaatsen van de bestelling. Reken hiervoor minimaal op 3 werkdagen levertijd. 

Verzendkosten worden automatisch berekend bij het afronden van de bestelling.

Garantie

Je kunt in de volgende gevallen in aanmerking komen op garantie op onze producten:

 • De planten zijn uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd.
 • De plant is aangeplant volgens onze plantinstructies.
 • De planten zijn niet op de juiste manier verzorgd (denk aan juist snoeien en genoeg water geven in droge periodes).
 • Er is geen schade aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

Als al deze punten aangevinkt kunnen worden stuur dan een mail (incl. foto’s van de planten) naar info@qweeker.nl, dan zullen wij kijken of je in aanmerking komt tot onze garantie.

Ga voor extra informatie m.b.t. garantie naar onze garantie pagina.

De laurier Otto Luyken heeft zowel zijn voor- als nadelen, hieronder sommen we ze kort voor je op. 

 • Goed als een kleine haag te gebruiken
 • Weinig onderhoud
 • Heeft niet veel nodig om te groeien
 • Hele jaar door groen in de tuin
 • Groeit niet enorm snel
Laurier 'Otto Luyken' 30-40 cm (in pot)

Eigenschappen Laurier 'Otto Luyken'

De laurier Otto Luyken is een populaire haagplant om te gebruiken als lage groenblijvende haag. De planten van Qweeker komen van eigen kwekerij, waar de kwaliteit altijd hoog in het vaandel staat.

Groeisnelheid

De Prunus groeit over het algemeen redelijk snel, maar de Otto Luyken is een plant die speciaal ontwikkeld is om wat kleiner te blijven. Hierdoor groeit de plant niet veel meer dan 20 centimeter per jaar. Deze laurier is hierdoor heel makkelijk klein te houden. De maximale grootte van de laurier Otto Luyken ligt rond de 1 meter.

Onderhoud

Doordat de Prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’ niet zo hard groeit, brengt dit ook wat gemak met zich mee in het onderhoud. Deze laurier Otto Luyken hoef je namelijk maar een keer in het jaar te snoeien.

Snoei de Prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’ bij voorkeur rond juni terug naar de gewenste vorm van de haag. Daarna is hij weer door de jaarlijkse keuring heen, zodat je de rest van het jaar kan genieten van een mooie laurierhaag.

De laurier Otto Luyken groeit niet heel snel van zichzelf, maar je zou hem eventueel kunnen bemesten om de plant iets sneller te laten groeien. Hij zal daarna nog steeds geen meters per jaar groeien, maar de haag kan wat sneller blikdicht groeien. Bemest de Prunus ‘Otto Luyken’ bij voorkeur net na het snoeien met bijvoorbeeld hagenmest van DCM.

De Prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’ is winterhard tot temperaturen van ongeveer -17 graden Celsius. Hierdoor zal de plant niet snel dood vriezen in de gemiddelde Nederlandse winter. Je hoeft deze dan ook niet onder te stoppen als het gaat vriezen.

Watervraag

De Prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’ is een sterke plant die van zichzelf weinig water nodig heeft. Hierdoor zal over het algemeen niet veel extra water gegeven hoeven worden aan de plant. Probeer wel in drogere en warmere periodes (vooral de eerste jaren) wat extra water te geven op de wortels van de plant.

Probeer niet te veel water te geven op de bladeren van de plant, want dan heb je de kans dat het blad verbrand. Het is te vergelijken met zonlicht op een vergrootglas: de zonnestralen zullen versterkt worden door het water en de bladeren kunnen zo verbranden.

Standplaats

De laurier Otto Luyken is van zichzelf een sterke plantensoort, waardoor het niet veel uitmaakt of hij in de schaduw of zon aangeplant wordt.

De grondsoorten die in Nederland voor komen zijn allemaal vruchtbaar genoeg om de Prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’ in te kunnen planten. Daarnaast kweken wij deze soort alleen in pot, dus de planten hebben al redelijk wat wortels ontwikkeld voordat het bij je in de tuin komt.

Planteigenschappen

Het hele jaar door kun je genieten van de bladeren van de laurier Otto Luyken omdat hij het hele jaar zijn blad vasthoudt. Deze spitse donkergroene bladeren geven dan ook een heerlijk zicht in bijvoorbeeld de voortuin.

Planteigenschappen

De groene spitse bladeren van de Otto Luyken blijven een heel jaar door donkergroen. Hierdoor behoudt de tuin het hele jaar door de groene tinten.

Prunus l. 'Otto Luyken'

Laurier 'Otto Luyken' 30-40 cm (in pot)

 4,39